Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kalas

1,271 views

Published on

η φυλή των Καλάς

Published in: Education
 • Be the first to comment

Kalas

 1. 1. Η φυλή Καλάς
 2. 2. Λίγα λόγια για την φυλή των Καλάς Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά . Τις διαφοροποιήσεις αυτές οι ίδιοι οι Καλάς τις αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 3. 3. Που βρίσκονται…
 4. 4. Γλώσσα Η γλώσσα των Καλάς, μόνον προφορική, είναι κράμα Ελληνικής, Σανσκριτικής και Περσικής, με επικρατέστερα ελληνικά στοιχεία, π.χ. Μαχεντόν (Μακεδών), Χαρίτας (χάριτες) Γιουνάν (Ίωνας), Ντίμο (Δήμο), Ίλα (Έλα), Ντία (Δία), Αφροντάϊν (Αφροδίτη), Ισπάτα (φιλώ) εκ του ασπάζομαι.
 5. 5. Σχολείο- Εκπαίδευση Μέχρι λίγα χρόνια πριν, οι Καλάς επέτρεπαν μόνον στον ένα γιο, μιας πολύτεκνης οικογένειας, να πάει στο Σχολείο, και το απαγόρευαν σε όλα τα κορίτσια. Τα τελευταία όμως χρόνια, όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια πηγαίνουν στο Σχολείο, μάλιστα αρκετά φοιτούν σε ανώτερες και ανώτατες Σχολές. Στην προσπάθεια αυτή βοηθιούνται κυρίως από Έλληνες ευγενείς πατριώτες, που κατά βάλλουν, κάθε μήνα, τα έξοδα σπουδών τους. Οι ίδιοι αυτοί συμπατριώτες μας, έχουν ανεγείρει σχολικά κτίρια και έχουν κατασκευάσει διάφορα κοινωφελή έργα.
 6. 6. Φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά :  Οι Καλάς διακρίνονται για τη συμπαθή κατατομή του προσώπου τους, με την ολόισια ελληνική μύτη.  Η επιδερμίδα τους είναι λευκή, σε αντίθεση με τη σκουρόχρωμη των Πακιστανών.  Τα μαλλιά τους είναι ανοιχτόχρωμα και τα μάτια τους γαλανοπράσινα.  Το ανάστημά τους είναι από κανονικό μέχρι ψηλό. Είναι όλοι τους ευθυτενείς και ευκίνητοι.
 7. 7. Ενδυματολογία
 8. 8. Γυναίκες Ντύνονται σεμνά, με έναν ποδήρη μαύρο χιτώνα κεντημένο με πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα στον ποδόγυρο, στις άκρες των μανικιών και το μπούστο. Στολίζονται με περιδέραια από χρωματιστές χάντρες, το πλήθος των οποίων υποδηλώνει το βαθμό της οικονομικής επιφάνειάς τους. Τα μαλλιά τους είναι χτενισμένα σε πέντε κοτσίδες όπου η βασική, στο κέντρο της κεφαλής, έχει πλεχτεί από νεαρής ηλικίας και δεν έχει κοπεί ποτέ. Στο κεφάλι φοράνε ένα ολοκέντητο καπέλο ,που θυμίζει ελληνική περικεφαλαία. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες, να φοράνε πάντοτε, το κάλυμμα της κεφαλής , γεγονός που ατροφεί την χαρακτηριστική γυναικεία φιλαρέσκεια, για κάποια διαφορετική κόμμωση, εκείνης της καθιερωμένης των πέντε κοτσίδων.
 9. 9. Άντρες Η ενδυμασία των ανδρών περιλαμβάνει ένα μακρύ μάλλινο ή λινό χιτώνα (Καμίς) και φοριέται πάνω από μακριά παντελόνια. Το καπέλο τους είναι η μακεδονική «Καυσία». Το γιορτινό καπέλο είναι στολισμένο με ένα φτερό .
 10. 10. Θρησκεία Λατρευτική πίστης τους είναι η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων (Δωδεκάθεο). Κρατάνε προγονικές παραδόσεις, συνεχίζουν πατροπαράδοτα έθιμα και ακολουθούν συνήθειες συνειδητά ριζωμένες μέσα τους, από την εποχή ακόμα του Μεγάλου Βασιλιά «Ισκαντέρ».
 11. 11. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία των Καλάς Σε πρώτη όψη, μπορεί να υποστηριχτεί, ότι η θέση της γυναίκας είναι ισότιμη με εκείνη του άντρα. Στις γυναίκες απαγορεύεται, η είσοδος στους ναούς, εκτός στις γαμήλιες τελετές. Δεν επιτρέπεται στις γυναίκες, να φάνε κρέας από αρσενικό ζώο. Απαγορεύεται στις γυναίκες, να παραβρίσκονται σε τελετή θυσίας και να φάνε από το κρέας του ζώου που θυσιάστηκε. Όταν οι γυναίκες, βρίσκονται στο διάστημα του εμμήνου κύκλου τους, θεωρούμενες ακάθαρτες και μιαρές, υποχρεούνται να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε να κλειστούν, για 6 μέρες, στο «Μπασάλι».
 12. 12. Αρχιτεκτονική Τα σπίτια των Καλάς, που θυμίζουν μακεδονικό χαγιάτι, είναι αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του βουνού. Το είδος αυτός αρχιτεκτονικής προτιμάται για λόγους ετοιμότητας και συλλογικής άμυνας. Ο εσωτερικός χώρος αποτελείται από μία αίθουσα, που στο κέντρο υπάρχει η εστία και από πάνω της, στο ύψος της σκεπής, είναι μία τρύπα, για να βγαίνει ο καπνός. Για λόγους προστασίας από το κρύο υπάρχει μόνον ένα παράθυρο. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι Καλάς χρησιμοποιούν καθίσματα.
 13. 13. Καλάς και μουσική
 14. 14. Οι Καλάς του Πακιστάν δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου Οι Καλάς του Πακιστάν θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δεν βρήκε στο γενετικό υλικό τους ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Η νέα γενετική έρευνα υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία.
 15. 15. Δικτυογραφία :  http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/ 767252/kalas-oi-ellines-ton-imalaion  http://www.mani.org.gr/apopseis/kalas/kala s1.htm  http://news247.gr/eidiseis/epistimi/anatrop h-oi-kalas-toy-pakistan-den-einai-apogonoi- toy-megaloy-aleksandroy.3504080.html
 16. 16. Μια εργασία από την Εύη Μουρατίδου Τάξη : Α΄1

×