Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА:
РУМЯНА УЗУНОВА:ТОТАЛИТАРИЗЪМ В
СТИЛ РОКОКО
(НАБЛЮДЕНИЯ НАД РОМАНА”УБИЙСТВО В
СТИЛ РОКОКО”
Предмет:Бъл...
СЪДЪРЖАНИЕ:
 1.Информация за Румяна Узунова.
 2.Пътят на Румяна Узунова.Библиография и
творчество.
 3.Румяна Узунова и ...
1.ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ СИ
СПОМНЯМЕ ЗА ЖУРНАЛИСТА РУМЯНА УЗУНОВА.
РУМЯНА ДИМИТРОВА УЗУНО...
2.ПЪТЯТ НА ЖУРНАЛИСТКАТА.
 През 1961 – 1963 г. е редактор във вестник „Учителско дело “.
От 1964 г. до 1974 г. е учителка...
БИБЛИОГРАФИЯ
-КНИГАТА “ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ:
ЛИТЕРАТУРНО-КРИТИЧЕН ОЧЕРК“.-
1980Г
- „НЯКОГА, В ‘89А (ИНТЕРВЮТА И
РЕПОРТАЖИ ОТ АРХИ...
3.“ СВОБОДНА ЕВРОПА”- РАДИОТО, КОЕТО
ВЪЛНУВАШЕ…
 От днешна гледна точка можем да разделим
радиото на два големи периода –...
Държавна сигурност започва да разработва радиото под
кодовото име "Латерна" от самото му създаване през 1950 г.
Оттогава з...
Интервютата на Румяна Узунова си струва да бъдат чути.
Има ги в интернет, има ги и в архива на Държавна
сигурност.Понякога...
ТОДОР ЖИВКОВ В СЕНЗАЦИОННО ИНТЕРВЮ С РУМЯНА
УЗУНОВА
Съветската КГБ(основната служба за сигурност в ССР) е вербувала
хора в...
Разговорът, продължил 90 минути е проведен преди 28 г., на 22
февруари 1991 г. във вилата на Живков в „Бояна”, където е по...
РУМЯНА УЗУНОВА В РАБОТНА СРЕДА
РУМЯНА УЗУНОВА И КЕВОРК КЕВОРКЯН НА
ЛИТЕРАТУРНА КОНФЕРЕНЦИЯ
4.УБИЙСТВО В СТИЛ РОКОКО- РОМАНЪТ ОТ
КУФАРА…
 Романът ѝ „Убийство в стил рококо“ е писан в
края на 70-те и началото на 80...
Действието на романа протича в отлично организирано
обществено беззаконие.Авторката представя различните
страни на своите ...
ЦЕЛИЯТ РОМАН ИЗЛЪЧВА ЗАРАЗИТЕЛЕН И НЕПРИНУДЕН
СМЯХ.ТОВА ЗАИНТРИГУВА ЧИТАТЕЛЯ И ПРАВИ ЧЕТЕНЕТО НА
РОМАНА ИСТИНСКО УДОВОЛСТВ...
“МАКАР ЧЕ СМЕ ХВАНАЛИ БРАТЯТА ПОД РЪКА С ПО-ДРУГИ
НАМЕРЕНИЯ…И ДОРИ НЕ ТОЧНО НИЕ, ПИШЕЩИТЕ ТЕЗИ
РЕДОВЕ, А РОДИТЕЛИТЕ-БОГАТИ...
“ЛЕКАРЯТ БЕШЕ ПСИХИАТЪР,ДОШЪЛ ТУК СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ, ЗА ДА
ИЗКАРА ПО-ИКОНОМИЧНО ЛЯТОТО, НО ПО ЕДНАТА СЛУЧАЙНОСТ МОЖЕШЕ
ДА...
С ЕДНАКВО БЕЗМИЛОСТНА ПОДИГРАВКА СЪЩО КАТО ДОКТОРА СА
ПРЕДСТАВЕНИ И ВСИЧКИ ГЕРОИ В РОМАНА И НАШЕНЦИ И ЧУЖДЕНЦИТЕ:ОТ
ПИЕР К...
“ТОТКА НОМЕРИРАШЕ ЗАПЛАШИТЕЛНО-ЛЮБОВНИТЕ ТЕЛЕГРАМИ ДО
ПИЕР КВАДРАТ, ЧИЯТО БРОЙКА НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВАШЕ, А
СЪДЪРЖАНИЕ...
РУМЯНА УЗУНОВА НИ ЗАПОЗНАВА С АБСУРДИТЕ В
ЕЖЕДНЕВИЕТО НА СВОИТЕ ГЕРОИ, С ТЕХНИТЕ
СКАНДАЛНИ ИСТОРИИ, РАЗИГРАВАНИ ПО БЪЛГАРС...
,,Убийство в стил рококо” следва Румяна през
целия й емигрантски път. Той е много различен
от знаменателните й интервюта и...
5.КРАЯТ
 Румяна Узунова умира на 16 септември 1995
година от рак в Мюнхен, Германия.
 Докато работи в Мюнхен, журналистк...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Румяна Узунова:тоталитаризъм в стил Рококо (наблюдения над романа”Убийство в стил Рококо”)

4 views

Published on

Предмет:Българска емигрантска журналистика
Изготвил: Юлияна Йорданова 4 курс Връзки с обществеността
Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Румяна Узунова:тоталитаризъм в стил Рококо (наблюдения над романа”Убийство в стил Рококо”)

 1. 1. ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА: РУМЯНА УЗУНОВА:ТОТАЛИТАРИЗЪМ В СТИЛ РОКОКО (НАБЛЮДЕНИЯ НАД РОМАНА”УБИЙСТВО В СТИЛ РОКОКО” Предмет:Българска емигрантска журналистика Изготвил: Юлияна Йорданова 4 курс Връзки с обществеността
 2. 2. СЪДЪРЖАНИЕ:  1.Информация за Румяна Узунова.  2.Пътят на Румяна Узунова.Библиография и творчество.  3.Румяна Узунова и радио “Свободна Европа”.  4. Романът “Убийство в стил Рококо”.  5.Епилог.
 3. 3. 1.ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ СИ СПОМНЯМЕ ЗА ЖУРНАЛИСТА РУМЯНА УЗУНОВА. РУМЯНА ДИМИТРОВА УЗУНОВА Е БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ, ЖУРНАЛИСТ И ЛИТЕРАТУРЕН КРИТИК.РОДЕНА НА 18 АПРИЛ 1936Г. В ГРАД ЯМБОЛ. ХОРАТА БЛИЗКИ ДО НЕЯ Я ОПИСВАТ НАЙ-ОБЩО КАТО НЕВЕРОЯТЕН ЖУРНАЛИСТ И РОДОЛЮБЕЦ, СМЕЛ ЧОВЕК И СМЕЛА ЖЕНА. ЗАВЪРШВА ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СОФИЯ ПРЕЗ 1959 Г. СЛЕДВА ЗАДОЧНО БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ В СОФИЙСКИЯ ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ.
 4. 4. 2.ПЪТЯТ НА ЖУРНАЛИСТКАТА.  През 1961 – 1963 г. е редактор във вестник „Учителско дело “. От 1964 г. до 1974 г. е учителка в Техникума по автоматика в София. В периода 1971 – 1974 г. е редактор на вестник „Литературен фронт“, откъдето е уволнена. През 1973 г. получава от Държавна сигурност определението „противник на партийността в литературата“.  Невъзможността да упражнява съвестно професията си кара Узунова да емигрира през 1980 г. в Париж. Междувременно в София излиза единствената ѝ книга „Павел Вежинов – критически очерк“, която е иззета от властите, след като тя напуска страната. От септември 1981 г. започва работа в радио „Свободна Европа“ в Мюнхен, където работи до смъртта си.  През 1988 и 1989 г. прави около 400 интервюта и репортажи, излъчени по „Свободна Европа“, „Дойче веле“, Би Би Си и „Гласът на Америка“. Завръща се в България през октомври 1989 г.
 5. 5. БИБЛИОГРАФИЯ -КНИГАТА “ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ: ЛИТЕРАТУРНО-КРИТИЧЕН ОЧЕРК“.- 1980Г - „НЯКОГА, В ‘89А (ИНТЕРВЮТА И РЕПОРТАЖИ ОТ АРХИВА НА ЖУРНАЛИСТКАТА ОТ РАДИО „СВОБОДНА ЕВРОПА“ РУМЯНА УЗУНОВА)“.- 2007Г. -РОМАНА„УБИЙСТВО В СТИЛ РОКОКО“.-2007Г.
 6. 6. 3.“ СВОБОДНА ЕВРОПА”- РАДИОТО, КОЕТО ВЪЛНУВАШЕ…  От днешна гледна точка можем да разделим радиото на два големи периода – преди и след 1989 г. Голямата разлика е в това, че преди 1989 предаванията се правят единствено от чужбина от емигранти и радиото официално е обявено за враг на Народна република България. Друга съществена разлика е, че предаванията на радиото се заглушават, което увеличава неговата популярност сред хората.Целта е да се индуцират в антената на слушателя електромагнитни трептения, които съвпадат по честота с тези на “противниковия” предавател и са модулирани със смущаващи сигнали, правещо приемането невъзможно.
 7. 7. Държавна сигурност започва да разработва радиото под кодовото име "Латерна" от самото му създаване през 1950 г. Оттогава започват и постоянните опити да се вербуват работещите в него. Правят се портрети на всички с прякори, издирват се техните семейства, подлагат се на разпити, изпращат се роднини да ги "вразумят" и върнат обратно и когато нищо от това не проработва, се решава да се работи по неговото компрометиране. Румяна Узунова започва да излъчва своите интервюта по радиото през 1988 г., които продължават до свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 г. Когато се връща в България през октомври 1989 г., Румяна Узунова е посрещната като звезда. Хората я прегръщат по улиците. За нея Желю Желев казва: "По- късно тя ни е разказвала как я набират туркини от Делиормана или българомохамеданки от Родопите”, и са и казвали :”Румяно, мо-о-о, Румяно! Знаеш ли какво става в нашето село, мо Румяно!" Тези жени са разказвали със сълзи на очи за бедите, които са ги сполетели. Тях самите и техните съселяни. Тогава тези хора е нямало към кого друг да се обърнат. За тях е нямало закон, нито справедливост.Имало е един журналист в далечната Германия, на който да изплачат мъката си. Това е едно голямо признание за Румяна Узунова.
 8. 8. Интервютата на Румяна Узунова си струва да бъдат чути. Има ги в интернет, има ги и в архива на Държавна сигурност.Понякога е трудно човек да ги слуша – има пращене, понякога събеседниците говорят неразбираемо. Румяна обаче ги пуска едно към едно в ефира. По онова време въпреки многото пречки (и технически, и идеологически) тя разговаря по телефона с някого от България, под формата на интервю. Действията на Румяна и възгледите на лицата, които е интервюирала, допринасят за промяна в мисленето на българските граждани, и са спомогнали да се осъществи повратът от края на 1989г. Интервютата са единственият реален документ за едно време, в което е имало вълнение – и у говорещите пред радиото, и у слушателите пред радиоапаратите. В борбата, в която нищо не я е принуждавало да се включи, но пък заради която тя става най-известната журналистка по онова време у нас, днес я определят като царицата на ‘’телефонната журналистика’’.
 9. 9. ТОДОР ЖИВКОВ В СЕНЗАЦИОННО ИНТЕРВЮ С РУМЯНА УЗУНОВА Съветската КГБ(основната служба за сигурност в ССР) е вербувала хора в България по времето на комунизма без да иска разрешение от никого, а управляващата 45 години БКП и острието й Държавна сигурност не са знаели кои са в родината ни съветските шпиони. КГБ е имала свои щатни агенти в ДС, комунистическата партия, земеделския съюз, министерствата, по всички учреждения на държавата. Това са част от признанията на бившия ръководител на България Тодор Живков
 10. 10. Разговорът, продължил 90 минути е проведен преди 28 г., на 22 февруари 1991 г. във вилата на Живков в „Бояна”, където е под домашен арест. Повод за срещата е започващия на 25 февруари съдебен процес срещу Живков за злоупотреби с власт, отпускане на помощи за развиващите се държави и др. Думите на комунистическия вожд обаче не стигат до слушателите и гражданите. След оказан драстичен натиск от високопоставени кръгове от президентството и правителството символът на свободното слово Румяна Узунова сама оттегля интервюто и се отказва от публикуването му. Думите на Живков са се оказали неудобни за различни политически кръгове в зората на прехода към демокрация. Уникалният запис е пазен в архива на българския емигрант във Франция Петър Бояджиев и съпругата му Елисавета Ковачева, която е работила в „Свободна Европа” и е била близка на Румяна Узунова и възкръсва през 2010г.
 11. 11. РУМЯНА УЗУНОВА В РАБОТНА СРЕДА
 12. 12. РУМЯНА УЗУНОВА И КЕВОРК КЕВОРКЯН НА ЛИТЕРАТУРНА КОНФЕРЕНЦИЯ
 13. 13. 4.УБИЙСТВО В СТИЛ РОКОКО- РОМАНЪТ ОТ КУФАРА…  Романът ѝ „Убийство в стил рококо“ е писан в края на 70-те и началото на 80-те години като политическа сатира срещу режима на Тодор Живков. Като журналист и писател тя никога не е криела своите политически пристрастия и несъгласия.  Книгата „Убийство в стил рококо“ е иззета от Държавна сигурност, когато Румяна Узунова и дъщеря й Анна-Мария тръгват на екскурзия за Франция.  Романът на Румяна Узунова е хумористична илюстрация на епизоди от българския живот по времето на тоталитаризма.Разкрива процесите на едно човешко оглупяване и духовно падение с художествените средства на хумора.В романа цари хаотично безредие, господства глупостта, а простащината поражда неосъзнати престъпни деяния.
 14. 14. Действието на романа протича в отлично организирано обществено беззаконие.Авторката представя различните страни на своите герои, вижда ги и ги оценява през кривото огледало на карикатурата.Тя разказва винаги смеейки се, подигравайки се открито, но без омраза на опорочения обществен ред и с над смешка над героите и над абсурдните им действия. Отсъствието на здрав разум и надмощието на глупостта в поведението на персонажите ги представя винаги в комична светлина- и в средата на милиционерите, и на лекарите, и на мошениците, които не могат да се ориентират в различните ситуации. Персонажите наричат себе си “другари”, а взаимоотношенията им почиват на подозрителност, лицемерие и измами. Зад всяка смехотворно поднесена случка в романа прозира жестоката истина за безнадеждно провалена държавна политика.
 15. 15. ЦЕЛИЯТ РОМАН ИЗЛЪЧВА ЗАРАЗИТЕЛЕН И НЕПРИНУДЕН СМЯХ.ТОВА ЗАИНТРИГУВА ЧИТАТЕЛЯ И ПРАВИ ЧЕТЕНЕТО НА РОМАНА ИСТИНСКО УДОВОЛСТВИЕ. ВЕСЕЛИТЕ ПОДИГРАВКИ И ОТКРИТАТА ИРОНИЯ НА АВТОРКАТА ПРИСЪСТВАТ НЕПРЕКЪСНАТО В СЮЖЕТА, КАТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ТЯ ОТКРИТО ПРОВЕЖДА РАЗГОВОР С ЧИТАТЕЛИТЕ И ГИ ПОДГОТВЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПЕРИПЕТИИ НА ГЕРОИТЕ. “-ТОВА НИ Е ГАРА, НИ Е ЧУДО!-ВЪЗКЛИКНА ГОРЕСТНО ФРЕНСКИЯТ АГЕНТ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА ПИЕР КВАДРАТ.И ВЪЗКЛИКНА ТЪЙ, ЗАЩОТО АВТОМАТИЧНАТА МАШИНА ЗА КАФЕ, РАЗПОЛОЖЕНА ЖИВОПИСНО НА ПЕРОНА В ПОДУЕНЕ МУ ПРИБРА ЦЯЛАТА НАЛИЧНА ЗВОНКОВА ВАЛУТА, ИЗХВЪРЛЯЙКИ ОТ МЕТАЛНАТА СИ ПАСТ САМО АМБАЛАЖ- ПЛАСТМАСОВИ БЕЛИ ЧАШИ, ЛЪЖИЧКИ-БЪРКАЛКИ.” РОМАНЪТ Е ИЗПЪСТРЕН С ОСТРОУМНИ ЗАБЕЛЕЖКИ, ПРОВОКИРАНИ ОТ ЛЕКОМИСЛЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ГЕРОИТЕ- БЪЛГАРИ И “ГОСТИ ОТ ЧУЖБИНА”. ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ГЕРОИТЕ В КОМИЧНА СВЕТЛИНА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ-ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ДО УПРАВНИЦИТЕ, ПРАВИ СЮЖЕТА ИНТРИГУВАЩ, ИРОНИЧЕН И РАЗСМИВАЩ.
 16. 16. “МАКАР ЧЕ СМЕ ХВАНАЛИ БРАТЯТА ПОД РЪКА С ПО-ДРУГИ НАМЕРЕНИЯ…И ДОРИ НЕ ТОЧНО НИЕ, ПИШЕЩИТЕ ТЕЗИ РЕДОВЕ, А РОДИТЕЛИТЕ-БОГАТИ И ПЛАШЛИВИ- НА ВИЛМА ФОН АУЕРБАХ-РОЗЕНЩАЙН, КОЯТО ВЕЧЕ ТРЕТО ЛЯТО ИДВАШЕ В БЪЛГАРИЯ ПО МЛАДЕЖКА ЛИНИЯ. ФОН АУЕРБАХ И ХЕРЦОГИНЯ РОЗЕНЩАЙН БЯХА РЕШИЛИ ДА НАЕМАТ СЕМЕЙНО ДВАМА БЛИЗНАЦИ ЗА ОХРАНА НА ЕДИНСТВЕНАТА СИ НАСЛЕДНИЦА:ХЕМ ДА ПЪТУВАТ С ЕДИН ПАСПОРТ, ХЕМ ДА ПЛАЩАТ ЕДИН БИЛЕТ И ЕДНО ЛЕГЛО В ХОТЕЛА.” КОМИЧНОТО ТУК Е, ЧЕ ТЕ СА ФАЛШИВИ БЛИЗНАЦИ, ДВАМА БРАТЯ(ФРАНЦУЗИН И ИТАЛИАНЕЦ) ОТ РАЗЛИЧНИ МАЙКИ, НО ОТ ЕДИН БАЩА-ВСЕИЗВЕСТНИЯТ КАЗАНОВА ПЕШО ПЕТРОВ, НАРИЧАН В РОМАНА С ПО-БЛАГОЗВУЧНОТО ПИЕР КВАДРАТ.
 17. 17. “ЛЕКАРЯТ БЕШЕ ПСИХИАТЪР,ДОШЪЛ ТУК СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ, ЗА ДА ИЗКАРА ПО-ИКОНОМИЧНО ЛЯТОТО, НО ПО ЕДНАТА СЛУЧАЙНОСТ МОЖЕШЕ ДА МЕРИ КРЪВНО НАЛЯГАНЕ. ПО-ТОЧНО УСПЯ ДА СИ СПОМНИ КАК СЕ МЕРЕШЕ И ГО ПРЕМЕРИ. А ТО СЕ ОКАЗА НАПЪЛНО НОРМАЛНО, КРЪВНО НАЛЯГАНЕ НА АБСОЛЮТНО ЗДРАВ ЧОВЕК.ВАРГИЛ НЕ ПОВЯРВА НА ПОКАЗАНИЯТА НА УРЕДА, ТА НАСТОЯ ДА ГО ПРЕМЕРЯТ ОЩЕ ВЕДНЪЖ.ДОКТОРЪТ ГО ПРЕМЕРИ –ПОЛОЖЕНИЕТО БЕШЕ СЪЩОТО. НО ТЪЙ КАТО БЕШЕ ПСИХИАТЪР, ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА СВОЯ ПАЦИЕНТ, ЧЕ НЕРВНАТА МУ СИСТЕМА Е РАЗКЛАТЕНА, ЧЕ ЗАБЕЛЯЗВА У НЕГО ПСИХОСТЕННИ СИМПТОМИ-ДОТОЛКОВА МУ СЕ БЕШЕ ПРИЩЯЛО ДА ПОУПРАЖНИ ЗАНАЯТА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ.ЗАЩОТО ОТ МЕСЕЦИ НАСАМ ПРИ НЕГО ИДВАХА САМО СЛУЧАИ НА КОЖНИ ИЗГАРЯНИЯ ИЛИ ПРЕПИЛИ НОЩЕС- ЗА АСПИРИН.НЕПРИЛИЧНО ЗДРАВИ БЯХА ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА,ЩОМ ПЕЕХА И ТАНЦУВАХА ПО ЦЕЛИ НОЩИ, А НА СУТРИНТА УЧАСТВАХА В СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ И ПЛУВАХА С КИЛОМЕТРИ В МОРЕТО. СРЕД ТЯХ ЕДИН ДОКТОР МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОБЪРКА, ДА ЗАБРАВИ КАКВО Е ДИАГНОЗА, ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДИПЛОМАТА СИ И ДА СЕ ЗАПИШЕ ОТНОВО СТУДЕНТ, НО ПО ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА.”
 18. 18. С ЕДНАКВО БЕЗМИЛОСТНА ПОДИГРАВКА СЪЩО КАТО ДОКТОРА СА ПРЕДСТАВЕНИ И ВСИЧКИ ГЕРОИ В РОМАНА И НАШЕНЦИ И ЧУЖДЕНЦИТЕ:ОТ ПИЕР КВАДРАТ, ИНТИМНО НАРИЧАН ПЕШО ДО АВСТРИЙСКИЯТ ЕВРЕИН АРОН ЦУКЕРМАН, ОТ УПРАВИТЕЛЯ ВАРГИЛ ПИРОНКОВ ДО ТОТКА- СЪВЕСТНАТА ПОЩАДЖИЙКА, ОТ ХЕРЦОГИНЯ РОЗАНЩАЙН ДО НАШЕНСКИЯТ ПОП,КОЙТО МАЙ Е ЗАБРАВИЛ ЧЕ Е БОЖИ СЛУЖИТЕЛ. -”ЩЕ ГО УВОЛНЯ ТОЗИ ДОКТОР-СПОДЕЛИ ВАРГИЛ СЪС СВОЯТА ДЯСНА РЪКА В ПРЯКА ВРЪЗКА С ГОРНАТА КОНСТАТАЦИЯ.-ПО ЦЯЛ ДЕН СИ КЛАТИ КРАКАТА, А НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ НЯКАКВА МАШИНАРИЯ ИСКА ДА МУ КУПУВАМ.ТОЙ ДА НЕ МИСЛИ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ СЕ ТЪРКАЛЯТ ПО УЛИЦАТА!?БАНИТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО, РЕМОНТИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ, ПЕРСОНАЛЪТ НЕ ДОСТИГА, А ТОЙ НАМИСЛИЛ ЛАБОРАТОРИЯ ДА ОБЗАВЕЖДА.ЩЕ СИ ПРАВИ ТУК НА ТИШИНА И ЧИСТ ВЪЗДУХ ОПИТИТЕ И ПОСЛЕ ВИЖ, ЧЕ ПРОФЕСОР СТАНАЛ. А УТРЕ НАС С ТЕБЕ БАТЕ СИМО, ЩЕ НИ ИЗХВЪРЛЯТ, ДЕТО СМЕ НЯМАЛИ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. ТО АКО ОБРАЗОВАНИЕТО ПРАВЕШЕ ЧОВЕКА…” ТУК АВТОРКАТА БЕЗ ДА СЕ СВЕНИ ДЕЛИКАТНО ОСМИВА ПО ТОВА ВРЕМЕ УПРАВЛЯВАЩИЯТ БЪЛГАРИЯ ТОДОР ЖИВКОВ И ЛИПСАТА МУ НА ПОДХОДЯЩО ОБРАЗОВАНИЕ. “МНОГО ГЛУПАВ БЕШЕ ТОЗИ ВАРГИЛ, МАКАР ЧЕ ЗАРАДИ РОЛЯТА МУ НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ НИЕ НЕ БИВА ДА ГО КАЗВАМЕ.”
 19. 19. “ТОТКА НОМЕРИРАШЕ ЗАПЛАШИТЕЛНО-ЛЮБОВНИТЕ ТЕЛЕГРАМИ ДО ПИЕР КВАДРАТ, ЧИЯТО БРОЙКА НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВАШЕ, А СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ НАРАСТВАШЕ СЪС СУПЕРЛАТИВИ ПРЕД ГЛАГОЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ. РОЗАМУНДА ЕДВА ЛИ НЕ РИДАЕШЕ В ЕДНА ОТ ТЕЛЕГРАМИТЕ:”НЕПРЕМЕННО И МИГНОВЕНО УЖАСНО МНОГО ТЕ ОБИЧАМ”.ЛУДА ЖЕНА, РЕЧЕ СИ ТОТКА,УСПОКОИЛА МАЛКО СТРАСТТА СИ. ДА ХАБИ ЧУВСТВАТА СИ ЗА ЕДИН НЕГОДНИК, ПРИ ТОВА И ШПИОНИН, КОЙТО ЩЕ ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА.И ЗА ДА ПОМОГНЕ НА НЕЩАСТНАТА ЖЕНА,ТЯ СЕДНА,ТА НАПИСА ЕДИН ПРОЧУВСТВЕН АНОНИМЕН СИГНАЛ ДО СТАРШИНАТА СТРАШИМИРОВ, В КОЙТО ПРИДАДЕ ДОСТОВЕРЕН ВИД НА ВСИЧКИ МЯРНАЛИ СЕ В МИСЪЛТА И ПОДОЗРЕНИЯ.СПОРЕД НЕЙНИЯ СИГНАЛ ШПИОНИНЪТ ПИЕР КВАДРАТ Е ДОШЪЛ С ОПРЕДЕЛЕНА МИСИЯ В ЛАГЕРА ЗАДНО СЪС СВОЯТА САТРАПКА ВИЛМА, С КОЯТО СА ТАНЦУВАЛИ СНОЩИ ЗА ДА ЗАБЛУДЯТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ.ВТОРАТА САТРАПКА- РОЗАМУНДА ПЪК МУ ЗАПОВЯДВАШЕ ТЕЛЕГРАФИЧЕСКИ ОТ ВИЕНА НЕПРЕМЕННО И МИГНОВЕНО ДА ОТРОВИ ВОДАТА НА ЧЕРНО МОРЕ С УЖАСНА ОТРОВА.”
 20. 20. РУМЯНА УЗУНОВА НИ ЗАПОЗНАВА С АБСУРДИТЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА СВОИТЕ ГЕРОИ, С ТЕХНИТЕ СКАНДАЛНИ ИСТОРИИ, РАЗИГРАВАНИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ИЛИ В ЧУЖБИНА СЪС ЗАВИДНО ЧУВСТВО ЗА ХУМОР. ВСИЧКИ ТЕ АКТИВНО УЧАСТВАТ В СЮЖЕТНОТО ДЕЙСТВИЕ. И ПО ВРЕМЕ НА КАРНАВАЛА, И В МОРЕТО, И НА СУШАТА, И КОГАТО МОШЕНИЧЕСКИ ТЪРГУВАТ, И КОГАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТ, И В ЛЕКАРСКИЯ КАБИНЕТ И В ХОТЕЛСКАТА СТАЯ….НАВСЯКЪДЕ РАЗКРИВАТ “НЕИЗЧЕРПАЕМИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ”. И КОЛКОТО СА ПО-АБСУРДНИ НАВЯРНО ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ, ПО ЕДИН ЗАБАВЕН НАЧИН, ДОКУМЕНТИРАТ БЛИЗКОТО НИ МИНАЛО.
 21. 21. ,,Убийство в стил рококо” следва Румяна през целия й емигрантски път. Той е много различен от знаменателните й интервюта и репортажи по “Свободна Европа”. Но той е като техен предвестник. Защото, за да осмееш един тоталитарен режим през времето, в което го живееш, се изисква не по-малка смелост от тази да говориш срещу него по “Свободна Европа’’. За живелите в това време събитията в “Убийство в стил рококо” са част от собствената им съдба. За родените обаче след него романът е едно друго око към малко позната действителност. Дори обаче да я опознаят сега, чрез карикатурните образи, това е емоция, заради която си заслужава прочитът на “Убийство в стил рококо”.
 22. 22. 5.КРАЯТ  Румяна Узунова умира на 16 септември 1995 година от рак в Мюнхен, Германия.  Докато работи в Мюнхен, журналистката живее духом в родината си.Стотици хиляди българи години наред виждат единствения лъч надежда чрез предаванията й по „вражеското” радио „Свободна Европа’’.  Със своите дела приживе Румяна Узунова остава в историята на българската емигрантска журналистика като човека-радио, човека- журналист, патриот и символ на свободното слово през онова далечно време преди демокрацията.

×