Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ζωρζ σαρη

2,489 views

Published on

λεσχη αναγνωσης

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ζωρζ σαρη

 1. 1. Η ζωή της… Η Γεωργία Σαρηβαξεβάνη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, σε μια εύπορη και μορφωμένη οικογένεια.Ο πατέρας της καταγόταν από το Αϊβαλί και η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη.Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της, άρχισε ο πόλεμος του 1940.
 2. 2. Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Αργότερα, το 1947, έφυγε αυτοεξόριστη για το Παρίσι. Εκείνα τα χρόνια συνάντησε τον Αιγύπτιο χειρουργό Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο παντρεύτηκε και έκαναν δύο παιδιά. Το 1962 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
 3. 3. Το έργο της… Πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη, ξεχωρίζει για τα θέματα που επιλέγει, για τους ανθρώπινους ήρωες της, που ζουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής, για το απλό της ύφος, την απομάκρυνσή της από απλές και κλασικές αφηγηματικές τεχνικές, για την άμεση και μη διδακτική προσέγγιση και παρουσίαση του παιδιού μέσα από τα έργα της και για τη σφαιρική της όραση γύρω από το σύγχρονο παιδί. Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από αυτό.
 4. 4. Μετά την επικράτηση της Απριλιανής Χούντας το 1967 έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Ως συγγραφέας πρωτοεμφανίσθηκε το 1969, με το μυθιστόρημα <<Ο Θησαυρός της Βαγίας>>. Ο θησαυρός της Βαγίας
 5. 5. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ.Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.Το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως ηθοποιός τιμήθηκε το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη <<Έγκλημα στα Παρασκήνια>>.
 6. 6. Μυθιστορήματα  Ο θησαυρός της Βαγίας (1969)  Το ψέμα (1970)  Όταν οΉλιος… (1971)  Κόκκινη κλωστή δεμένη… (1974)  Τα στενά παπούτσια (1979)  Τα Χέγια (1987)  Nινέτ (1993)  Με οικογένεια (2003)
 7. 7. Θάνατος… Η καταξιωμένη ηθοποιός και συγγραφέας απεβίωσε στις 9 Ιουνίου του 2012 από φυσικά αίτια, στην περιοχή της Αθήνας. Η κηδεία της έγινε στις 12 Ιουνίου στοΑ’ Νεκροταφείο Αθηνών.
 8. 8. Περίληψη… Το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία της Νινέτ από τη στιγμή της γέννησης της μέχρι το γάμος της. Η Νινέτ ταξίδεψε σε πολλά μέρη στη ζωή της άλλοτε για την εργασία του πατέρα της, άλλοτε λόγω πολέμου και άλλοτε για την εκπαίδευση της.Όταν ήταν μικρή ήταν πολύ ατίθαση, σκέτος διάολος όπως έλεγε και η μητέρα της, αυτό όμως οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Κόλιας της είχε πει ψέματα, όταν ήταν μωρό ότι η οικογένεια της την είχε αγοράσει από μια γύφτισσα για ένα καρβέλι ψωμί.Το βιβλίο τελειώνει με το γάμο της Νινέτ με τον όμορφο Κόλια πίσω στην Αθήνα.
 9. 9. Οπισθόφυλλο… Κωνσταντινούπολη,Οδησσό, Αθήνα, Παρίσι και Σενεγάλη. Σε όλα αυτά τα μέρη έχει ταξιδέψει και ζήσει η Νινέτ. Ένα κορίτσι διαβολικά έξυπνο και περίεργο που μαγεύει τους πάντες γύρω της με τις απορίες της και τον ατίθασο χαρακτήρα της.Το βιβλίο αυτό μας αφηγείται τις περιπέτειες και τις αναμνήσεις της από τα πολλά ταξίδια της, καθώς και τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και όλους να την θαυμάζουν…
 10. 10. Εντυπωσιακά σημεία…  <<Φαίνεται πως ο Θεός επιτρέπει να υπάρχουν φτωχοί, για να ‘χουν την δυνατότητα οι πλούσιοι να είναι φιλάνθρωποι…>>  Το γεγονός ότι ο Σωκράτης ήταν απογοητευμένος και στεναχωρημένος, γιατί απέκτησε τρία κορίτσια και κανένα αγόρι, ώστε <<να συνεχιστεί το όνομα Σαριβαξεβάνη.>>
 11. 11. Βιβλιογραφία  https://el.wikipedia.org/wiki/  http://www.sansimera.gr/biographies/4 84  https://dyodyotovivliokaiego.wikispace s.com/
 12. 12. Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!! Μια εργασία από τη μαθήτρια Μέτα Ατματζίδου Σχολείο: 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης Ημερομηνία: 11/02/2016

×