Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
What to Upload to SlideShare
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

SkolmatSverige - vad är det för något?

Download to read offline

Kortfattad introduktion till SkolmatSverige, ett verktyg som stödjer skolor och kommuner som vill utveckla sin måltidskvalitet.

 • Be the first to like this

SkolmatSverige - vad är det för något?

 1. 1. Vad är SkolmatSverige för något? SkolmatSverige är ett kostnadsfritt, enkelt verktyg som hjälper grundskolor och kommuner i utvecklingen av skolmåltidens kvalitet
 2. 2. SkolmatSverige ger en helhetsbild Verktyget utgår ifrån ett helhetsperspektiv, eftersom det är många olika faktorer som påverkar skolmåltidens kvalitet. Skolan kan utvärdera en eller flera av dessa kvalitetsområden: Skolan väljer själv var den vill börja Alla dessa kvalitetsområden ingår. Matgästerna kan också tycka till!
 3. 3. Det går till så här Allt är webbaserat och nås på www.skolmatsverige.se 1. Skolan skapar ett skolkonto Vem som gör det är upp till skolan att bestämma. Förslag: kökschef. 2. Skolan besvarar frågor om skolmåltiderna Vem som gör det är också upp till skolan att bestämma. Vill ni vara flera är det jättebra, men det går även bra om bara en person gör det till att börja med. 3. Skolan får en automatisk resultatrapport Den visar skolans styrkor samt områden som kan förbättras.
 4. 4. Det går till så här Det finns även funktioner för kommunen 1. Kommunen skapar ett kommunkonto Kommunens måltidsansvarig eller motsvarande gör detta. 2. Kommunen får en automatisk resultatrapport Den sammanställer resultaten från kommunala grundskolor. När flera skolor i kommunen har använt verktyget:
 5. 5. Skollagen kräver näringsriktighet… Resultatrapporterna kan användas för att visa att skolan följer skollagen och erbjuder näringsriktiga skolmåltider Enligt Skolinspektionen ska huvudmannen - ha ”system för att kontinuerligt säkerställa att de skolmåltider som serveras är näringsriktiga” och - kunna ”visa resultat från sin systematiska uppföljning”
 6. 6. …men helheten också mycket viktigt Johan Granström, kökschef Västra skolan, Eslöv, semifinalisterna i Arla Guldkos “Bästa Matglädjeskola” Vi vill skapa en bra måltidssituation som helhet. Tack vare verktyget och resultatrapporterna fick vi ett underlag att diskutera skolmåltiderna utifrån. Främst är det att helheten lyfts upp och synliggörs. Verktyget har öppnat ögonen på oss och även bidragit till en ökad samverkan med skolan och pedagogerna. ”
 7. 7. Skolan använder resultatrapporten som underlag här och bestämmer själv vad man vill jobba vidare med Verktyget stödjer kvalitetsarbetet
 8. 8. Det är lätt att komma igång… 45 % av alla grundskolor har ett konto [november 2019] Minst en användare finns i 270 kommuner 159 kommuner har ett kommunövergripande konto > 30 % av alla grundskolor har nu utvärderat någon aspekt av kvaliteten
 9. 9. …och lätt att använda Tips! Använd våra checklistor första gången ” Man behöver en timme i lugn och ro, men det är det värt!* Björn Bondesson, kökschef Västerholms friskola, nominerad till Årets Skolrestaurang i White Guide Junior *Avser Måltidsutbud, Näringsriktighet och Säker mat tillsammans. Genomsnittlig tid för varje enskild enkät är 20 minuter.
 10. 10. Läs mer på www.skolmatsverige.se Följ oss Facebook.com/SkolmatSverige Twitter.com/SkolmatSverige SkolmatSverige drivs av Region Stockholm på: i samarbete med:

Kortfattad introduktion till SkolmatSverige, ett verktyg som stödjer skolor och kommuner som vill utveckla sin måltidskvalitet.

Views

Total views

64

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

0

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×