Opsamling af tendenser og perspektivering v. Ole Münster & Bjørn Engsig, #Frivillighed2.0

1,033 views

Published on

I dag afholder Tænketanken Fremtidens Biblioteker konference "Frivillighed 2.0". Den hedder 2.0 fordi konferencen skal identificere hvordan kulturinstitutioner i fremtiden interagerer med det civile samfundet. Vores pointe er nemlig, at i fremtidens velfærdssamfund vil der opstå helt nye og andre former for, hvordan borgerne deltager i udviklingen af vores fælles institutioner. Kulturinstitutioner er i front i forhold til denne nye udvikling, hvor mange andre institutioner i f.eks. den sociale sektor kan lære meget af hvordan man i fremtiden indrager de som mange i dag kaldes "frivillige". Det stiller store krav til alle os der arbejder i instituionerne at være åbne for de nye generationer som ikke bare kommer og indgår i et "vagtskema" men forventer en helt anden meningsskabende værdi. Vi har også inddraget flere internationale erfaringer, fordi vi mener vi kan lære meget af hvordan man gør i et internationalt perspektiv.

Vi tror på at institutionernes samarbejde med borgerne kan udvikle og skabe værdi, ikke bare for institutionerne, men også for det enkelte menneske og for hele samfundet.

Det er noget af mit udgangspunkt, når jeg i dag skal være moterator på konferencen. I dagens løb vil jeg lægge de enkelte oplæg ud, så der vil være mulighed for at følge med og kommentere.

www.biblioteksdebat.dk

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,033
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
547
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Opsamling af tendenser og perspektivering v. Ole Münster & Bjørn Engsig, #Frivillighed2.0

 1. 1. Opsamling af tendenser og perspektivering Kulturudvikling baseret på borgernes behov, ønsker - og deres ressourcer Ole Münster og Bjørn Engsig FrivilligDanmark
 2. 2. FrivilligDanmark  Selvejende, almennyttig organisation  Stiftere: Ole Münster og Bjørn Engsig  Vi fremmer det aktive medborgerskab  Grønne frivillige (Friluftsrådet og KL)  Kulturfrivillige (Kulturstyrelsen, Danmarks Biblioteksforening)  Flere kommuner
 3. 3. De nære fællesskaber er udfordret (Johan Vamstad)  Kommunen er producent og borgerne er forbrugere af offentlig velfærd.  Stor afstand mellem kommunalbestyrelsen og borgerne.  Foreningerne er ikke tidssvarende.  Kultursektoren er atomiseret.
 4. 4. Aktivt medborgerskab og samproduktion er svaret (Sussi Maack og Johan Vamstad)  Lytte til borgernes ønsker og behov.  Nyttiggøre borgernes ressourcer.  Forpligtende dialog.  Sammen udvikle, fastlægge og afvikle kulturbegivenheder og kulturdrift.
 5. 5. Nye fællesskaber (Tag del) skal give mening Interesse.  Geografi.  Livssituation.  Virtuelt (Mar Dixon).  Mange fællesskaber. Sussi Maack, Johan Vamstad og Tag del:  Midlertidige fællesskaber.  Opgaven er i fokus.  Til gavn for en selv. 
 6. 6. Nye fællesskaber mellem kommune og borgere (Tag del)     Men det nye er, at kommunen og dens institutioner danner fællesskaber med borgerne. Kommunen tænker systematisk i at inddrage borgerne. Styrker lokalsamfundene (Lotte Hviid Dhyrbye). Fællesskaberne og borgerne bliver en del af kommunens strategi (Johan Vamstad)
 7. 7. Ny kulturudvikling  Samarbejde og synergi mellem lokale kulturtilbud.  Borgerdrevne/-involverende kulturaktiviteter.  Kulturen indtænkes som et bidrag til at løse lokale udfordringer – – De fysiske omgivelser. Sociale problemer (f.eks. Lejre).
 8. 8. Biblioteket omdrejningspunkt for det aktive medborgerskab  Biblioteket styrker demokratiet, skaber vidensdeling og aktiverer viden.  Danmarks største kulturinstitution.  Der var 35 mill. besøgende i 2012, og borgerne kan lide at komme der.
 9. 9. Ny rolle (Johan Vamstad)  Fra envejs-formidling til at være facilitator.  Fra service til læring.  Fra at bestemme til at samarbejde om aktiviteter.  De ansattes faglighed og komptence i spil i forhold til borgerne.  Opgive kontrol (Mar Dixon).
 10. 10. Oplæg til workshops  Giv 3 gode argumenter for, at det er kultursektoren der løfter det aktive medborgerskab.  Giv nogle 3 ideer til projekter der giver synergi på tværs af kulturinstitutioner?  Hvilken form kunne fællesskaber antage på bibliotekerne?

×