SlideShare a Scribd company logo
AFRIKA
Projekt ne Gjeografi
Pozita gjeografike e Afrikes
 Afrika është njëri nga
kontinentet e rruzullit tokësor.
Ndryshe është i njohur edhe
si kontinenti i zi. Origjina e
emrit Afrikë vjen nga gjuha
barbare të cilët janë popull
kavkasoid i Afrikës veriore
 Ajo shtrihet në të dy anët
e Ekuatorit .
 Pikat ekstreme të Afrikës janë
Kepi i Bardhe në veri,Kepi
Agulhas në jug,Kepi
Guardafui në lindje dhe Kepi i
Gjelbër në perëndim
Relievi
 Afrika është një
kontinent i një
rrafshnalte, e cila ngritët
pjerrët nga oqeanet që e
rrethojnë, në pjesën më
të madhe.
 Mali Kilimanxharo
 Malet Atlas
 Rrafshnalta e Afrikës
Lindore
 Rrafshnalta
Jugafrikane
Malet Atlas dhe Saharaja
Malet Atlas janë malet e vetme
të reja në Afrikë. Përafërsisht
përfshijnë një sipërfaqe prej 800
000 km².
Shtrihen në veriperëndim të
Afrikës (Magreb). Janë të gjata
afër 2000 km.
Sahara është shkretetira e dytë
për nga madhësia pas
Antartikut në botë, me 9 000
000 km² e cila gjendet në veri
të Afrikës. Sipërfaqja e
Saharasë është përafërsisht sa
50 shtetet e ShBA –ve.
Sudani dhe Baseni I Kongos
Shtrihet mes Saharasë në veri
dhe savaneve në jug dhe
Oqeanit Atlantik në perëndim
dhe Detit të Kuq në lindje. Ka
rreth 3 milion km². Ka lartësi
mbidetare 200–400 m
Baseni i Kongos ndodhet
rreth lumit Kongo (Zaire), në
Afrikën ekuatoriale. Ka një
sipërfaqe prej 3,7 milionë km².
Këtu rriten pyjet tropikale, me
bimësi të rrallë dhe të
vrullshme.
Rajonet e Afrikes
 -Afrika Mesdhetare
 -Afrika Sudaneze
 -Afrika Perendimore
 -Afrika Qendrore
Ekuatoriale
 -Afrika Lindore
 -Afrika Jugore
Klima
 Klima ekuatoriale
 Klima sub-
ekuatoriale
 Klima tropikale
 Klima sub-tropikale
Hidrografia
 Afrika ka një rrjet të
pasur me lumenj dhe
liqene. Shpërndarja e
lumenjve dhe e liqeneve
nuk paraqitet e njëjtë.
Pjesa më e madhe e
lumenjve të Afrikës,
si : kogo, nigeri, Oranzhi
dhe Senegali, derdhen
në Oqeanin
Atlantik, lumi
Zambezi dhe Limpopo d
erdhen në Oqeanin
Indian dhe lumi
Nil në Detin Mesdhe.
Bimesia
 Kontinenti afrikan ka bimësi
të zhvilluar. Zonat bimore
janë : zona e bimësisë
mesdhetare, shkretinore,
savanet, stepat dhe pyjet e
lagështa ekuatoriale.
 Në Afrikë ka shumë liqene
shkretinore (shote) të
përhapura kryesisht në
pjesën veriperëndimore të
kontinentit. Në pjesën
jugore të Saharasë shtrihet
LIQENI i CADIT, sipërfaqja
e të cilit ndryshon nga 11
Fauna
 Kontinenti i Afrikës
shquhet me një faune
të pasur ka gjarpërinj
helmues nder me të
medhenjetit në botë
ka, luana, tigra, deve,
makusha. Kontinenti i
Afrikës është i pasur
edhe me majmun,
gjirafa, ka edhe luan,
etj.
Popullsia
 Afrika ka një popullatë prej
1.111 miliardë (2013). Aty
popullsia ndahet në dy
grupe : negroide dhe
jonegroide.
 Popullsia negroide zë 2/3
e popullsisë së
përgjithshme të Afrikës. Ajo
ndahet në sudanitë dhe
bantuidë. Sudanitët jetojnë
kryesisht në Sahel kurse
bantuidët në pjesët tjera.
 Popullsia
jonegroide është pjesa
tjetër e popullsisë (së
bardhë). Ajo ndahet
në hamitë dhe semitë
Ekonomia
 Afrika eshte nje vend me
ekonomi deri diku te zhvilluar,
dhe eshte cilesuar si kontinenti
me i prapambetur per shkak te
ketij zhvillimi. Ne te ekzistojne 2
zona ekonomike: zona e
Mesdheut dhe Kepi ne jug.
Megjithate, varferia mbetet nje
problem shume i madh per
kontinentin.
 Afrika , ne nen token e saj,eshte
e pasur me sasi te medha nafte,
e cila eksportohet. Industria nuk
eshte e larmishme, por industria
e energjitikes dhe petrolkimia
kane marrenje fare zhvillimi.
Gjithashtu kontinenti eshte i
pasur edhe me diamant, ar,
krom,uranium, baker, magnez
Punoi: Melissa Cani
Milena Keshteja
Mirjan Kapaj
Pranoi : Alketa
Xhema

More Related Content

What's hot

provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
aulenc gjini
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
Xheni Marku
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
#MesueseAurela Elezaj
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj113
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
ArenoardReno
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Valmir Nuredini
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
#MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 

Similar to Afrika

Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
Ueda Rrukaj
 
12Ermedin
12Ermedin12Ermedin
12Ermedin
Erme Medin
 
KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN
#MesueseAurela Elezaj
 
Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan
LedionHaxha
 
punim seminarik Afrika.pptx
punim seminarik Afrika.pptxpunim seminarik Afrika.pptx
punim seminarik Afrika.pptx
LirianaKaranezi
 
Flora dhe fauna
Flora dhe faunaFlora dhe fauna
Flora dhe fauna
sara7991
 
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazoreShperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
SibelNazifi
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
Arlinda
 
Veprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docxVeprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docx
QershiKuqalashe
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
Egla Mërzheku
 
1111.ppt
1111.ppt1111.ppt
1111.ppt
EuglenPana
 
1111.ppt
1111.ppt1111.ppt
1111.ppt
EuglenPana
 
Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
#MesueseAurela Elezaj
 
Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
#MesueseAurela Elezaj
 

Similar to Afrika (15)

Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
12Ermedin
12Ermedin12Ermedin
12Ermedin
 
KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN
 
Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan
 
punim seminarik Afrika.pptx
punim seminarik Afrika.pptxpunim seminarik Afrika.pptx
punim seminarik Afrika.pptx
 
Flora dhe fauna
Flora dhe faunaFlora dhe fauna
Flora dhe fauna
 
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazoreShperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
Shperndarja gjeografike e botes bimore dhe shtazore
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Veprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docxVeprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docx
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
 
1111.ppt
1111.ppt1111.ppt
1111.ppt
 
1111.ppt
1111.ppt1111.ppt
1111.ppt
 
Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
 
Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
 

More from melissa cani

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
melissa cani
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
melissa cani
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
melissa cani
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani
 
English project
English projectEnglish project
English project
melissa cani
 
Ekonomi
EkonomiEkonomi
Ekonomi
melissa cani
 
Transporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperiTransporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperi
melissa cani
 

More from melissa cani (8)

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
English project
English projectEnglish project
English project
 
Ekonomi
EkonomiEkonomi
Ekonomi
 
Transporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperiTransporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperi
 

Afrika

 • 2. Pozita gjeografike e Afrikes  Afrika është njëri nga kontinentet e rruzullit tokësor. Ndryshe është i njohur edhe si kontinenti i zi. Origjina e emrit Afrikë vjen nga gjuha barbare të cilët janë popull kavkasoid i Afrikës veriore  Ajo shtrihet në të dy anët e Ekuatorit .  Pikat ekstreme të Afrikës janë Kepi i Bardhe në veri,Kepi Agulhas në jug,Kepi Guardafui në lindje dhe Kepi i Gjelbër në perëndim
 • 3. Relievi  Afrika është një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngritët pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më të madhe.  Mali Kilimanxharo  Malet Atlas  Rrafshnalta e Afrikës Lindore  Rrafshnalta Jugafrikane
 • 4. Malet Atlas dhe Saharaja Malet Atlas janë malet e vetme të reja në Afrikë. Përafërsisht përfshijnë një sipërfaqe prej 800 000 km². Shtrihen në veriperëndim të Afrikës (Magreb). Janë të gjata afër 2000 km. Sahara është shkretetira e dytë për nga madhësia pas Antartikut në botë, me 9 000 000 km² e cila gjendet në veri të Afrikës. Sipërfaqja e Saharasë është përafërsisht sa 50 shtetet e ShBA –ve.
 • 5. Sudani dhe Baseni I Kongos Shtrihet mes Saharasë në veri dhe savaneve në jug dhe Oqeanit Atlantik në perëndim dhe Detit të Kuq në lindje. Ka rreth 3 milion km². Ka lartësi mbidetare 200–400 m Baseni i Kongos ndodhet rreth lumit Kongo (Zaire), në Afrikën ekuatoriale. Ka një sipërfaqe prej 3,7 milionë km². Këtu rriten pyjet tropikale, me bimësi të rrallë dhe të vrullshme.
 • 6. Rajonet e Afrikes  -Afrika Mesdhetare  -Afrika Sudaneze  -Afrika Perendimore  -Afrika Qendrore Ekuatoriale  -Afrika Lindore  -Afrika Jugore
 • 7. Klima  Klima ekuatoriale  Klima sub- ekuatoriale  Klima tropikale  Klima sub-tropikale
 • 8. Hidrografia  Afrika ka një rrjet të pasur me lumenj dhe liqene. Shpërndarja e lumenjve dhe e liqeneve nuk paraqitet e njëjtë. Pjesa më e madhe e lumenjve të Afrikës, si : kogo, nigeri, Oranzhi dhe Senegali, derdhen në Oqeanin Atlantik, lumi Zambezi dhe Limpopo d erdhen në Oqeanin Indian dhe lumi Nil në Detin Mesdhe.
 • 9. Bimesia  Kontinenti afrikan ka bimësi të zhvilluar. Zonat bimore janë : zona e bimësisë mesdhetare, shkretinore, savanet, stepat dhe pyjet e lagështa ekuatoriale.  Në Afrikë ka shumë liqene shkretinore (shote) të përhapura kryesisht në pjesën veriperëndimore të kontinentit. Në pjesën jugore të Saharasë shtrihet LIQENI i CADIT, sipërfaqja e të cilit ndryshon nga 11
 • 10. Fauna  Kontinenti i Afrikës shquhet me një faune të pasur ka gjarpërinj helmues nder me të medhenjetit në botë ka, luana, tigra, deve, makusha. Kontinenti i Afrikës është i pasur edhe me majmun, gjirafa, ka edhe luan, etj.
 • 11. Popullsia  Afrika ka një popullatë prej 1.111 miliardë (2013). Aty popullsia ndahet në dy grupe : negroide dhe jonegroide.  Popullsia negroide zë 2/3 e popullsisë së përgjithshme të Afrikës. Ajo ndahet në sudanitë dhe bantuidë. Sudanitët jetojnë kryesisht në Sahel kurse bantuidët në pjesët tjera.  Popullsia jonegroide është pjesa tjetër e popullsisë (së bardhë). Ajo ndahet në hamitë dhe semitë
 • 12. Ekonomia  Afrika eshte nje vend me ekonomi deri diku te zhvilluar, dhe eshte cilesuar si kontinenti me i prapambetur per shkak te ketij zhvillimi. Ne te ekzistojne 2 zona ekonomike: zona e Mesdheut dhe Kepi ne jug. Megjithate, varferia mbetet nje problem shume i madh per kontinentin.  Afrika , ne nen token e saj,eshte e pasur me sasi te medha nafte, e cila eksportohet. Industria nuk eshte e larmishme, por industria e energjitikes dhe petrolkimia kane marrenje fare zhvillimi. Gjithashtu kontinenti eshte i pasur edhe me diamant, ar, krom,uranium, baker, magnez
 • 13. Punoi: Melissa Cani Milena Keshteja Mirjan Kapaj Pranoi : Alketa Xhema