SlideShare a Scribd company logo
Cell The Unit of Life for NEET
Multiple Choice Questions
Cell The Unit of Life for NEET Questions
Question 1. Which one of the following organelles in the figure correctly
matches its function?
1. Golgi apparatus, protein synthesis
2. Golgi apparatus, formation of glycolipids
3. Rough endoplasmic reticulum, protein synthesis
4. Rough endoplasmic reticulum, formation of glycoproteins.
Answer: 3. Rough endoplasmic reticulum, protein synthesis
Question 2. Pigment-containing membranous extensions in some
cyanobacteria are:
1. Basal bodies
2. Pneumatophores
3. Chromatophores
4. Heterocyst
Answer: 3. Chromatophores
Question 3. A major site for the synthesis of lipids is:
1. Ser
2. Symplast
3. Nucleoplasm
4. Per
Answer: 1. Ser
Question 4. The Golgi complex plays a major role:
1. In digesting proteins and carbohydrates
2. As energy-transferring organelles
3. In post-translational modification of proteins and glycosidation of lipids
4. In trapping the light and transforming it into chemical energy
Answer: 3. In post-translational modifications of proteins and glycosidation of lipids
Question 5. What is true about ribosomes?
1. These are composed of ribonucleic acid and proteins
2. These are found only in eukaryotic cells
3. These are self-splicing introns of some RNAs.
4. The prokaryotic ribosomes are 80s, where “s” stands for sedimentation coefficient.
Answer: 1. These are composed of ribonucleic acid and proteins
Question 6. The nuclear membrane is absent in:
1. Agaricus
2. Volvox
3. Nostoc
4. Penicillium.
Answer: 3. Nostoc
Question 7. Which of the following statements regarding cilia is not correct?
1. Microtubules of cilia are composed of tubulin
2. Cilia contain an outer ring of nine doublet microtubules surrounding two single
microtubules
3. The organized beating of cilia is controlled by fluxes of ca2 across the membrane
4. Cilia are hair-like cellular appendages.
Answer: 3. The organized beating of cilia is controlled by fluxes of ca2 across the
membrane
Question 8. Living cells placed in isotonic solution (09% saline) retain their
size and shape. This is based on the concept of
1. Diffusion
2. Transpiration
3. Facilitated diffusion
4. Osmosis
Answer: 4. Osmosis
Question 9. Which of the following statements regarding mitochondrial
membrane is not correct?
1. The inner membrane is highly convoluted forming a series of infoldings
2. The outer membrane resembles a sieve
3. The outer membrane is permeable to all kinds of molecules
4. The enzymes of the electron transfer chain are embedded in the outer membrane.
Answer: 1. The inner membrane is highly convoluted forming a series of infoldings
Question 10. The structure of chromosome can be best seen at:
1. Prophase
2. Metaphase
3. Anaphase
4. Telophase.
Answer: 2. Metaphase
Question 11. Dictyosomes are also known as:
1. Golgi bodies
2. Class of ribosome
3. Respiratory panicles
4. Place of flagellar origin.
Answer: 1. Golgi bodies
Question 12. Ribosomes are formed in:
1. Nucleolus
2. Golgi bodies
3. Cytoplasm –
4. Plasma membrane.
Answer: 1. Nucleolus
Question 13. Phragmoplast is formed during:
1. Cell plate formation in animal cells
2. Protein synthesis in animal cells
3. Cell plate formation in plant cell
4. Lysis in animal cells.
Answer: 3. Cell plate formation in plant cell
Question 14. Which of the following is associated with fat digestion?
1. Peroxisome
2. Mitochondria
3. Sphaerosome
4. Glyoxysome.
Answer: 3. Sphaerosome
Question 15. Chromosomes in a bacterial cell can be 1-3 in number and:
1. Can be circular as well as linear in the same cell
2. Are always circular
3. Are always linear
4. Can be circular or linear but never both within the same cell.
Answer: 2. Are always circular
Question 16. What used to be described as nice granules in a nerve cell are
now identified as:
1. Mitochondria
2. Cell metabolites
3. Fat granules
4. Ribosomes.
Answer: 4. Ribosomes.
Question 17. Cellular totipotency is demonstrated by:
1. Only bacterial cell
2. Only gymnosperm celis
3. All plant cells
4. All eukaryotic cells.
Answer: 3. All plant cells
Question 18. Out of combination of f,-f6, f1 particles occur in:
1. Mitochondria
2. Chloroplasts
3. Ribosomes
4. Rough endoplasmic reticulum.
Answer: 1. Mitochondria
Question 19. The Nucleolus of the eukaryotic cell is:
1. Site for synthesis of RNA polymerase
2. Bounded by membrane
3. Site for packaging of rRNAs with ribosomal proteins
4. Visible in metaphase.
Answer: 3. Site for packaging of rRNAs with ribosomal proteins
Question 20. The cell as a basic unit of structure of living things was
discovered by:
1. Aristotle
2. Robert Hooke
3. Gregor Mendel
4. Schleiden and schwann
Answer: 4. Schleiden and schwann
Question 21. Prokaryotic and eukaryotic flagella differ in:
1. Type of movement and placement
2. Location and mode of functioning
3. Microtubular structure and function.
4. Microtubular organisation and type of movement.
Answer: 4. Microtubular organisation and type of movement.
Question 22. Centromere is required for:
1. Transcription
2. Crossing over
3. Cytoplasmic cleavage.
4. Movement of chromosomes towards poles.
Answer: 4. Movement of chromosomes towards poles.
Question 23. Chlorophyll in chloroplasts is located in:
1. Grana
2. Pyrenoid
3. Stroma
4. Both grana and stroma.
Answer: 4. Both grana and stroma.
Question 24. The main organelle involved in the modification and routing of
newly synthesized proteins to their destinations is:
1. Mitochondria
2. Endoplasmic reticulum
3. Lysosome
4. Chloroplast.
Answer: 2. Endoplasmic reticulum
Question 25. The cell as a basic unit of structure of living things was
discovered by:
1. Aristotle
2. Robert Hooke
3. Gregor Mendel
4. Schleiden and Schwann.
Answer: 4. Schleiden and Schwann.
Question 26. Barophilic prokaryotes:
1. Grow and multiply in very deep marine sediments
2. Grow slowly in highly alkaline frozen lakes at high altitudes
3. Occur in water containing high concentrations of barium hydroxide
4. Readily grow and divide in seawater enriched in any soluble salt of barium.
Answer: 1. Grow and multiply in very deep marine sediments
Question 27. Which of the following groups of algae do not have eu- karyotic
organization?
1. Red algae
2. Green algae
3. Blue-green algae
4. Golden brown algae.
Answer: 3. Blue-green algae
Question 28. When a cell of diameter 2trr grows to double its diameter what
will happen to its surface area volume relationship?
1. It will double
2. It will be reduced to half
3. It will remain the same
4. It cannot be determined.
Answer: 2. It will be reduced to half
Question 29. Prokaryotes differ from euro kytes in containing:
1. Plastid and nucleus
2. Cell wall and DNA
3. DNA and mitochondria
4. Cell membrane and nucleus.
Answer: 2. Cell wall and DNA
Question 30. Murein peptidoglycan is found in:
1. Virus
2. Polo
3. Cyanobacteria
4. Phytoplasma.
Answer: 3. Cyanobacteria
Question 31. Prokaryotic cells do not have:
1. Nucleolus
2. Centrioles
3. Membrane bound organelles
4. All of these.
Answer: 4. A1l of these.
Question 32. Which one of the following is common to both prokaryotes and
eukaryotes?
1. Histones
2. Mitochondria
3. Genetic code
4. Mitotic apparatus.
Answer: 3. Genetic code
Question 33. N-acetyl muramic acid is found as
1. Cell wall component of plant
2. Cell wall component of gram-positive bacteria
3. Cell wall component of fungi
4. Viral coat material
Answer: 2. Cell wall component of gram-positive bacteria
Question 34. Which of the following is not a feature of prokaryotes?
1. DNA is associated with histones
2. The nuclear membrane is absent
3. Mitochondria is absent
4. Both 1 and 2.
Answer: 1. DNA is associated with histones
Question 35. Consider the following statements.
1. In prokaryotic cells, a special membranous structure formed by the extension of the
plasma membrane into the cell is known as polysome.
2. The smooth endoplasmic reticulum is the major site for the synthesis of
glycoproteins.
3. Rubisco is the most abundant protein in the whole of biopsy. here.
4. Mitochondria, chloroplasts and peroxisomes are not
5. Considered as part of the endomembrane system.
Of the above statements
1. 3 And 4 alone are correct
2. 1 And 2 alone are correct
3. 2 And 3 alone are correct
4. 1 And 4 alone are correct
5. 2 And 4 alone are correct
Answer: 1. 3 And 4 alone are correct
Question 36. The main function of dictyosome is:
1. Respiration
2. Storage
3. Secretion
4. Breakdown of fats.
Answer: 3. Breakdown of fats.
Question 37. Which of the following organelles does not have a membrane?
1. Ribosome
2. Nucleus
3. Chloroplast
4. Mitochondria.
Answer: 1. Ribosome
Question 38. A cell is placed in a salt solution, it will:
1. Shrink
2. No effect
3. Burst
4. None of these.
Answer: 1. Shrink
Question 39. Identify the membrane across which the proton (h+) gradient
facilitates ATP synthesis in a typical eukaryotic.
1. Plasma membrane.
2. Mitochondrial inner membrane.
3. Mitochondrial membrane.
4. Nuclear membrane.
Answer: 2. Mitochondrial inner membrane.
Question 40. Phagosomes and pinosomes are collectively referred to as :
1. Lysosomes
2. Glyoxysomes
3. Spherosomes
4. Endosomes.
Answer: 4. Endosomes.
Question 41. Two animal cells are interconnected by:
1. Cell wall
2. Desmosomes
3. Plasmodesmata
4. Plasma membrane.
Answer: 2. Desmosomes
Question 42. In which of the following solutions, does the volume of a cell
increase?
1. Hypotonic
2. Isotonic
3. Hypertonic
4. Supertonic.
Answer: 3. Hypertonic
Question 43. Identify from the following a plant tissue in which lignin does not
occur in the cell walls.
1. Scelereids
2. Colle4chyma
3. Xylem tracheae
4. Sclerechyma fibres.
Answer: 2. Xylem tracheae
Question 44. Which of the following statements is not true about
mitochondria?
1. They contain DNA
2. They contain cristae
3. They store and release chemical energy
4. They divide in synchrony with the cell cycle.
Answer: 4. They divide in synchrony with the cell cycle.
Question 45. Mesosome in a bacterial cell is :
1. Plasmid
2. Correction between two cells
3. Plasma membrane infolded for respiration
4. None of these.
Answer: 3. Plasma membrane infolded for respiration
Question 46. Phytol chain is present in :
1. Carotenoids
2. Chlorophyll
3. Haemoglobin
4. Phycocyanin.
Answer: 2. Chlorophyll
Question 47. Amyloplast is plastids storing :
1. Starch
2. Proteins
3. Fats
4. All of these.
Answer: 1. Starch
Question 48. Match the following and choose the correct combination from the
options given below :
1. a=3,b=4,c=1,d=2
2. a=3,b=2,c=4,d=3
3. a=3,b=4,c=2,d=1
4. a=3,b=2,c=1,d=4
5. a=2,b=1,c=3,d=4
Answer: 2.
Question 49. If a plant cell is placed in a solution less concentrated than that of
the cell sap, water from outside will enter into the protoplasm through the
process of :
1. Endosmosis
2. Diffusion
3. Imbibition
4. Plasmolysis.
Answer: 1. Endosmosis
Question 50. Ribosome :
1. Consists of a large and two small submits
2. Contains identical components in prokaryote and eukaryote
3. Is the only site of RNA replication
4. Has two or three major sites to which t-RNA can be bound.
Answer: 2. Contains identical components in prokaryote and eukaryote
Question 51. Which of the following are characteristics of phospholipids or
plasma membranes?
1. One non-polar head and two polar tails
2. One polar head and two non-po1ar tails
3. Polar heads and one polar tail
4. Two polar heads and a non-polar tail
5. Two polar heads and two polar tails.
Answer: 2. One polar head and two non-po1ar tails
Question 52. Many cells function properly and divide mitotically even though
they do not have:
1. Plasma membrane
2. Cytoskeleton
3. Mitochondria
4. Plastids.
Answer: 4. Plastids.
Question 53. Which one of the following statements is wrong :
1. Lysosomes trouble membranous vesicles budded off from the Golgi body and
contain digestive enzymes
2. Er consists of a network of tubules and helps in transport, synthesis and secretion
3. Leucoplasts are bounded by two membranes, and pigment but contain DNA and
protein-forming machinery
4. Sphaerophorus are single membrane-bound and help in the synthesis and storage of
lipids.
Answer: 1. Lysosomes arbitrable membranous vesicles budded off from Golgi body
and contain digestive enzymes
Question 54. Cells obtained from an organism were homogenised and
centrifuged. A test indicated that the cells contained glycogen. If you were
asked to find out as quickly as possible whether the cells were from a plant or
an animal, you would:
1. Examine the centrifuge for the presence of extracts of chloroplasts
2. Answer immediately that the cells were from a plant- source
3. Examine the centrifuge for the presence of extracts of centrioles
4. Answer immediately that the cells were from an animal source.
Answer: 4. Answer immediately that the cells were from an animal source.
Question 55. Read the two statements a and b. Statement a: the number of
mitochondria in a cell does not correspond to the function of the cell.
Statement b: mitochondria are common to both plant and animal cells.
Choose the correct option from those given.
1. Statement 1 is correct, 2 is wrong
2. Statement 2 is correct, and 1 is wrong
3. Both the statement 1 and 2 are correct
4. Both the statements 1 and 2 are wrong.
Answer: 2. Statement 1 is correct, 2 is wrong
Question 56. Which of the following statements is false?
1. Most cells are tiny and their volume ranges from 1 to 1000 nm3
2. Some cells have microvilli to increase the absorptive surface area
3. All cells arise from pre-existing cells
4. In plants, the translocation of solutes is performed by xylem, vessels and tracheids
5. According to cell theory, all cells arise from abiotic material
Choose the correct option
1. 1, 3 And 5 are false
2. 1, 4 And 5 are false
3. 1, 3 And 4 are false
4. 3, 4 And 5 are false
5. 1, 2 And 3 are false.
Answer: 2. 1, 4 And 5 are false
Question 57. Select the wrong statement from the following:
1. Both chloroplasts and mitochondria have an inter-compartment, the thylakoid space
bounded by the thylakoid membrane.
2. Both chloroplasts and mitochondria contain DNA.
3. The chloroplasts are generally much larger than mitochondria.
4. Both chloroplasts and mitochondria contain an inner and an outer membrane.
Answer: 1. Both chloroplasts and mitochondria have an inter-compartment, the
thylakoid space bounded by the thylakoid membrane.
Question 58. Assertion: the true nucleus is generally absent in e. Coli and
other prokaryotes.
1. Reason (r): an undifferentiated, unorganised fibrillar nucleus without any limiting
membrane is observed in prokaryotic cells.
2. Both and (r) are true and the (r) is the correct
explanation of the
3. Both and (r) are time but the (r) is not the correct explanation of the
4. Is a true statement but (r) is false
5. Both and (r) are false.
Answer: 1. Both and (r) are time but the (r) is not the correct explanation of the
Question 59. What is mitoplast?
1. Membraneless mitochondria
2. Another name for mitochondria
3. Mitochondria without outer membrane
4. Mitochondria without inner membrane
Answer: 3. Mitochondria without outer membrane
Question 60. Which of these is mismatched?
1. Elaioplasts – store oils or fats
2. Amyloplasts – store protein granules
3. Leucoplasts – contain colourless pigment
4. Chloroplasts – contain chlorophyll pigments
5. Chromoplasts – contain coloured pigments other than chlorophyll
Answer: 2. Amyloplasts – store protein granules
Question 61. Nucleolus is :
1. Rounded structure found in cytoplasm near nucleus
2. The rounded structure inside the nucleus and rRNA
3. Rod-shaped structure in the cytoplasm near the nucleus
4. None of the above.
Answer: 2. Rounded structure inside the nucleus and having rRNA
Question 62. Read the following statements and identify the correct options
given.
1. Sap vacuoles contain digestive enzymes with the help of which nutrients are
digested.
2. Contractile vacuoles take part in osmoregulation and excretion
3. Food vacuoles-store and concentrate mineral salts as well as nutrients
4. Air vacuoles-stone metabolic gases and help in the buoyancy of cells
Choose The Correct Answer:
1. 1 and 2 are correct
2. 1 and 3 are correct
3. 1 and 4 are correct
4. 4 and 4 are correct
5. 2 and 3 are correct
Answer: 4. 1 and 4 are correct
Question 63. In germinating seeds fatty acids are degraded exclusively in the :
1. Mitochondria
2. Proplastids
3. Glyoxysomes
4. Peroxisomes.
Answer: 3. Glyoxysomes
Question 64. The two sub-units of ribosome remain united at a critical level of:
1. Calcium
2. Copper
3. Manganese
4. Magnesium.
Answer: 4. Magnesium.
Question 65. Vacuole in a plant cell:
1. Lacks membrane and contains air
2. Lacks membrane and contains water and excretory substances
3. Is membrane-bound and contains storage proteins and lipids
4. Is membrane-bound and contains water and excretory substances.
Answer: 4. Is membrane-bound and contains water and excretory substances.
Question 66. Keeping Given the ‘fluid mosaic model for the structure of cell
membrane, which one of the following statements is correct for the movement
of lipids and proteins from one lipid monolayer to the other (described as flip-
flop movement)?
1. Both lipids and proteins can flip-flop
2. Neither lipids nor proteins can flip-flop
3. While proteins can flip-flop, lipids cannot
4. While lipids can rarely flip, proteins cannot.
Answer: 4. While lipids can rarely flip-flop, proteins cannot.
Question 67. Which one of the following organisms is not an example of
eukaryotic cells?
1. Paramecium caudatum
2. Escherichia coli
3. Euglena viridis
4. Amoeba proteus.
Answer: 2. Escherichia coli
Question 68. Peptide synthesis inside a cell takes place in :
1. Chloroplast
2. Mitochondria
3. Chromoplast
4. Ribosomes.
Answer: 4. Ribosomes.
Question 69. Important sites for the formation of glycoproteins and glycolipids
are:
1. Vacuole
2. Golgi apparatus
3. Plastid
4. Lysosome.
Answer: 2. Golgi apparatus
Question 70. In eubacteria, a cellular component that resembles a eukaryotic
cell is:
1. Plasma membrane
2. Nucleus
3. Ribosomes
4. Cell wall.
Answer: 3. Ribosomes
Filed Under: NEET Biology

More Related Content

Similar to Cell The Unit of Life for NEET Multiple Choice Questions.docx

Lesson mitochondria bombarely_a20180927
Lesson mitochondria bombarely_a20180927Lesson mitochondria bombarely_a20180927
Lesson mitochondria bombarely_a20180927
Aureliano Bombarely
 
AS CIE Cell Membranes
AS CIE Cell MembranesAS CIE Cell Membranes
AS CIE Cell Membranes
Christine Williams
 
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
vasanthatpuram
 
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFEextra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
MISSRITIMABIOLOGYEXP
 
Cell structure and function basics of cell biology
Cell structure and function basics of cell biologyCell structure and function basics of cell biology
Cell structure and function basics of cell biology
Nitish kumar
 
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers keyLiberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
Liberty Liberty
 
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy KarimCell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
Hamdy Karim
 
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docxLF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
ThraiaGabriellaMerca
 
Test 1 Content Review
Test 1 Content ReviewTest 1 Content Review
Test 1 Content Review
Ayushe Sharma
 
Genetics
GeneticsGenetics
Jeopardy cells and mitosis
Jeopardy cells and mitosisJeopardy cells and mitosis
Jeopardy cells and mitosis
Blaschke's Class
 
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGYINTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
Dr. Aniket Shilwant
 
AP Biology Chapter 4 Cells Notes
AP Biology Chapter 4 Cells NotesAP Biology Chapter 4 Cells Notes
AP Biology Chapter 4 Cells Notes
Tia Hohler
 
AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology
Shashank Patil
 
Bio110 practice problems chap4
Bio110 practice problems chap4Bio110 practice problems chap4
Bio110 practice problems chap4
Evan Lau
 
AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology
Shashank Patil
 
IB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
IB Biology 1.5 Slides: Origins of CellsIB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
IB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
Jacob Cedarbaum
 
Test bank-for-human-physiology- chapter 3
Test bank-for-human-physiology- chapter 3Test bank-for-human-physiology- chapter 3
Test bank-for-human-physiology- chapter 3
Aziza Alomari
 
Biologia oryginal ang
Biologia   oryginal angBiologia   oryginal ang
Biologia oryginal ang
mastx
 
the cell
 the cell the cell
the cell
Dr-HAMDAN
 

Similar to Cell The Unit of Life for NEET Multiple Choice Questions.docx (20)

Lesson mitochondria bombarely_a20180927
Lesson mitochondria bombarely_a20180927Lesson mitochondria bombarely_a20180927
Lesson mitochondria bombarely_a20180927
 
AS CIE Cell Membranes
AS CIE Cell MembranesAS CIE Cell Membranes
AS CIE Cell Membranes
 
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
NEET MCQs On Ageing and Death.Growth, Repair Regeneration Ageing And Death NE...
 
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFEextra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
extra questions - THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
 
Cell structure and function basics of cell biology
Cell structure and function basics of cell biologyCell structure and function basics of cell biology
Cell structure and function basics of cell biology
 
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers keyLiberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
Liberty university biol 101 quiz 2 complete solutions correct answers key
 
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy KarimCell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
Cell structure & Function grade 9 KFS, By Hamdy Karim
 
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docxLF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
LF & PPG- FINAL EXAM, TOS, & SUMMATIVE TEST.docx
 
Test 1 Content Review
Test 1 Content ReviewTest 1 Content Review
Test 1 Content Review
 
Genetics
GeneticsGenetics
Genetics
 
Jeopardy cells and mitosis
Jeopardy cells and mitosisJeopardy cells and mitosis
Jeopardy cells and mitosis
 
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGYINTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
INTRODUCTION TO BASICS OF HUMAN CELL PHYSIOLOGY
 
AP Biology Chapter 4 Cells Notes
AP Biology Chapter 4 Cells NotesAP Biology Chapter 4 Cells Notes
AP Biology Chapter 4 Cells Notes
 
AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology
 
Bio110 practice problems chap4
Bio110 practice problems chap4Bio110 practice problems chap4
Bio110 practice problems chap4
 
AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology AP Advantage: AP Biology
AP Advantage: AP Biology
 
IB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
IB Biology 1.5 Slides: Origins of CellsIB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
IB Biology 1.5 Slides: Origins of Cells
 
Test bank-for-human-physiology- chapter 3
Test bank-for-human-physiology- chapter 3Test bank-for-human-physiology- chapter 3
Test bank-for-human-physiology- chapter 3
 
Biologia oryginal ang
Biologia   oryginal angBiologia   oryginal ang
Biologia oryginal ang
 
the cell
 the cell the cell
the cell
 

More from vasanthatpuram

NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A NeuronNEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
vasanthatpuram
 
NEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
NEET Biology – Autonomic Nervous System NotesNEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
NEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
vasanthatpuram
 
Disorders Of Nervous System – NEET Biology
Disorders Of Nervous System – NEET BiologyDisorders Of Nervous System – NEET Biology
Disorders Of Nervous System – NEET Biology
vasanthatpuram
 
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And LymphomaLymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
vasanthatpuram
 
Malignant Tumours Notes Malignant Tumours
Malignant Tumours Notes Malignant TumoursMalignant Tumours Notes Malignant Tumours
Malignant Tumours Notes Malignant Tumours
vasanthatpuram
 
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of DentinDentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
vasanthatpuram
 
Hemodynamic Disorders Question and Answers
Hemodynamic Disorders Question and AnswersHemodynamic Disorders Question and Answers
Hemodynamic Disorders Question and Answers
vasanthatpuram
 
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root CanalObturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
vasanthatpuram
 

More from vasanthatpuram (8)

NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A NeuronNEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
NEET MCQs On Nervous System.Impulses Leave A Neuron
 
NEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
NEET Biology – Autonomic Nervous System NotesNEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
NEET Biology – Autonomic Nervous System Notes
 
Disorders Of Nervous System – NEET Biology
Disorders Of Nervous System – NEET BiologyDisorders Of Nervous System – NEET Biology
Disorders Of Nervous System – NEET Biology
 
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And LymphomaLymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
Lymphadenectomy Notes Lymphatics Lymph Vessels And Lymphoma
 
Malignant Tumours Notes Malignant Tumours
Malignant Tumours Notes Malignant TumoursMalignant Tumours Notes Malignant Tumours
Malignant Tumours Notes Malignant Tumours
 
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of DentinDentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
Dentin Oral Histology Notes Dentin Salient Features Of Dentin
 
Hemodynamic Disorders Question and Answers
Hemodynamic Disorders Question and AnswersHemodynamic Disorders Question and Answers
Hemodynamic Disorders Question and Answers
 
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root CanalObturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
Obturation Of Root Canal Obturation Of Root Canal
 

Recently uploaded

Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
dizzycaye
 
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECTMUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
GaneshGanesh399816
 
Universidad de Valladolid degree offer diploma Transcript
Universidad de Valladolid  degree offer diploma TranscriptUniversidad de Valladolid  degree offer diploma Transcript
Universidad de Valladolid degree offer diploma Transcript
taqyea
 
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standardsISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
DevanshuAnada1
 
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in CityGirls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
gargnatasha985
 
M44.pdf dairy management farm report of an
M44.pdf dairy management farm report of anM44.pdf dairy management farm report of an
M44.pdf dairy management farm report of an
ManjuBv2
 
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptxArtificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
vaishnavisharma877623
 
potential development of the A* search algorithm specifically
potential development of the A* search algorithm specificallypotential development of the A* search algorithm specifically
potential development of the A* search algorithm specifically
huseindihon
 
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
sharonblush
 
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
palaniappancse
 
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ssch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
MinThetLwin1
 
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithmthe unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
huseindihon
 
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
chetankumar9855
 
Australian Catholic University degree offer diploma Transcript
Australian Catholic University  degree offer diploma TranscriptAustralian Catholic University  degree offer diploma Transcript
Australian Catholic University degree offer diploma Transcript
taqyea
 
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting PortfolioHarendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
harendmgr
 
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptxCHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
girewiy968
 
Machine learning _new.pptx for a presentation
Machine learning _new.pptx for a presentationMachine learning _new.pptx for a presentation
Machine learning _new.pptx for a presentation
RahulS66654
 
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
huseindihon
 
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdf
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdfIntroduction to the Red Hat Portfolio.pdf
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdf
kihus38
 
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptxDataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
Kanchana Weerasinghe
 

Recently uploaded (20)

Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
Female Service Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Se...
 
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECTMUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
MUMBAI MONTHLY RAINFALL CAPSTONE PROJECT
 
Universidad de Valladolid degree offer diploma Transcript
Universidad de Valladolid  degree offer diploma TranscriptUniversidad de Valladolid  degree offer diploma Transcript
Universidad de Valladolid degree offer diploma Transcript
 
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standardsISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
ISBP 821 - UCP 600 - ed).pdf banking standards
 
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in CityGirls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
Girls Call Vadodara 000XX00000 Provide Best And Top Girl Service And No1 in City
 
M44.pdf dairy management farm report of an
M44.pdf dairy management farm report of anM44.pdf dairy management farm report of an
M44.pdf dairy management farm report of an
 
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptxArtificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
Artificial Intelligence (AI) Technology Project Proposal _ by Slidesgo.pptx
 
potential development of the A* search algorithm specifically
potential development of the A* search algorithm specificallypotential development of the A* search algorithm specifically
potential development of the A* search algorithm specifically
 
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
Best Girls Call Navi Mumbai 9930245274 Provide Best And Top Girl Service And ...
 
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
all about the data science process, covering the steps present in almost ever...
 
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ssch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
ch8_multiplexing cs553 st07 slide share ss
 
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithmthe unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
the unexpected potential of Dijkstra's Algorithm
 
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
Amul goes international: Desi dairy giant to launch fresh ...
 
Australian Catholic University degree offer diploma Transcript
Australian Catholic University  degree offer diploma TranscriptAustralian Catholic University  degree offer diploma Transcript
Australian Catholic University degree offer diploma Transcript
 
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting PortfolioHarendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
Harendra Singh, AI Strategy and Consulting Portfolio
 
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptxCHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
CHAPTER-1-Introduction-to-Marketing.pptx
 
Machine learning _new.pptx for a presentation
Machine learning _new.pptx for a presentationMachine learning _new.pptx for a presentation
Machine learning _new.pptx for a presentation
 
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
the potential of the development of the Ford–Fulkerson algorithm to solve the...
 
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdf
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdfIntroduction to the Red Hat Portfolio.pdf
Introduction to the Red Hat Portfolio.pdf
 
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptxDataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
DataScienceConcept_Kanchana_Weerasinghe.pptx
 

Cell The Unit of Life for NEET Multiple Choice Questions.docx

  • 1. Cell The Unit of Life for NEET Multiple Choice Questions Cell The Unit of Life for NEET Questions Question 1. Which one of the following organelles in the figure correctly matches its function? 1. Golgi apparatus, protein synthesis 2. Golgi apparatus, formation of glycolipids 3. Rough endoplasmic reticulum, protein synthesis 4. Rough endoplasmic reticulum, formation of glycoproteins. Answer: 3. Rough endoplasmic reticulum, protein synthesis Question 2. Pigment-containing membranous extensions in some cyanobacteria are: 1. Basal bodies 2. Pneumatophores 3. Chromatophores 4. Heterocyst Answer: 3. Chromatophores Question 3. A major site for the synthesis of lipids is: 1. Ser 2. Symplast 3. Nucleoplasm 4. Per Answer: 1. Ser Question 4. The Golgi complex plays a major role: 1. In digesting proteins and carbohydrates 2. As energy-transferring organelles 3. In post-translational modification of proteins and glycosidation of lipids 4. In trapping the light and transforming it into chemical energy Answer: 3. In post-translational modifications of proteins and glycosidation of lipids Question 5. What is true about ribosomes?
  • 2. 1. These are composed of ribonucleic acid and proteins 2. These are found only in eukaryotic cells 3. These are self-splicing introns of some RNAs. 4. The prokaryotic ribosomes are 80s, where “s” stands for sedimentation coefficient. Answer: 1. These are composed of ribonucleic acid and proteins Question 6. The nuclear membrane is absent in: 1. Agaricus 2. Volvox 3. Nostoc 4. Penicillium. Answer: 3. Nostoc Question 7. Which of the following statements regarding cilia is not correct? 1. Microtubules of cilia are composed of tubulin 2. Cilia contain an outer ring of nine doublet microtubules surrounding two single microtubules 3. The organized beating of cilia is controlled by fluxes of ca2 across the membrane 4. Cilia are hair-like cellular appendages. Answer: 3. The organized beating of cilia is controlled by fluxes of ca2 across the membrane Question 8. Living cells placed in isotonic solution (09% saline) retain their size and shape. This is based on the concept of
  • 3. 1. Diffusion 2. Transpiration 3. Facilitated diffusion 4. Osmosis Answer: 4. Osmosis Question 9. Which of the following statements regarding mitochondrial membrane is not correct? 1. The inner membrane is highly convoluted forming a series of infoldings 2. The outer membrane resembles a sieve 3. The outer membrane is permeable to all kinds of molecules 4. The enzymes of the electron transfer chain are embedded in the outer membrane. Answer: 1. The inner membrane is highly convoluted forming a series of infoldings Question 10. The structure of chromosome can be best seen at: 1. Prophase 2. Metaphase 3. Anaphase 4. Telophase. Answer: 2. Metaphase Question 11. Dictyosomes are also known as: 1. Golgi bodies 2. Class of ribosome 3. Respiratory panicles 4. Place of flagellar origin. Answer: 1. Golgi bodies Question 12. Ribosomes are formed in: 1. Nucleolus 2. Golgi bodies 3. Cytoplasm – 4. Plasma membrane. Answer: 1. Nucleolus Question 13. Phragmoplast is formed during:
  • 4. 1. Cell plate formation in animal cells 2. Protein synthesis in animal cells 3. Cell plate formation in plant cell 4. Lysis in animal cells. Answer: 3. Cell plate formation in plant cell Question 14. Which of the following is associated with fat digestion? 1. Peroxisome 2. Mitochondria 3. Sphaerosome 4. Glyoxysome. Answer: 3. Sphaerosome Question 15. Chromosomes in a bacterial cell can be 1-3 in number and: 1. Can be circular as well as linear in the same cell 2. Are always circular 3. Are always linear 4. Can be circular or linear but never both within the same cell. Answer: 2. Are always circular Question 16. What used to be described as nice granules in a nerve cell are now identified as: 1. Mitochondria 2. Cell metabolites 3. Fat granules 4. Ribosomes. Answer: 4. Ribosomes. Question 17. Cellular totipotency is demonstrated by: 1. Only bacterial cell 2. Only gymnosperm celis 3. All plant cells 4. All eukaryotic cells. Answer: 3. All plant cells Question 18. Out of combination of f,-f6, f1 particles occur in:
  • 5. 1. Mitochondria 2. Chloroplasts 3. Ribosomes 4. Rough endoplasmic reticulum. Answer: 1. Mitochondria Question 19. The Nucleolus of the eukaryotic cell is: 1. Site for synthesis of RNA polymerase 2. Bounded by membrane 3. Site for packaging of rRNAs with ribosomal proteins 4. Visible in metaphase. Answer: 3. Site for packaging of rRNAs with ribosomal proteins Question 20. The cell as a basic unit of structure of living things was discovered by: 1. Aristotle 2. Robert Hooke 3. Gregor Mendel 4. Schleiden and schwann Answer: 4. Schleiden and schwann Question 21. Prokaryotic and eukaryotic flagella differ in: 1. Type of movement and placement 2. Location and mode of functioning 3. Microtubular structure and function. 4. Microtubular organisation and type of movement. Answer: 4. Microtubular organisation and type of movement. Question 22. Centromere is required for: 1. Transcription 2. Crossing over 3. Cytoplasmic cleavage. 4. Movement of chromosomes towards poles. Answer: 4. Movement of chromosomes towards poles. Question 23. Chlorophyll in chloroplasts is located in:
  • 6. 1. Grana 2. Pyrenoid 3. Stroma 4. Both grana and stroma. Answer: 4. Both grana and stroma. Question 24. The main organelle involved in the modification and routing of newly synthesized proteins to their destinations is: 1. Mitochondria 2. Endoplasmic reticulum 3. Lysosome 4. Chloroplast. Answer: 2. Endoplasmic reticulum Question 25. The cell as a basic unit of structure of living things was discovered by: 1. Aristotle 2. Robert Hooke 3. Gregor Mendel 4. Schleiden and Schwann. Answer: 4. Schleiden and Schwann. Question 26. Barophilic prokaryotes: 1. Grow and multiply in very deep marine sediments 2. Grow slowly in highly alkaline frozen lakes at high altitudes 3. Occur in water containing high concentrations of barium hydroxide 4. Readily grow and divide in seawater enriched in any soluble salt of barium. Answer: 1. Grow and multiply in very deep marine sediments Question 27. Which of the following groups of algae do not have eu- karyotic organization? 1. Red algae 2. Green algae 3. Blue-green algae 4. Golden brown algae. Answer: 3. Blue-green algae
  • 7. Question 28. When a cell of diameter 2trr grows to double its diameter what will happen to its surface area volume relationship? 1. It will double 2. It will be reduced to half 3. It will remain the same 4. It cannot be determined. Answer: 2. It will be reduced to half Question 29. Prokaryotes differ from euro kytes in containing: 1. Plastid and nucleus 2. Cell wall and DNA 3. DNA and mitochondria 4. Cell membrane and nucleus. Answer: 2. Cell wall and DNA Question 30. Murein peptidoglycan is found in: 1. Virus 2. Polo 3. Cyanobacteria 4. Phytoplasma. Answer: 3. Cyanobacteria Question 31. Prokaryotic cells do not have: 1. Nucleolus 2. Centrioles 3. Membrane bound organelles 4. All of these. Answer: 4. A1l of these. Question 32. Which one of the following is common to both prokaryotes and eukaryotes? 1. Histones 2. Mitochondria 3. Genetic code 4. Mitotic apparatus. Answer: 3. Genetic code
  • 8. Question 33. N-acetyl muramic acid is found as 1. Cell wall component of plant 2. Cell wall component of gram-positive bacteria 3. Cell wall component of fungi 4. Viral coat material Answer: 2. Cell wall component of gram-positive bacteria Question 34. Which of the following is not a feature of prokaryotes? 1. DNA is associated with histones 2. The nuclear membrane is absent 3. Mitochondria is absent 4. Both 1 and 2. Answer: 1. DNA is associated with histones Question 35. Consider the following statements. 1. In prokaryotic cells, a special membranous structure formed by the extension of the plasma membrane into the cell is known as polysome. 2. The smooth endoplasmic reticulum is the major site for the synthesis of glycoproteins. 3. Rubisco is the most abundant protein in the whole of biopsy. here. 4. Mitochondria, chloroplasts and peroxisomes are not 5. Considered as part of the endomembrane system. Of the above statements 1. 3 And 4 alone are correct 2. 1 And 2 alone are correct 3. 2 And 3 alone are correct 4. 1 And 4 alone are correct 5. 2 And 4 alone are correct Answer: 1. 3 And 4 alone are correct Question 36. The main function of dictyosome is: 1. Respiration 2. Storage 3. Secretion 4. Breakdown of fats. Answer: 3. Breakdown of fats.
  • 9. Question 37. Which of the following organelles does not have a membrane? 1. Ribosome 2. Nucleus 3. Chloroplast 4. Mitochondria. Answer: 1. Ribosome Question 38. A cell is placed in a salt solution, it will: 1. Shrink 2. No effect 3. Burst 4. None of these. Answer: 1. Shrink Question 39. Identify the membrane across which the proton (h+) gradient facilitates ATP synthesis in a typical eukaryotic. 1. Plasma membrane. 2. Mitochondrial inner membrane. 3. Mitochondrial membrane. 4. Nuclear membrane. Answer: 2. Mitochondrial inner membrane. Question 40. Phagosomes and pinosomes are collectively referred to as : 1. Lysosomes 2. Glyoxysomes 3. Spherosomes 4. Endosomes. Answer: 4. Endosomes. Question 41. Two animal cells are interconnected by: 1. Cell wall 2. Desmosomes 3. Plasmodesmata 4. Plasma membrane. Answer: 2. Desmosomes
  • 10. Question 42. In which of the following solutions, does the volume of a cell increase? 1. Hypotonic 2. Isotonic 3. Hypertonic 4. Supertonic. Answer: 3. Hypertonic Question 43. Identify from the following a plant tissue in which lignin does not occur in the cell walls. 1. Scelereids 2. Colle4chyma 3. Xylem tracheae 4. Sclerechyma fibres. Answer: 2. Xylem tracheae Question 44. Which of the following statements is not true about mitochondria? 1. They contain DNA 2. They contain cristae 3. They store and release chemical energy 4. They divide in synchrony with the cell cycle. Answer: 4. They divide in synchrony with the cell cycle. Question 45. Mesosome in a bacterial cell is : 1. Plasmid 2. Correction between two cells 3. Plasma membrane infolded for respiration 4. None of these. Answer: 3. Plasma membrane infolded for respiration Question 46. Phytol chain is present in : 1. Carotenoids 2. Chlorophyll 3. Haemoglobin 4. Phycocyanin.
  • 11. Answer: 2. Chlorophyll Question 47. Amyloplast is plastids storing : 1. Starch 2. Proteins 3. Fats 4. All of these. Answer: 1. Starch Question 48. Match the following and choose the correct combination from the options given below : 1. a=3,b=4,c=1,d=2 2. a=3,b=2,c=4,d=3 3. a=3,b=4,c=2,d=1 4. a=3,b=2,c=1,d=4 5. a=2,b=1,c=3,d=4 Answer: 2.
  • 12. Question 49. If a plant cell is placed in a solution less concentrated than that of the cell sap, water from outside will enter into the protoplasm through the process of : 1. Endosmosis 2. Diffusion 3. Imbibition 4. Plasmolysis. Answer: 1. Endosmosis Question 50. Ribosome : 1. Consists of a large and two small submits 2. Contains identical components in prokaryote and eukaryote 3. Is the only site of RNA replication 4. Has two or three major sites to which t-RNA can be bound. Answer: 2. Contains identical components in prokaryote and eukaryote Question 51. Which of the following are characteristics of phospholipids or plasma membranes? 1. One non-polar head and two polar tails 2. One polar head and two non-po1ar tails 3. Polar heads and one polar tail 4. Two polar heads and a non-polar tail 5. Two polar heads and two polar tails. Answer: 2. One polar head and two non-po1ar tails Question 52. Many cells function properly and divide mitotically even though they do not have: 1. Plasma membrane 2. Cytoskeleton 3. Mitochondria 4. Plastids. Answer: 4. Plastids. Question 53. Which one of the following statements is wrong : 1. Lysosomes trouble membranous vesicles budded off from the Golgi body and contain digestive enzymes 2. Er consists of a network of tubules and helps in transport, synthesis and secretion
  • 13. 3. Leucoplasts are bounded by two membranes, and pigment but contain DNA and protein-forming machinery 4. Sphaerophorus are single membrane-bound and help in the synthesis and storage of lipids. Answer: 1. Lysosomes arbitrable membranous vesicles budded off from Golgi body and contain digestive enzymes Question 54. Cells obtained from an organism were homogenised and centrifuged. A test indicated that the cells contained glycogen. If you were asked to find out as quickly as possible whether the cells were from a plant or an animal, you would: 1. Examine the centrifuge for the presence of extracts of chloroplasts 2. Answer immediately that the cells were from a plant- source 3. Examine the centrifuge for the presence of extracts of centrioles 4. Answer immediately that the cells were from an animal source. Answer: 4. Answer immediately that the cells were from an animal source. Question 55. Read the two statements a and b. Statement a: the number of mitochondria in a cell does not correspond to the function of the cell. Statement b: mitochondria are common to both plant and animal cells. Choose the correct option from those given. 1. Statement 1 is correct, 2 is wrong 2. Statement 2 is correct, and 1 is wrong 3. Both the statement 1 and 2 are correct 4. Both the statements 1 and 2 are wrong. Answer: 2. Statement 1 is correct, 2 is wrong Question 56. Which of the following statements is false? 1. Most cells are tiny and their volume ranges from 1 to 1000 nm3 2. Some cells have microvilli to increase the absorptive surface area 3. All cells arise from pre-existing cells 4. In plants, the translocation of solutes is performed by xylem, vessels and tracheids 5. According to cell theory, all cells arise from abiotic material Choose the correct option 1. 1, 3 And 5 are false 2. 1, 4 And 5 are false 3. 1, 3 And 4 are false 4. 3, 4 And 5 are false
  • 14. 5. 1, 2 And 3 are false. Answer: 2. 1, 4 And 5 are false Question 57. Select the wrong statement from the following: 1. Both chloroplasts and mitochondria have an inter-compartment, the thylakoid space bounded by the thylakoid membrane. 2. Both chloroplasts and mitochondria contain DNA. 3. The chloroplasts are generally much larger than mitochondria. 4. Both chloroplasts and mitochondria contain an inner and an outer membrane. Answer: 1. Both chloroplasts and mitochondria have an inter-compartment, the thylakoid space bounded by the thylakoid membrane. Question 58. Assertion: the true nucleus is generally absent in e. Coli and other prokaryotes. 1. Reason (r): an undifferentiated, unorganised fibrillar nucleus without any limiting membrane is observed in prokaryotic cells. 2. Both and (r) are true and the (r) is the correct explanation of the 3. Both and (r) are time but the (r) is not the correct explanation of the 4. Is a true statement but (r) is false 5. Both and (r) are false. Answer: 1. Both and (r) are time but the (r) is not the correct explanation of the Question 59. What is mitoplast? 1. Membraneless mitochondria 2. Another name for mitochondria 3. Mitochondria without outer membrane 4. Mitochondria without inner membrane Answer: 3. Mitochondria without outer membrane Question 60. Which of these is mismatched? 1. Elaioplasts – store oils or fats 2. Amyloplasts – store protein granules 3. Leucoplasts – contain colourless pigment 4. Chloroplasts – contain chlorophyll pigments 5. Chromoplasts – contain coloured pigments other than chlorophyll Answer: 2. Amyloplasts – store protein granules
  • 15. Question 61. Nucleolus is : 1. Rounded structure found in cytoplasm near nucleus 2. The rounded structure inside the nucleus and rRNA 3. Rod-shaped structure in the cytoplasm near the nucleus 4. None of the above. Answer: 2. Rounded structure inside the nucleus and having rRNA Question 62. Read the following statements and identify the correct options given. 1. Sap vacuoles contain digestive enzymes with the help of which nutrients are digested. 2. Contractile vacuoles take part in osmoregulation and excretion 3. Food vacuoles-store and concentrate mineral salts as well as nutrients 4. Air vacuoles-stone metabolic gases and help in the buoyancy of cells Choose The Correct Answer: 1. 1 and 2 are correct 2. 1 and 3 are correct 3. 1 and 4 are correct 4. 4 and 4 are correct 5. 2 and 3 are correct Answer: 4. 1 and 4 are correct Question 63. In germinating seeds fatty acids are degraded exclusively in the : 1. Mitochondria 2. Proplastids 3. Glyoxysomes 4. Peroxisomes. Answer: 3. Glyoxysomes Question 64. The two sub-units of ribosome remain united at a critical level of: 1. Calcium 2. Copper 3. Manganese 4. Magnesium. Answer: 4. Magnesium.
  • 16. Question 65. Vacuole in a plant cell: 1. Lacks membrane and contains air 2. Lacks membrane and contains water and excretory substances 3. Is membrane-bound and contains storage proteins and lipids 4. Is membrane-bound and contains water and excretory substances. Answer: 4. Is membrane-bound and contains water and excretory substances. Question 66. Keeping Given the ‘fluid mosaic model for the structure of cell membrane, which one of the following statements is correct for the movement of lipids and proteins from one lipid monolayer to the other (described as flip- flop movement)? 1. Both lipids and proteins can flip-flop 2. Neither lipids nor proteins can flip-flop 3. While proteins can flip-flop, lipids cannot 4. While lipids can rarely flip, proteins cannot. Answer: 4. While lipids can rarely flip-flop, proteins cannot. Question 67. Which one of the following organisms is not an example of eukaryotic cells? 1. Paramecium caudatum 2. Escherichia coli 3. Euglena viridis 4. Amoeba proteus. Answer: 2. Escherichia coli Question 68. Peptide synthesis inside a cell takes place in : 1. Chloroplast 2. Mitochondria 3. Chromoplast 4. Ribosomes. Answer: 4. Ribosomes. Question 69. Important sites for the formation of glycoproteins and glycolipids are: 1. Vacuole 2. Golgi apparatus 3. Plastid
  • 17. 4. Lysosome. Answer: 2. Golgi apparatus Question 70. In eubacteria, a cellular component that resembles a eukaryotic cell is: 1. Plasma membrane 2. Nucleus 3. Ribosomes 4. Cell wall. Answer: 3. Ribosomes Filed Under: NEET Biology