Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Voorbeeld VD Nederlands PowerPoint

1,229 views

Published on

Dit is een voorbeeld.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Voorbeeld VD Nederlands PowerPoint

 1. 1. De gruwelijke feestgedichten van groep 8b
 2. 2. Doelen Aan het einde van de les hebben jullie: - een gedicht geschreven aan de hand van een foto die je gekozen hebt. - het gedicht netjes en zonder schrijffouten geschreven.
 3. 3. Het boek van Roald Dahl: ‘Gruwelijke Rijmen’
 4. 4. Verschillende soorten dichtvormen 1. Kwatrijn 2. Stapelgedicht 3. Rondeel
 5. 5. Kwatrijn  Bestaat uit 4 regels waarvan 2 regels steeds op elkaar rijmen.  Rijmschema kan zijn: A,A,B,B of A,B,A,B  Voorbeeld: Van klas 8b maak ik een foto Deze hang ik op in mijn auto De kinderen van groep 8b zijn leuk Want zij liggen vaak in een deuk
 6. 6. Stapelgedicht Een voorbeeld: De school is leuk De school is leuk, ik werk op de gang De school is leuk, ik werk op de gang met Maarten We werken samen aan de rekenopdracht, het gaat heel goed.
 7. 7. Stapelgedicht  De volgende zin wordt steeds langer. Je begint elke regel met hetzelfde stuk, maar dan schrijf je er steeds een stuk achter.  De laatste zin mag heel anders zijn dan de eerste zin.
 8. 8. Rondeel  Bestaat uit 8 regels. Regel 1,4 en 7 zijn hetzelfde.  Een voorbeeld 1 Ik schrijf, ik schrijf wat jij niet schrijft 2 Ik maak mijn eigen verhaal 3 Ik denk leuk terug aan het boerengolf 4 Ik schrijf, ik schrijf wat jij niet schrijft 5 Die dinsdag deed ik mijn uiterste best 6 Ik kwam echt heel erg ver
 9. 9. Stappenplan 1. Dichtvorm kiezen - Kwatrijn - Stapelgedicht - Rondeel 2. Gedicht in klad schrijven 3. Gedicht voor jezelf lezen  kijken of het gedicht lekker loopt en of er geen schrijffouten in staan. 4. Gedicht in het net schrijven (op een ander blaadje). 5. Gedicht uitknippen en op gekleurd blaadje plakken. 6. Je foto erbij plakken en versieren. Klaar? Maak een feestelijk feesthoedje.

×