Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Hai, adik-adik!! Hari ini kakak akanmengajar tentang topik  KATA GOLONGAN KATA Selamat belajar!!!!   NAMA       ...
BendaBernyawa Manusia       Tempat            Benda            Bukan Haiwan       B...
Beberapa orang ________ sedang bekerjamembersihkan longkang di taman perumahanketika matahari mula menampakkan diri.A amah...
Manusia     Bukan Manusia           Jibrail           Sang Kancil Karmila    Ahmad      ...
Bangunan   Bandar   Negeri/Negara  Angkasapuri  Temerloh    Perak         New York   Australia   ...
Kenal pasti perkataan kata nama khas, kemudian betulkanperkataan tersebut.Pada pagi sabtu yang lalu, saya sempat berbincan...
Kata Ganti NamaDiri  Kata Ganti Nama  TanyaKata Ganti NamaTunjuk Kata Ganti Nama Tempat
Diri Pertama    Diri Keduasaya, aku, kami,  anda , awak, patik,hamba,   kamu, tuanku,    kita      kalian...
Kata Ganti Diri Pertama             Penggunaan           Contoh Ayat Aku (tunggal)         ...
Kata GantiDiri Pertama             Penggunaan          Contoh AyatHamba (tunggal)         •...
Kata Ganti Diri Kedua              Penggunaan         Contoh Ayat Awak (tunggal)          ...
Kata Ganti Diri Ketiga              Penggunaan          Contoh Ayat Dia (tunggal)         ...
Kata Ganti Diri Ketiga              Penggunaan          Contoh AyatMereka (jamak)         ...
“_____________ berjanji akan menyiapkan tugasanitu esok.” kata kedua-dua murid itu kepadaCikgu Amir.A Saya       C K...
Tatabahasa kata nama am dan kata nama khas
Tatabahasa kata nama am dan kata nama khas
Tatabahasa kata nama am dan kata nama khas
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tatabahasa kata nama am dan kata nama khas

4,187 views

Published on

 • Terima kasih. Hasil pdp saya menjadi lebih menarik dan berkesan dengan persembahan power point anda.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Tatabahasa kata nama am dan kata nama khas

 1. 1. Hai, adik-adik!! Hari ini kakak akanmengajar tentang topik KATA GOLONGAN KATA Selamat belajar!!!! NAMA AM KATA NAMA KHAS KATA GANTI NAMA
 2. 2. BendaBernyawa Manusia Tempat Benda Bukan Haiwan Bernyawa Benda Tumbuhan
 3. 3. Beberapa orang ________ sedang bekerjamembersihkan longkang di taman perumahanketika matahari mula menampakkan diri.A amah C hambaB staf D buruh Jawapan yang paling tepat ialah buruh. Kata nama am buruh ialah kategori benda bernyawa.
 4. 4. Manusia Bukan Manusia Jibrail Sang Kancil Karmila Ahmad Si Belang Naim Tuanku Mizan Ibni Sultan Tompok Zainal Abidin
 5. 5. Bangunan Bandar Negeri/Negara Angkasapuri Temerloh Perak New York Australia Tokyo Jepun MenaraKuala Lumpur Kangar Sabah Serdang Tajuk Buku/Filem/LaguWisma Putra Kampar Meniti KacaPusat Dagangan PalohDunia Putra Negaraku
 6. 6. Kenal pasti perkataan kata nama khas, kemudian betulkanperkataan tersebut.Pada pagi sabtu yang lalu, saya sempat berbincang dengan encikmurad. Kami berbincang tentang novel yang berjudul julia. Encik Murad ialah ialah nama orang, manakala Julia ialah tajuk novel. Mereka ini ialah kata nama khas. Oleh itu perlu dieja huruf besar pada huruf besar.
 7. 7. Kata Ganti NamaDiri Kata Ganti Nama TanyaKata Ganti NamaTunjuk Kata Ganti Nama Tempat
 8. 8. Diri Pertama Diri Keduasaya, aku, kami, anda , awak, patik,hamba, kamu, tuanku, kita kalian Terdapat 3 bahagian Kata Ganti Nama Diri Diri Ketiga Beliau, mereka, dia, baginda, nya
 9. 9. Kata Ganti Diri Pertama Penggunaan Contoh Ayat Aku (tunggal) 1. Aku akan menunggu • Untuk diri sendiri apabila bercakap dengan kenalan yang kamu di tepi jalan sangat rapat (mesra) dan esok. Tuhan. 2. Ya Allah, aku mohon agar dimurahkan olehMu rezekiku.Saya (tunggal) • Untuk diri sendiri apabila Saya harap para penonton baru bercakap dengan orang dapat bertenang dan yang baru dikenal atau ucapan bersabar. rasmi.Beta (tunggal) • Untuk raja, sultan atau Dengan ini, beta kerabat diraja apabila bertitah merasmikan Ucapan kepada rakyat. Pembukaan Sukan Malaysia 2007.Patik (tunggal) • Untuk diri sendiri (rakyat) Patik akan melaksanakan apabila bercakap dengan raja titah perintah tuanku. dan kerabat diraja.
 10. 10. Kata GantiDiri Pertama Penggunaan Contoh AyatHamba (tunggal) • Untuk diri sendiri pada Hamba ini pedagang dari zaman dahulu apabila bercakap kampung seberang. sesama rakyat.Daku (tunggal) • Untuk tulisan atau nyayian Ingatkah engkau pada sebagai objek kata sendi /kata pesanan daku tempoh hari? kerja transitif yang diakhiri huruf „n‟.Kita (jamak) • Untuk diri sendiri, dan Kita hendaklah menjaga menyertakan diri orang kedua. kebersihan alam sekita. • Untuk diri orang yang Kami bangga menjadi rakyatkami (jamak) berkata dan temannya apabila Malaysia yang hidup bersatu bercakap dengan orang kedua. padu.
 11. 11. Kata Ganti Diri Kedua Penggunaan Contoh Ayat Awak (tunggal) • Untuk diri orang kedua Awak mesti datang yang rapat hubungannya ke rumah saya. dengan kita.Engkau (tunggal) • Untuk diri orang kedua Aku akan bantu engkau yang rapat hubungannya mengemas rumah. dengan kita.Dikau (tunggal) • Untuk tulisan atau nyayian Aku akan memperkenalkan sebagai objek kata sendi /kata dikau kepada ibunya. kerja transitif yang diakhiri huruf „n‟.
 12. 12. Kata Ganti Diri Ketiga Penggunaan Contoh Ayat Dia (tunggal) Ahmad didenda kerana dia • Untuk diri orang ketiga yang umum (rakan, orang biasa). tidak menyiapkan kerja sekolah yang diberi.Beliau (tunggal) • Untuk diri orang ketiga Beliau merupakan Pengerusi yang kiat hormati (ibu bapa, Persatuan Sejarah SMK Seri guru, menteri) Cemerlang. Kamu (tunggal • Untuk diri orang kedua yang Bilakah kamu akan datang dan jamak) rapat dengan kita. ke rumah nenek?
 13. 13. Kata Ganti Diri Ketiga Penggunaan Contoh AyatMereka (jamak) Mereka datang ke sekolah • Untuk diri orang ketiga yang bilangannya lebih daripada dengan menaiki bas. seorang. Anda (tunggal) • Untuk diri orang kedua “ Saya harap anda terhibur apabila tidak berhadapan dengan lagu itu.” kata dengan kita. juruhebah itu.Kalian (tunggal • Untuk beberapa orang yang Inginkah kalian menyertai dan jamak) diajak bercakap. rombongan ke Pulau Kapas pada hujung minggu ini?
 14. 14. “_____________ berjanji akan menyiapkan tugasanitu esok.” kata kedua-dua murid itu kepadaCikgu Amir.A Saya C KitaB Kami D Mereka Jawapan yang paling tepat ialah Kami. Kata ganti nama diri orang Kami menunjukkan orang yang memulakan perbualan. Dalam konteks ayat ini, kedua-dua murid menunjukkan bilangan yang banyak.

×