AdviesRuimtelijke OntwikkelingNoord-Nederland
Gebiedsagenda NNMotto  • Een dynamische kenniseconomie, sterke steden en een vitaal plattelandKenmerken van het Noorden ...
Gebiedsagenda NNUitdagingen • Klimaatsveranderingen • Energietransitie • BevolkingsdalingInternationalisering aandachts...
AanbevelingenGebiedsagenda 2010 – reactie SER NN •  Werk aan een visie gericht op de totstandkoming van een duurzame  ...
RO Noord-NederlandKenmerken Noord Nederland • Noord-Nederland geen grote stedelijke agglomeraties • Wel sterk centrumgeb...
RO Noord-NederlandUitdagingen • Veranderingen in ruimte gebruik    • Stedelijke groei    • Krimp • Meer acteren op...
AanbevelingenRuimtelijke Ontwikkeling Noord-Nederland •  Werk aan de totstandkoming van één Urban Region (Groningen - As...
AanbevelingenRuimtelijke Ontwikkeling Noord-Nederland •  Stap van kwantitatieve strategie naar kwalitatieve strategie. E...
Huidige opgavenHet versterken van de ‘Urban Region’  •  Integrale grensoverschrijdende visie voor centrum gebiedOntwikke...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

2013 02 08 presentatie advies Ruimtelijke Ordening

380 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
380
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
67
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2013 02 08 presentatie advies Ruimtelijke Ordening

 1. 1. AdviesRuimtelijke OntwikkelingNoord-Nederland
 2. 2. Gebiedsagenda NNMotto • Een dynamische kenniseconomie, sterke steden en een vitaal plattelandKenmerken van het Noorden • Grote landschappelijke diversiteit • Unieke natuurgebieden • Aantrekkelijke steden op menselijke maatMal / Contramal gedachte als uitgangspunten
 3. 3. Gebiedsagenda NNUitdagingen • Klimaatsveranderingen • Energietransitie • BevolkingsdalingInternationalisering aandachtspuntMobiliteit • Waarborgen bereikbaarheid van economische kernzones onderling en vanuit het landelijk gebied • Versterken van Noord-Nederland in (inter)nationale netwerken
 4. 4. AanbevelingenGebiedsagenda 2010 – reactie SER NN • Werk aan een visie gericht op de totstandkoming van een duurzame ruimtelijke, economische én sociale structuur. • Benadruk de eigen rol en de eigen keuzen als regio. Focus minder op het Rijk. • Maak in de visie de stedelijke gebieden en de Noorderruimte complementair aan elkaar. • Benoem samen met stakeholders in het Noorden de opgaven voor het Noorden.
 5. 5. RO Noord-NederlandKenmerken Noord Nederland • Noord-Nederland geen grote stedelijke agglomeraties • Wel sterk centrumgebied – Urban Region » Netwerkagglomeratie » Vrij van ernstige verkeerscongestie » Sterke combinatie stedelijke & landelijke woonmilieu’sNieuwe trends • Regie bij de regio • Footloose werken • Toenemende waarde van kwaliteit van leisure, leven, wonen • Opkomst micro-multinationals & diensteneconomie
 6. 6. RO Noord-NederlandUitdagingen • Veranderingen in ruimte gebruik • Stedelijke groei • Krimp • Meer acteren op eigen kracht • Afnemende rol (rijks)overheid • Opgaven gebaseerd op wat er in Noord-Nederland speelt • Meer gebruik maken van bestaande ruimtelijke kwaliteiten • (h)erkennen en benoemen van bestaande gebiedskwaliteiten en deze op Noord-Nederlands niveau verbinden
 7. 7. AanbevelingenRuimtelijke Ontwikkeling Noord-Nederland • Werk aan de totstandkoming van één Urban Region (Groningen - Assen – Hoogeveen – Heerenveen – Sneek – Leeuwarden) • Maak complementariteit van steden en landelijk gebied leidend • Creëer meer samenhang tussen recreatie, toerisme, zorg, water en energie vragen om zo economische kansen te vergroten • Behoefte aan een Noordelijke denktank voor grensoverschrijdende visievorming en opzetten creatieve dynamo voor ruimtelijke ontwikkeling
 8. 8. AanbevelingenRuimtelijke Ontwikkeling Noord-Nederland • Stap van kwantitatieve strategie naar kwalitatieve strategie. Economische ontwikkelingen alleen daar waar functietoevoeging het landschap versterkt • Breken met verouderde structuren. Veranderde ruimtelijke claims vragen om adaptief beleid.
 9. 9. Huidige opgavenHet versterken van de ‘Urban Region’ • Integrale grensoverschrijdende visie voor centrum gebiedOntwikkelen van een complementaire visie • Stedelijk- & landelijk gebied als elkaar versterkende regio’s • Gericht op een duurzame ruimtelijke, economische én sociale structuurVerduidelijken positie Noordelijke overheid • Wat doet de regionale overheid niet meer • Welke keuzes maakt de regio zelf samen met stakeholders

×