KOMPONEN PENTAKSIRAN
Sekolah Rendah

PEPERIKSAAN
PUSAT
Aptitud Am Tahun 3

Kemahiran
verbal
Kemahiran dan Konstruk
Definisi Domain Bahasa
Definisi domain matematik/numerik
Instrumen Ujian
dan
Pentadbiran Ujian
Aptitud Am Tahun 3
LEMBAGA PEPERIKSAAN
Instrumen Ujian Aptitud Am (IUAA)
Pengurusan Pelaksanaan Ujian
Aptitud Tahun 3
Muatnaik di laman sesawang

LP
JPN
PPD
SEKOLAH

Muatturun dan cetak
JABATAN PENDIDIKAN NEGERI
(Pegawai Sektor Peperiksaan dan Penilaian)
Memaklum kepada
Pegawai PBS Daerah
dan Pegawai
Pendid...
PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH
(Pegawai PBS Daerah dan Pegawai Pendidikan Daerah
Unit Bimbingan Kaunseling dan Kerjaya)
GURU BESAR
GURU BIMBINGAN SEKOLAH RENDAH (GBSR)
GURU
Pentadbiran Ujian Aptitud Am
Murid dikumpulkan
Edaran kertas ujian dan borang jawapan

Masa: Bulan Oktober
Sasaran: Murid ...
CARTA ALIR PENTADBIRAN PSIKOMETRIK - Personaliti
Murid dikumpulkan

 Masa : Bulan ketiga sesi persekolahan
 Sasaran : IT...
ujian literasi 2 aptitud am tahun 3 (17
ujian literasi 2 aptitud am tahun 3 (17
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ujian literasi 2 aptitud am tahun 3 (17

5,571 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,571
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
89
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Assalamualaikum,
  Kami daripada LP, JPN dan PPD mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan-tuan dan puan kerana menyumbangkan masa untuk menyertai majlis perkongsian ilmu ini. Alhamdulillah kerana tuan-tuan dan puan-puan sangat perihatin kepada perkembangan semasa dalam dunia pendidikan. Semuanya ini tuan-tuan dan puan-puan adalah untuk anak-anak kita.
 • Ppsi Aptitud Am – yang menguji aras pemikiran tinggi, iaitu penyelesaian masalah dan menaakul. Penyelesaian masalah dan menaakul ini adalah kemahiran berfikir aras tinggi yang perlu dikuasai oleh murid untuk mereka berjaya dalam bidang yang akan diceburi di masa akan datang.
  Ppsi Aptitud Khusus -
  Pentaksiran psikometrik Personaliti pula mengukur kecenderungan dan minat kerjaya murid. Pentaksiran ini memang sudah dilakukan disekolah oleh guru kaunseling. Maklumat ini dikumpul untuk membantu guru mengenali murid mereka. Maklumat ini boleh membantu guru merancang P&P. Kecenderungan murid boleh digunakan untuk merancang kerjaya mereka untuk menghadapi masa hadapan.
 • Pentaksiran Psikometrik dalam PBS juga memperkenalkan Ujian Aptitud, iaitu Ujian Aptitud Am untuk murid Tahun 3 yang menguji aras pemikiran tinggi, iaitu penyelesaian masalah dan menaakul. Penyelesaian masalah dan menaakul ini adalah kemahiran berfikir aras tinggi yang perlu dikuasai oleh murid untuk mereka berjaya dalam bidang yang akan diceburi di masa akan datang.
  Kemahiran yang ditaksir dalam Ujian Aptitud Tahun 3 ialah:
  1. Domain Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris yang menguji kemahiran perkataan, konsep verbal dan aplikasi kritikal. Kemahiran perkataan menguji keterampilan murid mengeja perkataan, memahami makna perkataan dan menggunakan perkataan dengan betul. Konsep verbal pula menguji kecekapan murid memahami maksud yang tersirat dalam sesuatu perkataan. Aplikasi kritikal menguji kemahiran membaca yang merangkumi kefahaman, menganalisis dan seterusnya membuat kesimpulan terhadap apa yang telah dibaca. Kesemua kemahiran ini adalah kemahiran menaakul.
   
  2. Domain Matematik pula menguji sistem numerik, penyelesaian masalah, penaakulan matematik untuk tugasan logik nombor dan membuat persepsi. Penyelesaian masalah memerlukan murid membuat penaakulan dengan menganalisis maklumat yang diberikan dalam tugasan. Aspek sistem numerik memerlukan murid menterjemahkan simbol yang mewakili nombor. Kemahiran menambah, menolak, membahagi dan mengganda diperlukan untuk menyelesaikan masalah sistem yang diberikan kepada murid. Penaakulan matematik pula memerlukan murid menganalisis maklumat yang diberikan untuk menghasil logik dan membuat persepsi bagi menyelesaikan masalah matematik. Bahagian yang seterusnya menunjukkan contoh-contoh item ujian aptitud yang merangkumi domain Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.
 • Ujian ini ditadbirkan kepada murid Tahun 3 untuk mengetahui kemajuan dalam pembelajaran yang telah dilalui selama tiga tahun di sekolah. Ujian aptitud yang dibangunkan adalah bersandarkan kepada teori perkembangan kognitif. Ujian Aptitud yang dibina tidak berdasarkan kurikulum kebangsaan.
   
 • Read from text,
 • 30 item bahasa melayu terdiri drp : 10 item menguji kemahiran perkataan
  15 konsep verbal
  5 berbentuk penyelesaian masalah
  30 item BI = 5 kemahiran perkataan
  20 konsep verbal
  5 penyelesaian masalah
  20 item matematik : 9 penyelesaian masalah
  4 penaakulan numerik untuk persepsi
  7 penaakulan numerik untuk logik nombor dan sistem nombor
 • ujian literasi 2 aptitud am tahun 3 (17

  1. 1. KOMPONEN PENTAKSIRAN Sekolah Rendah PEPERIKSAAN PUSAT
  2. 2. Aptitud Am Tahun 3 Kemahiran verbal
  3. 3. Kemahiran dan Konstruk
  4. 4. Definisi Domain Bahasa
  5. 5. Definisi domain matematik/numerik
  6. 6. Instrumen Ujian dan Pentadbiran Ujian Aptitud Am Tahun 3 LEMBAGA PEPERIKSAAN
  7. 7. Instrumen Ujian Aptitud Am (IUAA)
  8. 8. Pengurusan Pelaksanaan Ujian Aptitud Tahun 3 Muatnaik di laman sesawang LP JPN PPD SEKOLAH Muatturun dan cetak
  9. 9. JABATAN PENDIDIKAN NEGERI (Pegawai Sektor Peperiksaan dan Penilaian) Memaklum kepada Pegawai PBS Daerah dan Pegawai Pendidikan Daerah Unit Bimbingan Kaunseling dan Kerjaya mengenai Ujian Aptitud Am Tahun 3
  10. 10. PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH (Pegawai PBS Daerah dan Pegawai Pendidikan Daerah Unit Bimbingan Kaunseling dan Kerjaya)
  11. 11. GURU BESAR
  12. 12. GURU BIMBINGAN SEKOLAH RENDAH (GBSR)
  13. 13. GURU
  14. 14. Pentadbiran Ujian Aptitud Am Murid dikumpulkan Edaran kertas ujian dan borang jawapan Masa: Bulan Oktober Sasaran: Murid Tahun 3 Tempat: Sesuai dan kondusif (Bilik darjah atau dewan) Penerangan Murid menjawab soalan Guru mengumpul kertas jawapan dan soalan Jawatankuasa Bimbingan dan Kaunseling menguruskan pemeriksaan Guru Bimbingan (GB) memasukkan skor GB membuat pentafsiran skor GB serahkan skor murid kepada guru kelas GB menyimpan skor dalam fail Menjawab di atas borang jawapan/kertas soalan Masa: 1 jam 30 minit Soalan: 80 aneka pilihan Menyerahkan skor kepada Guru Bimbingan (GB) GB mencatatkan skor secara manual GB mentafsirkan skor dan menyediakan profil Menyimpan skor dan profil murid mengikut kelas. Pengesahan/tandatangan GBK /GB Fail Unit Bimbingan dan Kaunseling Disimpan di Unit Bimbingan dan Kaunseling
  15. 15. CARTA ALIR PENTADBIRAN PSIKOMETRIK - Personaliti Murid dikumpulkan  Masa : Bulan ketiga sesi persekolahan  Sasaran : ITP - Tingkatan 1 dan 4 IMK - Tingkatan 1, 3 dan 5  Tempat : Sesuai dan kondusif Edaran kertas ujian & borang jawapan Penerangan Murid menjawab soalan     Arahan menjawab mengikut keperluan inventori Penstrukturan :Etika kerahsiaan dan limitasi Menjawab di atas borang jawapan Kertas ujian tidak boleh diconteng dan perlu dikembalikan  Masa: 30 minit Pengiraan skor  Murid mengira skor masing-masing dengan bimbingan GBKSM Pengisian skor dalam Borang Profil Psikometrik (BPP)  Mengedar BPP kepada murid  Murid memindahkan skor ke dalam Borang Profil Psikometrik  GBKSM akan memberikan pentafsiran skor Pentafsiran skor Penyimpanan fail BPP     Pengesahan/ tanda tangan GBKSM Fail Unit Bimbingan dan Kaunseling (TERHAD) Simpan mengikut urutan nama dalam kelas Disimpan di Unit Bimbingan dan Kaunseling

  ×