Successfully reported this slideshow.

Quiz on English Language and Literature

12,159 views

Published on

Quiz for school kids is based on Indian Literature, Western English Literature, Famous Authors and Books, Poems and Poets, Characters from William Shakespeare’s Plays, etc.

Published in: Education

Quiz on English Language and Literature

  1. 1. 1 | Quiz on English Literature Quiz on English Language and Literature Guidelines for Quiz on English Language and Literature 1. Identify the Possible themes:  English Literature – Indian Literature, Western Literature, Famous Authors and Books, Poems and Poets, Characters from William Shakespeare’s Plays.  The syllabus of the English Quiz will be given to the student participants 2 or 3 weeks before, so that they have ample time to read and learn the finer points of the given topics. 2. Grade level: This English Quiz will be conducted for the students of 8th standard. 3. Day, Date & Time: Friday, 24th April 2015, 3rd & 4th periods, 9:10 am – 10:30 am, 1 hour and 20 minutes. 4. Venue: School Auditorium. 5. No. of Teams: There will be 5 Teams consisting 4 students each. 6. Rounds: There will be 4 rounds to bring variety in the Quiz: a. Round 1 will be based on “Authors and Books of Western English Literature” b. Round 2 will be based on “Poems and Poets of Western English Literature” c. Round 3 will be based on “Characters from Shakespeare’s Plays” d. Round 4 will be a Rapid Fire Round based on both Western and Indian Literature: 10 questions for 1 minute / 1 ½ minutes 7. No. of questions: Each team will be asked 2 questions in first 3 Rounds 8. Time: ½ or 1 minute for a question in the first 3 Rounds 9. Marks/scoring: a. full marks for right answer: 10 points b. no marks for wrong answer: 0 points c. no half or quarter marks given 10. Round 2 will have the option of ‘pass’ which will earn 5 points each 11. Rapid Fire Round will have 1 point for each right answer, i.e. 10 points for 10 right answers. There is no minus marking in this round. 12. How many persons required to conduct a Quiz: a. One Quiz master required who has to be: Authoritative, Mastery over language and content, Articulate, eloquent and fluent, Sense of humour. b. Two Scorers: 1st scorer would be writing the scores on the big display board, and the 2nd scorer would be writing scores on the sheets of paper. c. One Time keeper required. Time keeper will ring the bell after each minute once the question has been asked. d. Judges: Judges will have the final word in terms of announcement of results. e. Stationaries: Judges will be provided with teams lists, scoring sheets, extra blank sheets, pencil, eraser, sharpener; students do not require any paper or pencil.
  2. 2. 2 | Quiz on English Literature General Rules for all Rounds of the Quiz Round 1  Round 1 will be based on “Authors and Books of Western English Literature”.  Each team will be asked two questions in two rounds within the 1st Round.  Each group will be given one minute’s time for answering each question.  Each right answer will be awarded 10 points and 0 point for each wrong answer.  No passing questions in this round.  The group members can discuss among themselves but only one member can answer, most preferably the group leader.  The timekeeper will ring the bell after each minute once the question has been asked.  In case the time runs out and the answer is given after the bell goes, answer will not be considered and the group will be given 0 point. Round 2  Round 2 will be based on “Poems and Poets of Western English Literature”.  Same rules as Round 1 will be followed except for the rule of passing the questions in case of not knowing the answer.  Questions can be passed to the next team in this round in case a team is unable to answer the question.  The team that answers the passed on question correctly will be given 5 points. Round 3  Round 3 will be based on “Characters from Shakespeare’s Plays”.  Same rules as Round 1 will be followed in this round. Round 4  Round 4 will be a Rapid Fire Round based on both Western and Indian Literature.  Each team will be asked 10 questions in succession for 1 minute / 1 ½ minutes.  The team has to keep on answering each question after another.  Write answers will be given 1 point each, wrong answers will be given 0 point.  The questions can be passed in case the teams do not know the answer.  There is no minus marking in this round.
  3. 3. 3 | Quiz on English Literature Round 1: Authors and Books/Works – 2 Questions Each Team 1. Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'? a. Thomas Hardy b. Emile Zola c. George Orwell d. Walter Scott 2. Who wrote ‘War and Peace’? a. Leo Tolstoy - answer b. Charles Dickens c. William Shakespeare d. William Wordsworth 3. ‘The Gathering Storm’ is written by which author? a. Winston Churchill - answer b. George Washington c. Voltaire d. Romain Rolland 4. Who is the author of the famous book ‘Anna Karenina’? a. Boris Pasternak b. Victor Hugo c. Lewis Carroll d. Leo Tolstoy - answer 5. Who is the author of ‘Wuthering Heights’? a. Emily Bronte - answer b. Margaret Mitchell c. Harriet Beecher Stowe d. Jane Austin 6. Who is the author of ‘The Grapes of Wrath’? a. J. R. R. Tolkien b. John Steinbeck - answer c. Ernest Hemingway d. Umberto Eco 7. Who is the author of ‘Les Miserables’? a. William Shakespeare b. Victor Hugo - answer c. Alexander Dumas d. Mary Wollstonecraft Shelly 8. Who is the author of ‘Brave New World’? a. George Orwell b. James Joyce c. Aldous Huxley - answer d. Jules Verne 9. Who is the author of ‘The Great Gatsby’? a. Charles Dickens b. Ernest Hemingway
  4. 4. 4 | Quiz on English Literature c. J. D. Salinger d. F. Scot Fitzgerald - answer 10. Who is the author of ‘Gulliver’s Travels’? a. Alexander Dumas b. Henry Fielding c. Jonathan Swift - answer d. James Fennimore Cooper ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Extra Questions 11. Who is the author of ‘Sense and Sensibility’? a. Jane Austen - answer b. Emile Bronte c. Charlotte Bronte d. E. M. Foster 12. Who is the author of ‘Robinson Crusoe’? a. William Shakespeare b. Mark Twain c. James Fennimore Cooper d. Daniel Defoe - answer 13. Who is the author of ‘Portrait of a Lady’? a. Henry James - answer b. Alice Walker c. Umberto Eco d. Tennessee William 14. Who is the author of ‘Alice in Wonderland’? a. Alice Walker b. Jonathan Swift c. Lewis Carroll - answer d. Jane Austen 15. Who is the author of ‘Jane Eyre’? a. Charlotte Bronte - answer b. Emile Bronte c. Alice Walker d. Jane Austen 16. Who is the author of ‘Lord of the Flies’? a. William Golding - answer b. John Milton c. J. R. R. Tolkien d. F. Scott Fitzgerald 17. Who is the author of ‘From Here to Eternity’? a. Mark Twain b. James Jones - answer
  5. 5. 5 | Quiz on English Literature c. Leo Tolstoy d. Lewis Carroll 18. Who is the author of ‘The Sound and The Fury’? a. Toni Morison b. Charles Dickens c. William Faulkner - answer d. Tennessee Williams 19. Who is the author of ‘Little Women’? a. Jane Austen b. Sylvia Nasar c. Edith Wharton d. Louisa Mary Alcott - answer 20. Who is the author of ‘A Room with a View’? a. Emile Bronte b. Oscar Wilde c. Charlotte Bronte d. E. M. Foster - answer
  6. 6. 6 | Quiz on English Literature Round 2: Poems and Poets – 2 Questions Each Team 1. Which poet wrote the following famous poem ‘Ode to Nightingale’? a. William Wordsworth b. Alfred Lord Tennyson c. Percy Bysshe Shelley d. John Keats - answer 2. Which poet wrote this famous poem ‘Ozymandias’? a. John Keats b. Robert Burns c. Walter Scott d. Percy Bysshe Shelley – answer 3. Which poet wrote this famous poem ‘Death Be Not Proud’? a. John Donne - answer b. Andrew Marvell c. William Shakespeare d. John Milton 4. Which poet wrote this famous poem ‘The Lady of the Lake’? a. John Keats b. William Wordsworth c. Walter Scott - answer d. Samuel Taylor Coleridge 5. Which poet wrote this famous poem ‘Jabberwocky’? a. Edgar Allan Poe b. Walt Whitman c. T. S. Eliot d. Lewis Carroll - answer 6. Which poet wrote this famous poem ‘Do Not Go Gentle Into That Good Night’? a. Dylan Thomas - answer b. Robert Frost c. E. E. Cummings d. Maya Angelou 7. Which poet wrote this famous poem ‘Anyone Lived in a Pretty How Town’? a. T. S. Eliot b. W. H. Auden c. E. E. Cummings - answer d. Langston Hughes 8. Which poet wrote this famous poem ‘O Captain! My Captain!’? a. Elizabeth Barrett Browning b. Walt Whitman - answer c. Lewis Carroll d. Alfred Lord Tennyson 9. Which poet wrote this famous poem ‘Ode to Autumn’? a. John Keats - answer b. Lord Byron
  7. 7. 7 | Quiz on English Literature c. William Wordsworth d. Samuel Taylor Coleridge 10. Which poet wrote this famous poem ‘Stopping by Woods on a Snowy Evening’? a. William Butler Yeats b. T. S. Eliot c. Pablo Neruda d. Robert Frost – answer ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Extra Questions 11. Which poet wrote this famous poem ‘My Heart Leaps Up’? a. Samuel Taylor Coleridge b. William Wordsworth - answer c. John Keats d. Walter Scott 12. Which poet wrote this famous poem ‘Alone’? a. Matthew Arnold b. Edgar Allan Poe - answer c. Alfred Lord Tennyson d. John Keats 13. Which poet wrote this famous poem ‘On His Blindness’? a. Andrew Marvell b. John Milton - answer c. William Shakespeare d. John Donne 14. Which poet wrote this famous poem ‘Leisure’? a. T. S. Eliot b. William Henry Davies - answer c. Robert Frost d. Joyce Kilmer 15. Which poet wrote this famous poem ‘Sacred Emily’? a. Gertrude Stein - answer b. Wilfred Owen c. Robert Frost d. Pablo Neruda 16. Which poet wrote this famous poem ‘Crossing the Bar’? a. William Ernest Henley b. Emily Dickinson c. Lewis Carroll d. Alfred Lord Tennyson - answer 17. Which poet wrote this famous poem ‘The Second Coming’? a. Joyce Kilmer b. William Butler Yeats - answer
  8. 8. 8 | Quiz on English Literature c. Ogden Nash d. Robert Frost 18. Which poet wrote this famous poem ‘The Sun Rising’? a. John Donne - answer b. Robert Herrick c. Andrew Marvell d. Robert Burns 19. Which poet wrote this famous poem ‘To His Coy Mistress’? a. John Donne b. William Shakespeare c. Andrew Marvell - answer d. John Milton 20. Which poet wrote this famous poem ‘Trees’? a. Joyce Kilmer - answer b. Gertrude Stein c. Ogden Nash d. Robert Frost
  9. 9. 9 | Quiz on English Literature Round 3: Characters from Shakespeare’s Plays – 2 Questions each team 1. This is a character from which play by William Shakespeare? Fool a. The Tempest b. King Lear – answer c. Midsummer Night’s Dream d. Romeo and Juliet 2. This is a character from which play by William Shakespeare? Frederick a. As You Like It - answer b. Titus Andronicus c. Twelfth Night d. King Lear 3. This is a character from which play by William Shakespeare? Helena a. Hamlet b. Macbeth c. All’s Well That Ends Well – answer d. Merry Wives of Windsor 4. This is a character from which play by William Shakespeare? Miranda a. Hamlet b. Julius Caesar c. Much Ado About Nothing d. The Tempest – answer 5. This is a character from which play by William Shakespeare? Beatrice a. Merry Wives of Windsor b. Hamlet c. Macbeth d. Much Ado About Nothing – answer 6. This is a character from which play by William Shakespeare? Macduff a. Macbeth – answer b. Hamlet c. The Tempest d. Julius Caesar 7. This is a character from which play by William Shakespeare? Shylock a. Hamlet b. Merchant of Venice – answer c. Much Ado About Nothing d. Macbeth 8. This is a character from which play by William Shakespeare? Duncan a. Taming of the Shrew b. Macbeth – answer c. The Tempest d. Twelfth Night 9. This is a character from which play by William Shakespeare? Banquo a. Winter’s Tale b. As You Like It
  10. 10. 10 | Quiz on English Literature c. Macbeth – answer d. Merchant of Venice 10. This is a character from which play by William Shakespeare? Isabella a. Taming of the Shrew b. Titus Andronicus c. All’s Well That Ends Well d. Measure for Measure – answer ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Extra Questions 11. This is a character from which play by William Shakespeare? Julia a. Twelfth Night b. Two Gentlemen of Verona – answer c. Antony and Cleopatra d. Henry IV 12. This is a character from which play by William Shakespeare? Lucio a. Measure for Measure – answer b. Twelfth Night c. Much Ado About Nothing d. Richard III 13. This is a character from which play by William Shakespeare? Cassio a. Merchant of Venice b. Othello – answer c. Henry IV d. Measure for Measure 14. This is a character from which play by William Shakespeare? Falstaff a. Two Gentlemen of Verona b. Henry IV – answer c. All’s Well That Ends Well d. Titus Andronicus 15. This is a character from which play by William Shakespeare? Malcolm a. Troilus and Cressida b. Pericles, Prince of Tyre c. Macbeth – answer d. Merchant of Venice 16. This is a character from which play by William Shakespeare? Adriana a. King John b. Winter’s Tale c. Comedy of Errors - answer d. Taming of the Shrew 17. This is a character from which play by William Shakespeare? Junius Brutus a. Cymbeline b. Coriolanus - answer
  11. 11. 11 | Quiz on English Literature c. Troilus and Cressida d. Henry VIII 18. This is a character from which play by William Shakespeare? Regan a. Measure for Measure b. All’s Well That Ends Well c. Love’s Labour’s Lost d. King Lear - answer 19. This is a character from which play by William Shakespeare? Rosaline a. King Lear b. All’s Well That Ends Well c. Taming of the Shrew d. Love’s Labour’s Lost - answer 20. This is a character from which play by William Shakespeare? Hortensio a. King Lear b. Love’s Labour’s Lost c. Taming of the Shrew - answer d. Measure for Measure
  12. 12. 12 | Quiz on English Literature Rapid Fire Round Set I – Team 1 1. Who wrote the poem ‘The Rainbow’? William Wordsworth 2. Who is the Indian writer in English whose autobiography is ‘My Story’? Kamaladas 3. Which is the theatre in London, which is now a museum and is associated with Shakespeare? The Globe 4. What is the name of the tiger in ‘Jungle Book’? Sher Khan 5. What is a 14 line poem with carefully patterned rhyme scheme? Sonnet 6. Who is the famous author whose pen name is O. Henry? William Sydney Porter 7. Which Indian author wrote the English novel called ‘Untouchable’? Mulk Raj Anand 8. What is the name of the book that Adolf Hitler wrote about his own life? Mein Kamph 9. In which work do you read: "Beauty is truth, truth beauty."? Ode on a Grecian Urn 10. Who wrote: "That's my last Duchess painted on the wall / looking as if she were alive."? Robert Browning Set II– Team 2 1. Who wrote ‘Paradise Lost’? John Milton 2. Miles to go before I sleep – To which poem does this line belong to? Stopping by the woods on a snowy evening 3. The film ‘Hazaar Chaurasi Ki Maa’ starring Jaya Bachchan and Anupam Kher is based on a novel by which Indian author? Mahashweta Devi 4. Who wrote the original Panchatantra? Vishnu Sharma 5. What is the name given to a lengthy, narrative poem, containing the details of heroic deeds? Epic 6. Who wrote the famous book - 'We the people'? Nani Palkhiwala 7. What is the famous writer whose pen name is Saki? H. H. Munroe 8. Who wrote: "'Hope' is the thing with feathers/that perches in the soul"? Emily Dickinson 9. In which work do you read: "That's my last Duchess painted on the wall / looking as if she were alive."? My Last Duchess 10. In which work do you read: "I have measured out my life with coffee spoons."? Lovesong of J. Alfred Prufrock Set III– Team 3 1. Who is the author of the famous short story ‘Last Leaf’? O. Henry 2. Name the semi-autobiographical novel by E. R. Braithwaite. To Sir, With Love 3. Who wrote ‘Sur Sagar’? Sant Kavi Surdas 4. The White Tiger is the debut novel by a famous Indian author. Who is this author? Arvind Adiga 5. Which is the largest library in the world? Library of congress, Washington DC 6. Who is the famous mythological character who is believed to have stolen fire from Zeus? Prometheus 7. What is the name given to a play with a sad ending? Tragedy 8. Who is the famous writer whose pen name is J. K. Rowling? Joanne Rowling
  13. 13. 13 | Quiz on English Literature 9. Who wrote: "My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!"? Percy Bysshe Shelley 10. In which work do you read: "My candle burns at both ends / It will not last the night"? First Fig Set IV– Team 4 1. Who wrote ‘The Golden Gate’? Vikram Seth 2. Whose autobiography is ‘Wings of Fire’? A P J Abdul Kalam 3. Satyajit Ray’s film, ‘Shatranj KeKhiladi’, is based on a novel by whom? Munshi Premchand 4. Name the collection of stories written by Geoffrey Chaucer in Middle English at the end of the 14th century? Canterbury Tales 5. Who is the mythological character who fell in love with his own reflection? Narcissus 6. What is the poem written to celebrate a wedding called? Epithalamium 7. Who is the famous writer whose pen name is George Eliot? Mary Ann Evans 8. In which work do you read: "My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!"? Ozymandias 9. Who wrote: "Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog, it's too dark to read."? Groucho Marks 10. In which work do you read: "I wake to sleep and take my sleeping slow."? The Waking Set V– Team 5 1. Who is regarded as the father of English Poetry? Geoffrey Chaucer 2. Who is the writer of popular book series ‘Harry Potter’? J.K. Rowling 3. For which text (or book) was Rabindra Nath Tagore awarded with the Nobel Prize for literature? Geetanjali 4. Who is the author of the book 'Forbidden Verses'? Abu Nuwas 5. Among the four Vedas, which is the oldest one? Rig Veda 6. Which is the world’s longest epic? Mahabharat 7. Which is the book that is translated into the highest number of languages? The Bible 8. Which is the third oldest surviving university in the world? Oxford University 9. Who wrote: "Beauty is truth, truth beauty."? John Keats 10. Who wrote: "I have measured out my life with coffee spoons."? T. S. Eliot

×