QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010)
1. Explica el funcionament de l’antic sistema hipotecari.
Antigament, demanaves un préstec...
QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010)
10. Quin executiu va pressionar a la Securities and Exchange Comimission (SEC) per
augment...
QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010)
19. De quina manera Goldman Sachs aconseguia beneficis sempre que les inversions dels seus...
QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010)
27. Què van fer les entitats financeres rescatades pel govern nord-americà amb els diners
...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Queestionari inside jobs (1)

157 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
157
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Queestionari inside jobs (1)

  1. 1. QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010) 1. Explica el funcionament de l’antic sistema hipotecari. Antigament, demanaves un préstec al banc i aquest esperava que li tornares els diners. El client demanava un préstec per a la casa i el banc li facilitava els diners, però este anava molt en conter a qui els deixava i quina quantitat de diners donava, per si un cas no ho recuperava. 2. Explica què passa quan el prestador ven la hipoteca a un banc d’inversió. El banc d'inversió invertix el diners que li ha deixat el banc en allò que més li interessa per a guanyar més diners. Garantint-li al banc que li tornarà el diners que li ha deixat. 3. Què és un Collateralized Debt Obligations o CDO? Es un derivat format per la combinació de hipoteques i altres préstecs. Els bans d'inversió paguen a les agències per a evaluar la calitat dels CDO. Quan són molt segurs reben la calificació de AAA, si són menys segurs AA i quan són poc segurs A. 4. Qui avalua la qualitat dels CDO? Per què apareixen tant en la premsa nacional últimament? Una agència anomenada Rating Agency (Agència Calificadora). 5. Per què al prestador ja no li importava si el comprador de l’habitatge pagava o no la seva hipoteca? Per qué el prestador venia el deute als bancs d'inversió, els quals li garantien que li tornarien els diners. Per això no els importava que la gent no els tornara els diners. 6. Què és una hipoteca subprime? Per què en combinar les subprime amb els CDO seguien rebent la qualificació AAA? És un préstec arriscat. Consisteix en deixar diners sabent què la gent corre el risc de no tornar-los. Els bancs d'inversió combinaven eixos diners invertint-los en agències o empreses més segures. Per eixa mateixa raó seguien tenint la calificació (triple A). 7. Per què van pujar tant els preus dels béns immobiliaris? Per què qualsevol persona podia tindre una hipoteca, poguera o no pagar-la. A més a més hi havia molta demanda pensant què al cap d'uns anys el preu del immoble hauria augmentat. Degut això es va produir la major “burbuja financiera del mundo”. 8. La Reserva Federal va poder regular el mercat hipotecari. Qui era el president que va refusar fer-ho? Era Alan Greenspan, economista americà de EE.UU. Entre 1987 i 2006. 9. A què s’anomena leverage o palanquejament? És deixar diners que no tens. Antigament el banc només podia prestar els diners que tenia, per això no existia palanquejament.
  2. 2. QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010) 10. Quin executiu va pressionar a la Securities and Exchange Comimission (SEC) per augmentar el nivell de leverage (palanquejament) dels bancs d’inversió? Henry Paulson, el gerent general de Goldman Sachs en el 2004 . 11. Què asseguradora va entrar en el negoci dels CDO? American International Group, Inc (AIG), la companyia de segurs més gran del món. 12. Què és un Credit Default Swap (CDS)? Imaginem que un govern té un deute de 100.000 €. El inversor que li dona al govern els 100.000 €, per por de que el govern no pugar tornar els diners, assegura en una companyia de segurs aquestos 100.000 € i si el govern no pot tornar els diners a l'inversor aquesta companyia els tornarà. Per tant les CDS són els segurs que garantixen la tornada de la inversió que ha fet aquesta persona. 13. Com poden utilitzar els CDS per atacar l’economia de país, com va passar amb Grècia? Una Agència de Calificació ataca a un altre país calificant les seus CDO poc segures, perquè les CDS no podràn garantir la devolució dels diners, cada vegada que passa això un altre país ix beneficiat per que els inversors elegixen un altre on invertir. 14. Qui es van embutxacar els beneficis a curt termini dels CDS? Les aseguradores (AIG), el cap de AIGPF Joseph Cassano, i els agents de les aseguradores. 15. Quin any i on va presentar Raghuran Rajan un article als presidents dels bancs centrals de tot el món advertint dels perills catastròfics d’una crisi global? En l'any 2005 Raghuran Rajan, cap dels economistes del FMI, va entregar un tractac en el simposio de Jackson Hole on es reunixen el banquers més importants del mon. 16. Qui és Larry Summers, el principal opositor de Rajan en el debat subsegüent? És un economista americà, actualment Director del Consell Econòmic del President Barack Obama. 17. Quin era l’estil de vida dels grans beneficiats pel frau financer? De luxe, grans cases, cotxe de luxe etc... 18. Quina relació s’estableix a nivell neuronal entre diners i cocaïna? Una cosa porta l'altra, la vida de luxe i els diners segons un experiment científic porten de la mà el consum de cocaïna.
  3. 3. QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010) 19. De quina manera Goldman Sachs aconseguia beneficis sempre que les inversions dels seus clients foren un fracàs? Per què les hipoteques insegures es calificaven per les Agències de Calificació com a segures, obtenint la triple A. D'aquesta manera obtenien beneficis. 20. Quin paper van jugar les agències de qualificació en el frau hipotecari? Com es van justificar després? Valorant hipoteques insegures com a segures (AAA). Després van dir que era una opinió. 21. Com va reaccionar Ben Bernanke, president de la Reserva Federal, en els primers moments de la crisi el 2008? No va fer res. Les vivendes estaven aplegant a preus molt baixets, va donar l'escusa que mai havien baixat tant el preus de les vivendes, però continuaven baixant. 22. Enmig de la crisi, quina va ser la resposta de Henry Paulson , secretari del Tresor i ex- directiu de Goldman Sachs, a la ministra d’Economia francesa? Les coses estàn controlades, estem estudiant la situació detingudament. 23. Qui són Fannie Mae i Freddie Mac i què va passar amb elles? Són dos prestamistes que s'estaven afonant a causa de la crisi, encara que dies abans d'enfonsar-se tenien una calificació de triple A. 24. Quina qualificació tenien Lehman Brothers, Merrill Lynch i AIG tot just dos dies abans de la seva fallida? Com és possible que les mateixes agències de qualificació determinen avui dia el curs de l’economia espanyola? Lehman Borthers tenia una calificació de AA, Merrill Lynch tenia una bona calificació i AIG també tenía AA. Per què són molt influents en els inversors. 25. Va reconèixer Paulson la seua part de culpa en la crisi en potenciar els CDS i el nivell de leverage (palanquejament) permès a les entitats financeres? No ho va reconèixer mai. 26. Com afecta la crisi a la Xina? Per què creus que la Xina ha comprat aquest any (2011) deute públic espanyol? Els consumidors de Estats Units i altres països deixen de consumir productes de Xina, les vendes disminuixen i millons de xinesos perden el seu treball. Per què si els espanyols estem en crisi no podem comprar productes xinesos i ells també entrarien en crisi, per la qual cosa, Xina ha comprat deute espanyol, per a que no entrem en crisi.
  4. 4. QÜESTIONARI: INSIDE JOBS (2010) 27. Què van fer les entitats financeres rescatades pel govern nord-americà amb els diners rebuts ? Pagar indemnitzacions i bonificacions millonaries als seus dirigents. 28. En quin sentit també va quedar compromesa la idea d’una ciència econòmica? Van ser el professors d'economia de les millors universitats, els que assessoraren als Presidents i Empreses, i que al mateix temps van quedar mal per no adonar-se dels problemes que podien sorgir en el món de les finances. 29. Quin efecte va tenir sobre l’economia nord-americana la globalització, el descobriment de 2500 milions de treballadors per explotar? Estats Units encarregava els treballs de les seues indústries als països que tenen un mà d'obra més barata, despedint al seus propis treballadors, per tal de traure major benefici en les empreses. 30. S’ha envoltat Obama l’equip adequat per reformar el capitalisme? No, perquè l'equip del qual s'ha rodejat és el mateix que defensa el capitalisme. 31. Quines són les principals diferències entre el discurs de Inside job i la xerrada de David Harvey? Inside job culpa de la crisi a tots els beneficiats que s'han fet rics a causa d'ella, mentres que David Harvey culpa a l'avaricia a l'especie humana, a uns i a altres, tots en general. 32. Busca informació sobre la revolució silenciada d’Islàndia i resúmela en cinc línies. Aquí tens dos enllaços: En Islàndia els ciutadans aconseguixen: la dimissió del govern en bloc, la elaboració d'un referèndum per a decidir sobre les qüestions econòmiques, els principals bancs del país es nacionalitzen, els principals responsables de la crisi els tanquen a la presó y la reescritura de la constitució prenent com a base la constitució danesa. Y tot això de manera pacífica i silenciosa.

×