Pimi2

335 views

Published on

Memoriet USB

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
335
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pimi2

 1. 1. Permbajta _________________________________________________________Permbajta 1Hyrja 2Sigurimit e Lartë e Enkriptimit të USB-ve 3Encryption USB Mbron Te Dhenat 3Arsyet për të Përdor Encryption USB 4Ndërtimi i Mass Strorages 5Zgjedha e një Lloji te te Dhenave 5Machnisms Device 6Adresimi –Metodat 7Fshirja 8Menaxhimi Shkarkimi 9Teknologjia 9Literatura 11__________________________________________________________ 1
 2. 2. HyrjaNe këtë punë paraqiten informacionet bazë në një linjëme memorietUSB.Kështu do te trajtohen çështje si zhvillimi I memorjeve USB ne teardhemen, pritshmerit prej tyre dhe teknologjin mbi të cilën bazohen. Nëkëtë punë thellimi i studimit per teknologjinë mbi te cilat bazohet puna ememorieve USB përmaban disa pika si lidhja e driverave mes tyre. Me passtudimi do te zgjerohet ne transferimin e te dhenave, shpejtesine e dheniesdhe marrjes ( shkëmbimit ) te informacioneve, te dhënat e madhesise.Sigurimit e Lartë e Enkriptimit të USB-veEncryption USB Mbron Te DhenatArsyet për të Përdor Encryption USBNdërtimi i Mass StroragesZgjedha e një Lloji te te DhenaveMachnisms DeviceAdresimi –MetodatFshirjaMenaxhimi Shkarkimi Teknologjia 2
 3. 3. Sigurimit e Lartë e Enkriptimit të USB-ve.Encryption USB pengon qasjen e pa autorizuar nga ata hajnat e të cilit qëllimi është përtë bërë një fitim nga të dhënat tuaja të pronarit. Hajdutët e të dhënave të vazhdojëtë jetënë vërdallë dhe duke kërkuar për kompanitë me masat e sigurisë e dobët dhejoefektive. Encryption USB do të ofrojë sigurinë e shtuar e nevojshme për tëkryertransaksionet e biznesit në mënyrë efektive dhe të mbrojtur të dhënat tuaja tëpronarit.Teknologjia është e aftë për të mbrojtur ju nga ato tëpavarura nga kompania apo punëdhënësin tuaj shumë. Encryption USB do tjuofrojë sigurinë e nevojshme për të ndaluar vjedhjen dhe shfrytëzimin e juaj të dhënavekonfidenciale të pronarit. Mbrojtja etë dhënave tuaja pronarit është gjëja më e mirë qëju mund të bëni për kompaninë tuaj. Encryption USB Mbron Te Dhenat USB EncryptionNjë konsideratë e rëndësishme për encryption gjat perdorimit te USB është se ajo dotë eliminojë të jashtmit nga qasja në të dhëna, por ajo zvogëlon mundësinë përpunonjësit për të anashkaluar masat e sigurisë, si dhe kompani. Masave të sigurimittë mbeten të fortakur .Company encryption USB ti redukton ekspozimit, qe te mos jete emundur qe kompania e juaj te vuaj si rezultat i të dhënave të komprometuar tepronarit. Mos harroni se hajdutët të pronarit të dhënat mundtë vijnë nga jashtë apo brenda mureve të kompanisë tuaj. Kur të dhënat nekompromis ka ndodhur të jenë të sigurta, kostot e kontrollit të dëmit do të jenë shumëtë shtrenjta. Marrja encryption USB standarde për kompaninë tuaj mund të reduktojënë mënyrë dramatike rrezikun dhe parandalimin e kompromisit e të dhënave tëpronarit.Një tipar kryesor ne sigurinë e encryption USB është lehtësuar operacionin dhe 3
 4. 4. përfunksionalitetin e drives. Personelit që përdor drejton nuk do të vini rendryshimin. Të dhënat e Pronësisë mund të shfrytëzohen me shumë të lartë ne normate transferimit të tëdhënave. SanDisk Ndërmarrja prodhon një makinë me encryption USB me normat esuper transfer të shpejtë, dukepërfshirë njësitë me 24MB vlerësim për lexim dhe 20MBpër tëshkruar. Shtuar karakteristika të sigurisë fotografi që janë të siguruara me anë tëndarjes. Drives me encryption USB janë në dispozicion me kapacitet 8GB icili ështëideal për kompanitë më të madhe.. Arsyet për të Përdor Encryption USBZbatimin e USB drives me encryption është thjesht teknologjia më e sigurt për ruajtjen etë dhënave tuaja ( pronarit ). Mos harroni të dhënave tëpronarit që personeli celular kryer rreth me vete është e fshehtë, dhe tëvlefshme për kompaninë tuaj. Shfrytëzuar ndonjëmetodë tjetër për të transportuar tëdhëna të tjera më pas një njësi me encryption USB pa nevojë rrit rreziqet. Përtë zvogëluar përgjegjësinë për kompromis të dhënave të pronarit dotë kërkohet një riorganizim mbi menaxhimin e të dhënave. Megjithatë shumicae këtyre rreziqeve mund të eliminohet nga thjesht duke përfshirë përdorimin edisqet prodhuar nga Enterprises SanDisk. Encryption USB ka teknologjinë për tëmbrojtur dhe të sigurt të dhënat tuaja (pronarit ).Për të përfituar nga teknologjia që ofron encryption USB do të thotë duke i bërëkëtodisqet e standardit që do të përdoren nga të gjithë në kompaninë tuaj. Shumëkompani kanë pësuar humbje të mëdha financiare dhe besimine publikut nëpërmjet përdorimit të disqet më pak të sigurta. Aprovojë vetëm një makinëtë pajisur me encryption USB si ato të ofruara nga SanDisk Ndërmarrja përpërdorim nga personeli juaj. Kjo është një mënyrë efektive për të siguruar tëdhënattuaja të pronarit. Konsideroni përdorimin e këtyre drejton një investim nëtë ardhmen ekompanisë suaj mirëqenien dhe prosperitetin. 4
 5. 5. Ndërtimi i Mass StroragesNjë pajisje elektronike me masë ruajtje është pajisje elektronike që ruan informaciondhe mbështet një protokoll për dërgimin dhe fitmon informacion mbi një ndërfaqe tëvështirë-mallra.Informacion mund të jetë çdo gjë që mund të ruhen ne menyreelektrinike: programet e ekzekutueshme, kod burim, dokumente, imazhe, numratspreadsheet, database shënimet, të dhënat e prodhimit sharrëxhi, të dhënave tëkonfigurimit, ose tekst tjetër apo të dhëna numerike. Mass-storage devices ështe tipiketë ruajtur informacione në fotografi. Një sistem i file përcakton se si fotografi janëorganizuar në media storage. Në kompjuterët Windows Mass-storage Device duket sidisqet puter ne PC Nga Windows Explorer, përdoruesit mund të kopjojn, të lëvizin, dhefshini fotografi në pajisje. Zgjedha e një Lloji te te DhenaveMediat e magazinimit është person fizik që mban të dhënat e një pajisje të. Në sistemetembed-Ded, media një pajisje ruajtje të zakonisht është i ndarë nga kujtesa e sistemit tëprogramit, i cili ruan kodin e ekzekutuar nga CPU e sistemit. Me kalimin e kohës,teknologjitë e ndryshme të magazinimit dhe faktorët e formë kanë ardhur dhe shkuar nëpopullaritet. Aktualisht teknologjive të njohura përfshijnë hard drives, CD / DVD drives,flash-kartat e memories, dhe USB flash drives (Figura 1-3). Emrat e të tjera për një driveUSB flash (UDF) të përfshijë kryesore USB, pen drive, thumbdrive ®, DiskOnKey ®,dhe JumpDrive ®.Media e lloje të ndryshme të ndryshojnë në hardware dhe qarqeve të nevojshme për tëhyrë në media, aftësia për të fshihet dhe të rishkruaj, metodat e shkruaj mbrojtjesTION-, nëse media është i lëvizshëm nga disku i saj, dhe mundësitë për pamjengjuhësorë të jashtëm CPUs. Për pajisjet shumë, flash memorie është një zgjedhje e mirëpër media storage. Flash-kartat e kujtesës janë fizikisht të vogla, mund të ruajë sasi tëmoderuara të të dhënave, dhe menaxhimin e protokolleve të nivelit të ulët për të hyrë nëkujtesën.Disa karta kërkojnë vetëm një port pak këmbët për të hyrë. Me shtimin e njëkontrollues pajisje USB dhe firmware mbështetëse, pret USB mund të kenë qasje në tëdhënat e-flash kujtesën e kartës një pajisje të. Përdoruesit mund të hiqni një kartë ngapajisja dhe të futur kartën në një lexues letrash me bira të bashkangjitur një PC apokompjuter tjetër.Flash memorie konsumon më pak energji se sa lloje të tjera tëmedias. Kur bashkangjitur në një mori USB apo qendër, një tipik-flash memorie pajisjeruajtje të mund të marrin të gjitha të fuqisë së saj nga autobusi. Hard disqet janë të lirëpër bajt dhe mund të mbajë sasi masive të të dhënave. CD dhe DVD drives janë më pak 5
 6. 6. të zakonshme në sistemet e ngulitur sepse aplikimet e ngulitur kanë tendencë që tëkërkojë nga media se është fshirë lehtë dhe-rewrit dhjetë. CD-RW, DVD-RW, DVD +RW dhe disqe mund të fshihet dhe rishkruhet, por jo të lehtë si media magnetike. Njëpajisje që përmban një kontrollues të presë USB dhe firmware mbështetëse mund tëkenë qasje të zakonshëm USB flash drives dhe hard drives. Sepse një mori USB duhetmenaxhuar në autobus, programimi USB host është më komplekse se programimit USBpajisje. Por, për disa aplikacione, aftësia për të ruajtur të dhënat në disqet epërgjithshme e bën të kompleksitetit në rritje i vlefshëm. Machnisms DeviceHard disqet të kërkojë një mekanizëm makinë të tjerr disqe dhe pozitëne lexojnë dheshkruajnë kokat (Figura 1-4). Një harddrive përmban një pirg të platters. Çdo pjatë kamedia magnetike ruajtje tërregulluar në rrathë koncentrikë, këngë të quajtur, në të dyanët. Çdosipërfaqe e një pjatë ka një kryetar të pozicionuar mbi sipërfaqen e pjatës së.Kreu mundtë lexoj apo të shkruaj në grimë të të dhënave drejtpërdrejt nëkundërshtimkokë. Një zonë në një makinë të mund të identifikohetme cilindër, kreu, dhetë sektorit.Një cilindër është një pirg e këngë të njëjtin diametër. Çdo sipërfaqe ka një kokë, kështuqë kreu identifikon një sipërfaqe në një pjatë. Një sektor është një pjesë e një udhë dhepërmban sasinë më të vogël addressable e të dhënave në media. Tëgjithë sektorët nënjë makinë kanë kapacitet të njëjtë, zakonisht 512 bytes. Mekanizmii drive vishet medisqe dhe lëviz kokën për të kërkuar gjurmët. Kur një sektortë kërkuar në një disk tjerrjekalon në kokë 6
 7. 7. Adresimi –MetodatTë gjitha disqet USB dhe disqet e tjera të kohëve të fundit tëvjela mbështetjelogjike adresimin (LBA). Me LBA, blloqe e aftësinë e 7
 8. 8. magazinimit janë të numëruaranjëra pas tjetrës duke filluar në orën zero. Gjitha blloqete kanë të njëjtën madhësi,përsëri në mënyrë tipike 512 bytes. Adresa logjike bllok ështëpërmendur shpesh si njëadresë sektor sepse madhësia e bllokut e barabartëme kapacitetin e një sektori në njëhard drive. Për qasjetë mediave, software përcakton adresën logjike bllok për të lexuarose shkruar përtë. Për hard drives, përkthehet me makinë për kontrollues çdo LBA përnjë cilindër nëkokë,, dhe sektori në makinë. Për flash drives, kontrollues me makinë etrans-lates çdo LBA për një, faqe bllok, dhe kolona në grup kujtesës. Sekuenca eadresave bllok logjike nuk duhet të korrespondojnë me vende Ruaj-politike të sektorëvenë një makinë apo kujtesën në një çip. Të gjithë se-mat lotët është se kontrollues e medias e di seçfarë fushën e ruajtjes korrespondon me çdo adresë. Në sistemetevjetra, software arrihen dukepërdorur media storage CHS trajtimin, ku softwarespecifikon një, kokë cilindër, dhe numri i sektorit për të lexuar ose shkruar për të. Njëpajisje e magazinimit mundtë mbështesin dy CHS trajtimin dhe LBA. Krahasuar meCHS trajtimin, LBA është ethjeshtë, më fleksibile, dhe mbështet kapacitetet më të mëdha. File-Sistemi shoferët në sistemet e ngulitura nuk kanë gjasa të kenë nevojë tëpërdorin CHS adresimin. FshirjaMediave në një hard drive mund të fshihet dhe rishkruhet praktikisht pafund, ndërsamemorie flash mund të mbijetojë 10.000 ose më shumë cikle të fshihet, në varësi tëteknologjisë. Disa karta memorie ROM përmbajnë programuar patate të skuqura, tëcilat nuk mund të fshihet dhe rishkruhet. Memorie flash të përdorura në pajisje tëruajtjes duhet të lexohet dhe të shkruar në faqet dhe shuar në blloqe. Madhësia e faqespër të lexuar dhe programe (shkruaj) tions-opera është zakonisht ose 528 bytes (bllok tëvogël), ose 2112 bytes (bllok të madh). Një faqe 528-byte mund të mbajë një sektor 512-byte dhe 16 bytes shtesë për gabim-korrigjimin e kodeve (ECC),-adresën mappinginformacion për përdorim në leveling veshin, dhe informacione të tjera. Një faqe e 2112-byte mban katër 512-byte sec-tors me 16 bytes shtesë për sektorin. kujtim patate tëskuqura Newer tendencë për të përdorur blloqe të mëdha. Madhësia e bllokuar përshuaj operacioneve është shumë më i madh se sa madhësia e faqes për të lexuar-ing dheme shkrim. Në të kaluarën, blloqet e 16 KB dhe 32 KB ishin të zakonshme, ndërsamemorie flash i tanishëm ka të fshihet blloqe e 128 KB ose 256 KB. Para se të shkruajmëpër kujtim të programuar më parë, zona të jetë e shkruar duhet të fshihet.Pra, për tëshkruar edhe byte një të vetëm në një zonë të parë të programuar, kontrollues kujtesësduhet të shuaj një faqe të tërë të fshihet bllok dhe pastaj program përmbajtjen një faqe embrapa në kujtesë. Kontrollorëve në-flash kartat e memories të menaxhuar dhe për të 8
 9. 9. mundësuar operacionet e shuaj firmware pajisje për të punuar me blloqe 512-byte. Përtë shkruar një bajt në një karte-flash memorie, firmware pajisje zakonisht lexon 512bytes në një tampon, ndryshimet byte të jetë e shkruar, dhe shkruan tampon përsëri nëkartën e kujtesës. kontrollues Karta e merret me të fshihet dhe të shkruajoperacioneve. Kontrolluesit në flash memorie të përdorni karta-vesh leveling teknika qëndihmojnë të zgjasë jeta e dobishme e array kujtesës duke përhapur shuaj / shkruanicikle mënyrë të barabartë midis të gjitha qelizat e kujtesës. Një shofer-file sistem qëaccesses raw-flash memorie patate të skuqura mund të zbatojë veshin leveling siSigurisë .Disa lloje të mediave janë ndërtuar në kopje-mbrojtje aftësive. Për shembull,një Card SD mund të konfigurohet të kërkojë authentication para se të lejuar qasje nëpërmbajtjen e kartës së, dhe një kartë mund të kufizojë numrin e kopjeve të lejuara.Media Removable dhe pajisjeveNjë pajisje mund të ketë media lëvizshëm, dhe një pajisje të gjithë mund të lëvizshëmnga kompjuteri që komunikon me pajisjen. Menaxhimi ShkarkimiNjë përdorues mund të shkëpusë një pajisje USB, ose ta hiqni një kartë memorie flash-në çdokohë. Nëse një pajisje apo kartë është hequr, ndërsa të presë është shkruar në media, pajisjendhe pritës duhet të zbuluar heqjen e trajtuar atë si gracefully si pos-mundshme.Hardware interfacesNjë pajisje e magazinimit mund të mbështesin një ose më shumë interfaces për media ruajtjen esaj. Në shumicën e rasteve, CPU të pajisjes së nuk ka qasje në media direkt.Në vend të kësaj,CPU komunikon me një kontrollues inteligjente ngulitur në një makinë apo-flash kartën ekujtesës. Në pajisjet që mbështesin USB, CPU edhe interfaces për një kontrollues pajisje USB.Hard DrivesKur keni nevojë për një shumë të magazinimit, një hard drive është zgjedhja më ekonomike. Nëkëtë shkrim, një megabyte e hard-disk storage është 50 deri në 100 herë më të lirë se sa njëmegabyte në një karte-flash memorie. Çmimet për të dy mediave vazhdojnë të bien, dhediferenca e çmimit të mund të ndryshojë me kalimin e kohës, por për të ardhmen e afërt, harddrives ka të ngjarë të vazhdojë të jetë zgjidhja më e favorizuar për ruajtjen sasi shumë të mëdhatë të dhënave. TeknologjiaNdërfaqja e më të zakonshme në mes të një hard drive dhe CPU të saj është paral-lel ATAttachment (ATA) interface, i njohur edhe si Drive Integruar Elec-tronics interface(IDE). Një makinë që përdor ATA duhet të ketë një kontrollues inteligjente ngulitur nënjësi. Specifikimi i ATA përcakton kabllo dhe lidhëse, sinjale, dhe regjistrat dhe 9
 10. 10. komandat për të komunikuar me kontrollues drive-së. pajisjet ATA duhet të mbështesinlogjike adresa bllok ing. Një shumë të vetme interface ATA në një kompjuter host mundtë lidheni me deri në dy storage devices. Komunikon kompjuter host duke lexuar dheshkruar në regjistrat në pajisje. ATA me Packet Interface (ATAPI) është një zgjerim përATA që përcakton një protokoll për dërgimin e SCSI dhe komandat e tjera për një pajisjetë ATA-rezultuan në strukturat komanduese të quajtur pako. CD dhe DVD drivespërdorni proto-col ATAPI. Më shumë informacion në lidhje me ATA / ATAPI dhe lidhjeme dokumentet standarde janë në www.ncits.org.Flash MemoryFlash memorie është jo-paqëndrueshme, magazinimit elektrike erasable në dispozicionsi chipsand në kartat e kujtesës që përfshijnë patate të skuqura dhe një kontrollues.Të dy flash memorie dhe EEPROM të sigurojë jo-të paqëndrueshme, erasablestorageelektrike. Krahasuar me EEPROM,-flash memorie qelizat janë fizikisht të vogla, mundtë përballoj më shumë të fshihet / shkruani cikle, dhe janë më të lira përprodhim.Disavantazhi kryesor të memories flash është se ndryshe nga EEPROM,memorie flash është erasable vetëm në blloqe, e jo me bajt individuale. Edhe kështu, përpajisjet më të magazinimit, flash memorie është zgjidhja më praktike, ndërsa EEPROMështë e dobishme për ruajtjen e ndryshuar cilësimet e konfigurimit rrallë. Dy flashmemorie teknologjive në përdorim të njohura janë NOR dhe Nand. flash NOR është epërshtatshme për ruajtjen kodin e programit, ku CPU kërkon qasje të shpejtë të lexuar,por rrallë shkruan në kujtesën. flash NOR ka të shpejtë të lexuar herë, por i ngadaltë dhetë shkruaj herë të fshihet. flash NOR ka densitet të ulët, sasi kaq të madhe të ruajtjesmund të kërkojë patate të skuqura të shumta. Për qasje flash NOR, një CPU përdor tënjëjtat të dhëna dhe linjat adresë përdoret për të hyrë në patate të skuqura e të tjeraparalele të kujtesës. Storage devices përdorin flash Nand, e cila ka të shpejtë të fshihetdhe të shkruaj herë. flash Nand gjithashtu ka konsumin më të ulët të energjisë dhe ështëshumë më lirë se flash NOR. Një patate të skuqura accesses CPU flash Nand nëpërmjetlinjave të dhënave dhe të komandës dhe regjistrat adresa. flash Nand ka densitet të lartë,sasi kaq të madhe të kujtesës mund të hyjnë në një paketë të vogël.Avantazhet e flashNand janë aq tërheqëse që disa pajisje të përdorin flash memorie NAND për programinsë bashku me një sasi RAM për të përmirësuar punën. Tre varietetet e flash Nand janë tëVjetër Single-nivel Cell (SLC), New SLC, dhe Multi-nivel Cell (MLC). kujtim dyqaneMLC copa të shumta në çdo qelizë dhe është i njohur, sepse është e lirë për tëprodhuar. Megjithatë, krahasuar me kujtesën SLC, kujtesës MLC mbështet më pak shuajcikle, ka ngadalshme shkruaj herë, dhe konsumon më shumë pushtet. Këto janë numritipike të shuaj cikle të mbështetur nga çdo lloj memorie: Old SLC: 1.000.000, New SLC:100,000, MLC: 10.000. 10
 11. 11. Literatura______________________________________________________________________________http://windows7.iyogi.com/features/windows-7-usb-hdd/http://encryptusb.com/usb-encryption/the-superior-security-of-usb-encryption/http://www.pendrivelinux.com/http://www.usb.org/developers/wusb/Mass Storage Basics 1______________________________________________________________ 11

×