M staat voor Musea

717 views

Published on

Pitch voorstel voor Doen Pitch (Kom je ook #5) van Ferry Piekart en Jacco Ouwerkerk. Bekijk de inzending op http://www.mediamatic.net/page/150402/nl

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
717
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

M staat voor Musea

 1. 3. Het is tijd voor een beetje serendipity in de museumwereld. Tijd voor het onverwachte en ongeplande. Daarom hebben we één deur gemaakt voor alle musea.   Die ene deur is er al heel lang. Er staat zelfs al tientallen jaren de goede letter boven. De M van Musea. Het is de ingang van de metro. Voortaan begint op elk station jouw unieke museumervaring. Check in met je Serendipity-chipcard en begin een reis met onbekende culturele bestemmingen, ontmoetingen en ervaringen.
 2. 4. Hoe een serendipity dag verloopt… (Impressie van mogelijkheden - schets)
 3. 5. Foto van metroingang
 4. 9. Log in op het ondergrondse museum. Activeer je kaart. Welkom in de serendipity wereld! Stel je open voor een dag vol onverwachte bestemmingen en ontmoetingen.
 5. 10. Stuur een SMS met de kaartnummer naar <SUB> of bel de ‘hulplijn’ en doorloop een keuzemenu. Je ontvangt een SMS met daarin het metrostation waar je heen moet reizen. From: Serendipity Vandaag, 13.24 Welkom! Je eerste bestemming is station Voorschoterlaan. We verwachten je daar over 15 minuten. Let onderweg goed op. Kijk door de ramen naar buiten. In het donker is meer te zien dan je denkt.
 6. 11. Omdat we weten waar deelnemers zijn ingelogd, kunnen we daar op inspelen met performances, theater of muziek. Deelnemers ervaren dit als toeval.
 7. 12. Tijdens een serendipity reis kunnen we projecteren vanaf te zijkanten van wagons en op de muren ‘previews’ laten zien van wat deelnemers in het museum gaan zien.
 8. 13. We gebruiken hiervoor een systeem van beamers, laptop en magneten dat in Berlijn is ontwikkeld. Dit mobiele systeem kunnen we makkelijk aan een wagon bevestigen/verwijderen.
 9. 14. Een kwartier na de eerste SMS ontvangen deelnemers een SMS dat ze in het NAi worden verwacht. Deelnemers komen onderweg een caravan op straat tegen waaruit vreemde geluiden komen, Ze krijgen hier iets te drinken en verhalen uit de stad te horen. In de tussentijd komen hier meer deelnemers samen.
 10. 15. Fascinatie Bij de NAi balie laten deelnemers kaart zien. Curator Huib heet alle deelnemers welkom voor een exclusieve rondleiding door het archief. Deelnemers kunnen unieke collectiestukken (verhaal) opslaan op kaart. Dit gaat via RFID techniek.
 11. 16. Fascinatie Aan de einde van de rondleiding overhandigt Huib de deelnemers in een koker een unieke kaart van Rotterdam. Op deze kaart zie je de locatie van de mysterieuze ‘Bevolkingsbunkers’. Op deze kaart kun je zien dat je bij station Oostplein moet zijn.
 12. 17. De bevolkingsbunkers bevinden zich achter deze platen (links). Via een deur heb je exclusieve toegang tot deze ruimte met interactieve museuminstallaties. We willen uiteenlopende museacollecties een plek geven in deze interactieve ‘museumdepedances’ (pervasive ruimtes).
 13. 18. Voorbeelden van meer ‘serendipity ruimtes’ van M staat voor Musea. Mysterieuze ruimtes waar je als bezoekers op verrassende wijze met uiteenlopende vormen van cultuur worden ‘geconfronteerd’. Bij binnenkomst check je in met kaart (verhaal achter de ruimtes kun je nalezen op je collectiepagina).
 14. 19. Installaties kun je activeren met je kaart. Jouw kaartdata wordt gecombineerd met data van andere bezoekers, stadsdata en collectiedata in zogenaamde: data stories die de beeldgenerator maakt.
 15. 20. In de serendipity weekenden werken we met uiteenlopende ‘toevalsmedia’ die je beginnen op te vallen als je meedoet aan M staat voor Musea. Zo hangen er overal als je er oog voor hebt: geeltjes, briefjes, graffiti etc met boodschappen die verband houden met je reis. beamlog.blogspot.com/2008_10_01_archive.html
 16. 21. In totaal doe je 2 tot 3 musea aan tijdens je reis. Je eindigt altijd op tussen 16.00 en 18.00 op een locatie waar alle deelnemers samenkomen voor een afsluitfeestje. We willen iedere maand een andere kunstenaar(sgroep) uitnodigen om dit te verzorgen.
 17. 22. Kunstenaars, curatoren, wetenschappers, filosofen, levenskunstenaars: iedereen die de kunst van verhalen vertellen beheerst willen we een plek in het programma geven (bijv. Abner Preis)
 18. 23. Thuis kun je met de code van de kaart inloggen op je ontdekkingenpagina. Kijk je route terug, leer meer over je verzamelde collectie-items en serendipity ruimtes. Zie wie er nog meer mee hebben gedaan. Deel je ervaringen via social media. Nodig vrienden uit en beleef M staat voor Musea opnieuw.
 19. 24. Concept Kom je ook #5 Ferry Piekart Jacco Ouwerkerk 26 mei 2010 / copyright / Rotterdam 2010

×