SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Group C


Class VI and VII
Q1. ______ is an ancient
     art of the Gujarat.

     a. Woodcarving

     b. Beadwork

     c. Needlework

  ans. Woodcarving
Q2. Dandia-Ras is known
     as _________ .
   a. Stick Dance

   b. String Dance

   c. Tippani Dance


   ans. Stick Dance
Q3. Palitana is situated at a
    distance of ______from
    Bhavnagar.
   a. 64 kilometer

   b. 70 kilometer

   c. 51 kilometer

  ans. 51 kilometer
Q4. Who is the Chairman and
    Managing Director of
    Suzlon Energy?
   a. Tulsi Tanti

   b. Vikram Sarabhai

   c. Azim Premji

   ans. Tulsi Tanti
Q 5. Which day is declared as
     the International Day of
     Non-Violence?
    a. 2nd October

   b. 14th November

   c. 9th March

 ans. 2nd October
Q 6. Who is regarded as the
     “Father of Indian
      Industrialist” ?
    a. Azim Premji

    b. Jamshedji Tata

    c. Vikram Sarabhai

  ans. Jamshedji Tata
Q7. _____is the birthplace
     of the legendary character
     Sudama.

    a. Hriday Kunj

    b. Kirti Mandir

    c. Dholavira

   ans. Kirti Mandir
Q8. _______is a Rajput
  fort of the 13th century.

    a. Uparkot Fort

    b. Kusum Vilas Palace

    c. Dabhoi Fort

  ans. Dabhoi Fort
Q9. Who is known as the
   father of India’s nuclear
    program?
   a. Jagdish Bhagwati

   b. Homi Jehangir Bhabha

   c.Dhirubhai Ambani
ans. Homi Jehangir
     Bhabha
Q 10. Name the dance only
     performed by females
     in Gujarat.
   a. Bhavai

   b. Garba

   c. Tippani dance

  ans. Garba
THANK YOU
THANK YOU

More Related Content

More from Saloni Jaiswal

Gujarati names of students
Gujarati names of studentsGujarati names of students
Gujarati names of studentsSaloni Jaiswal
 
PPT on Arunachal Pradesh
PPT on Arunachal PradeshPPT on Arunachal Pradesh
PPT on Arunachal PradeshSaloni Jaiswal
 
Gujrati names of teachers (ais, lko)
Gujrati names of  teachers (ais, lko)Gujrati names of  teachers (ais, lko)
Gujrati names of teachers (ais, lko)Saloni Jaiswal
 
Famous places of gujarat
Famous places of gujaratFamous places of gujarat
Famous places of gujaratSaloni Jaiswal
 
Version 2003 dr a k chauhan
Version 2003 dr a k chauhanVersion 2003 dr a k chauhan
Version 2003 dr a k chauhanSaloni Jaiswal
 

More from Saloni Jaiswal (6)

Gujarati names of students
Gujarati names of studentsGujarati names of students
Gujarati names of students
 
PPT on Arunachal Pradesh
PPT on Arunachal PradeshPPT on Arunachal Pradesh
PPT on Arunachal Pradesh
 
Ais lko ppt
Ais lko pptAis lko ppt
Ais lko ppt
 
Gujrati names of teachers (ais, lko)
Gujrati names of  teachers (ais, lko)Gujrati names of  teachers (ais, lko)
Gujrati names of teachers (ais, lko)
 
Famous places of gujarat
Famous places of gujaratFamous places of gujarat
Famous places of gujarat
 
Version 2003 dr a k chauhan
Version 2003 dr a k chauhanVersion 2003 dr a k chauhan
Version 2003 dr a k chauhan
 

Questions for Classes VI & VII

  • 1.
  • 3. Q1. ______ is an ancient art of the Gujarat. a. Woodcarving b. Beadwork c. Needlework ans. Woodcarving
  • 4. Q2. Dandia-Ras is known as _________ . a. Stick Dance b. String Dance c. Tippani Dance ans. Stick Dance
  • 5. Q3. Palitana is situated at a distance of ______from Bhavnagar. a. 64 kilometer b. 70 kilometer c. 51 kilometer ans. 51 kilometer
  • 6. Q4. Who is the Chairman and Managing Director of Suzlon Energy? a. Tulsi Tanti b. Vikram Sarabhai c. Azim Premji ans. Tulsi Tanti
  • 7. Q 5. Which day is declared as the International Day of Non-Violence? a. 2nd October b. 14th November c. 9th March ans. 2nd October
  • 8. Q 6. Who is regarded as the “Father of Indian Industrialist” ? a. Azim Premji b. Jamshedji Tata c. Vikram Sarabhai ans. Jamshedji Tata
  • 9. Q7. _____is the birthplace of the legendary character Sudama. a. Hriday Kunj b. Kirti Mandir c. Dholavira ans. Kirti Mandir
  • 10. Q8. _______is a Rajput fort of the 13th century. a. Uparkot Fort b. Kusum Vilas Palace c. Dabhoi Fort ans. Dabhoi Fort
  • 11. Q9. Who is known as the father of India’s nuclear program? a. Jagdish Bhagwati b. Homi Jehangir Bhabha c.Dhirubhai Ambani ans. Homi Jehangir Bhabha
  • 12. Q 10. Name the dance only performed by females in Gujarat. a. Bhavai b. Garba c. Tippani dance ans. Garba