(Sadn1013 h) kump 6

2,442 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,442
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
42
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

(Sadn1013 h) kump 6

 1. 1. ASAS TAMADUN ISLAMNURA ADILA BT ABD RANI (215229)ZALIKHA BT ABD WAHAB (215106)NURUL QALBI BT MOHAMAD SAFRI (215163)MOHAMAD AMIRUL ASHRAF BIN MUHAMAD ZAIDI (21506
 2. 2. PENGENALAN Tamadun islam diasaskan oleh Ibnu Khaldun dan pernah menjadi satu tamadun yang hebat. terdapat tiga elemen yang menjadi asas kepada tamadun islam iaitu akidah, syariah dan akhlak.
 3. 3. ASAS TAMADUN ISLAM AKIDAH SYARIAH AKHLAK
 4. 4. AKIDAH Merupakan kepercayaan atau keimanan kepada hakikat dan nilai-nilai mutlak, tetap dan kukuh dalam jiwa Muslim. Definisi akidah : Bahasa : Berasal daripada kata kerja ‘aqada yang bererti simpul atau ikat Istilah : Perkara yang dibenarkan oleh jiwa, hati akan menjadi tenang kepadanya, beroleh keyakinan dalam kalangan ahlinya serta tidak bercampur dengan sebarang keraguan. (Ibnu Taimiyyah) Pengertian akidah menurut Imam al-Ghazali : berpegang dan membenarkan dalam hati secara yakin dan pasti tanpa sebarang keraguan dan syak . Kesan akidah terhadap pembangunan masyarakat melahirkan tamadun yang mantap dan bebas daripada sebarang penyelewengan Akidah dapat membentuk perasaan ukhuwah dan akhirnya melahirkan masyarakat maju dan hidup aman damai. (NOTA SADN 1013)
 5. 5. SYARIAH Umumnya syariah membawa kepada maksud undang-undang, aturan- aturan dan ketetapan Allah S.W.t yang brtujuan untuk mengatur hubungan manusia dengan penciptanya, manusia dengan manusia dan manusia dengan alam bagi menjamin kebahagiaan hidup yang abadi di akhirat nanti.a)KEISTIMEWAAN UNDANG-UNDANG SYARIAH bersifat sempurna bagi semua bidang kehidupan lengkap dalam mengatur kehidupan manusia bersifat bersepadu bersifat universal matlamat perlaksanaannya adalah untuk mendapat keredhaan Allah S.W.T bersifat tetap, tidak mengalami perubahan sehingga hari kiamat  (NOTA SADN 1013)
 6. 6. SAMB…b)Manifestasi Syariah dalam Tamadun Islam tujuannya adalah untuk mengatur hidup manusia atas asas makruf(segala nilai luhur dan sifat baik) dan mengelak kemungkaran(segala jenis dosa dan kejahatan) secara prinsipnya syariah bertujuan menyelamatkan dan memelihara lima perkara yang menjadi asas kepada kehidupan manusia iaitu:1) Memelihara Agama -Agama islam menjadi teras kepada tamadun islam. -merupakan nikmat paling besar bagi menyelamatkan manusia daripada bencana -bagi orang islam wajib untuk menunaikan tanggungjawab mereka sebagai muslim -untuk menjaga iman dan agama. Undang-undang islam telah memperuntukkan hukuman bagi golongan yang murtad. (NOTA SADN 1013)
 7. 7. 2) MEMELIHARA NYAWA -nyawa merupakan hak untuk hidup yang telah allah kurniakan kepada kita. -oleh itu nyawa tidak boleh dicabut dengan sewenang-wenangnya atau tanpa hak -mereka yang melanggar undang-undang syarak ini akan dijatuhkan hukuman yang berat -islam melarang umatnya dari membunuh diri. (NOTA SADN 1013)
 8. 8. 3) MEMELIHARA AKAL Akal membezakan manusia dengan makhluk2 yang lain.. Manusia boleh tentukan perkara baik atau buruk Islam sangat ambil berat tentang pemeliharaan akal dan melarang manusia daripada melibatkan diri dalam perkara2 yang menggugat kewarasan Manusia yang hilang fungsi akal akan membawa kerosakan kepada masyarakat dan tamadun (NOTA SADN 1013)
 9. 9. 4) MEMELIHARA KEHORMATAN DANKETURUNAN Allah mencipta manusia dengan sebaik- baik kejadian dan kehormatan perlu dijaga dan dikawal Boleh dikawal menerusi perkawinan Perkara-perkara negatif seperti seks bebas,berzina dilarang keras Islam bertujuan semata-mata untuk memelihara kehormatan dan kemuliaan (NOTA SADN 1013)
 10. 10. 5) MENJAGA HARTA BENDA Sesiapa yang melucutkan harta seseorang tanpa kebenaran seperti mencuri, menipu akan dikenakan hukuman berat. Merangkumi segala perintah Allah S.W.T dalam bentuk peraturan yang luas dan menyeluruh Wahyu Allah sama ada ditegaskan dalam al-Quran atau sunnah. Di dalamnya terdapat aspek i’tiqadiyyah yakni hal yg berkaitan dgn akidah dan keimanan. Amaliyyah iaitu hal yg berkaitan dgn ibadat,muamalat,munakahat dan jenayah Akhlaqiyyah yg membahaskan mengenai budi pekerti atau moral manusia sbg individu yg bermasyarakat dan bernegara (NOTA SADN 1013)
 11. 11. AKHLAK AKHLAK DALAM ISLAM : SIKAP ROHANIAH DAN MEMULIAKAN TINGKAH LAKU MANUSIA TERHADAP ALLAH S.W.T, DIRI SENDIRI DAN MAKHLUK LAIN. AKHLAK BERASAL DARI PERKATAAN ARAB : AL-KHULUQ bermaksud budi pekerti,tingkah laku dan tabiat. Imam al-ghazali : sifat yang tertanam dalam jiwa seseorang dan darinya terbentuk perbuatan dengan mudah tanpa memerlukan pertimbangan fikiran terlebih dahulu. Akhlak terbahagi kepada dua : mahmudah (akhlak yang baik) : mazmumah (akhlak yang buruk) Islam menitikberatkan persoalan akhlak kerana ia membezakan manusia dengan binatang. Manusia tanpa akhlak yang baik akan hilang taraf dan kemanusiaanya. Menjadi penghubung yang erat antara fenomena keislaman seseorang dengan keimanannya. (NOTA SADN 1013)
 12. 12. KESIMPULAN Islam menyusun rapi sistem dan kaedah dan akhlaknya. Perutusan Nabi Muhammad s.a.w itu sendiri adalah simbol kepada kepentingan akhlak dalam islam. Ini dijelaskan melalui hadith yang diriwayatkan oleh bukhari yang bermaksud: “Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia” (NOTA SADN 1013)

×