Revista martie

362 views

Published on

Revista dels alumnes del curs de romanès de diferents pobles de la demarcació de Lleida. professora Alexandra Tarba.
A Tàrrega fem aquest cursos a infants i joves a través del Pla d'Entorn.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
362
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
69
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Revista martie

 1. 1. Sa facem cunostinta cu Mickey Mouse! Despre mine, Mickey Mouse, puteţi spune că mă aflu printre puţinele personaje care pot fi recunoscute chiar şi dupa umbra lor. Am nişte urechi fantastic de mari şi rotunde care au facut "ravagii" atât în lumea animaţiei cât şi în lumea copiilor, devenind astfel semnatura mea. Sunt şi un personaj foarte curajos, dar aleg de multe ori distracţia şi aventura în locul muncii, fapt care o deranjeaza foarte mult pe iubita mea Minnie. Mă comport ca un adevarat părinte cu Pluto, căţeluşul meu de companie, pe care deseori îl pedepsesc pentru că vreau să îl educ aşa cum trebuie şi pentru că îi vreau numai binele. Sunt atât de îndrăgostit de partenera mea Minnie că mai tot timpul încerc prin toate mijloacele să o impresionez pentru a-mi demonstra sentimentele. Asta sunt sigur ca aţi observat-o cu toţii şi ştiu că mă admiraţi din acest punct de vedere. Dar stiţi când îmi puteţi admira cel mai bine iubirea şi devotamentul faţă de ea? În situaţiile cele mai dificile, când este rapită de tâlharul Pete şi eu mă lupt din greu să încerc să o eliberez şi reuşesc de fiecare dată!
 2. 2. Ştiaţi că… Lui Walt Disney (creatorul lui Mickey Mouse) îi era frică de şoareci? Acesta a fost un regizor, producător, animator, scenarist si antreprenor american care a câstigat de 22 de ori premiiler Oscar. În anul 1932, Walt Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale cărui seriale au devenit color în 1935 si au început să apară alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Goofy și Pluto. În anul 1928, Disney a lansat primul scurt-metraj cu Mickey Mouse pe care l-a denumit Plane Crazy şi care era un film mut, iar în anul 1929 a apărut primul serial al lui Mickey Mouse au fost unul muzical denumit Silly Symphonies. Ştiaţi că… Desenele animate cu Mickey Mouse au fost interzise în România? Ştiaţi că… Filmele de desene animate cu Mickey Mouse au fost interzise în România în anul 1935? Motivaţia legiuitorilor români pentru hotărârea lor de a nu permite difuzarea drăguţului şoricel pe ecranele cinematografelor din România a fost faptul că mărimea deosebit de mare a şoricelului ar fi putut speria copiii care ar fi vizionat astfel de desene animate. Mickey Mouse s-a născut pe data de 18 noiembrie 1928, a primit mai întâi numele Mortimer însă succesul l-a cunoscut cu supranumele Mickey Mouse. Părinţii desenului animat cu Mickey Mouse sunt Walt Disney si Ub Iwerke, primul filmuleţ, “Steamboat Willie”, a fost o parodie după un film al lui Buster Keaton.
 3. 3. Colorează-l pe Mickey Mouse şi pe prietenii săi, aşa cum ţi-ar plăcea ţie să arate.
 4. 4. Dacă tot vine caldura, Stefan şi-a cumpărat o îngheţată, dar mama sa a ascuns-o pentru ca mai întâi să-şi mănânce legumele. Ajutaţi-l pe Stefan să găsească îngheţata. Oare va putea?
 5. 5. De ziua ei de naştere, Maria a primit un cadou de la părinţii săi. La despachetarea lui, a constat că îi va trebui o forfecuţă, aşa că s-a dus în camera ei să ia una, dar când s-a întors, cadoul dispăruse. Va putea să-l regăsească ea? Ca să fim siguri că da, ajut-o şi tu!
 6. 6. Draga Romanie, chiar de esti departe Eu te port in suflet si gandesc ca, poate, Intr-o zi cu soare, voi veni la tine, Dac-are sa fie, cat de cat, mai bine. Chiar de am prieteni, chiar de am de toate Nu pot fi cu tine, ca esti prea departe. Dar sa stii tu, draga, ca te voi iubi; Zi de zi, tot mandra, de tine voi fi! Maria Bianca Predut(Guissona)
 7. 7. Era odata ca niciodata un urs,pe nume Tony.Acest urs era foarte puturos pentru ca dormea ziua ,iar noaptea umbla prin padure si manca.Un prieten de al lui,Iepurila,iepurele saltaret,i-a rezolvat problema lui Tony.Pentru ca era iepure de circ si stia orice truc... L-a convins sa doarma noaptea,nu ziua.Dar cum? E un truc de al lui Iepurila. Ursul zicea: -Mai Iepurila,cum faci trucul acesta? Iepurila raspunse: -Nu pot sa iti zic,pentru ca este un truc de al meu! Ursul i-a zis: -Spune-mi ,macar mie,ca doar suntem cei mai buni prieteni,te rog... Iar Iepurila i-a raspuns: -Nu,nu nu... Activitati 1.Cum il chema pe urs? ............................................... 2.Cum il cheama pe iepuras? ............................................... 3.De ce ursul se simtea obosit? ................................................ ................................................ 4.Supa de litere!!! M O T O C I I C Z N O A P T E A A L O H A O P R U B I B O N U B R M O G O Y R A S L E T O Z I L M I C O T O L O C M S E A R A T Trebuie sa gasesti urmatoarele cuvinte:urs,noapte,Tony,zi,seara,Iepurila. Lavinia Nicoleta Nicolae si Bianca Maria Mavrodin(Guissona)
 8. 8. Cetatea Alba Carolina este o fortareata cu bastioane de tip Vauban,construita la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul medieval Alba Iulia,pe Dealul Citadelei,avand rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic impotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman si de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Ansamblul facea parte dintr-un sistem mai larg de puncte fortificate,menite a asigura defensiv noile provincii cucerite.Compus din trei sisteme de aparare-prezinta caracteristici specifice primului si celui de al doilea sistem Vauban. Corpul principal al cetatii este de forma unui heptagon neregulat,cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata,tipica sistemelor de acest gen. Trinitatea este cel mai mare bastion si are un blazon incoronat cu campuri multiple si frunze de acant.Celelalte sunt Sfantul Petru,Eugeniu de Savoia,Sfantul Mihail,Sfantul Carol,Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta. Linia a doua era formata din raveline(semilune) care apara curtinele,avand numele bastioanelor apropiate.Toate contragarzile si unele reveline vestice au fost prevazute cu baterii de artilerie in cazemate,precum si cu tunele inzestrate cu metereze pentru trageri sau,incaperi pentru adapostul trupei ori cu rol de depozite,grajduri,etc. Gabriel Doia (Tàrrega)
 9. 9. Ca simbol al creaţiei, al zămislirii vieţii, oul a inspirat, din vechi timpuri, numeroase legende, basme, o întreagă literatură. În cultura românească este suficient să amintim doi reprezentanţi de seamă: Constantin Brâncuşi şi Ion Barbu, a căror operă gravitează în jurul acestui subiect, considerat ca formă geometrică perfectă - "obiectul perfect". Originea colorării ouălor se pierde în negura epocii precreştine, din timpurile când Anul Nou se sărbătorea la echinocţiul de primăvară. Ele erau date în dar, ca simbol al echilibrului, creaţiei şi fecundităţii. Şi la romani, colorate în roşu, ouăle făceau parte dintre darurile sărbătorii lui Janus şi erau folosite la diferite jocuri şi ceremonii religioase. Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creştinilor şi este încă practicat mai ales la popoarele Europei şi Asiei. Spre deosebire de alte ţări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor şi perfecţiunea realizării. Ouăle "încondeiate" ("împistrite" sau "muncite") s-au constituit, la români, într-o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, integrându-se între elementele de o deosebită valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularităţile etnice ale poporului nostru. Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Cea mai răspândită relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Isus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: "De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi". Iepurasul de Pasti este un personaj fabulos. In legenda, acest mic animal aduce cosuri pline cu oua colorate, dulciuri si jucarii in casele cu copii, in noaptea dinaintea Sarbatorii de Paste. Iepurasul de Pasti va pune cosuri ascunse prin casa pentru ca sa le gaseasca copii atunci cand se trezesc dimineata. Iepurasul de Pasti este foarte similar ca trasatura cu Mos Craciun prin faptul ca ambii aduc cadouri copiilor in noaptea dinaintea Sarbatorilor de Pasti si Craciun.Originile sale sunt contestate, dar despre Iepurasii de Pasti exista mentionari inca de la inceputul anilor 1600, unele care ii leaga de fertilitate.Iepurasul de Pasti, ca un simbol de Pasti, pare sa isi aiba originile in Alsacia si sud-vestul Germaniei.Primii Iepurasi de Pasti comestibili s-au produs in Germania in anii 1800, si au fost facuti din aluat de patiserie si zahar.Iepurasul de Pasti a fost introdus in America de colonisti germani in timpul anilor 1700.Sosirea Iepurasilor de Pasti au fost considerata ca „cea mai mare placere a copiilor”
 10. 10. similara cu sosirea Mosului in Ajunul Craciunului.Conform traditiei, copiii construiau cuburi in culori stralucitoare, de multe ori din crengute, in zone retrase ale caselor lor, in locuri ferite de privirile celor mari. Iepurasii de Pasti, daca copii erau cuminti si se purtau frumos, le lasau in cuib darurile bine- meritate.Odata cu raspandirea traditiei s-au schimbat si obiceiurile si locul cuibului a fost luat de un modern cosulet de Paste, iar ascunderea cuibului in zone retrase din casa s-a transformat in obiceiul de a ascunde cosulete. Nu demult,intr-un palat locuia un vrajitor,care avea un trandafir magic.Intr-o noapte cu luna plina,in palat intra un strain,care vroia sa ia trandafirul fermecat,insa nu stia ca are puteri magice. Nu stia ca era posibil sa-l vrajeasca.Daca faceai fapte bune,lucruri bune ti se intamplau,daca faceai rau,lucruri rele ti se intamplau. Strainul a luat floarea si s-a transformat in soarece si cum avea o pisica,l-a mancat. Alessia Toma si Andreea Enciu
 11. 11. Tara noastra este o tara foarte frumoasa,o tara ,in care familia noastra face parte din ea si ca orice persoana,care a avut o copilarie plina de jocuri,impartite cu prietenii sau familia. Mai ales vara este un anotimp preferat de copii.Am sa prezint o selectie de zece jocuri traditionale,pe care toti le-am jucat in copilaria noastra,cu care obisnuiam sa umplem timpul liber,petrecut afara;in speranta ca va reaprindem dorinta de joaca sau dorinta de a-i invata pe copiii vostri aceste jocuri: ·Tara,tara,vrem ostasi! ·Flori,fete,filme sau baieti... ·Matele incurcate. ·Ratele si vanatorii. ·Leapsa. ·1,2,3 la perete,STOP! ·Sotron. ·Baba oarba. ·De-a v-ati ascunselea! ·Lapte gros. Rebeca Cristescu
 12. 12. INGREDIENTE: Aluat: -150 grame faina -75 grame de alune prajite fara sare -75 grame unt -60 grame zahar -1 galbenus de ou -7-8 linguri lapte rece Umplutura: -400 grame capsuni proaspete -500 grame branza dulce de vaci -100 grame de zahar -1 lingura esenta de vanilie -coaja rasa de la o lamaie -4 oua -30 grame gris -200 ml frisca lichida Pentru ornare: -100 grame capsuni proaspete -4 fructe kiwi -frunze de menta -1 pachet glazura rosie pentru tarte -250 ml apa -2 linguri zahar Reteta propusa de Petronel Vitan(Guissona)

×