Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

τα τροφιμα

1,900 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

τα τροφιμα

 1. 1. ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ...ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΣΧΟΛΕΙΟ: 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΠΑΣΧAΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΛΙΑ ΚΑΡΕΜΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΡΟΖΑ-ΒΕΡΑ ΤΣΙΓΚΑΛΙΔΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΕΛΙΔΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
 2. 2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ• Σε αυτή την ερευνητική εργασία αναζητήσαμε τις διατροφικές συνήθειες για την Μεσογειακή διατροφή, την παχυσαρκία και άλλα θέματα για τη διατροφή.• Πραγματοποιήθηκαν εργασίες, επισκέψεις και έρευνες με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τα τρόφιμα.• Επίσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από ειδικούς πάνω σε αυτό το τομέα.
 3. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗΑσχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες. Τα τρόφιμα είναιένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ζωή μας και γι’ αυτόπιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό μέρος-κομμάτι της.Τα επιμέρους θέματα που ασχοληθήκαμε αφορούν τηνΜεσογειακή διατροφή και την παχυσαρκία.Ο σκοπός της εργασίας μας είναι η ενημέρωση μας πάνωστους κινδύνους που θα μπορούσε να έχει μια κακή διατροφήκαι στα οφέλη που θα μπορεί να έχει μια καλή.Νομίζουμε ότι η εργασία μας θα έχει σαν αποτέλεσμα τηνενημέρωση σας σχετικά με τις καταχρήσεις στην διατροφή.Η ενημέρωση αυτή πιστεύουμε ότι είναι σημαντική γιατί μπορείνα αλλάξει την διατροφή όλων μας και κυρίως των νέων.
 4. 4. Διαδικασία της έρευναςΣτη πρώτη εργασία είχε σχέση με έναν πίνακα καταχώρησηςποσοτήτων εβδομαδιαίας διατροφής, συγκεντρώσαμε τιςπληροφορίες του κάθε μέλους και βγάλαμε έναν μέσο όρο καιμετά το συγκρίναμε με την άλλη ομάδα.Στη δεύτερη εργασία έπρεπε να βγάλουμε φωτογραφίες απόκαταστήματα στη γειτονιά μας που μπορούσαμε ναπρομηθευτούμε τρόφιμαΣτη τρίτη εργασία έπρεπε να φτιάξουμε ένα σκαρίφημα με τακαταστήματα παρασκευής τροφίμων.Στην τέταρτη και πέμπτη εργασία ήταν ο ρόλος της γεωργίαςστην ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών.Στην έκτη εργασία έπρεπε να σχεδιάσουμε το εβδομαδιαίο.πρόγραμμα με βάση την Μεσογειακή διατροφήΣτη έβδομη και τελευταία εργασία μας ήταν να διερευνηθεί μια .κατηγορία προϊόντων
 5. 5. Πυραμίδα της Μεσογειακήςδιατροφής
 6. 6. Μεσογειακή διατροφή•Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθαχαρακτηριστικά:•Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτεςόσπρια, καρποί).•Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα•Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρέςέως μέτριες ποσότητες.•Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.•Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα•Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαράοξέα.•Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ωςαποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καιχοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα
 7. 7. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ΑμερικάνικηΓεωργική Σχολή με σκοπό να μας δείξουν τη βιολογική καλλιέργεια των φρούτων και των λαχανικών. Μας ξενάγησαν στο χώρο της σχολής και γνωρίσαμε τον τρόπο που λειτουργεί. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν στον χώρο της σχολής:
 8. 8. Ο στάβλος της σχολήςΣτη σχολή γίνεται παραγωγή γάλακτος από αγελάδες πουτρέφονται με μη γενετικά τροποποιημένες τροφές.
 9. 9. Εκτροφείο σαλιγκαριώνΣτη σχολή γίνεται εκτροφή σαλιγκαριώνπου είναι υψηλής αξίας διατροφή.
 10. 10. Ο αμπελώνας της σχολήςΣτη σχολή γίνεται παραγωγή κρασιού όπουπωλείται στην αγορά.
 11. 11. Ένα από τα παλαιότερα οπωροφόρα δέντρατης σχολής
 12. 12. Γυάλινο ΘερμοκήπιοΤο θερμοκήπιο αυτό είναι κατασκευασμένο από γυαλί. Tο μεταλλικό σκεύος που βλέπετε περιέχει θείο το οποίο διώχνει τα έντομα.
 13. 13. Παχυσαρκία Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με το δείκτημάζας σώματος ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30. Κατά μέσο όρο, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από λεπτότερους, λόγω της ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί μια αυξημένη μάζα σώματος *Ο δείκτης μάζας σώματος είναι μία γενική ιατρικήένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανώνπροβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του. Δημιουργήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet.
 14. 14. Στα πλαίσια του project στο σχολείο μας έγινε μίαενημέρωση από έναν καρδιολόγο σχετικά με τηνπαχυσαρκία.
 15. 15. Αποτελέσματα Μάθαμε ότι η υγιεινή διατροφή όπως και η Μεσογειακή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και αντρώμε υγιεινά μπορούμε να γλυτώσουμε πολλές από τιςπαθήσεις από τις οποίες μπορούμε να προσβληθούμε.
 16. 16. Αυτοκριτική Κατά τη γνώμη μας το αποτέλεσμα πουφέραμε εις πέρας ήταν ικανοποιητικό. Επίσης ελπίζουμε να σας έχουμε επηρεάσει τιςδιατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο.
 17. 17. Χρήσιμες ιστοσελίδεςhttps://www.google.grhttp://el.wikipedia.orgwww.inspiration.comhttps://www.greenpeace.orghttps://agrocert.grhttps://dionet.gr
 18. 18. Βιβλιογραφία• Πέτας, Γ. (2004), «Όταν ο άνθρωπος αποφασίζει για τη φύση», Βιόραμα, Τεύχος 6, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004, σ:34-39• Βασιλοπούλου Μ. (2001) Ο χάρτης εννοιών ως εργαλείο μάθησης, Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
 19. 19. Ευχαριστούμε για τηνπαρακολούθηση <3 :*

×