Geschikt voor de eerste graad, eerste leerjaar.
Sfeerschepping
Een luizenleven:
We zouden samen met de leerlingen een stukje uit de film “Een
luizenleven” kunnen bekijken...
Woordspin:
In de klas kunnen we ook starten met een woordspin rond insecten.
             Vlinder
    ...
Waarnemen en beschouwen
1. Beestjes zoeken
We zouden op boswandeling kunnen gaan, waar we naar insecten
kunnen zoeken. Dez...
Creëren
 • Materiaal
   Kleurpotloden    Schaar
   Plakband      Wit tekenpapier
 Groot groen p...
Vlinder
Lieveheersbeestje
                               Rups
         ...
•  Stappenplan + toelichting

DEEL 1:
2 Willekeurige kriebelbeestjes
(bv: rups of vlinder)

 Stap 1:
 Neem al het nodig...
DEEL 2:
De leuke tuin voor de kriebelbeestjes…

 Stap 1:
 Neem al het nodige materiaal klaar:

 - een groen A3 blaadje ...
• Eindproduct

De kriebelbeestjes
             1
           2
3
  4
De kriebelbeestjes in de tuin…
Beeldaspecten
 1) Het beeldaspect “lijn” ervaren en toepassen.
  - Het gebruik van lijnen in de omgeving illustreren

 2...
Nabespreking

 • Evaluatie
  Product- en procesevaluatie via vraagstelling.

  Vond je de opdracht moeilijk?
  Wat was ...
Beeld Insectenboekje
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Beeld Insectenboekje

2,376 views

Published on

In dit insectenboekje kan je een beeldles vinden rond 'kriebelbeestjes'. Dit is een les voor de eerste graad --> het eerste leerjaar.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,376
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Beeld Insectenboekje

 1. 1. Geschikt voor de eerste graad, eerste leerjaar.
 2. 2. Sfeerschepping Een luizenleven: We zouden samen met de leerlingen een stukje uit de film “Een luizenleven” kunnen bekijken. In deze film komen er heel wat insecten aan bod, waardoor ze inspiratie kunnen opdoen rond kriebelbeestjes.
 3. 3. Woordspin: In de klas kunnen we ook starten met een woordspin rond insecten. Vlinder Rups Vliegmier Mier INSECTEN Libel Vlieg Kever Wesp Bij
 4. 4. Waarnemen en beschouwen 1. Beestjes zoeken We zouden op boswandeling kunnen gaan, waar we naar insecten kunnen zoeken. Deze zouden we dan kunnen bekijken en ideetjes opdoen voor ons werkje later in de klas. Je zou de kinderen ook de opdracht kunnen geven een beestje te zoeken samen met mama en papa in hun eigen tuin. Ze kunnen dat beestje dan meebrengen in een potje. En deze dan aan elkaar laten zien. (Na dat we de beestjes bekeken hebben, is het wel de bedoeling dat deze terug in de natuur gezet worden.) 2. Foto’s van kriebelbeestjes We kunnen natuurlijk ook nog enkele foto’s laten zien van insecten.
 5. 5. Creëren • Materiaal Kleurpotloden Schaar Plakband Wit tekenpapier Groot groen papier (A3) met twee lijnen Satéstokjes op. Vooraan elke lijn is een gaatje.
 6. 6. Vlinder Lieveheersbeestje Rups Hier zie je drie van de eventuele sjablonen. (Deze kunnen gebruikt worden, wanneer er leerlingen zijn die niet meer verder kunnen).
 7. 7. • Stappenplan + toelichting DEEL 1: 2 Willekeurige kriebelbeestjes (bv: rups of vlinder) Stap 1: Neem al het nodige materiaal klaar: - een wit blad tekenpapier - kleurpotloden - plakband - 2 satéstokjes - schaar - eventuele sjablonen Stap 2: Hoe ga je tewerk?  Teken twee kriebelbeestjes op een wit blaadje. (Niet te klein.) Voor de leerlingen waar het tekenen te moeilijk is en die geen uitweg zien zijn er sjablonen voorzien van verschillende “kriebelbeestjes”. Zo kunnen ze zelf nog kiezen welke beestjes ze willen en hoe ze die gaan versieren.  Neem je potloden en geef je diertjes de gepaste kleur + oortjes, oogjes, …  Neem je schaar en knip je beestjes uit.  Neem een satéstokje en kleef het beestje bovenaan op het stokje.  Leg je stokjes even opzij.
 8. 8. DEEL 2: De leuke tuin voor de kriebelbeestjes… Stap 1: Neem al het nodige materiaal klaar: - een groen A3 blaadje met twee lijnen en twee gaatjes. - kleurpotloden - schaar Stap 2: Hoe ga je tewerk?  Knip op de lijnen start bij het gaatje. (Knip enkel op de lijnen, niet verder!)  Leg nu je schaar aan de kant, en maak een tekening van een tuin op je groene blad. Er mogen verschillende dingen in staan, dit mag je zelf kiezen.  Nu heb je een tuin en je kriebelbeestjes. Steek nu je beestjes door de opening en laat ze vliegen of kruipen.
 9. 9. • Eindproduct De kriebelbeestjes 1 2
 10. 10. 3 4
 11. 11. De kriebelbeestjes in de tuin…
 12. 12. Beeldaspecten 1) Het beeldaspect “lijn” ervaren en toepassen. - Het gebruik van lijnen in de omgeving illustreren 2) Het beeldaspect “ruimte” ervaren en toepassen - De oppervlakte van het tekenpapier functioneel aanwenden. - Ruimte suggereren door dichtbij de kleuren feller en de vormen duidelijker te maken. 3) Het beeldaspect “kleur” ervaren en toepassen - Een middel van kleur een bepaald element in een werkstuk of een deel ervan in het oog laten springen. 4) Het beeldaspect “vorm” ervaren en toepassen - Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes. - Een vorm zodanig versieren dat het karakter ervan wordt versterkt. Leerplansituering Waarnemen/ beschouwen: 2) Bewust zijn van het feit dat beelden een zeggingskracht hebben 2.4  Informatie halen uit beelden (bijvoorbeeld foto’s) 2.7  Ervaren dat bewegende beelden veel invloed hebben. Creëren: 5) Beeldende middelen exploreren en ermee experimenteren. 5.1  Experimenteren met allerlei materiaal. 5.3  De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen. 8) Strategieën aanwenden bij het creëren.  Dat houdt in dat kinderen: 8.2  Intens observeren en verbeelden om het creëren te bevorderen. 8.4  Zich goed concentreren tijdens het creëren. 8.6  Een moeilijk detail afzonderlijk inoefenen. “Streefdoel”:  Vreugde beleven aan het creëren van werkstukken. Techniek  Kleuren  Knippen  Tekenen van insecten
 13. 13. Nabespreking • Evaluatie Product- en procesevaluatie via vraagstelling. Vond je de opdracht moeilijk? Wat was er dan zo moeilijk aan? Was het leuk? Wat vond je er zo leuk aan? Welk werkje vind je speciaal? Waarom? • Tips Hier vind je nog een aantal ideeën van wat we nog kunnen doen met de kriebelbeestjes. 1) Wanneer er weinig tijd is, zouden we gewoon de kriebelbeestjes kunnen maken op een stokje zonder de tuin. Daarna kunnen we ze ook in een bloempot zetten als versiering. 2) We kunnen de kinderen een klein verhaaltje laten vertellen bij hun werkje. 3) We kunnen de kriebelbeestjes op een stokje ook gebruiken als bewegingstussendoortje. Ze kunnen zich dan vrij bewegen in de klas en de beestjes laten rondvliegen en kruipen. 4) We kunnen ook lesoverschrijdend werken. We kunnen werken met die beestjes in wereldoriëntatie.

×