Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La Itàlia Feixista

1,016 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La Itàlia Feixista

 1. 1. La Itàlia Feixista 1919-1939 Anna Serrano González Sergi Aymamí Valero
 2. 2. El nivell de vida de la classe treballadora havia baixat considerablement durant laPrimera Guerra Mundial, ja que el cost de vida va augmentar més ràpid que elssalaris. Aquest poder adquisitiu perdut va ser intentat recuperar per lesorganitzacions obreres al finalitzar la guerra.
 3. 3. Això va originar un moviment vaguístic. L’any 1919 van haver-hi moltes vagues detreballadors i l’any 1920, al nord d’Itàlia, els obrers van ocupar moltes fàbriques.Mentrestant, al centre d’Itàlia, hi havia el moviment d’ocupació de terres per partdels propietaris. Tots aquests moviments van ser reprimits, però la burgesia temiaque tot això pogués anar a més i volia solucions.
 4. 4. La inestabilitat que afectava a la monarquia constitucional va comportar que hihaguessin cinc governs diferents en tres anys. El Partit Socialista, que l’any 1921 vapassar a dir-se Partit Comunista Italià, i el Partit Popular amenaçaven el règimconstitucional que hi havia en aquell moment establert per una coalició de partitsliberals de centre.
 5. 5. El fet de que no s’hagués complert la promesa de recuperar les terres perdudes enla Primera Guerra Mundial va crear un ambient de frustració, que va derivar en unnacionalisme exaltat.
 6. 6. Mussolini va ser el creador dels Fasci Italiani di Combattimento, un moviment ambidees populistes i nacionalistes, l’any 1919. Aquest grup va passar a dir-se PartitoNazionale Fascista a finals de l’any 1921. Mussolini, en el seu programa, defensavael discurs populista, la propietat privada i tenia un projecte expansionista i militarista.
 7. 7. El descontent existent per part del obrers amb la política i amb la situació social i lapor que tenien part de la burgesia a una revolució va ser aprofitada pels feixistes,que va cimentar les bases del partit en ells. Amb poc temps, Mussolini vaaconseguir ficar-se els industrials, els propietaris de grans terres, l’exèrcit i el governal seu favor sense gaire esforç.
 8. 8. Van haver-hi nombrosos actes de violència contra polítics, ajuntaments i diarisd’esquerres per part de les esquadres feixistes. Van inculcar por a la gent a based’assassinats. Al tenir la policia i la justícia de la seva part, els crims no erencastigats com ho haurien de ser i 700 persones van perdre la via l’any 1922. Poc apoc, van anar guanyant simpatitzants.
 9. 9. L’agost de l’any 1922 els partit feixista es va guanyar el suport de la classe mitjana.Les forces d’esquerra van convocar una vaga i els feixistes van comunicar al governque si no actuaven ho farien ells. I així va ser. Gràcies als esquadristes, el serveisde correu i transport van funcionar amb tota normalitat.
 10. 10. La Marxa sobre Roma l’octubre de l’any 1922 va ser el cop definitiu perquèMussolini es fes amb el poder. El govern era incapaç de mantenir a la població dinsl’ordre i l’autoritat necessària i els feixistes van decidir anar cap a Roma perreclamar el poder. Van ocupar els edificis més importants de la ciutat. El rei vanegar-se a firmar el decret en què el govern volia proclamar l’estat d’excepció i aixòva provocar la dimissió del govern.
 11. 11. La monarquia va tenir un paper decisiu en la presa del poder dels feixistes ja que vaser el monarca qui va decidir donar tot el poder a Mussolini. També el va tenirl‘exèrcit, on els militars van aconsellar al rei no intentar reprimir els feixistes ja queuna part d’ells els hi eren seguidors.
 12. 12. Entre els anys 1922 i el 1924 la llibertat de les persones es va veure afectada pelsideals feixistes. El diputat socialista Matteotti va denunciar els crims efectuats pelpartit feixista i la forma amb la que va guanyar les eleccions i com va arribar alpoder aquest. Mussolini va ordenar l’assassinat de Matteotti i de tot el partit opositorper evitar les recriminacions al Parlament. Aquest fet va fer mot mes fàcil l’imposicióde la dictadura.
 13. 13. . Fotografia de 1925 on es veu Mussolini prenen el poder, otorgant-se el tres poders de l’Estat i sometent així Itàlia en un règim totalitari. :
 14. 14. Aquesta fotografia es de l’any 1928 i mostra a Mussolini davant la multitud com unlíder poderós ja que el parlament passà a dependre del Gran consell Feixista.
 15. 15. En aquesta fotografia podem observar l’OVRA (Organització de Vigilància iRepressió de l’Antifeixisme ), és a dir , la policia política creada pel govern feixista ique perseguia els opositors. k:
 16. 16. (Mussolini i Papa Pius )En aquesta fotografia de 1929 es pot veure com Mussolini va saber atreurel’Església Catòlica,firmant els Pactes de Laterà,per obtenir Així més consistència iforça. Aquest pacte representava el reinici de les relacions de l’Estat amb l’ Esglésiai el reconeixement de Roma coma capital, a canvi l’Estat donaria al Vaticà un rendaanual.
 17. 17. En aquesta fotografia es veuen els territoris africans que havia aconseguit dominarItàlia gràcies ala seva política expansionista i la remilitarització adoptada pelsfeixistes italians.
 18. 18. En la fotografia principal es mostra un exemple del intervencionisme estatal, peproteccionisme de l’industria nacional. El 1933 es va crear L’Institut per a lareconstrucció industrial (IRI) amb la finalitat d’ajudar a aquestes empreses.
 19. 19. L’any 1934 l’Estat va començar a intervenir en obres públiques, va posar en marxaprojectes destinats a frenar la desocupació i va dissenyar un programa agrari perfomentar la producció. Però això només va beneficiar a una petita oligarquia,identificada políticament amb el Partito Nazional Fascista. En aquesta fotografias’observa el seu escut.
 20. 20. Per assegurar i difondre el futur del regim va crear l’Opera Nazionale Balilla, en laqual era obligatori matricular tots els infants fins l’edat adulta.D’altre banda, com es veu en aquestafotografia el control del feixisme també vaarribar a l’educació de manera que elsmestres de les escoles de primària haviende dur camisa negre i els professorsd’universitat havien de jurar fidelitat alrègim.
 21. 21. Com es veu en aquesta fotografia el règim feixista va afavorir els nous mitjans de comunicació com la ràdio i el cinema. Es creà la Cinecitta a Roma, per impulsar una producció cinematogràfica pròpia.

×