Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rbt tahun 5 2015

1,720 views

Published on

peperiksaan pertengahan tahun RBT tahun 5

Published in: Education
  • Be the first to comment

Rbt tahun 5 2015

  1. 1. SULIT 1 [Lihat sebelah SULIT REKABENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT) TAHUN 5 MEI 2016 1 JAM PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2016 TAHUN 5 REKABENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT) 1 jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi bahagian A, B dan C. 2. Jawab semua soalan di ruangan jawapan yang disediakan. 3. Topik : Unit 1 - Asas Teknologi : Unit 2 - Penghasilan Projek Nama : ………………………………………………………… Tahun :……………………………….. Kertas soalan ini mengandungi 9 halaman bercetak 100 %
  2. 2. SULIT 2 [Lihat sebelah SULIT BAHAGIAN A (25 Markah) Jawab semua soalan. 1. Sistem pergerakan kit model yang menggabungkan komponen mekanikal serta elektrik dan elektronik dikenali sebagai sistem __________________. A. elektrik B. elektronik C. elektromekanikal D. mekanikal 2. Apakah fungsi Alat Kawalan Jauh? A. Untuk memasang kit model menggunakan sistem elektromekanikal. B. Untuk mengawal pergerakan kit model tanpa menggunakan wayar. C. Untuk menggabungkan komponen mekanikal kit model. D. Untuk menyambungkan litar eletrik pada kit model. 3. Fungsi alatan di dalam rajah dibawah A. Mengetatkan dan melonggarkan skru Phillip. B. Mengetatkan dan melonggarkan skru mata alur. C. Mencengkam bahan atau komponen kecil. D. Membuat tanda pada kepingan kayu sebelum pemotongan. 4. Apakah nama alatan di dalam rajah diatas? A. Sepana Hujung Terbuka. B. Sepana Boleh Laras. C. Pemutar Skru Mata Rata. D. Pemutar Skru Philip. 5. Di bawah ialah senarai komponen yang biasa digunakan dalam sesebuah kit model KECUALI A. Sel Kering B. Gear C. Roda dan Gandar D. Gandin Getah 6. Tapak kerangka kit model di sebelah digunakan untuk memasang beberapa komponen KECUALI A. suis B. motor C. pemegang bateri D. alat kawalan jauh
  3. 3. SULIT 3 [Lihat sebelah SULIT 7. Apakah fungsi sensor? A. Menggerakkan gear. B. Mengawal pergerakan kit model. C. Membekalkan tenaga elektrik pada kit model. D. Mengesan cahaya, haba, bunyi, sentuhan dan sebagainya. 8. Komponen manakah yang akan menggerakkan gear? A. Motor B. Sel Kering C. Sensor D. Alat Kawalan Jauh 9. Nyatakan langkah pertama sebelum pemasangan kit model kereta. A. Mengenalpasti komponen dalam kit model kereta. B. Membaca dan memahami manual pemasangan. C. Mengenalpasti alatan yang ingin digunakan. D. Mengenalpasti jenis bateri yang boleh digunakan. 10. Nyatakan langkah seterusnya selepas membaca dan memahami manual pemasangan. A. Pasangkan suis pada kerangka kit model. B. Mengenalpasti setiap komponen yang terdapat pada kit model. C. Pasangkan kotak gear pada bahagian hadapan kerangka kit model. D. Pasangkan badan kit model pada kerangka dengan menggunakan skru. 11. Berikut adalah cara yang tepat untuk membaiki kit model yang tidak berfungsi. A. Memeriksa penyambungan wayar, kekutuban bateri dan penyambungan pada sistem elektromekanikal. B. Mengetatkan semua skru yang terdapat pada kit model. C. Memeriksa kekemasan kit model tersebut. D. Membuka dan memasang semula kit model tersebut. 12. Komponen berikut dapat membekalkan tenaga elektrik pada kit model. i. Sensor ii. Bateri iii. Suis iv. Sel solar A. i dan ii B. i dan iii C. ii dan iii D. ii dan iv
  4. 4. SULIT 4 [Lihat sebelah SULIT 13. Apakah komponen yang perlu dipasang pada kit model supaya ianya boleh dikawal menggunakan alat kawalan jauh? A. Motor B. Gear C. Penderia D. Bateri 14. Komponen manakah yang biasa terdapat pada papan litar elektronik di dalam badan kit model? A. Perintang B. Motor C. Sel Solar D. Sel Kering 15. Apakah yang akan terjadi sekiranya terdapat kesilapan dalam pemasasangan kit model kereta? i. Kit model tidak berfungsi ii. Kelajuan kit model tersebut akan bertambah. iii. Terdapat bahagian kit model yang akan bergoyang atau tertanggal. iv. Kelajuan kit model tersebut akan berkurangan. A. i dan iii B. ii dan iv C. iii dan i D. iv dan ii 16. Apakah langkah terakhir yang perlu dilakukan oleh murid setelah selesai memasang dan menguji kit model? i. Membuka komponen dengan berhati-hati. ii. Memastikan bilangan komponen dan pengikat mencukupi iii. Membaca dan memahami manual pemasangan. iv. Masukkan kedalam bekas penyimpanan untuk disimpan. A. i, ii dan iii B. i, iii dan iv C. i, ii dan iv D. ii, iii dan iv 17. Alatan ini berfungsi untuk membengkokkan kepingan logam nipis. Apakah nama alatan tangan ini? A. Pahat B. Gandin Getah C. Kikir D. Penggarit 8.
  5. 5. SULIT 5 [Lihat sebelah SULIT Mengukur Menanda X Mencantum 18. Alat ini digunakan untuk menanda dan membuat garisan pada kepingan logam. Alat tersebut ialah __________ A. gunting logam B. penggarit C. kikir D. gandin getah 19. Bahan logam ialah bahan-bahan yang terdiri daripada zink, besi, timah dan __________ A. aluminium B. pastik C. kertas D. kayu 20. Bahan kitar semula terdiri daripada botol plastik, tin minuman dan _________ A. surat khabar B. kayu C. zink D. pasir sungai 21. Rajah di atas menunjukkan langkah membuat projek. Langkah X ialah A. Memotong B. Mengorek C. Melukis D. Mengecat 22. Antara berikut, yang manakah bahan kemasan yang biasa dan boleh digunakan pada projek kayu? i. Cat Sembur ii. Syelek iii. Petrol iv. Cat Licau A. i, ii dan iii B. i, iii dan iv C. i, ii dan iv D. ii, iii dan iv
  6. 6. SULIT 6 [Lihat sebelah SULIT 23. Tujuan melakukan kemasan ialah supaya A. melengkungkan bahan kerja. B. mencantikkan bahan kerja. C. memanjangkan bahan kerja. D. merosakkan bahan kerja. 24. Fungsi komponen eletronik di atas adalah untuk A. Membekalkan tenaga elektrik kepada litar. B. Mengehadkan pengaliran arus elektrik. C. Mengeluarkan bunyi yang nyaring. D. Memancarkan cahaya setelah menerima arus elektrik. 25. Apakah nama kaki komponen di atas yang bertanda B? A. Anod B. Sel Kering C. Katod D. Sensor
  7. 7. SULIT 7 [Lihat sebelah SULIT BAHAGIAN B (20 Markah) Namakan komponen-komponen di sebelah pada ruang yang disediakan. A : __________________________________ B : __________________________________ C : __________________________________ D : __________________________________ E : __________________________________ Suaikan komponen di bawah dengan fungsinya. 1 Memancarkan cahaya apabila terdapat arus elektrik mengalir melaluinya. 2 Digunakan untuk menghadkan aliran arus. Nilai rintangannya tidak boleh diubah. 3 Memutuskan atau menyambungkan litar. 4 Digunakan untuk menghadkan aliran arus. Nilai rintangannya boleh diubah. 5 Berfungsi untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik.
  8. 8. SULIT 8 [Lihat sebelah SULIT Tuliskan BETUL atau SALAH pada ruang yang disediakan dibawah. 1 Takal dan tali sawat adalah salah satu sistem yang terdapat dalam sistem Elektromekanikal. ( ______________) 2 Gergaji Besi sesuai digunakan untuk memotong kepingan kayu nipis. ( ______________) 3 Sel Solar juga berfungsi seperti sel kering iaitu membekalkan tenaga elektrik kepada litar. ( ______________) 4 Ragum Kakak Tua sesuai digunakan sebagai menanda tempat yang hendak digerudi pada kepingan logam. ( ______________) 5 Murid perlu memakai sarung tangan bagi mengelakkan kecederaan sewaktu membuat projek Rekabentuk ( ______________) Namakan alatan tangan yang ditunjukkan di bawah. GERIMIT APIT G SESIKU L GANDIN GETAH GUNTING LOGAM 1)__________________ 2)__________________ 3)________________ 4)_________________________ 5)_____________________
  9. 9. SULIT 9 [Lihat sebelah SULIT BAHAGIAN C (15 Markah) Jawab semua soalan. Senaraikan 5 masalah yang biasa ditemui pada kit model yang boleh menyebabkannya tidak berfungsi dengan baik. 1) _____________________________________________________________________ 2) _____________________________________________________________________ 3) _____________________________________________________________________ 4) _____________________________________________________________________ 5) _____________________________________________________________________ Berikan 5 bahan bukan logam yang sesuai digunakan dalam projek Rekabentuk. 1) _____________________________________________________________________ 2) _____________________________________________________________________ 3) _____________________________________________________________________ 4) _____________________________________________________________________ 5) _____________________________________________________________________ Nyatakan 5 jenis penyelenggaraan yang boleh dilakukan selepas menyiapkan sesuatu projek Rekabentuk. 1) _____________________________________________________________________ 2) _____________________________________________________________________ 3) _____________________________________________________________________ 4) _____________________________________________________________________ 5) _____________________________________________________________________
  10. 10. SULIT 10 [Lihat sebelah SULIT SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN REKABENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT) TAHUN 5 BAHAGIAN A 1) C 2) B 3) A 4) D 5) D 6) D 7) D 8) A 9) B 10) B 11) A 12) D 13) C 14) A 15) A 16) C 17) B 18) B 19) A 20) A 21) A 22) C 23) B 24) D 25) C BAHAGIAN B A : SEL KERING / BATERI B : BUZER C : LED / DIOD PEMANCAR CAHAYA D : PERINTANG TETAP E : SUIS 1) BETUL 2) SALAH 3) BETUL 4) SALAH 5) BETUL
  11. 11. SULIT 11 [Lihat sebelah SULIT BAHAGIAN C MASALAH PADA KIT MODEL (APA-APA JAWAPAN YANG DIFIKIRKAN LOGIK / BETUL) 1) BATERI / SEL KERING SALAH POLARITI / TERBALIK 2) BATERI / SEL KERING LEMAH 3) TERDAPAT KOMPONEN YANG TIDAK DIPASANG 4) TERDAPAT KOMPONEN / BAHAGIAN YANG LONGGAR / TIDAK KETAT 5) SALAH KEDUDUKAN KOMPONEN PADA KERANGKA BAHAN BUKAN LOGAM (APA-APA JAWAPAN YANG DIFIKIRKAN LOGIK / BETUL) 1) BOTOL PLASTIK / BOTOL MINERAL 2) LIDI SATE 3) KERTAS TEBAL / MOUNTING BOARD 4) STRAW / PENYEDUT MINUMAN 5) AIR KOTAK JENIS PENYELENGGARAAN (APA-APA JAWAPAN YANG DIFIKIRKAN LOGIK / BETUL) 1) MENYAPU LANTAI / HABUK 2) MENYUSUN SEMULA ALATAN TANGAN DI TEMPAT ASAL 3) MENYUSUN KERUSI DAN MEJA 4) MENGUTIP SAMPAH 5) MEMBASUH PERALATAN YANG DIGUNAKAN (ALATAN MEMASAK)

×