Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til kundeinnsikt?

972 views

Published on

Presentasjon av markedssjef Solveig Lae på Markedsanalysens Dag 05.11.09.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
972
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Kort intro: Ansvarlig for marketing og research hos Scandianvia Online i snart 3 år. Før dette var jeg markedsanalytiker i 10 år for Telenor Media/Findexa/Eniro. Sol.no er blant norges største nettsider med over 400.000 UB hver dag. Og har en veldig bred brukergruppe, alt fra små barn i 4-5 års alderen når man begynner å bruke nettet til godt voksne 60+. SOL har 2 type kunder; brukere og annonsører.
 • Sosiale medier er ikke noe nytt fenomen. Det har eksistert siden nettet ble etablert. SOLs; chat, blogg, klipps, Guru, Make Me Messenger G-talk Nintendo DS Nyeste, Google Wave Osv.
 • Nylig har Dataforeningen i samarbeid med Perceptor og Steria gjennomført en undersøkelse for å kartlegge virksomheters bruk av sosiale medier. Undersøkelsen er ikke representativ for norske virksomheters generelt, men gir klare indikasjoner om bruk og holdninger til sosiale medier til profeksjonelt bruk. Respondentene er vervet via mail fra Dataforeningen, Kommunikasjonsforeningen, nyhetsbrev fra Kampanje, kollegaer og sosiale medier. Av de sosiale mediene målt i undersøkelsen anses FB som det viktigste bruksområde i dag når det gjelder generell markedsføring, overvåking av vareprat samt kundedialog, mens twitter er størst i bruk av konkurrent overvåking.
 • I 2010 har man en forventning om sterk vekst i bruk av alle mediene målt i undersøkelsen. Den sterkeste veksten gjelder for mediene som i dag har lavest bruksandel innenfor hvert område. Verken spørreundersøkelser eller rekruttering blir nevnt som de viktigste bruksområdene i dag, men det forventes meget sterk vekst i 2010. Spesielt interessant å se at det forventes en dobling i bruk av sosiale medier til undersøkelser. Dette stiller krav til dere her i salen. Kan dere oppfylle de?
 • Interbuss’n til TNS Gallup fra Q2 viser at over halvparten av den norske befolkningen har vært eller er på FB, YouTube og Wikipedia. FB har over 1,1 mill daglige brukere i Q2 Twitter bærer mer preg av en samtale mellom folk i det åpne rom – noen blir lojale brukere og har kontinuerlig dialog med. Foreløpig mest for spesielt interessert og opinionsledere: mediefolk, teknokrater, akademikere. 68.000 daglige brukere i Q2 i Norge.
 • Interessant og se at hele 10% sier at de oppdaterer seg om trender og om nye varer og tjenester! I tillegg så viser internasjonale studier at nærmere 80% av forbrukere stoler på de anbefalingene som venner og bekjente kommer med, mens kun 14% stoler på reklamen. Slik at virksomheters tilstedeværelse på FB og andre sosiale medier kan ha en enorm verdi såfremt man benytter kanalen riktig.
 • Vi har inkludert sosiale medier i våre aktiviteter i lengre tid, men ikke hatt noen sosiale medier strategi før nå. Den har vi jobbet iherdig med i høst. I en slik prosess er det viktig i første omgang å finne ut av hvem, hva, hvorfor. I dette legger vi; Hvem ønsker vi å snakke med? Vi ønsker å benytte sos medier for å komme mer i dialog med eksisterende SOL brukere. Hypotese; Dersom vi har god dialog med eksisterende brukere vil også nye potensielle SOL brukere ønske å komme i dialog med oss. Nye brukere er ikke først og fremst målet, men vil bli en konsekvens av at vi har en bra dialog med de brukerne vi allerede har. Hva ønsker vi å kommunisere til dem? Vi skal selvsagt kommunisere hva SOL står for, men dette skal alltid være noe som brukerne våre har interesse av å vite, samt bruk for i sin hverdag. Informasjonen skal være på brukerens premisser, ikke nødvendigvis bare våre. Hvorfor ønsker vi å snakke med dem? Vi ønsker at brukerne våre får en tettere relasjon til SOL, at de er medutviklere på hva SOL skal bli i fremtiden. Mer trafikk og nye brukere kommer igjen kun som en konsekvens av at vi har en god DIALOG med brukerne våre. På denne måten er ikke HVILKE sosiale medier det er som er i fokus, for disse vil kontinuerlig endre seg. Akkurat nå er Facebook og Twitter i vinden, men det kan være helt andre som er gjeldende om få år (måneder…).
 • I øyeblikket er det FB og Twitter vi prioriterer, men vi har en tilstedeværelse på flere andre kanaler. Det er viktig å at man sikrer seg “domenene” på de fleste sos mediene slik at ingen andre kan rappe/misbruke dem. Disse får heller være litt sovende frem til man tar dem i bruk. Årsaken til at FB og Twitter er viktige for oss i tillegg til SOL egne kanaler er av den enkle grunn at SOLs brukere befinner seg på disse mediene akkurat nå. FB -> bredde dekning Twitter -> bransjen og ekspertene LinkedIn -> viktig med synlighet
 • Hvordan bruker vi ……. Tenkte jeg skulle trekke frem et konkret case fra våren 2008, nemlig lanseringen av Katarinas Verden, verdens første doku-såpe produsert spesielt for nett. Med andre ord ikke vanlig TV innhold, men egen produksjon for nett TV. Her har Storyteller tilpasset innhold og lengde på seriene ut i fra vår erfaring med nett og brukeradferd på nett.
 • Katarina er 16 år Typisk tenåring med utallige betraktninger hva kjærlighet, skole og livet generelt angår Drømmer om å komme inn på dramalinjen på Nissen Videregående skole Vi følger henne på skolen, med venner og andre fritidsaktiviteter
 • Ok, så var det store spørsmålet ? Hvilke kanaler bruker vi for å fortelle om dette? Primærmålgruppe – tenåringer # Sekundærmålgruppe – foreldre med tenåringsbarn Sosiale medier ble en viktig kanal i marketing mixen som bestod av; printannonser i ungdomsmagasiner Bannerannonser på diverse nettsteder Initialspot på VG TV, TV2.no, seher.no og SOL TV Vi opprettet profiler på Biip, Facebook, Nettby, Playahead, youtube og myspace. I tillegg hadde vi en del bannerannonsering på Biip da dette nettverket ble prioritert fra vår side.
 • På alle de sosiale mediene var vi veldig tydelige på at SOL var avsender, ikke Katarina. Dette var viktig av hensyn til Katarina. Biip mente dette kunne bli en utfordring med tanke på interesse og engasjement blant Biip medlemmene. Dette viste seg å ikke være noe problem! På profilene la vi ut info om hver episode, diverse bilder, informasjon om nettmøte med Katarina, link inn SOL TV og Katarina Verden siden på SOL som igjen introduserte disse nye brukerne til annet SOL innhold. Ved krysslinking fikk Biip vist seg frem for SOLs brukere og omvendt. En SOL ansatt var moderator nærmest 24/7 i de seks ukene seriene gikk, for å kunne følge opp dialogen med vennene, fansene og tilhengerne.
 • Her ser dere et utsnitt fra gjesteboken til Katarinas Verden på Biip hvor hun har over 2000 hilsener. Gjennom vår tilstedeværelse på de sosiale mediene lærte vi fort at målgruppen var noe yngre enn antatt. På Biip viste det seg at jenter ned i 11-12 alderen var en viktig gruppe å ta hensyn til i dialogen. Slik at SOL moderator måtte tilpasset kommunikasjonen en hel del, blant annet ved å være mindre formell i dialogen. Tilstedeværelse i sosiale medier er krevende men gir en også muligheten til å tilpasse og forbedre seg underveis. Slik at med Katarinas Verden kunne vi tvike på innhold på profilene slik at det hele tiden var i målgruppens interesse. Fansene var veldig opptatt om det virkelig var Katarina som besvarte spørsmålene på profilen Katarinas Verden. Lite negative tilbakemeldinger / ubehagelige meldinger. De få som kom var gjerne fra jevn gamle (Janteloven). Nettmøtene med Katarina gikk veldig bra. Kommer fortsatt venneforespørsler (1 ½ år etter), spesielt på profilen vi har på Nettby. Viktig å være tydelig i alle meldinger! Sosiale medier handler i veldig stor grad om sanne tid slik at man ikke kan belage seg på at mottager har fått med seg historikk. Unntak ved for eksempel #hashtag på Twitter, som da viser alle historikk meldingene. Læring ift ny serie som ble produsert.
 • Katarinas Verden godt eksempel på dialog 24/7. Vi var tydelig på hvem som var avsender. Kundeservice – SOL Blogg SOL Guru – vår svar,spørsmål, opptag tjeneste benyttes også til å stille SOL spørsmål. På FB planlegger vi å rekruttere ”Beta-testere” fra SOL gruppen som vil fungere som mini brukerundersøkelser uten at det koster oss noe særlig. Twitter – prøver oss fremdeles litt frem her
 • I grove trekk kan vi få innsikt om kundene våre på sos medier via overvåking, spørreundersøkelser og dialog. Det er ingen tvil om at vi får verdifull kunde/bruker innsikt via sosiale medier. Foreløpig ikke representative utvalg , men mer enn bra nok for å kunne gi oss en god pekepinn Sosiale medier handler i stor grad om dialog i sanntid, slik at det egner seg godt til ”on-going” prosess er sfeks produktutvikling, beta-testing. Enkel og rimelig måte å treffe kundene (brukerne/annonsørene) på når man har opparbeidet litt volum på antall ”tilhengere” eller ”followers”. Lurer man på noe så er ikke kunden langt unna. Katarina Verden caset Dybdekunnskap om tenåringers bruk av sosiale medier Åpen, ærlig dialog Veldig opptatt om de kommuniserte med Katarina/SOL Lite negative tilbakemeldinger Brukte innsikt til å ta beslutninger ift oppfølgeren Katarina på Festival Eks: Gule Sider da de lanserte fødseldager – tilgjengeligjorde alles fødselsdager på telefonkatalogen. Ramaskrik Diskusjonen var het i media og spesielt på Twitter. Dette fulgte Gule Sider godt med på og til slutt så ga de etter. Hvor blant annet produksjefen Tore Godager lagde en filmsnutt som ble lagt ut på Youtube som ble spredt via sosiale medier.
 • I dag finnes det ulike verktøy for å overvåke merkevarepraten, konkurrenter, kundedialog, gjennomføre undersøkelser osv. MEN ikke noe godt verktøy som kan vise oss verdien av investert tid og ressurser . Sosiale medier er ekstremt tidkrevende slik at det vil være viktig å kunne beregne og overvåke ROI. Figuren viser en modell som mediebyrået Confetti har kommer opp med. Om dette er den enkleste og beste måten å bergene/overvåke ROI er jeg ikke sikker på. Her savner jeg helt klart innspill og forslag fra markedsanalyse bransjen.
 • På mange områder kan sos medier erstatte tradisjonelle undersøkeleser, spesielt der hvor man ikke er avhengig av representative utvalg. Vi vil selvfølgelig være avhengig av tradisjonelle undersøkelser som KTI, MTI’r osv, MEN hvorfor ikke benytte de komm.kanaler som brukes av folk flest? Tlf og postale undersøkelser tilhører forrige århundre ! Hvorfor ikke benytte sosiale medier i større grad? Markedsanalysebransjen bør helt finne ut av hvordan utnytte sosiale medier som et verktøy for å skaffe informasjon og gjøre analyser. Sikkert lurt å få med seg Ole Petter Nyhaug sitt seminar etterpå  ! Hvorfor benyttet for eksempel InFact telefonintervju når de målte bruken og nytten av mediekanaler i årets valgkamp? http://bit.ly/47UGTZ
 • Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til kundeinnsikt?

  1. 1. Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til kundeinnsikt? Solveig Lae Markedssjef Scandinavia Online MAD 2009 [email_address]
  2. 2. Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til kundeinnsikt? <ul><li>Hvilke sosiale medier er viktige for SOL og hvorfor er disse viktige? </li></ul><ul><li>Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til å nå nye målgrupper? </li></ul><ul><li>Ønsker kundene å snakke med SOL som en merkevare? </li></ul><ul><li>Hvilke erfaringer har SOL med sosiale medier som en plattform for å få innsikt om kundene og kan det erstatte tradisjonelle undersøkelser? </li></ul>[email_address]
  3. 3. Sosiale medier ikke et nytt fenomen Kilde: TNS Metrix, September 2009 [email_address]
  4. 4. Viktigste bruksområder av sosiale medier i dag Kilde: Norske virksomheters bruk av sosiale medier gjennomført av Dataforeningen, Perceptor og Steria. Sept. 2009. Base: N=236. [email_address]
  5. 5. Forventning om sterk økning i bruk av sosiale medier i 2010! Kilde: Norske virksomheters bruk av sosiale medier gjennomført av Dataforeningen, Perceptor og Steria. Sept. 2009. Base: N=236. [email_address]
  6. 6. Frekvens besøk sosiale medier Kilde: TNS Gallup, Interbuss Q2 2009. Base: N=1010. [email_address]
  7. 7. Hvorfor bruke Facebook? Kilde: TNS Gallup Interbuss Q2 2009 . Base: Facebook brukere. [email_address]
  8. 8. Viktige sosiale medier for SOL & hvorfor er disse viktige? [email_address]
  9. 9. Hvilke sosiale medier er viktige for SOL og hvorfor er disse viktige? [email_address]
  10. 10. Hvordan bruker SOL sosiale medier til markedsføring og til å nå nye målgrupper? <ul><li>Verdens første doku-såpe produsert spesielt for nett </li></ul>[email_address]
  11. 11. Hvem er Katarina? - Jeg er en dramaqueen i meg selv [email_address]
  12. 12. Katarinas Verden, episode 2 <ul><li>Katarina og Bastian </li></ul>[email_address]
  13. 13. Katarinas Verden i sosiale medier <ul><li>” Å fyttikatta! jeg skal f ø lge med 110%! jeg er din nr. 1 fan!!!! woohoo!!! gogo! katarinasverdens! much love fra din nr. 1 fan!! ” </li></ul>(Sitat fra gjesteboken til KV på Biip) [email_address]
  14. 14. Katarinas Verden profil på Biip [email_address]
  15. 15. Engasjerte fans på Biip [email_address]
  16. 16. <ul><li>God kveld Norge </li></ul><ul><li>I kveld NRK </li></ul><ul><li>Oslo TV </li></ul><ul><li>P4 </li></ul><ul><li>Kanal 24 </li></ul><ul><li>P3 </li></ul><ul><li>Dagbladet Fredag </li></ul><ul><li>Aften Aften </li></ul><ul><li>Side 2 </li></ul><ul><li>Seher.no </li></ul><ul><li>Blogger </li></ul><ul><li>osv. </li></ul>PR Oslo TV [email_address]
  17. 17. Ønsker kundene å snakke med SOL som en merkevare? [email_address]
  18. 18. Hvilken erfaringer har SOL med sos medier som en plattform for å få innsikt om kundene? [email_address]
  19. 19. Hvilken reell verdi har sosiale medier for SOL? Kilde: Confetti v/Nikki Schei [email_address]
  20. 20. Kan sosiale medier erstatte tradisjonelle undersøkelser? [email_address]
  21. 21. Tips <ul><li>Ta i bruk / observer sosiale medier </li></ul><ul><ul><li>som privatperson </li></ul></ul><ul><ul><li>som virksomhet </li></ul></ul><ul><li>Social Media Revolution </li></ul><ul><li>Fem tips for suksess på det sosiale nettet av Eirik Solheim </li></ul><ul><li>Følg, observer og lær av Steinar J. Olsen på Twitter </li></ul><ul><li>Lær med oss: </li></ul><ul><li>Følg SOL på Facebook </li></ul><ul><li>Følg SOL på Twitter </li></ul>[email_address]
  22. 22. Spørsmål ? <ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>http://twitter.com/solveiglae </li></ul><ul><li>http://www.linkedin.com/in/solveiglae </li></ul>[email_address]

  ×