Tema 1.- El planeta Terra
3- Què són els meridians? I els paral·lels?
- Els meridians són semicercles imaginaris traçats d...
- Conca hidrogràfica: És el territori en què les aigües van a para a un mateix riu.
- Vessant hidrogràfic: Conjunt de conq...
Hi ha dos fronts càlids, representat una línia roja amb semicercles i dos fronts gelats
representat en línia blava amb tri...
•

El clima mediterrani (austral) registra precipitacions constants al llarg de tot
l’any.

12- Explica la diferència que ...
Polar
Desèrtic

Tundra
Desert
Polar
Desèrtic

Tundra
Desert
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

02. tema 1. el planeta terra

133 views

Published on

Acitivitats socials.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
133
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

02. tema 1. el planeta terra

  1. 1. Tema 1.- El planeta Terra 3- Què són els meridians? I els paral·lels? - Els meridians són semicercles imaginaris traçats del pol nord al pol sud; tots mesuren 180º - Els paral·lels són cercles imaginaries perpendiculars a l’eix terrestre i paral·lels entre si. 4-Com es denomina el paral·lel de referència? Està situat a la mateixa distància del pol nord que del pol sud? Per què? L’equador. Si, es un cercle màxim equidistant dels pols. 6- Com es denomina el meridià de referència? Per on passa? Meridià 0º o de Greenwich. Passa per l’observatori astronòmic britànic que travessa aquest meridià. 8- Quants meridians podem arribar a representar-se en un mapa? Encara que el nombre pot ser infinit, en els mapes sempre es representen meridians equidistants entre si cada 5º, 10º, 15º o 20º. 9- Localitza en un atles: a) Un riu situat a 0º de latitud i 18º de longitud E. El riu Congo b) Les coordenades geogràfiques d’aquestes situats: el Caire, Buenos Aires, Quito, Chicago i Sidney. El Caire: 30º 3’ 22’’ N 31º 14’ 22’’ E Buenos Aires: 34º 35’ 59’’ S 58º 22’ 55’’O Quito: 0º 13’ 7’’ S 78º 30’ 35 ‘’O Chicago: 41º 54’ N 87º 39’ O Sidney: 33º 52’ 10’’ S 151º 12’ 30’’ E 12- Observa el mapa: a) Esmenta el nom de tres plaques. Placa pacífica, placa africana i placa antàrtica. b) Hi ha cap relació entre la situació dels principals volcans i les plaques? En cas afirmatiu, indica quina. I entre les plaques i les àrees sísmiques? Si que hi ha relació entre aquestos perquè quasi tots els volcans es troben als límits de les plaques tectòniques. 1-Defineix aquests conceptes: Cicle de l’aigua: Es desenvolupa de la manera següent: evaporació, condensació, precipitació, circulació i distribució. - Riu: Són corrents continus d’aigua que porta el riu. - Cabal: És la quantitat d’aigua que porta el riu. - Llit: És el caixer o terreny per qual circula l’aigua del riu.
  2. 2. - Conca hidrogràfica: És el territori en què les aigües van a para a un mateix riu. - Vessant hidrogràfic: Conjunt de conques hidrogràfiques que aboquen les aigües en una mateixa mar o oceà. - Regim d’un riu: Es denominen d’aquesta manera les variacions dl cabal al llarg de l’any. - Ries: Reben aquest nom les valls d’antics rius que han estat inundades per la mar. - Llacs: Constitueixen masses d’aigua, generalment dolces ( encara que hi ha d’aigua salada), que es formen en zones enfonsades per l’acumulació de l’aigua procedent de les precipitacions, els rius o la filtració de l’aigua subterrània. - Aquífers: Deposits subterrànis d’aigua filtrada pel sol. - Fiords: Són antigues valls glacials localitzades a la costa que han quedat cobertes per les aigües de la mar i han originat entrants ben estrets i profunds. - Icebergs: Blocs de gel depesos de les glaceres que suren a la mar. - Marees: Són moviments periòdics d’ascensos i descensos del nivell de la mar produïts per la diferent atracció que hi exerceix la Lluna i el Sol. 18- Localitza en un atles el països següents: Colòmbia, Turquia i Islàndia. Quin és el més càlid i quin, el més fred? Explica per què?. El més càlid és Colòmbia, per què està més a prop del Equador, el següent es Turquia, es troba a una latitud més elevada i per últim el més fred és Islàndia per què es troba a una latitud molt elevada (prop del pol nord). 20- Busca en un atles de la península escandinava i la de Kamtxatka. Localitza-les en el mapa de corrents marins. Si totes dues estan situades a una latitud semblant, per què la península de kamtxatka registra unes temperatures més baixes? Per què la península escandinava te un corrents marins càlids (del sud), i la de Kamtxatka un corrents marins gelats (del nord). 23- Què és un anticicló? Com es representa en els mapes de l’oratge? Localitza els anticiclons que es poden observar en el mapa d’aquesta pàgina. Quin oratge deu fer en aquestes zones? -Els anticiclons són àrees en què la pressió és inferior a 1013 mbar. Es representen de forma de un cemicercle de color roig i generen un oratge estable i sec. -Un oratge estable i sec. 24- Què és una depressió? Com es representa en els mapes de l’oratge? Localitza les depressions que es poden observar en el mapa. Quin oratge deu fer en aquestes zones? -Són àrees en què la pressió és inferior a 1013 mbar. -Un oratge inestable i precipitacions. 25- Identifica els fronts en el mapa. Com són?
  3. 3. Hi ha dos fronts càlids, representat una línia roja amb semicercles i dos fronts gelats representat en línia blava amb triangles. 1-Defineix els termes següents: • • • • • • • • • • Planeta: són cossos celestes que giren al voltant d’una estrela i reflecteixen llum. Equador: És un cercle màxim equidistant dels pols. Longitud: Distància angular que hi ha entre qualsevol punt de la sup. Terrestre i el meridià 0º o de Greenwich Latitud: Distància angular que hi ha entre qualsevol punt de la superfície terrestre i el paral·lel 0º o equador. Litosfera: És la capa de la Terra formada per l’escorça i el mantell. Dorsal oceànica: Grans serralades que es formen al fons dels oceans a causa de l’eixida de materials del mantell d’origen volcànic. Glacera: Masses de gel acumulades als pols o als cims de les muntanyes. Clima: És la successió periòdica i habitual d’uns tipus de temps determinants en una zona geogràfica concreta. Anticicló: Són àrees en què la pressió és superior a 1013mbar. Isòbara: És la forma de representar els anticiclons i les depressions. 2- Quins moviments efectua la Terra? Quines en són les conseqüències? Moviments de rotació (el dia i la nit) i translació (les estacions). 5- Indica si aquestes coordenades geogràfiques són correctes o no i explica quin error contenen les incorrectes: a ) Latitud 20º N/ longitud 100º S Incorrecta: la longitud ha de ser E-O b ) Latitud 40º N/ longitud 150º E Correcta c ) Latitud 120º S/ longitud 60º E Incorrecta : la latitud només aplega a 90º d ) Latitud 5º S/ longitud 185º O Incorrecta: la longitud aplega només a 180 º 6- Amb l’ajuda d’un atles, identifica a quins llocs corresponen les coordenades geogràfiques següents: a ) 38º latitud N/ 1º de longitud O Wisconsi (Estats Unids) b ) 42º latitud S/ 175º de longitud E Wellington (Nova Zelanda) c ) 30º latitud N/ 30º de longitud E El Cairo (Egipte) d ) 50º latitud N/ 30º de longitud E Kief (Ucrania) 11- Indica si les afirmacions següents són verdaderes o falses i corregeix aquestes últimes en el teu quadern: • • • • L’escorça (El mantell) és la capa intermèdia de la Terra Las precipitacions afecten el règim dels rius (vertadera) Els llacs estan formats per l’acumulació de l’aigua procedent de les precipitacions, dels rius o de les infiltracions de les aigües subterrànies. (vertadera) La mar es refreda i es calfa més ràpidament (lentament) que la superfície terrestre.
  4. 4. • El clima mediterrani (austral) registra precipitacions constants al llarg de tot l’any. 12- Explica la diferència que hi ha entre conca i vessant hidrogràfic. Una conca és el territori en què les aigües van a parar a un mateix riu i la vessant hidrogràfic és un conjunt de conques hidrogràfiques que abonen les aigües en una mateixa mar. 13- Indica quins són els elements principals del clima i explica’ls. Els elements principals del clima són: la temperatura, les precipitacions, la pressió atmosfèrica i el vent. - La temperatura és el grau de calfament de l’aire. Es divideix en quatre factors que condicionen les temperatures: La latitud: La temperatura descendeix des de l’equador fins als pols. La altitud i relleu: La temperatura descendeix una mitjana de 6ºC cada 1000m d’altitud. La influència de la mar: Es calfa i es refreda més lentament que la superfície terrestre. Els corrents marins: Depenent de la temperatura, aquests corrents calfen o refreden les zones costaneres que banyen. - Les precipitació és l’aigua que cau de l’atmosfera a la superfície terrestre en forma de pluja, de pedra o de neu. Es divideixen en tres tipus de precipitacions: Convectives: Es produeixen pel calfament d’una zona determinada de la superfície terrestre es caracteritzen perquè són molt abundants i cauen en un període de temps molt breu. Orogràfiques: Es produeixen quan una massa d’aire humit xoca amb una muntanya aquest ascendeix , l’aire es refreda, el vapor d’aigua que conté es condensa i es formen els núvols de precipitacions. Frontals: S’originen quan entren en contacte amb una massa d’aire càlid i una massa d’aire fred. Originades per un front fred: l’aire fred s’introdueix davall de l’aire calent i l’obliga a ascendir bruscament. Quan puja l’aire calent es refreda i el vapor d’aigua que conte es condensa formant precipitacions. - La pressió atmosfèrica: És la que exerceix l’atmosfera sobre al superfície terrestre que es mesura en mbar, es representa en els mapes mitjançant isòbares. Segons la pressió atmosfèrica d’una zona, podem distingir: Altes pressions o anticiclons: Són àrees en què la pressió és superior a 1013mbar, generen un oratge estable i sec. Baixes pressions o depressions: Són àrees en què la pressió és inferior a 1013mbar. Originen un oratge inestable i precipitacions. 14- Descriu, amb ajuda del dibuix, com es generen les precipitacions d’un front fred. L’aire càlid s’eleva i entra en contacte en l’aire fred, la qual cosa origina les pluges. 15- Copia-ho en el teu quadern i relaciona cada clima amb el medi natural corresponent. Equatorial Oceànic Tropical plujós Continental Mediterrani Selva Bosc caducifoli Sabana Bosc de coníferes Bosc mediterrani
  5. 5. Polar Desèrtic Tundra Desert
  6. 6. Polar Desèrtic Tundra Desert

×