SlideShare a Scribd company logo
1 of 22
Pershendetje!!!
Ky eshte projekti im…
Projekt Biologji
Tema:Duhanpirja,drogat e tjera shendeti yne ne pergjithesi dhe ai
riprodhes ne vecanti.
Objektivat:
• Cilat jane grupmoshat me te prekura nga perdorimi I duhanit dhe I drogave
te tjera?
• Si ndikojne duhani dhe drogat e tjera ne shendetin tone?
• Adoleshentet dhe psikologjia e tij…
• Ndryshimet fizike dhe fiziologjia tek adoleshentet…!!
• Mardheniet sociale dhe interpretimi I tyre nga nje adoleshent…
• Zhvillimi I pubertetit dhe kujdesi per nje shendet te mire riprodhues.
• Semundjet SST
• Secili prej nesh eshte I ndryshem ,kjo do te thote se te tjeret zhvillohen
ndryshe nga ty. Ne duhet te jemi te vetedijshem per kete dhe duhet te
kuptojme se nuk ka lidhje me te qenit “normal”.
Mjetet e punes:
Biologjia 8 USB
Informacione nga: Enciklobedi te ndryshme:
Efektet e pirjes së duhanit mbi trupin e njeriut
Të pirit e duhanit (duhanpirja) ka efekte mbi çdo organ të trupit tonë. Duhani
shkakton shumë sëmundje dhe, në përgjithësi, zvogëlon shëndetin e atyre që
e pinë.
Të pirit e duhanit dhe vdekja
Nga pirja e duhanit llogaritet të ketë rreth 443,000 vdekje në vit.
Çdo vit, shumica e vdekjeve shkaktohen nga pirja e duhanit.
Të pirit e duhanit shkakton rreth 90% të të gjitha vdekjeve nga kanceri i
mushkërive tek meshkujt dhe 80% të vdekjeve nga kanceri i mushkërive tek
femrat.
Të pirit e duhanit dhe rritja e rreziqeve mbi Shëndetin.
Krahasuar me jo-duhanpirjen, duhanpirja vlerësohet se rit riskun e:
Sëmundjeve koronare të zemrës, nga 2 deri në 4 herë.
Infarktit, nga 2 deri në 4 herë.
Zhvillimit të kancerit të mushkërive, me 23 herë.
Vdekjes nga sëmundjet kronike bllokuese të mushkërive (si bronkiti dhe emfizema), nga 12 deri 13 herë.
Të pirit e duhanit dhe sëmundjet Respiratore (të sistemit të frymëmarrjes).
Duhanpirja shkakton kancerin e mushkërive.
Duhanpirja shkakton sëmundje të mushkërive si, emfizema, bronkiti etj. duke dëmtuar rrugët e ajrit dhe hojëzat e mushkërive.
Duhanpirja dhe Kanceri
Duhanpirja shkakton kanceret e mëposhtëme:
Kancerin e fshikëzës, Kancerin e qafës së mitrës, Kancerin e ezofagut, Kancerin e veshkave, Kancerin e laringut (kordave zanore), Kancerin
e mushkërive, Kancerin e zgavrës së gojës, Kancerin e pankreasit, Kancerin e faringut (gurmazit), Kancerin e stomakut etj.
Duhanpirja dhe efekte të tjera mbi Shëndetin
Duhanpirja ka disa efekte të keqija apo të pa volitshme mbi riprodhimin dhe rreziqe të rritura për: jo-pjellorinë, peshën e
vogël në lindje etj.
Gratë në postmenopauzë të cilat pijnë duhan kanë një dendësi kockore më të ulët se gratë të cilat nuk kanë pirë duhan
(asnjëherë).
Gratë të cilat pijnë duhan kanë një risk më të lartë për të pësuar një frakturë (thyerje) të kockave të legenit nga ato gra që
nuk kanë pirë kurrë duhan.
C’eshte droga?
Droga është një substancë që sjell ndryshime fizike dhe
psikologjike. Droga mund të jetë e ngurtë ,e lëngshme ,ose e
gaztë . Pavarësisht nga drogat e përdorura të gjitha janë të
dëmshme dhe kanë efekte tek përdoruesit e më tej. Përdorimi i
drogës ndikon tek shëndeti, puna, jeta personale, në familje dhe
në rrethin shoqëror.
Njerezit mund të përdorin drogat:
1.Për të ndryshuar mënyrën sesi ndjehen sepse duan që të ndjehen më mirë
2.Sepse besojnë në dobishmërinë e tyre
3.Për t’u çlodhur
4.Për t’u argëtuar
5.Për t’u bërë pjesë e shoqërisë
6.Për shkak të kureshtjes
7.Për të lehtësuar apo minimizuar dhimbjen fizike dhe psikologjike.
Siklasifikohendrogat:
◊Depresantët
◊Stimulantët
◊Haluçinogjenet
Adoleshentët
Sëmundjet seksualisht të
transmetueshme (SST)
Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST), ose infeksionet seksualisht të
transmetueshme (IST), përgjithësisht merren nga kontakti seksual.
Organizmat që shkaktojnë sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të
kalojnë nga personi në person nëpërmjet gjakut, duke përfshirë marrëdhëniet
seksuale apo çdo kontakt tjetër që përfshin zonën gjenitale.
Ndonjëherë këto infeksione mund të transmetohen edhe nëpërmjet rrugëve jo-
seksuale:
•Nga nëna tek foshnja gjatë shtatëzanisë ose lindjes,
•Transfuzioneve të gjakut
•Ageve të përbashkëta.
Infeksionet e SST-ve mund të kenë një varg shenjash dhe simptomash, por jo
gjithmonë shoqërohen me simptoma. Kjo është arsyeja pse SST nuk arrijnë të
diagnostikohen deri në momentin e ndodhjes së komplikimeve shëndetësore ose
diagnostikimit të një partneri.
Shenjat dhe simptomat që tregojnë prezencën e SST-ve përfshijnë:
•Plagë ose noduse në zonën orale, në organet gjenitale apo zonën e rektale
•Urinim i dhimbshëm ose djegie gjatë urinimit
•Gjakderdhje vaginale e pazakontë
•Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale
•Shfaqje të nyjeve limfatike të enjtura dhe me dhimbje, veçanërisht rrëzë kofshës
•Dhimbje të fundit të barkut
•Ethe
•Skuqje
Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen disa ditë pas ekspozimit ndaj infeksionit, ose
mund të duhen vite para se të keni ndonjë problem të dukshëm, në varësi të
organizmit.
FUND
Punoi:Esli
Sula

More Related Content

What's hot

Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletolinuhi
 
Duhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliAba Abush
 

What's hot (20)

Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Alkooli
Alkooli Alkooli
Alkooli
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Llojet e drogave
Llojet e drogaveLlojet e drogave
Llojet e drogave
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
 
Duhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
 

Similar to Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.

Duhani droga alkoli
Duhani droga alkoliDuhani droga alkoli
Duhani droga alkoliSaimir Dine
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Emáá SiiŊăŋîî
 
Alkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaromina balla
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
 
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmaleImpakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmaleEnida Xhaferi
 
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?Tea Sulo
 
Drugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsalban1shabani
 
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizikNdikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fiziklediana bardho
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
I figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaI figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaOrfjold Oro-fjorde
 
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiFlorent Reshani
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiesipaja
 

Similar to Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. (20)

Duhani droga alkoli
Duhani droga alkoliDuhani droga alkoli
Duhani droga alkoli
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
 
Alkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirja
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
 
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmaleImpakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
Impakti psikologjik i semundjeve reumatizmale
 
Vrasje - Vetëvrasja
Vrasje - Vetëvrasja Vrasje - Vetëvrasja
Vrasje - Vetëvrasja
 
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?
Tema :Si funksionaon organizmi njezor ?
 
Drugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugs
 
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizikNdikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Kanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
 
I figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaI figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_lika
 
Skizofrenia (2)
Skizofrenia (2)Skizofrenia (2)
Skizofrenia (2)
 
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Sida dhe droga.
Sida dhe droga.Sida dhe droga.
Sida dhe droga.
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
Droga
DrogaDroga
Droga
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 

Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.

 • 2. Projekt Biologji Tema:Duhanpirja,drogat e tjera shendeti yne ne pergjithesi dhe ai riprodhes ne vecanti.
 • 3. Objektivat: • Cilat jane grupmoshat me te prekura nga perdorimi I duhanit dhe I drogave te tjera? • Si ndikojne duhani dhe drogat e tjera ne shendetin tone? • Adoleshentet dhe psikologjia e tij… • Ndryshimet fizike dhe fiziologjia tek adoleshentet…!! • Mardheniet sociale dhe interpretimi I tyre nga nje adoleshent… • Zhvillimi I pubertetit dhe kujdesi per nje shendet te mire riprodhues. • Semundjet SST • Secili prej nesh eshte I ndryshem ,kjo do te thote se te tjeret zhvillohen ndryshe nga ty. Ne duhet te jemi te vetedijshem per kete dhe duhet te kuptojme se nuk ka lidhje me te qenit “normal”.
 • 4. Mjetet e punes: Biologjia 8 USB Informacione nga: Enciklobedi te ndryshme:
 • 5.
 • 6.
 • 7. Efektet e pirjes së duhanit mbi trupin e njeriut Të pirit e duhanit (duhanpirja) ka efekte mbi çdo organ të trupit tonë. Duhani shkakton shumë sëmundje dhe, në përgjithësi, zvogëlon shëndetin e atyre që e pinë. Të pirit e duhanit dhe vdekja Nga pirja e duhanit llogaritet të ketë rreth 443,000 vdekje në vit. Çdo vit, shumica e vdekjeve shkaktohen nga pirja e duhanit. Të pirit e duhanit shkakton rreth 90% të të gjitha vdekjeve nga kanceri i mushkërive tek meshkujt dhe 80% të vdekjeve nga kanceri i mushkërive tek femrat.
 • 8. Të pirit e duhanit dhe rritja e rreziqeve mbi Shëndetin. Krahasuar me jo-duhanpirjen, duhanpirja vlerësohet se rit riskun e: Sëmundjeve koronare të zemrës, nga 2 deri në 4 herë. Infarktit, nga 2 deri në 4 herë. Zhvillimit të kancerit të mushkërive, me 23 herë. Vdekjes nga sëmundjet kronike bllokuese të mushkërive (si bronkiti dhe emfizema), nga 12 deri 13 herë. Të pirit e duhanit dhe sëmundjet Respiratore (të sistemit të frymëmarrjes). Duhanpirja shkakton kancerin e mushkërive. Duhanpirja shkakton sëmundje të mushkërive si, emfizema, bronkiti etj. duke dëmtuar rrugët e ajrit dhe hojëzat e mushkërive. Duhanpirja dhe Kanceri Duhanpirja shkakton kanceret e mëposhtëme: Kancerin e fshikëzës, Kancerin e qafës së mitrës, Kancerin e ezofagut, Kancerin e veshkave, Kancerin e laringut (kordave zanore), Kancerin e mushkërive, Kancerin e zgavrës së gojës, Kancerin e pankreasit, Kancerin e faringut (gurmazit), Kancerin e stomakut etj.
 • 9. Duhanpirja dhe efekte të tjera mbi Shëndetin Duhanpirja ka disa efekte të keqija apo të pa volitshme mbi riprodhimin dhe rreziqe të rritura për: jo-pjellorinë, peshën e vogël në lindje etj. Gratë në postmenopauzë të cilat pijnë duhan kanë një dendësi kockore më të ulët se gratë të cilat nuk kanë pirë duhan (asnjëherë). Gratë të cilat pijnë duhan kanë një risk më të lartë për të pësuar një frakturë (thyerje) të kockave të legenit nga ato gra që nuk kanë pirë kurrë duhan.
 • 10.
 • 11. C’eshte droga? Droga është një substancë që sjell ndryshime fizike dhe psikologjike. Droga mund të jetë e ngurtë ,e lëngshme ,ose e gaztë . Pavarësisht nga drogat e përdorura të gjitha janë të dëmshme dhe kanë efekte tek përdoruesit e më tej. Përdorimi i drogës ndikon tek shëndeti, puna, jeta personale, në familje dhe në rrethin shoqëror.
 • 12. Njerezit mund të përdorin drogat: 1.Për të ndryshuar mënyrën sesi ndjehen sepse duan që të ndjehen më mirë 2.Sepse besojnë në dobishmërinë e tyre 3.Për t’u çlodhur 4.Për t’u argëtuar 5.Për t’u bërë pjesë e shoqërisë 6.Për shkak të kureshtjes 7.Për të lehtësuar apo minimizuar dhimbjen fizike dhe psikologjike.
 • 15.
 • 16.
 • 17.
 • 19. Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST), ose infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), përgjithësisht merren nga kontakti seksual. Organizmat që shkaktojnë sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të kalojnë nga personi në person nëpërmjet gjakut, duke përfshirë marrëdhëniet seksuale apo çdo kontakt tjetër që përfshin zonën gjenitale. Ndonjëherë këto infeksione mund të transmetohen edhe nëpërmjet rrugëve jo- seksuale: •Nga nëna tek foshnja gjatë shtatëzanisë ose lindjes, •Transfuzioneve të gjakut •Ageve të përbashkëta.
 • 20. Infeksionet e SST-ve mund të kenë një varg shenjash dhe simptomash, por jo gjithmonë shoqërohen me simptoma. Kjo është arsyeja pse SST nuk arrijnë të diagnostikohen deri në momentin e ndodhjes së komplikimeve shëndetësore ose diagnostikimit të një partneri. Shenjat dhe simptomat që tregojnë prezencën e SST-ve përfshijnë: •Plagë ose noduse në zonën orale, në organet gjenitale apo zonën e rektale •Urinim i dhimbshëm ose djegie gjatë urinimit •Gjakderdhje vaginale e pazakontë •Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale •Shfaqje të nyjeve limfatike të enjtura dhe me dhimbje, veçanërisht rrëzë kofshës •Dhimbje të fundit të barkut •Ethe •Skuqje Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen disa ditë pas ekspozimit ndaj infeksionit, ose mund të duhen vite para se të keni ndonjë problem të dukshëm, në varësi të organizmit.
 • 21. FUND