Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Salehuddin Al-Ayubbi

slideshare :)

 • Be the first to comment

Salehuddin Al-Ayubbi

 1. 1. 8999999999999999SEJARAH ISLAM 940/2 SALEHUDDIN AL-AYYUBI SULTAN MUHAMMAD AL-FATIH 1
 2. 2. 2
 3. 3. 3
 4. 4. ASSALAMUALAIKUM aaADDF W.B.T 4
 5. 5. InginMembentangkan……….. 5
 6. 6. SALEHUDDIN AL-AYYUBI
 7. 7. LATAR BELAKANG
 8. 8. NAMA PENUH : SALAHUDDIN BIN YUSOF BIN NAJMUDDINAYUB. DI EROPAH : DIGELAR SALADIN. BERKETURUNAN : KURDI DARI KAUM QURAISY SUKURUWAIDHAH. LAHIR : KOTA TIKRIT DI WILAYAH IRAN PADA TAHUN 1138 MKIRA-KIRA 140 KM DARI KOTA BAGHDAD SEMASA LAHIR KELUARGANYA DIHALAU DARI TIKRIT OLEHPEMERINTAH BAGHDAD KERANA DITUDUH PENGKHIANAT. DALAMPERJALANAN KE OLLEPPO SALAHUDDIN DILAHIRKAN SEHINGGAAYAHNYA BERKATA ANAKKU DILAHIRKAN KETIKA AKU DALAMKESUSAHAN. AKU BIMBANG KELAHIRANNYA MEMBAWA SIAL.TIADA MENJANGKA BAYI ITU MENJADI PAHLAWAN TERBILANG.
 9. 9.  MENINGGAL DUNIA : DI DAMSYIK PADA TAHUN 1193 M. KETIKA USIA 17 TAHUN . BELIAU MULA BERKHIDMAT DENGANKHALIFAH NUR AL-DIN DI DAMSYIK. MERUPAKAN SEORANG PANGLIMA TENTERA, PEMIMPIN NEGARA &PENTADBIR NEGARA YANG BERBAKAT TINGGI & MASYHUR PADA ZAMANPERANG SALIB DI MESIR, SYRIA & PALESTINE. PENENTANG TERKUAT TENTERA SALIB. KEJAYAAN TERBESAR IALAH MENUMPASKAN KERAJAAN TENTERASALIB & BERJAYA MENGAMBIL SEMULA BAITULMUQADDIS & PALESTINDARIPADA PENGUASAAN TENTERA KRISTIAN PADA ABAD KE 12 M.
 10. 10.  BAPANYA : SEORANG GABENOR IAITU NAJMUDDIN AYUBSHADHI. PADA MEI 1175M MERUPAKAN SEORANG SULTAN MESIR DANMENGELARKAN DIRINYA SULTAN AL-ISLAM WA AL-MUSLIMIN. TERLIBAT JUGA DALAM PERANG HITTIN
 11. 11. Sifat-Sifat Keperibadian
 12. 12. Memiliki misi & visi yang jelas Mampu melakukan semua tugasBijak dalam mengatur strategi perperangan & helah Sentiasa patuh kepada ajaran IslamSentiasa berbincang dengan orang bawahan Bercita-cita tinggi Pahlawan yang gagah
 13. 13. SUMBANGAN Mengamalkan dasar tolak ansur terhadap penganut kristian. Membebaskan kota Baitulmuqaddis Menentang tentera salibMemulih & Memajukanmembangun aspek-kan negara pendidikan Kemajuan dalam bidang ekonomi
 14. 14. MENENTANG TENTERA SALIB
 15. 15. 1. Salehuddin al-Ayubbi mula menyertai perang pada tahun 1164 M apabila menyertai ekspedisi ketenteraan syria bersama bapa saudaranya iaitu Syirkuh yang dihantar oleh Khalifah Nur al-Din.2. Melalui perang ini, angkatan tentera islam pimpinan Syirkuh berjaya menewaskan tentera salib yang berada di bawah pimpinan Amaury 1.3. Pada tahun 1169 M, tentera islam berjaya menumpaskan tentera salib di mesir. Peperangan ini berlaku disebabkan tentera salib melanggar perjanjian damai yang dimeterai.
 16. 16. 4. Setelah Syirkuh meninggal dunia, Salehuddin dilantik sebagai panglima angkatan tentera Syria. Pelantikan ini menjadi titik tolak kepada kegemilangan & kemasyhurannya.
 17. 17. Membebaskan kotabaitulmuqaddis
 18. 18. 1. Pembebasan kota ini bermula sebagai tindak balas terhadap tentera Perancis di bawah pimpinan Raynald yang bertindak kejam ke atas kafilah dagang islam2. Salehuddin telah menjadikan Ra’su al-Ma’ sebagai pusat gerakannya menuju ke Busra, kemudiannya ke Karak,Syubak & Tabariah.3. Ketika di Hittin, berlaku pertembungan antara tentera islam & tentera salib. kemenangan berpihak kepada tentera islam kerana mereka dapat menguasai kawasan yang mempunyai sumber air.
 19. 19. 4. Tentera Perancis pula terpaksa berundur & dilaporkan mengalami kekalahan teruk. Bilangan yang terkorban mencecah 10 000 orang termasuk pemimpinnya sendiri iaitu Uskup Akka.5. Kemaraan tentera Salehuddin tidak dapat dikekang apabila berhadapan Raja Baitumuqaddis yang hanya dikawal 150 orang pahlawan sahaja.6. Kemudia beliau arahkan Raja Baitulmuqaddis iaitu GUY OF LUSIGNAN & pemerintah Karak, iaitu Raynald menghadapnya. Beliau memancung kepala Raynald kerana sikap biadapnya terhadap nabi Muhammad S.A.W & umat islam.
 20. 20. 7. Raja Baitulmuqaddis kemudian ditawan bersama pengikutnya & dihantar ke Damsyik dengan penuh kemuliaan & penghormatan.8. Tentera islam mula menguasai 1 persatu wilayah milik tentera salib seperti Akka, Tabnin, Saida, Beirut, Asqalan, al- Ramlah, al-Darum, Ghazzah, Baitul Laham,al-Natrun, & Baitulmuqaddis yang sekali lagi dikepung.9. Beliau memastikan kesucian Baitulmuqaddis dengan berhasrat menguasai kota ini melalui jalan perdamaian bukan peperangan. Akhirnya, perjanjian damai berjaya ditandatangani & tentera salib dikehendaki keluar daripada Baitulmuqaddis dalam tempoh
 21. 21. 10. Setiap lelaki dewasa dikehendaki membayar tebusan sebanyak 10 dinar. Kaum perempuan sebanyak 5 dinar,11. Individu yang tidak dapat membayar tebusan akan dijadikan tawanan tentera islam.
 22. 22. mengamalkan dasar tolakansur terhadap penganut kristian
 23. 23. 1. Orang kristian tetap diberi kebenaran melawat Baitulmuqaddis.2. Melalui perjanjian damai yang dimeterai antara Salehuddin al-Ayubbi & Richard The Lion Heart di Ramalah pada 2 oktober 1192 M, pihak islam bersedia beri kelonggaran kepada penganut kristian mengunjungi & beribadat di Baitulmuqaddis.
 24. 24. Memulih danmembangunkan negara
 25. 25. 1. Salehuddin al-Ayubbi beri tumpuan kepada pemulihan benteng kota Kaherah. Usaha pemulihan diawasi oleh seorang jurutera bangunan, iaitu al-Tawashi Bahauddin. Benteng ini merangkumi 4 buah bandar yang membentuk Kaherah.2. Tujuan pembinaan adalah untuk mengawal negara daripada pencerobohan musuh.3. Beliau juga mengarahkan pembinaan kubu Qal’ah al-Jabal yang terletak di atas bukit bagi membendung saki baki musuh yang berada di kota Kaherah. Di Sinai, kubu yang hampir sama dibina.
 26. 26. 4. Beliau turut membangunkan Pulau al- Raudhah 7 al-Gizah. Ibnu Jubair pernah menjelaskan bahawa pasar minggu yang besar akn diadakn setiap hari ahad. Petempatan disediakan untuk tempat bersantai.5. Beliau turut menubuhkan Diwan Armada yang bertanggungjawab menyelia urusan pembinaan kapal-kapal perang & armada perang yang besar. Tindakan ini dilakukan apabila mengetahui Mesir merupakan tempat untuk membina angkatan tentera laut & darat.
 27. 27. 6. Kota iskandariah telah diperkuat bagi mengelak pencerobohan tentera salib Perancis.7. Salehuddin turut membina hospital . Beliau telah mengubah sebuah dewan yang terletak di dalam istana yang dibina oleh al-Aziz bin al-Muiz untuk dijadikan sebuah hospital & dinamakan Bismaristan al-Atiq.8. Sebuah bangunan ubat-ubatan disediakan bagi membolehkan ubatan diagihkan kepada pesakit mengikut gred yang ditetapkan.9. Turut menyediakan ruang khas untuk pesakit wanita.10. Pesakit mental, jaring-jaring besi dinina bagi mengelakkan mereka menggangu pesakit lain.
 28. 28. Memajukan aspekpendidikan
 29. 29. 1. Sebagai seorang individu yang mencintai ilmu pengetahuan, Salehuddin al-Ayubbi banyak membina sekolah & menjemput golongan ulama & cerdik pandai ke negaranya.2. Memperkenalkan sistempendidikan pra sekolah yang dikenali dengan nama sistem al-Katib. Kanak-kanak mempelajari al-Quran, menghafal hadis, & meningkatkan kemahiran seni khat. Kanak-kanak diajar asas matematik, syair, kata-kata hikmat & beribadat (solat jemaah )
 30. 30. 3. Masjid berperanan sebagai pusat pembelajaran yang penting khususnya ilmu keagamaan seperti ilmu tafsir. Antara masjid yang terkenal ialah Masjid Amru al-As, Masjid al-Azhar, & Masjid al-Alttarin di Iskandariah.4. Kesungguhan beliau dalam aspek pendidikan terserlah apabila sanggup mewakafkan sebanyak 32 buah kedai untuk dijadikan sekolah, malah turut membiayai gaji guru-guru yang mengajar di sekolah yang didirikan.
 31. 31. 5. Berusaha untuk mengutamakan pendidikan yang berasaskan mazhab Sunni, menghapuskan kepercayaan-kepercayaan karut di samping menyemarakkan lagi semangat jihad bagi menentang tentera salib Perancis yang mencemar & melakukan pelbagai kerosakan dalam negara islam.
 32. 32. Kemajuan dalam bidang ekonomi
 33. 33. 1. Negara memperooleh sumber pendapatan melalui Jizyah yang dikenakan keatas golongan bukan islam, Fidyah yang dibayar oleh tawanan perang & cukai tanah (Kharaj).2. Cukai yang membebankan pada zaman kerajaan Fatimiyyah juga dihapuskan seperti cukai yang dikenakan keatas jemaah haji.
 34. 34. 3. Menumpukan perhatian terhadap sektor pertanian dengan memberikan tumpuan kepada penyediaan & penyelenggaraan sistem terusan & teknik-teknik pertanian agar berlaku peningkatan produktiviti & mengelak kekurangan bekalan makanan.
 35. 35. 4. Beliau menggalakkan aktiviti perdagangan. Mesir menjadi pusat pertemuan para pedagang dari Timur & Barat. Beliau juga banyak membina pasar di Mesir & Syria selain membaik pulih serta meluaskan pasar yang sedia ada.
 36. 36. TAMAT!
 37. 37. BYE!!! 42

×