Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Jenis jenis kelapa

3,705 views

Published on

Pengeluar biskut kelapa Shahrinie. Biskut kelapa ranggup dan dijamin halal. Produk buatan muslim tanpa bahan pengawet dan pewarna tiruan.

Untuk tempahan atau pertanyaan:

Hubungi:

019-5102968(noraini)
019-5725420(mior)

Email : shahrinie.cookies@gmail.com
nshahrinie@yahoo.com

Fax: 05-255 2792

Website : www.biskutkelapashahrinie.com.my

Published in: Business
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Jenis jenis kelapa

  1. 1. SHAHRINIE FOODS INDUSTRIES Biskut Kelapa Shahrinie
  2. 2. Jenis-jenis kelapa1. KELAPA TINGGI MALAYAKelapa Tinggi Malaya ialah kelapa tinggi yang berasal dari Malaysia dan ditanam meluas di kawasan pantai. Jenis iniboleh hidup selama 80 hingga 90 tahun. Pokok bersaiz besar dan tinggi. Ketinggiannya boleh mencapai 15-18 meter.Kelapa jenis ini mempunyai pertumbuhan yang cergas serta dapat tumbuh dipelbagai jenis tanah.Buah bersaiz besar, berbentuk bulat, berbiku tiga, leper di bahagian bawah serta mengandungi air yang banyak. Ciri-ciri ini menjadikan ianya sesuai untuk dijual sebagai kelapa muda. Purata buah setandan ialah 3-5 biji.2. KELAPA MAWAKelapa MAWA ialah kelapa hibrid yang dihasilkan daripada pendebungaan silang kelapa Rendah Malaya dan KelapaTinggi Afrika Barat. Ketinggian pokok boleh mencapai sehingga 15 meter. Warna daun, bunga dan buahnya sama adahijau atau jingga pucat bergantung kepada pokok induk (Pokok Kelapa Rendah Malaya). Bilangan buah setandan ialah14-16 biji.
  3. 3. Jenis-jenis kelapa3. KELAPA RENDAH MALAYA Kelapa Rendah Malaya berasal dari Malaysia. Terdapat tiga jenis Kelapa Rendah Malaya iaitu kuning, merah dan hijau berdasarkan warna buahnya. Kelapa Rendah Malaya merupakan pokok kelapa yang bersaiz kecil dan ketinggiannya boleh mencapai sehingga enam meter. Saiz buahnya kecil manakala bilangan buah setandan boleh mencapai sehingga 15 biji atau lebih. Pada masa ini pokok Kelapa Rendah Malaya tidak ditanam secara komersil dan hanya digunakan sebagai pokok hiasan dan pokok induk dalam pengeluaran benih hibrid kelapa seperti MAWA dan MATAG.4. KELAPA WANGI (KELAPA PANDAN) Kelapa Wangi ialah kelapa jenis rendah yang diperkenalkan dari Thailand pada tahun 1971. Di Thailand kelapa ini dipanggil sebagai Makprow Nam Horm dan di peringkat antarabangsa dikenali sebagai aromatic dwarf. Keistimewaan kultivar kelapa wangi ialah isi dan buahnya berbau wangi pandan dan sesuai untuk diminum dan dimakan segar. Ketinggian pokok boleh mencapai 6 meter. Tandan dan buah berwarna hijau dan buahnya kecil berbentuk bulat berbiku tiga.
  4. 4. Disediakan oleh:Shahrinie foods Industries● www.biskutkelapashahrinie.com.my

×