L’Evolució Humana

11,690 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,690
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,288
Actions
Shares
0
Downloads
147
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • <number>
 • L’Evolució Humana

  1. 1. L'Evolució Humana es defineix com el procés de  transformació de l'espècie humana des de les seves ancestres fins a l'estat actual. És a dir, és un procés de canvi que finalment va donar lloc a l‘ Homo sapiens.
  2. 2. El ser humà va començar la seva evolució a Àfrica, continent  on es van produir gran part de les transformacions i canvis que hem comentat abans. Els fòssils dels primers homínids, que van viure fa entre 6 i 2 milions d'anys, procedeixen íntegrament d'Àfrica. No venim del mico, però sí tenim avantpassats comuns. 
  3. 3. La nostra espècie es classifica dins la família dels Hominoides.  A més de nosaltres s'inclouen també els simis antropomorfs (goril·la, ximpanzés i gibons), aquests serien els nostres parents més pròxims. És a dir els ximpanzés, goril·les i nosaltres, compartim un avantpassat, que es desconegut però sabem que va viure a l’Àfrica. Els gens del ser humà i del ximpanzé són idèntics en  aproximadament un 98%.
  4. 4. Els humans moderns difereixen dels simis en nombrosos  aspectes significatius: el ser humà té un cervell molt major i més complex, presenta una capacitat intel·lectual única i elabora formes de comunicació verbal. A més, només ell camina habitualment alçat, pot manipular amb precisió objectes molt petits i té un aparell fonador que li permet parlar.
  5. 5. Lamarckisme.  La teoria de Lamarck es va basar en dos principis:  - la capacitat dels organismes per adaptar- se a les circumstàncies (a l’ambient).  - l’herència dels caràcters adquirits.
  6. 6. Darwinisme.  L’observació de la flora i fauna de Sudamèrica, i especialment de les Illes Galápagos, fou decisiva en l’elaboració de la teoria de la selecció natural. Segons Charles Darwin en qualsevol població els individus són diferents entre ells. Els individus d'una població tenen caràcters que són heretables a la descendència. Així doncs, és sobre aquest conjunt de caràcters sobre els que opera la selecció natural.
  7. 7. Darwinisme.  Els individus més ben adaptats al seu ambient tindran major descendència ja que s'adaptaran millor al seu ambient i per tant amb aquell caràcter tendirà a fer-se més freqüent a cada generació. Un altre punt clau del darwinisme és l'arbre de la vida, o sigui, la idea que les diferents espècies d'éssers vius descendeixen d'avantpassats comuns, ja que teories evolucionistes anteriors, com el lamarckisme postulaven un avantpassat original diferent per cada espècie.
  8. 8. Fa uns 4 milions d'anys, apareix el grup dels australopitecs, que  comprèn moltes espècies. La distribució del qual s'estén per Àfrica meridional, oriental i central. Aquest parent ja era bípede. Inclouen(dins del australopitecs) fins set espècies dividides en  dos grups: els Australopitecs de formes gràcils o primes i els Australopitecs de formes robustes.
  9. 9. Fa uns 2,5 milions d’anys els canvis climàtics van comportar  l’aparició d’un nou gènere, el gènere Homo. Van conviure 1,5 milions d’anys amb els parantrops. Però el gènere homo ja era més modern: és completament bípede, els dents són més petits i manipula objectes.
  10. 10. Els primers en el gènere Homo van ser trobats al sud i a l’est  d’Àfrica, es la espècie homo habilis. Van viure fa uns 2,5 milions d’anys. Característiques homo habilis:  -Trets anatòmics moderns.  - Primers en fabricar eines. -Menjaven carn. Eren carronyers. - No coneixien l’ús del foc.
  11. 11. Fa 1,8 milions d’anys va aparèixer el homo erectus. Característiques homo erectus: - Comencen a practicar la caça. - Es dediquen a la collita. -Viuen en coves. - Ja fan ús del foc. -Tenien trets físics més moderns.
  12. 12. Fa 800.000 anys va aparèixer el Homo  antecessor. Va sortir a la llum al 1997 a la Serra d’ Atapuerca. Característiques del Homo Antecessor: - Posseïa una cara molt més moderna. - Capacitat cranial elevada. - Practicaven el canibalisme.
  13. 13. L’ Homo Heidelbergensis ronda l’edat dels 500.000 anys. Els  seus primers fòssils es van trobar al voltant del 1908. Característiques:  - Capacitat cranial més elevada que l’antecessor. - Es pensava que era una avantpassat nostre, però va resultar fals. - Es van trobar restes a tota Europa, però més a Atapuerca.
  14. 14. Desprès van aparèixer el Homo Neandertal que va viure va uns  300.000 anys, fins a la seva desaparició farà uns 30.000 anys. Característiques del Homo Neandertal:  - Son diferent a la humanitat actual. - Els homo sapiens van conviure amb ells. - Tenien un esquelet robust. - Tronc llarg. - Cames curtes. - Enterraven als seus morts - Controlaven el foc.
  15. 15. Finalment apareix el Homo Sapiens, la nostra espècie. Van  aparèixer fa 150.000 anys. Es van instal·lar a l’aire lliure, en cabanes i també vivien en coves. Característiques: -un cervell molt desenvolupat en volum. - una capacitat única per fer instruments variats. - un llenguatge articulat - una infància perllongada - bípede - Caçadors, recol·lectors i pescadors.

  ×