Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Traseul turistic cultural Mihai Eminescu

54 views

Published on

La vârsta de 16 ani, Mihai Eminescu pornește într-o călătorie solitară, legendară și inițiatică, de la Cernăuți la Blaj. Lansăm un proiect unic - un circuit care va urmări traseul parcurs de poet.

Published in: Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Traseul turistic cultural Mihai Eminescu

 1. 1. Traseul turistic cultural Mihai Eminescu
 2. 2. “Un om complet, într-o vreme în care ceea ce este mai necesar pentru noi este această refacere a omului complet, pe care timpurile noastre l-au sfărâmat în fragmente, distrugînd omenirea în însăși esența ei inițială și definitivă”. Nicolae Iorga despre Mihai Eminescu
 3. 3. 1. Concept 2. Beneficii 3. Cercetare 4. Parteneriate 5. Comunicare Agenda
 4. 4. 1 Concept
 5. 5. În anul 1866, la vârsta de 16 ani, Mihai Eminescu pornește într-o călătorie solitară, inițiatică și legendară, de la Cernăuți la Blaj. Având acest punct de plecare, lansăm un proiect unic.
 6. 6. Esența Un circuit turistic și cultural care va urmări traseul parcurs de poet în tinerețe. Un drum care îndeamnă localnicii și vizitatorii să se îndepărteze de clișee și stereotipuri, ajutându-i să descopere un altfel de Eminescu și o altfel de Românie.
 7. 7. Diferențiatori Poate deveni un exemplu de ”ospitalitate productivă”. Proiectul încurajează afirmarea identităților, valorifică resursele locale într-un mod sustenabil și responsabil punând accent pe dezvoltarea socio- economică a comunităților. Acoperă o zonă extinsă și integrează mai multe tipuri de descoperiri ale comunităților. Este o platformă de colaborare și co-creare de conținut turistic substanțial. Este un proiect unic în România.
 8. 8. 2 Beneficii
 9. 9. Premisă generală Traseul va contribui la descoperirea și afirmarea unor zone cu potențial turistic, economic și cultural.
 10. 10. #1 Va aduce beneficii economice unor comunități cu un nivel mai scăzut de dezvoltare prin crearea de locuri de muncă și oferirea de posiblități de a comercializa produse locale, cu valoare adăugată ridicată.
 11. 11. #1 Va aduce beneficii economice unor comunități cu un nivel mai scăzut de dezvoltare prin crearea de locuri de muncă și oferirea de posiblități de a comercializa produse locale, cu valoare adăugată ridicată. #2 Va aduce mai mulți vizitatori la obiective deja prezente pe harta culturală, obiective care nu au beneficiat de promovare largă și care nu atrag, de regulă, foarte mulți vizitatori.
 12. 12. #1 Va aduce beneficii economice unor comunități cu un nivel mai scăzut de dezvoltare prin crearea de locuri de muncă și oferirea de posiblități de a comercializa produse locale, cu valoare adăugată ridicată. #2 #3 Va aduce mai mulți vizitatori la obiective deja prezente pe harta culturală, obiective care nu au beneficiat de promovare largă și care nu atrag, de regulă, foarte mulți vizitatori. Propune o alternativă de tip turism responsabil și creativ, în contrast cu turismul de masă, în care turiștii de azi urmăresc să “bifeze” cât mai multe destinații, fără să intre într-o relație cu comunitățile pe care le vizitează.
 13. 13. #1 Va aduce beneficii economice unor comunități cu un nivel mai scăzut de dezvoltare prin crearea de locuri de muncă și oferirea de posiblități de a comercializa produse locale, cu valoare adăugată ridicată. #2 #3 Încurajează explorarea fiecărui loc prin modalități de transport prietenoase cu mediul: cicloturism, călărie, excursii în căruțe trase de cal, etc. #4 Va aduce mai mulți vizitatori la obiective deja prezente pe harta culturală, obiective care nu au beneficiat de promovare largă și care nu atrag, de regulă, foarte mulți vizitatori. Propune o alternativă de tip turism responsabil și creativ, în contrast cu tutismul de masă, în care turiștii de azi urmăresc să “bifeze” cât mai multe destinații, fără să intre într-o relație cu comunitățile pe care le vizitează.
 14. 14. 3 Cercetare
 15. 15. Documentare Suntem în faza în care am definitivat conceptul, am definitivat traseul oficial și trecem la etapa următoare: identificarea și documentarea obiectivelor cheie care vor da conținutul programului. Orice contribuție este nu doar binevenită ci necesară!
 16. 16. Ruta culturală acoperă 5 județe: Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba. Localitățile incluse
 
 Cernăuți, Ipotești, Siret, Dornești, Rădăuți, Marginea, Sucevița, Moldovița, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Iacobeni, Vatra Dornei, Pasul Tihuța, Bistrița, Sărățel, Deda, Reghin, Petelea, Gornești, Ernei, Sângeorgiu de Mureș, Târgu Mureș, Cristești, Ungheni, Iernut, Târnăveni, Adămuș, Cetatea de Baltă, Jidvei, Sona, Sâncel, Blaj, Alba Iulia.
 17. 17. Cercetare ulterioară Proiectul va porni de la o bună cunoaștere a comunităților locale, bazată pe demersuri de cercetare sociologică. Studiul va avea două componente: De documentare – va viza obiectivele cunoscute și seviciile de turism deja existente pe traseu. Exploratorie – cercetare de teren.
 18. 18. Cercetare exploratorie Urmărim identificarea elementelor inedite și mai puțin cunoscute, care pot fi incluse în oferta turistică. 
 Patrimoniul material: arhitectură vernaculară, meșteșuguri, artizanat, port popular. Patrimoniul imaterial: tradiții, obiceiuri, evenimente culturale și folclorice locale, practici agricole și pastorale ce pot fi prezentate turiștilor, istorie locală orală. Patrimoniul natural: elemente geomorfologice din împrejurimile localităților incluse în rută.
 19. 19. 4 Parteneriate
 20. 20. Obiective concrete Implicarea localnicilor ca furnizori de cazare, mâncare, produse locale, tururi ghidate; Realizarea unor campanii de conștientizare a importanței patrimoniului local; Consilierea actualilor și potențialilor antreprenori locali privind managementul unei afaceri și legislația relevantă domeniului lor de activitate; Educarea vizitatorilor și atragerea unei categorii de turiști care să aprecieze turismul cultural și să respecte identitățile și valorile naționale.
 21. 21. Colaborare Proiectul necesită susținere din partea experților și a potențialilor beneficiari din domeniul public și privat: Primării, Consillii Județene, Prefecturi; Asociații, ONG-uri, Grupuri de Acțiune Locală, școli; Antreprenori locali din domeniul turismului și al culturii; Buni cunoscători ai operei și vieții lui Eminescu.
 22. 22. Finanțare Fiecare partener care alege să participe în acest proiect își va finanța implicarea din surse proprii, prin parteneriate locale, într-un mod transparent pentru ceilalți parteneri. În același timp, va avea libertatea de a-și valorifica participarea.
 23. 23. Coordonare AJTR & Fundația Amfiteatru Împreună, AJTR și Fundația Amifiteatru vor coordona proiectul și se pot implica în activitățile de cercetare, promovare și atragere de finanțări.
 Expertiză: accesarea de finanțări, formare și consiliere profesională în domeniul turismului, conferințe, evenimente de promovare și PR, marketing al produselor turistice, editarea de publicații, realizarea de portaluri web etc. 

 24. 24. 5 Comunicare
 25. 25. Identitate Găsirea unor elemente, cu referire la viața și opera lui Eminescu, care să unifice obiectivele de pe rută și varietatea activităților și serviciilor promovate, asigurând o coerență a traseului.
 26. 26. Infrastructură Dezvoltarea infrastructurii: marcaje turistice unitare, puncte de informare, o rețea de mijloace alternative de transport (închirieri biciclete, căruțe, cai etc.).
 27. 27. Marketing Implementarea unui portal de promovare care să permită realizarea de rezervări și achiziționarea de bilete pentru vizitarea diferitelor obiective. Maparea conținutului video/ foto/ text pe harta virtuală a traseului folosind tehnologiile momentului (Google Maps). Producția de ghiduri, albume, hărți și alte instrumente de informare cu valoare de material de colecție.
 28. 28. Calendar de implementare Tabel 1 februarie 2020 martie 2020 aprilie 2020 mai 2020 iunie 2020 iulie 2020 august 2020 Demarare Documentare Parteneriate Lansare publică Comunicare Marcare traseu Site Aplicație Calendar evenimente
 29. 29. Mulțumim!

×