+sessies een korte introductieonderzoek & ontwikkeling van co-creatie | sander.mulder@yppah.com
+sessies, wanneer pas je het toe?¤ in een netwerk setting met verschillende stakeholders die elkaar nodighebben om een ‘in...
+sessies, wat levert het op?¤ positief momentum bij deelnemers¤ verslag in compacte vorm met¤ meest prominente voorbeelden...
+sessies, achtergrond¤ is gebaseerd op co-reflectie*¤ is een gemeenschappelijk kritisch denk proces¤ is een gesprek vanuit...
+sessies, vragende startvraag is belangrijk en wordt vaak ter voorbereiding gevraagdaan de deelnemersalgemene vorm van de ...
concreet voorbeeld abstracte toelichting
+sessies, vragen [2]vervolgens per deelnemer drie vragen exploreren:¤ wat is jouw visie achter je voorbeeld?¤ waarom denk ...
+sessies, wat levert het op?¤ positief momentum bij deelnemers¤ verslag in compacte vorm met¤ meest prominente voorbeelden...
+sessies, selectiedesgewenst selecteert een groep 1 á 2 voorbeelden die¤ aangepast zijn naar aanleiding van de verkenning¤...
+sessies, randvoorwaarden¤ werken in groepen van 5 tot 10 mensen [parallelle groepen mogelijk]¤ samenstelling deelnemers i...
+sessies, referenties¤ STRP Festival [i.s.m. TU/e Industrial Design]¤ Capital D / Design Cooperation Eindhoven [i.s.m. TU/...
bronnenTomico, O., (2009) Co-reflection User involvement aimed at societaltransformation, Design EducationTomico, O. (2011...
Products, services & marketing forsustainable [youth]marketsNatuurlijke partner voor jongerenmarktensander.mulder@yppah.co...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Yppah +sessie een korte introductie

692 views

Published on

Plussen is een werkwijze die werkt vanuit expertise, eigen ervaringen en het vermogen om relevante voorbeelden te kiezen in een setting die om verandering en innovatie vraagt.

Published in: Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
692
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
400
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Yppah +sessie een korte introductie

 1. 1. +sessies een korte introductieonderzoek & ontwikkeling van co-creatie | sander.mulder@yppah.com
 2. 2. +sessies, wanneer pas je het toe?¤ in een netwerk setting met verschillende stakeholders die elkaar nodighebben om een ‘innovation engine’ te bewerkstelligen: een ontwikkeling dieleidt tot nieuwe waarde[n] in netwerkverband¤ de deelnemers vertegenwoordigen hun organisatie en ze hebben invloed opstrategie en beleid van die organisatie
 3. 3. +sessies, wat levert het op?¤ positief momentum bij deelnemers¤ verslag in compacte vorm met¤ meest prominente voorbeelden [concreet]¤ kansen¤ achterliggende visies, motivaties en relevantie [abstract]¤ advies hoe verder te gaan
 4. 4. +sessies, achtergrond¤ is gebaseerd op co-reflectie*¤ is een gemeenschappelijk kritisch denk proces¤ is een gesprek vanuit verstand & verstandhouding¤ werkt vanuit verkenning van ervaringen en spreekt daarmee expertise aan¤ is gericht op inter-subjectief begrip ontwikkelen in complexe settings¤ bevat een mix van concrete informatie [voorbeelden] &abstractere lagen [waarom/motivatie/relevantie]* [Yukawa, J., 2006] [Tomico, O., 2009, 2011, 2011a]
 5. 5. +sessies, vragende startvraag is belangrijk en wordt vaak ter voorbereiding gevraagdaan de deelnemersalgemene vorm van de vraag:“neem twee plaatjes, boeken, foto’s, artikelen, filmpjes meewaarvan jij vindt dat X* het nodig heeft over Y jaar”* context/situatie/vraag van de opdrachtgever
 6. 6. concreet voorbeeld abstracte toelichting
 7. 7. +sessies, vragen [2]vervolgens per deelnemer drie vragen exploreren:¤ wat is jouw visie achter je voorbeeld?¤ waarom denk je dat dit belangrijk is?¤ welke aspecten maken het voorbeeld volgens jou relevant voor X*?en tot slot verken je met deelnemers de vraag:¤ wat verbindt dit voorbeeld aan voorgaande voorbeelden? wat zijn verschillentussen voorbeelden?* context/situatie/vraag van de opdrachtgever
 8. 8. +sessies, wat levert het op?¤ positief momentum bij deelnemers¤ verslag in compacte vorm met¤ meest prominente voorbeelden [concreet] en kansen¤ achterliggende visies, motivaties en relevantie [abstract]¤ witte vlekken voor zover naar voren gekomen tijdens de bijeenkomst¤ bijlage met zo letterlijk mogelijke weergave ter raadpleging¤ advies hoe verder te gaan
 9. 9. +sessies, selectiedesgewenst selecteert een groep 1 á 2 voorbeelden die¤ aangepast zijn naar aanleiding van de verkenning¤ als sterkst worden ervaren door de deelnemers¤ op basis van consent worden gekozen[er is geen veto van iemand tegen, maar er hoeft ook geen consensus te zijn]¤ passen bij het gevoerde gesprek, met name bij dat wat verbindt¤ desgewenst een check met concrete ideeën die al bestonden bij deopdrachtgever
 10. 10. +sessies, randvoorwaarden¤ werken in groepen van 5 tot 10 mensen [parallelle groepen mogelijk]¤ samenstelling deelnemers is belangrijk¤ intellectueel eigendom van te voren verhelderen¤ vervolgstappen zijn deels al bepaald en volgen deels uit de bijeenkomst
 11. 11. +sessies, referenties¤ STRP Festival [i.s.m. TU/e Industrial Design]¤ Capital D / Design Cooperation Eindhoven [i.s.m. TU/e Industrial Design]¤ Park Strijp Beheer¤ Van Abbemuseum¤ ProRail / VHS mobiliteitsnetwerk voor professionals¤ Eindhoven365 [city marketing van Eindhoven]¤ Hogeschool Utrecht [Provincie Utrecht/Taskforce Innovatie, Service Design Lab]
 12. 12. bronnenTomico, O., (2009) Co-reflection User involvement aimed at societaltransformation, Design EducationTomico, O. (2011), Designers and stakeholders defining design opportunities "insitu" through co-reflection, Participatory Innovation ConferenceTomico, O., Lu, Y., Baha, E., Lehto, P., Hirvikoski, T. (2011a) Designers InitiatingOpen Innovation with Multi-stakeholder through Co-Reflection Sessions,Proceedings of the 4th World Conference on Design Research, 2011Yukawa, J., (2006) Co-reflection in online learning: Collaborative criticalthinking as narrative. Journal of Computer-Supported Collaborative Learning, 1(2), pp. 203–228diverse gesprekken met CeesJan Mol van VentureSpring
 13. 13. Products, services & marketing forsustainable [youth]marketsNatuurlijke partner voor jongerenmarktensander.mulder@yppah.comonderzoek en ontwikkeling van co-creatie

×