Tema 2

261 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Tema 2

  1. 1.  Lumea în care trăim se confruntă cu războaie, terorism, crime împotriva umanității, epurare etnică, discriminarea minorităților și a imigranților și cu o multitudine de alte abuzuri împotriva ființelor umane. Globalizarea însăși, în timp ce unește popoarele lumii, poate să ducă și mai mare teamă și la interiorizare. Și odată cu teribilele amenințări la adresa vieții și dezvoltării planetei crește și potențialul de tensiune ce duce la intoleranță.
  2. 2. Toleranţa poate fi înţeleasă în diferite moduri: * Poate fi adoptată în mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevră tactică. * Poate reprezenta o permisiune, ca formă a unui dezinteres.
  3. 3. * Adevărata toleranţă, în spirit umanist, înseamnă însă mai mult decat o simplă "suportare" în sensul originar; ea presupune respectul opiniei contrare şi este strâns legată de libertatea persoanei. Prin toleranţă se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire şi puncte de vedere, alte stiluri şi moduri de viaţă. Asfel, garantarea necesităţii spiritului de toleranţă depăşeşte cu mult domeniul îngust al politicii.
  4. 4. Toleranţa e o virtute care face ca pacea să fie posibilă şi care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii. Toleranţa este, mai ales, o atitudine activă generată de recunoaşterea drepturilor universale ale persoanei umane şi libertăţilor fundamentale ale altora şi, în niciun caz, nu poate fi invocat pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale.
  5. 5. De asemenea, la 16 noiembrie fiecare individ ar trebui să reflecteze la propriul său comportament, în relaţiile pe care le dezvoltă cu cei de lângă el: dacă este conştient de valoarea diversităţii; dacă îi respectă pe ceilalţi, în pofida diferenţelor care îi pot separa; dacă face efortul de a accepta că alţii încearcă să-i submineze certitudinile, prejudecăţile, atunci când descoperă diferenţe.
  6. 6. Realizat de:Baboș Andrada, Pașca Alina, Mastan Bianca, Andreiu Andreea - Clasa a X-a C Profesori -coordonatori: Cotoi Alina, Sălăjan Mihaela Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, jud. Sălaj

×