Flora dan fauna

2,338 views

Published on

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,338
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
50
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Flora dan fauna

  1. 1. Flora dan Fauna 1 (salasiah-kedit.blogspot.com)RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 2Kelas : 2 SabarMasa : 0900-0930 ( 30 minit )Hari : JumaatTarikh : 4 November 2011Tema : ALAM SEMULA JADITajuk : FLORA DAN FAUNAObjektif : Pada akhir pelajaran murid akan; 1. Membaca ayat dalam teks dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. Membaca dan memahami perkataan, frasa dan ayat dalam petikan. 3. Murid dapat mengenal pasti isi penting dalam petikan.Fokus Utama : 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. ARAS 1 ii. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tuggal dan ayat majmuk berbilang subjek.Fokus Sampingan : 5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. ARAS 2 ii. Menyatakan isi-isi penting teks yang dibaca. 4.1 Mengemukakan idea, pandangan dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci, tepat dan tersusun.
  2. 2. Flora dan Fauna 2 (salasiah-kedit.blogspot.com) ARAS 1 i. Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan.Pengalaman sedia ada murid : Murid pernah melihat haiwan dan tumbuhan di dalam televisyen atau realiti kehidupan.Sistem Bahasa : 1. Tatabahasa : Kata Antonim 2. Kosa kata : Zoo Pergi BesarPengisian Kurikulum : i. Ilmu a. Kajian Tempatan b. Pendidikan moral ii. Nilai a. kasih sayang b. bersopan santun c. kerjasamaKemahiran Bernilai Tambah : i. Kemahiran berfikir : Menjana idea. ii. Belajar cara belajar : Mengumpul maklumat iii. Teori Kecerdasan Pelbagai (TKP ) : Verbal Linguistik, Interpersonal, Muzik dan Kinestetik iv. Kajian Masa Depan ( KMD) : Strategi Mengatasi MasalahIsi Pelajaran : i. Gambar Tunggal ii. Teka-teki iii. Petikan iv. Kata Antonim v. PetikanBahan Bantu Mengajar: i. Gambar Tunggal ii. Gambar Bersiri iii. Lembaran kerja iv. Papan putih. v. Pen marker.
  3. 3. Flora dan Fauna 3 (salasiah-kedit.blogspot.com) Pentaksiran : 1. Latihan Bacaan. 2. Latihan Antonim. 3. Melengkapkan isi penting. 4. Latihan penggolongan jenis haiwan. 5. Melengkapkan peta minda. Langkah Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran. Catatan dan MasaSet Induksi Gambar tunggal. 1. Guru meminta murid memerhati gambar - Gambar . ( 3 minit) Teka teki: dengan teliti dan menyatakan binatang - Teka-teki. dan tumbuhan yang terdapat dalam - KMD: Verbal gambar tersebut. Linguistik, 2. Murid membaca teka-teki. 3. Guru mengaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran yang akan dipelajari.Langkah 1 Petikan 1. Guru meminta murid membaca petikan - Lembaran kerja.( 5 minit ) yang diedarkan secara kelas. - Penilaian HSP 5.1 2. Guru memilih beberapa orang murid Aras 1(ii). untuk membaca petikan. - Penilaian HSP 4.1 3. Guru membuat penilaian terhadap Aras 1 (i) bacaan murid. - Penerapan nilai 4. Guru memberi contoh bacaan dengan murni. sebutan dan intonasi yang betul.Langkah 2 Kata Antonim 1. Guru meminta murid merujuk semula - Petikan( 5 minit ) petikan. - Penerapan 2. Guru meminta murid untuk mencari Tatabahasa perkataan bergaris dalam petikan. - TKP: Interpersonal. 3. Guru meminta beberapa orang murid - KMD: Strategi untuk menulis di papan tulis. mengatasi masalah. 4. Guru meminta murid memberi perkataan berlawanan dengan perkataan yang diberikan. 1. Guru meminta murid merujuk semula - Lembaran kerja.Langkah 3 Petikan petikan. - KB: Menjana idea.(14 minit ) Melengkapkan 2. Guru meminta murid melengkapkan isi - Penilaian HSP 5.2 isi penting. penting dan membacanya. Aras 2(ii) Latihan 3. Guru meminta murid menjawab dan - Cara Belajar: penggolongan menulis latihan penggolongan haiwan. Mengumpul jenis haiwan. 4. Pembetulan bersama. maklumat. - Pendidikan Moral. - Pengayaan: Guru meminta murid mencari maklumat mengenai haiwan dan tumbuhan dengan menggunakan borang pengurusan grafik. - Pemulihan : Menulis kosa kata dan mewarna haiwan dan tumbuhan di dalam borang pengurusan grafik.
  4. 4. Flora dan Fauna 4 (salasiah-kedit.blogspot.com) Penutup - Rumusan isi 1. Guru membimbing murid merumuskan - Peta minda.( 3 minit ) pelajaran. isi pelajaran dan menerapkan nilai - Nilai Murni; Kasih - Penerapan murni. sayang, hormat- nilai murni. 2. Guru meminta murid melengkapkan menghormati. peta minda mengenai isi pelajaran yang - TKP: Kinestetik. dipelajari hari ini. 3. Murid menyanyi lagu Kereta Kecil. Aktiviti susulan : Mengumpul maklumat mengenai haiwan yang jinak dan liar.

×