Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Recent grafisch werk De Wijde Blik

442 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Recent grafisch werk De Wijde Blik

 1. 1. de wijde blik grafisch ontwerp Recent grafisch werk van Sandra Christe www.dewijdeblik.nl
 2. 2. In opdracht van Huis van Gedichten heeft de Wijde Blik het Europees Poëziepas- poort ontworpen. Uitgangspunt was daarbij de 28 gedichten van dichters, afkomstig uit 27 landen van de EU en een gedicht van een Sinti van Nederlandse huize met Europese roots.
 3. 3. Het visuele concept bestond uit een handzaam boekje, iets groter dan het echte paspoort waarbij de gedichten afgewisseld werden met röntgenfoto’s van tassen en koffers met inhoud. Wat neem je mee als je reist door de EU en wat mag je mee- nemen? De koffers zijn gevuld met artikelen, en geven een glimp weer van de iden- titeit van de reizigers in dit paspoort.
 4. 4. Het idee voor het Poëziepaspoort komt van een groep ambtenaren van de Algemene bestuursdienst Rijksoverheid. Zij vroegen Huis van Gedichten workshops te or- ganiseren waarbij mensen gevraagd werd een gedicht te schrijven over de betekenis van de Europese Unie - voor Europeanen die in Nederland werken, wonen, hopen, liefhebben en zoeken.
 5. 5. De (amateur)dichters zijn jong en oud (van 15 tot 85 jaar), kort en lang in Nederland, beginnend in Nederlandse taal tot ervaren tolk/vertalers. Vanaf 9 mei Europadag tot en met 4 juni 2009, Dag van de Europese verkiezingen konden alle Nederlandse ge- meentes de 42.000 poëziepaspoorten gratis verspreiden.
 6. 6. Op 8 mei 2009 kreeg Marieke Bolle, wethouder van Cultuur en Financiën in Den Haag het eerste exemplaar van het paspoort aangeboden.
 7. 7. In opdracht van Huis van Gedichten heeft de Wijde Blik een boek ontworpen waarbij gedichten, essay en foto’s een verhaal vertellen over de stad Den Haag. De huisstijl- kleuren van Huis van Gedichten komen op subtiele wijze terug in het geel van de rug, het paars van leeslint en kapitaalbandje en het rood van de essay tekst in de bundel.
 8. 8. Het essay loopt als een meanderende strook tekst onderaan de pagina’s mee met de gedichten. Door woorden en zinnen te accentueren, wordt er inhoudelijk een relatie gelegd tussen de gedichten en het essay. De foto’s vertellen hierbij hun eigen verhaal en onthullen iets van de identiteit van de dichters.
 9. 9. De foto’s zijn bij verschillende mensen thuis gemaakt, waar wij zeer gastvrij werden ontvangen en ik alle ruimte kreeg details van huis en interieur in beeld te brengen, zonder de bewoners zelf te fotograferen.
 10. 10. De diversiteit van de dichters, jong, oud, ervaren, onervaren, uit verschillenden leef- werelden is terug te zien in beeld en gedichten. Samen met het essay vullen beeld en tekst elkaar aan. Door verschillende soorten papier te gebruiken, wordt er naast lezen en kijken ook een tactiel gevoel ervaren bij het doorbladeren van het boek.
 11. 11. Het eerste exemplaar ging naar de gemeente Den Haag, die een belangrijke finan- ciële bijdrage leverde aan de totstandkoming van dit boek. Het boek is in een oplage van 1500 ex gedrukt met leeslintje en 100 ex zijn handge- bonden, voorzien van een linnen rug.
 12. 12. Een brochure voor Stichting Vluchteling voor de Van Heuven Goedhart lezing, 19 juni 2009.
 13. 13. De Wijde Blik ontwierp een prettig in de hand liggend boekje, met voor- en achter- kant een flap die naar binnen gevouwen kan worden. Door de huisstijlkleur rood van Stichting Vluchteling spaarzaam te gebruiken, valt wanneer deze wel is toegepast veel meer op. Door het neutrale grijs voor de cover wordt het geheel een boekje met een chique, rustige uitstraling en zorgt het felle rood voor het pittige contrast. Func- tioneel gebruik van kleur.
 14. 14. Stichting Vluchteling organiseert de Van Heuven Goedhart-lezing elke 2 jaar als eerbetoon aan deze journalist die opkwam vóór de Tweede Wereldoorlog voor de vluchtelingen, veelal uit nazi Duitsland. Met de Van Heuven Goedhart-lezing wil Stichting Vluchteling tevens de aandacht vestigen op de kwetsbare positie waarin miljoenen vluchtelingen en ontheemden wereldwijd verkeren.
 15. 15. Het boekje werd op 19 juni 2009 aan alle sprekers, gasten en genodigden waaronder Minister van Ontwikkelingssamenwerking de heer Koenders uitgedeeld in de Ridder- zaal, waar de lezing van Generaal-Majoor der Mariniers b.d. Patrick Cammaert plaats vond.

×