Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Fiskulture

15,466 views

Published on

Published in: Education
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2F90ZZC ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2F90ZZC ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Fiskulture

 1. 1. Projekt Lenda:Edukim Fizik Tema:C’eshte olimpizmi? Olimpizmi njihet gjeresisht si shpirti,ideali dhe baza e lojerave olimpike. Juan Antonio Samaranch thote se olimpizmi promovon nje jete te bazuar ne: Zhvillimin e balancuar te trupit dhe mendjes Gezimin e gjetur ne perpjekje
 2. 2. Vleren edukative te te qenit nje model I mire Respektin per vlerat universal duke perfshire tolerance,zemergjeresine,unitetin,miqesine,mosdiskriminimin dhe respektin per te tjeret. Ne fakt,bazat e olimpizmit u hodhen ne Greqine e Lashte ku njerezit inkurajoheshin te nderthurrnin ne jetet e tyre aktivitetin fizik,moral,kulturor,artistic dhe intelektual.Ne kuptimin modern,sipas Pierre de Kubertin,olimpizmi eshte nje menyre jetese qe alternon sportin,kulturen dhe edukimin. Olimpizmi per shkak te asaj qe nderton te njeriu trajtohet nga disiplina dhe nendisiplina te tjera filozofike si filozofia e artit(lidhja e njeriut me natyren), filozofia krahasuese(studimi I kulturave, kombeve e epokave te ndryshme), ontologjia( studimi I qenies, ekzistences ose realitetit) fenomenologjia ( zhvillimi I ndergjegjies njerezore dhe vetendergjegjies),etj. Lojerat olimpike dhe disiplinat sportive qe zhvilllohen ne to bashkojne me mijera sportiste nga te gjashte kontinentet e banuara,pa dallime .E pikerisht pese unazat e logos se tyre simbolizojne pese kontinentet pjesemarrese(Amerika Veriore e ajo
 3. 3. Jugore simbolizohen me nje unaze).Sipas Nelson Mandeles,sporti ka fuqine te ndryshoje boten.Ka fuqine te frymezoje.Ka fuqine t’I bashkoje njerezit ne nje menyre qe pak te tjere e bejne.Sporti mund te ngjalle shprese edhe atje ku me pare ka patur vec deshtim.Sporti u flet njerezve ne nje gjuhe qe ata mund ta kuptojne. Pierre de Coubertin,ka thene se edukimi atletik ben njeriun, i cili kujdeset per shendetin e trupin e tij nepermjet pjesemarrjes ne sport. Synimi i levizjes olimpike eshte te kontribuoje ne ndertimin e nje bote me te mire e me te qete duke i edukuar te rinjte me sportin e praktikuar pa diskriminim te asnje lloji,qe kerkon te kuptosh pa folur nen shpirtin e miqesis,solidaritetit dhe lojes se drejte. Gjashte jane aktivitetet globale qe mbahen nga stafi olimpik :”Sporti per te gjithe”,”Grate dhe sporti”,”Edukimi permes sportit”,”Paqja permes sportit” si dhe “Sporti dhe mjedisi”. Ishte Greqia qe ne 1896,zhvillooi per here te pare lojerat modern olimpike.Ne to moren pjese vetem14 shtete dhe me 6 prill amerikani James Connolly u be I pari kampion olimpik.Keto lojera olimpike do te shenonin vetem fillimin e bashkimit rreth sportit te te peste kontinenteve.Lojerat me te fundit olimpike jane lojerat olimpike dimerore ne Sochite cilat jane ende ne vazhdim.
 4. 4. Olimpizmi,pra eshte nje filozofi jetese ne te cilen nderthurja e sportit me mendjen dhe kulturen eshte thelbesore.

×