SlideShare a Scribd company logo
DHUNA
DHE
PROBLEMET
NË
SHKOLLË
• “Fëmijët nuk i humbasin të drejtat e tyre njerëzore me kapërcimin
e pragut të shkollës. Arsimimi duhet ofruar në atë mënyrë që të
respektojë dinjitetin e qenësishëm të fëmijës, që i jep fëmijës
mundësinë të shprehë këndvështrimet e tij lirisht dhe të marrë
pjesë në jetën e shkollës. Arsimimi duhet të ofrohet edhe në një
mënyrë të tillë që të respektojë kufizimet në disiplinën shkollore
dhe të promovojë mendësinë e antidhunës në shkollë...“
• Dhuna në shkollë është gjithcka që mund të pengojnë atmosferën
shkollore dhe misionin e saj arsimor …..
FËMIJËT RAPORTOJNË
• Probleme me shkollën, është një tjetër tematikë e
hasur shpesh pranë ALO 116. Këto probleme
fokusohen në marrëdhëniet mësues –
nxënës, nxënës-nxënës, ankthin mbi
performancën, presionet që i bëjnë prindërit herë pas
here fëmijëve për të pasur rezultate të larta në
mësime, probleme në të nxënë etj.
• Problemet e drejtpërdrejta me mësuesit zënë hapësirën më të madhe
të kategorisë “Probleme me shkollën” me 42% të rasteve të trajtuara;
• “Problemet akademike dhe vështirësitë në të nxënë”, përfaqësojnë
21% të rasteve të ardhura në Linjë;
• Nënkategoria “Ankth mbi performancën”, zë 14 % të rasteve;
• 11% të rasteve i përkasin nënkategorisë “Probleme të tjera që lidhen
me të rriturit”;
• 9% i përket nënkategorisë e paspecifikuar (kryesisht ankesa mbi
kushtet e shkollave);
• 3% e rasteve i referohen braktisjes së shkollës;
Numri i rasteve sipas viteve për secilën nga nënkategoritë e
kategorisë kryesore “Probleme me shkollën”
160
140
120
100
80
60
40
20
0
2009
2010
2011
2012

Probleme me mesuesit
147
94
133
58
Probleme të tjera që lidhen me të rriturit
70
60
50
40
30
20
10
0

2009
2010
2011
2012

Probleme te tjera qe lidhen me te rriturit
37
61
11
5
Probleme akademike
140
120
100
80
60
40
20
0

2009
2010
2011
2012

Probleme akademike
18
28
120
51
Ankthi i performancës
70
60
50
40
30
20
10
0

2009
2010
2011
2012

Ankthi i performances
8
18
65
42
Braktisje e shkollës
16
14
12
10
8
6
4
2
0
2009
2010
2011
2012

Braktisje e shkolles
3
13
14
8
E paspecifikuar
(Ankesa lidhur me kushtet e shkollës, fëmijë duke pirë
duhan në shkollë etj)
50
45
40
35
30
25
20
15
10
5
0
2009
2010
2011
2012

E paspecifikuar
16
22
18
45
Fëmijët flasin….
• Mësuesit nuk na trajtojnë njëlloj ndikohen nga aparenca dhe niveli ekonomik;

• Nuk i intereson nëse e ke kuptuar apo jo mësimin që ajo shpjegoi. Shpjegimi
është pjesor asnjëherë i plotë;
• Nuk ndjehemi të sigurtë në shkollë prej personave të panjohur që ndodhen
rreth shkollës;
• Në shkollë ka raste ku nxënës që nuk e meritojnë notën vlerësohen ashtu siç
nuk e meritojnë. Këtu jam ndjerë e veçuar sepse ai që nuk e meriton
vlerësohet dhe ai që e meriton nuk vlerësohet;

• Profesori me tha “bukuroshja ime”;
• Mësuesi më goditi me shkumës;
• Profesori më tha toç;
• Mami do që unë të marr vetëm dhjeta;
• Kam marrë një notë të keqe nuk di si tia them prindërve;
• Nuk kemi mjetet e duhura në ambientet e shkollës dhe kabinetin
e internetit nuk na lejojnë ta përdorim, atë e përdorin vetëm
mësuesit.
• Mesuesja më goditi se kisha shkuar pa pregatitur në orën e
mësimit.
• Format e dhunës që fëmijët raportojnë pranë ALO 116, janë dhunë
fizike, verbale apo edhe ngacmime seksuale nga mësuesit;
•

Ata raportojnë se dhunohen nga mësuesit sipas tyre edhe pa
shkak. Ata shprehen shpesh se mësuesit në shkollë reflektojnë dhe
problemet që mund të kenë me jetën e tyre personale. Ata shpesh
ofendohen, goditen madje disa fëmijë kanë raportuar se janë
goditur dhe mjete të tjera ku më e përdorura ka qenë goditja me
shkumës dhe vizore;

• Mësuesit i privojnë fëmijët nga orët e mësimit duke i nxjerrë jashtë
nga mësimi, tallen dhe i ofendojne fëmijët kur ata nuk japin
përgjigjen e duhur;
• Fëmijët kanë denoncuar edhe raste kur mësuesit i kanë kërkuar
lekë.
Faleminderit!

More Related Content

Similar to Alo 116 dhuna në shkolla

Menaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdfMenaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdf
KlodjanaTopciuLeka
 
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen filloreIntegrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
proudtobealbanian1
 
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendoreIntegrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
proudtobealbanian11
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Anida Ago
 
Menaxhimi i Klases
Menaxhimi i KlasesMenaxhimi i Klases
Menaxhimi i Klases
Anida Ago
 
_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt
shpresa14
 
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .pptMETODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
ornela9
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad
 
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdfacpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
diegodilave
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
Genti Mustafaj
 

Similar to Alo 116 dhuna në shkolla (10)

Menaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdfMenaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdf
 
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen filloreIntegrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
Integrimi i femijeve me prapambetje mendore ne shkollen fillore
 
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendoreIntegrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
Integrimi ne shkolle i femijeve me prapambetje mendore
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
 
Menaxhimi i Klases
Menaxhimi i KlasesMenaxhimi i Klases
Menaxhimi i Klases
 
_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt
 
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .pptMETODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdfacpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
acpd-fletepalosje-bullizmi-nentor-publikime10.pdf
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
 

More from Mirgit Vataj

Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
Mirgit Vataj
 
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Mirgit Vataj
 
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
Mirgit Vataj
 
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
Mirgit Vataj
 
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
Mirgit Vataj
 
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
Mirgit Vataj
 
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuarFëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
Mirgit Vataj
 
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmiFëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
Mirgit Vataj
 

More from Mirgit Vataj (8)

Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
Alo116 bullizmi raport analitik janar qershor 2012-131211051807-phpapp01
 
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
Alo116 raport tematik dhuna tek femijet vajza ne shqiperi nentor 2013 1312110...
 
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2012 131211051723-phpapp01
 
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
Alo116 raport vjetor 2011-131211051650-phpapp02
 
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
Alo116 raporti vjetor 2010-131211051616-phpapp01
 
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
Femijet raportojne ne alo 116 viti 2012
 
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuarFëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
Fëmijet e humbur dhe shfrytëzuar
 
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmiFëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
Fëmjët dhe dhuna ndermjet tyre bulizmi
 

Alo 116 dhuna në shkolla

 • 2. • “Fëmijët nuk i humbasin të drejtat e tyre njerëzore me kapërcimin e pragut të shkollës. Arsimimi duhet ofruar në atë mënyrë që të respektojë dinjitetin e qenësishëm të fëmijës, që i jep fëmijës mundësinë të shprehë këndvështrimet e tij lirisht dhe të marrë pjesë në jetën e shkollës. Arsimimi duhet të ofrohet edhe në një mënyrë të tillë që të respektojë kufizimet në disiplinën shkollore dhe të promovojë mendësinë e antidhunës në shkollë...“ • Dhuna në shkollë është gjithcka që mund të pengojnë atmosferën shkollore dhe misionin e saj arsimor …..
 • 3. FËMIJËT RAPORTOJNË • Probleme me shkollën, është një tjetër tematikë e hasur shpesh pranë ALO 116. Këto probleme fokusohen në marrëdhëniet mësues – nxënës, nxënës-nxënës, ankthin mbi performancën, presionet që i bëjnë prindërit herë pas here fëmijëve për të pasur rezultate të larta në mësime, probleme në të nxënë etj.
 • 4. • Problemet e drejtpërdrejta me mësuesit zënë hapësirën më të madhe të kategorisë “Probleme me shkollën” me 42% të rasteve të trajtuara; • “Problemet akademike dhe vështirësitë në të nxënë”, përfaqësojnë 21% të rasteve të ardhura në Linjë; • Nënkategoria “Ankth mbi performancën”, zë 14 % të rasteve; • 11% të rasteve i përkasin nënkategorisë “Probleme të tjera që lidhen me të rriturit”; • 9% i përket nënkategorisë e paspecifikuar (kryesisht ankesa mbi kushtet e shkollave); • 3% e rasteve i referohen braktisjes së shkollës;
 • 5. Numri i rasteve sipas viteve për secilën nga nënkategoritë e kategorisë kryesore “Probleme me shkollën” 160 140 120 100 80 60 40 20 0 2009 2010 2011 2012 Probleme me mesuesit 147 94 133 58
 • 6. Probleme të tjera që lidhen me të rriturit 70 60 50 40 30 20 10 0 2009 2010 2011 2012 Probleme te tjera qe lidhen me te rriturit 37 61 11 5
 • 10. E paspecifikuar (Ankesa lidhur me kushtet e shkollës, fëmijë duke pirë duhan në shkollë etj) 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 2009 2010 2011 2012 E paspecifikuar 16 22 18 45
 • 11. Fëmijët flasin…. • Mësuesit nuk na trajtojnë njëlloj ndikohen nga aparenca dhe niveli ekonomik; • Nuk i intereson nëse e ke kuptuar apo jo mësimin që ajo shpjegoi. Shpjegimi është pjesor asnjëherë i plotë; • Nuk ndjehemi të sigurtë në shkollë prej personave të panjohur që ndodhen rreth shkollës; • Në shkollë ka raste ku nxënës që nuk e meritojnë notën vlerësohen ashtu siç nuk e meritojnë. Këtu jam ndjerë e veçuar sepse ai që nuk e meriton vlerësohet dhe ai që e meriton nuk vlerësohet; • Profesori me tha “bukuroshja ime”;
 • 12. • Mësuesi më goditi me shkumës; • Profesori më tha toç; • Mami do që unë të marr vetëm dhjeta; • Kam marrë një notë të keqe nuk di si tia them prindërve; • Nuk kemi mjetet e duhura në ambientet e shkollës dhe kabinetin e internetit nuk na lejojnë ta përdorim, atë e përdorin vetëm mësuesit. • Mesuesja më goditi se kisha shkuar pa pregatitur në orën e mësimit.
 • 13. • Format e dhunës që fëmijët raportojnë pranë ALO 116, janë dhunë fizike, verbale apo edhe ngacmime seksuale nga mësuesit; • Ata raportojnë se dhunohen nga mësuesit sipas tyre edhe pa shkak. Ata shprehen shpesh se mësuesit në shkollë reflektojnë dhe problemet që mund të kenë me jetën e tyre personale. Ata shpesh ofendohen, goditen madje disa fëmijë kanë raportuar se janë goditur dhe mjete të tjera ku më e përdorura ka qenë goditja me shkumës dhe vizore; • Mësuesit i privojnë fëmijët nga orët e mësimit duke i nxjerrë jashtë nga mësimi, tallen dhe i ofendojne fëmijët kur ata nuk japin përgjigjen e duhur; • Fëmijët kanë denoncuar edhe raste kur mësuesit i kanë kërkuar lekë.