Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

amor

861 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

amor

 1. 1. L’AMOR
 2. 2. Erosi Pisque
 3. 3. Van Dick,Eros y Psique
 4. 4. W. Bouguereau,El rapte de Psique
 5. 5. Girode, Cupido y Psyché
 6. 6. Etty William. Cupido i Psyche
 7. 7. Picot, Amor i Psique,
 8. 8. Les quatre proves
 9. 9. Giulio Romano, La prova de les llavors, h.1526-1528,
 10. 10. Les fonts de l’Estígia vigilades per dragons L’àguila de Zeus ajuda a PsiqueP. Rubens, en altra prova: omplir un petitPaisatge amb Júpiter i Psique, bagul amb aigua de l’Estígia, el ríu infernal.
 11. 11. Padovanino (?),Psique rep deVenus el vas per aomplir-lo ambl’essènciade Proserpina
 12. 12. Boucher. El matrimoni de Psique i Eros
 13. 13. Canova,Eros i Psique
 14. 14. Què ens diu el mite sobre l’amor?Atracció involuntària (però acceptada) envers l’altra personaSorgeix de manera repentina: amor a primera vista (#amistat)Exclusivitat i interpersonalitat (# sexe)Transgressió i obstacles a superar: Eros s’enamora de qui nodeu (una mortal) i s’enfronta a Afrodita pel seu amor.Altres elements a destacar:•PSIQUIS = ànima humana (el ser humà és essencialmen AMOR)•La CURIOSITAT; atribut de l’ànima humana (avanços científics i tècnics) o del caràcterfemeni (Pandora)?
 15. 15. EROS Georges Batailles: Les llàgrimes dEros
 16. 16. Eros sorgí de Caos juntament a Gea, la ORIGEN Terra, i Tàrtar, l’Inframón. (Hesíode, Teogonia) Fill dAfrodita i Ares domini Déu de lamor: responsable de la luxúria, lamor i el desig, i també venerat com un déu de la fertilitat.Eros era principalment el patró de lamor entre els homes. atributs Nen alat, porta un arc i fletxes. Les fletxes daurades infonen amor, en canvi si són plom, produeixen indiferència a qui les rep. noms Per als grecs era Eros, Els romans lanomenaven Cupido o Amor
 17. 17. Eros FarneseMuseo Nacional de Nàpols
 18. 18. CupidoMuseu Capitolí
 19. 19. Eros, Ceràmica grega
 20. 20. PSIQUE Sava Henţia, Psyche paralitzada d’amor
 21. 21. ψύχω, psycho, significa «bufar».ψυχή, bufit, hàlit, alè que exhala en morir l’esser humà > ànima, vida.Psique ix de la boca del mort com si fóra una papallona (en grectambé psiqué),Quan la psique deixa el cadàver, porta una existencia autònoma: unafigura antropomorfa i alada, un doble del difunt, que va a l’Hades.
 22. 22. EU OR R I FD E I UCE
 23. 23. Fill del rei de Tràcia, Eagre (o d’Apol·lo), i de laMusa Cal·líope, Orfeu és el més gran músicentre els mortals de la mitologia grega.
 24. 24. Quan canta, acompanyant-se amb la lira, subjuga lanatura i les feres.
 25. 25. Orfeu participà a l’expedició dels Argonautes a la Còlquide en busca del velló d’or.Amb la seua música aconseguí: > adormir el drac que vigilava el velló d’or?. > enfrontar-se musicalment, i guanyar a les sirenes.
 26. 26. En tornar de la Còlquide, es va enamorar i es casà amb Eurídice.
 27. 27. Més tard, Eurídice, fugint d’Aristeu, un pastor que tambés’havia enamorat d’ella i intentava raptar-la, va trepitjar una serp i va morir enverinada.
 28. 28. Però Orfeu, boig de dolor, no va dubtar a anar alsInferns en busca d’Eurídice i, després de commoureamb el seu cant Caront, el Ca Cèrber i els Tres Jutgesdels Morts ...
 29. 29. ...obté excepcionalment elpermís d’Hades i Persèfoneper a tornar amb Eurídice almón dels vius…. però amb una condició:ell no es podria girar fins que no hagués abandonat completament. l’Hades
 30. 30. Orfeu va guiar Eurídice amb la seva música pel mig de les tenebres
 31. 31. Però quan arriben a l’eixida, Orfeu es gira impacient, i Eurídice desapareix.
 32. 32. Des d’aleshores Orfeu erra vagabund cantant el seu dolor. Rebuja el contacte amb les dones
 33. 33. Es troba amb les Ménades, que el despedassen en el curs d’una orgia bàquica.
 34. 34. Les Muses recullen i deposen els seus membres al peu del mont Olimp,
 35. 35. ,Quin tòpic literari representa la història d’amor entre Orfeu i Eurídice?

×