Traball de socials individual

148 views

Published on

socialeees

Published in: Social Media
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
148
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Traball de socials individual

  1. 1. 2on TREBALL DE SOCIALS (assecador) NOM:SAFAE BOUBOUL ESCOLA: DOMENIQUES CURS: 2ON ESO A FEXA: 12/11/13
  2. 2. INDEX: 1.Assecador. 2.La sal. 3.La carn. 4.Fruits secs.
  3. 3. Assecador L’ assecador en aquell temps l’utilitzaven com lo que anomenem actualment magatzem o nevera... o algo semblant. L’utilitzaven per assecar, conservar ,per guardar i tots eren elements comestibles per exemple fruits secs , carn ,sal ,farina ,blat de moro(...etc). L’assecador era un cuart (habitació) que normalment s’atrobava en la part alta del castell i sense finestres ni resaixí el toca més l’aire i estigui sempre ben fresc i així els elements es podien conservar molt millor.
  4. 4. La carn:  S’havia d’estar previngut per matar el bestiar en cas de setge i salar-lo, tot i que en condicions normals els senyors consumien la carn fresca, tret de la cansalada i els pernils.  Els pernils de la lleuda els donarem bons i òptims de valor de quatre argents, en nombre de vint-i-quatre anualment per carnestoltes.  Normalment els pernils no se salaven al propi castell, sinó que eren un cens força corrent que pagaven els pagesos als senyors. Per aquest motiu necessitaven un espai adient per a guardar-los.  El porc s’acostumava a matar a finals de novembre o principis de desembre, per tant quan els pagesos els entregaven al senyor ja estaven a punt per ser penjats perquè s'acabessin de curar durant uns mesos.  La cuixa de l’animal es porta al salador, una taula lleugerament inclinada per permetre que l’aigua i la sang que conté s’escorrin. Es cobreix amb sal i pebre i es premsa amb una pedra gran.  Quan el pernil ha perdut tot el líquid que contenia ja es pot penjar perquè acabi d’assecar-se. Es protegeix de les mosques amb una roba fina.
  5. 5.  FRUITS SECS  La fruita és un producte estacional que només es pot menjar fresc quan és la temporada pròpia de cada fruita. L'única manera de menjar-ne durant l’hivern i fins a la propera collita era conservar-la assecada.  Els fruits es recullen en el seu punt òptim de maduració i s’estenen sobre uns canyissos en un lloc sec i ventilat fins que són secs. Després es guarden en cistells i es poden menjar durant mesos. Les fruites més adients per assecar són les que tenen un alt contingut en sucre i poca aigua, com els raïms i les figues.
  6. 6.  La sal:  La sal va ser durant l’edat mitjana molt més que un producte alimentari, les seves propietats conservatives li conferien un alt valor comercial i estratègic. Les propietats que posseix la sal de curtir els organismes amb els quals entra en contacte són la base de la que va ser des de la prehistòria la seva principal funció: afavorir l’assecament dels productes alimenticis i permetre la seva conservació destruint les bactèries i microorganismes que contenen.

×