Trabajo de l'art romanic

1,301 views

Published on

La portalada de Santa Maria de Ripoll.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Trabajo de l'art romanic

 1. 1. Portalada de Santa María de Ripoll
 2. 2. 1. Documentació General.2. Autor Anònim.3. Data de realització.4. Dimensions5. Descripció de la portalada.6. Part superior de la portalada.7. Part dreta de la portalada.8. Part esquerra de la portalada.9. Part inferior de la portalada.10. Simbología Romànica.11. Localització.12. Ëpoca i estil.13. Esquema.14. Vídeo.
 3. 3.  Portalada de Sta. Maria de Ripoll Autor: Tallers del Roselló Cronologia: 1032 Estil: romànic català Tècnica: talla Material: pedra Localització actual: Monestir de Santa Maria de Ripoll
 4. 4.  No sempre els especialistes compten amb les dades de lartista que va realitzar una obra, per la qual cosa sidentifiquen com realitzades per un autor anònim. És habitual que sintente trobar qualsevol dada que avale una atribució, per xicotet que este siga, però nombroses vegades labsència de dades motiven lautoria anònima. Resulta habitual no trobar firmes fins al món del Renaixement, sent més raonable la precisa atribució durant els segles XVI i XVII; així i tot també trobem casos dobres anònimes, sent una pràctica quasi anecdòtica a partir del segle XIX.
 5. 5.  Aquesta obra no tenia una data exacta pero si sabem que es realitzà entre els segles XI i XIII.
 6. 6.  La portada és un cos rectangular de 11,60 x 7,25 x 0,98 m. que sassembla un arc de triomf.
 7. 7.  La disposició de la portalada recorda la dun arc de triomf. Els temes estan distribuïts sobre els diversos registres, el sòcol i les arquivoltes. LA PORTALADA L’ARC DE TRIOMF
 8. 8.  A la part central del primer registre hi ha el Pantocràtor, envoltat per quatre àngels dues figures del tetramorf i els ancians de lApocalipsi.
 9. 9. A la dreta de lobservador i alsregistres tercer i quart shi podenveure escenes del llibre de lêxode,mentre que a lesquerra es veuenescenes del llibre dels Reis. A sota hiha deu figures, entre les qualsdestaquen Déu, Moisès, el rei Davidi labat Oliba. Al darrer registre shivan esculpir felins i animalsfantàstics.
 10. 10. Al sòcol esquerre hi haanimals fantàstics mentreque al dret es veuencondemnats per havercomès algun pecat capital. Ales arquivoltes de lentradashi distingeixen diversosmotius decoratius
 11. 11.  Al registre immediatament inferior es troben laltre parell dimatges del tetramorf i els vint-i-dos benaventurats, que lloen a Crist.
 12. 12.  Una església romànica suposa simbolitza la casa de Déu a la Terra. Lorientació del seu absis és cap a lorient, el lloc per on surt el sol, que simbolitza el mateix Jesús a través de les següents paraules: Sol Oriens Iustitiae. Les voltes de lesglésia simbolitzen el cel, el seu altar és Déu. Les columnes simbolitzen als bisbes.
 13. 13.  És un monestir benedictí situat a la localitat catalana de Ripoll
 14. 14.  Aquest obra pertany al estil romànic en l’epoca medieval. Altres obres conegudes: Arquitectura  Sant Pere de Rodes  Sant Vicenç de Cardona Escultura  Timpà de Sant Pere de Moissac  Capitells romànics  Portalada de Santa Maria de Ripoll  Majestat Batlló  Marededéu de Núria Pintura i arts decoratives  Conjunt iconogràfic de Sant Climent de Taüll  Frontal de Santa Maria dAvià  Tapís de la creació 2. Enllaços dinterès  Arte Romànico  Arteguías  Catedral de Santiago de Compostela  Imatges de romànic català
 15. 15.  http://www.youtube.com/watch?v=qMcEn03GEJs&fea ture=related
 16. 16.  Roberto Candel. Ana María Rodríguez. Silvia Guillem. 2A

×