(Sadn1013 h) kump 26

1,814 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,814
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
717
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

(Sadn1013 h) kump 26

 1. 1. NAMA AHLI KUMPULANLIM EU JUN 211723NG YEE HARN 211762NOOR FARAHIDA BINTI ISMAIL 215145NOR HASLINDA BINTI SALEH 214898SITI KHAZANA BT BERAHIM 211321
 2. 2. KONSEP PEMIKIRANTAMADUN CHINA &CIRI KEISTIMEWAAN TAMADUN CINA
 3. 3. KONSEPPEMIKIRANTAMADUN CINA
 4. 4. Konsep T’ienKonsep TaoKonsep Ren
 5. 5. Langit ( Heaven ) Dewa Dewa juga T’ienterpenting disamakan / Dewa dengan utama langit Dewa mempunyai kuasa menentukan perjalanan hidup seseorang
 6. 6. Jalan / Lorong Menurut Konfusius Sebagai satu konsep tatatertib moral yang mesti dipatuhi oleh Sebelum kedatangan falsafah Konfusius , seseorang individu, Dao digunakan untuk menunjukkan satu "jalan"ataupun suatu Tao atau suatu set peraturan-peraturan etika yang harus cara kelakuan atau diikuti oleh seorang tabiat sama ada tabiat individu baik ataupun burukMenurut ahli falsafah Suatu corak atau Daoisme, dao jenis pentadbiran Selepas kedatangan Konfusius,bermaksud metafizik. yang dapat orang-orang yang mengikut Ini bermaksud jika menjamin fahaman Daoisme(berasal dariterdapat suatu proses kepentingan dan perkataan Dao) menggunakan kewujudan,maka kesejahteraan konsep Dao dengan suatu hendaklah rakyat dengan maksud metafizik untukterdapat suatu punca cara yang paling menunjukkan kepada utama yang meluas baik. keseluruhan alam semesta .dan ini dipanggil Dao.
 7. 7. Asas sistem etika Cina – Perasaan Kasihperikemanusiaan. Sayang Ren Dengan memahami Ren,seseorang itu diyakiniSifat kemanusiaan – dapat mendisplinkandilakukan atas dasar dirinya atau bertindak simpati dan mengikut norma-norma sosial dan adat istiadatpersahabatan antara yang dianggap betul dan manusia mulia dalam masyarakat.
 8. 8. KATA KONFUCIUS “Jangan lakukan sesuatu yang anda sendiri tidak suka orang lain lakukan kepada anda.” Asaskepada konsep Ren adalah konsep Zhong (ketaatan), Shu (kemaafan), Xiao (berbakti) Di (hormat).
 9. 9.  Konsep“ren” mendidik masyarakat Cina memperbaiki diri. Dapat mewujudkan keharmonian dalam masyarakat. Ren yi – nilai akhlak paling tinggi Menurut Menzi, Ren = hati manusia Yi = Jalan Manusia
 10. 10. KONSEP-KONSEP LAIN…Konsep Yin & YangKonsep JunziKonsep The Grand Unity atauTa Tung.
 11. 11. Yin mewakili perempuan. Keadaan pasif, sejuk, gelap, basah, lembut Yin & Yang Konsep merupakan dua Yang pula mewakili lelaki. Yin & kuasa yang saling bertindak di dalam Aktif, panas,cerah dan gagah. Yang alam semesta ini. Pemikir-pemikir Cina Dalam bentuk mempercayai bahawa perkara- fizikal, Yang perkara yang berlaku atau merupakan langit wujud di dalam alam ini akibat dan Yin adalah dari interaksi antara dua kuasa bumi. yang berlawanan iaitu Yin & Yang.
 12. 12. KONSEP JUNZI (CHUN TZU) Menurut Konfusius, tujuan pendidikan ialah untuk : melahirkan Junzi (orang budiman) Diterjemahkan sebagai – manusia yang sempurna. Ciri-ciri : tenang, tidak sombong, tidak riak/bangga diri, dan tidak banyak berkata- kata (hal yang tidak bermanfaat)
 13. 13.  Junzi: personaliti ideal (Konfusianisme). Rujuk - sifat kebaikan, sederhana. Untukjadi seorang junzi- berbudi bahasa, murah hati, berpengetahuan, berkebolehan, bijak atasi masalah & sanggup laksana tugas dibebankan. Junzi mempunyai 3 peranan: Mempelajari ilmu Memperbaiki diri Mentadbir manusia.
 14. 14. KONSEP THE GRAND UNITY ATAU TA TUNG. Menurut Kang Yu Wei dalam bukunya Ta Tung Shu(Book of Great Unity atau Ta Tung) menyatakan: Ianya satu prinsip yang menumpukan perhatian kepada cara mengelakkan kesakitan dan penderitaan dan cara mendapatkan keseronokan secara maksima kepada jumlah manusia yang maksima.
 15. 15. Jangka Hayat Dinamik yangPanjang Ciri-ciri Keistimewaan Tamadun ChinaNilai PengaruhMoral yang Luas
 16. 16. 1) Jangka Hayat yang Panjang Tamadun China dikesan sejak 2000 SM, ia merupakan tamadun yang telah bertahan selama kira-kira 4000 tahun. Kegemilangan berlaku semasa dinasti Han (140-117 S.M) iaitu semasa pemerintahan Sun Quan dan dinasti Tang (618-907 M) . Pemerintahan zaman Dinasti Tang telah mewujudkan hubungan diplomatik dengan negara luar melalui pembukaan 7 jalur jalan dagang dengan dunia luar, salah satu ialah perjalanan laut dari Guangzhou dengan
 17. 17. India, Parsi dan Arab melalui Alam Melayu seperti Semenanjung Tanah Melayu, Srivijaya, He-Ling (Jawa) dan lain-lain. Penyatuan China berlaku apabila negara dibawah pemerintahan maharaja Shi Huang Ti dan Han Wu Ti. Maharaja Han Wu Ti merupakan maharaja perempuan pertama di negara China dan baginda seorang yang berwibawa. Keadaan in membantu memanjangkan jangka hayat tamadun China. Pengetahuan membuat kertas, bahan letupan, cara pencetakan, dan penggunaan kompas merupakan 4 penciptaan agung semasa Tamadun China.
 18. 18. 2) Dinamik Berkembang selaras dengan perkembangan pembentukan sistem pemerintahan. Shi Huang Ti berjaya menyatukan negera-negara yang berpecah belah seterusnya memacu kegemilangan tamadun China. Baginda mencetuskan idea untuk membina Tembok Besar China yang sehingga kini tercatat sebagai salah satu daripada tujuh ajaib dunia. Maharaja pada dinasti Zhou Barat hingga ke zaman Zhang Guo mematuhi ajaran Confucius. Rakyat jelata dapat hidup di dalam pesekitaran yang harmoni.
 19. 19. 4) Nilai-nilai Moral Punca kestabilan tamadun China ialah kecenderungan mereka menghayati dan melaksanakan nilai-nilai moral terutamanya Konfusianisme dan Budhisme. Ajaran Confucius menjadi pegangan utama kepada tamadun China. Ia menegaskan hubungan kasih sayang dan hierarki kuasa. Konsep “Li” – iaitu “tatasusila” menekankan 5 jalinan hubungan sesama manusia. Ajaran Buddha membantu mencapai kesempurnaan hidup masyarakat Cina. Antara konsep pemikiran ialah: teori Si Ti, teori Sebab-Akibat, teori Balasan, dan teori 3 Kaedah.
 20. 20. Hubungan Bapa dgn AnakHubungan HubunganMaharaja Abang dgndgn Rakyat Adik Konsep “Li” Hubungan Hubungan Kawan Suami dgn dgn Isteri Kawan
 21. 21. 4) Pengaruh yang Luas Pengaruhkuat China bermula sejak dinasti Wei apabila tentera Monggolia, menerima pakai adat istiadat dan kod undang-undang Cina dalam pentadbiran. Orang China yang memeluk Islam terus mengekalkan nama Cina, cara berpakaian dan cara makan mereka walaupun sudah berubah agama. NegaraChina merupakan model bagi negara Jepun, Korea dan Vietnam. Negara Jepun mencontohi corak pemerintahan di era dinasti Tang.
 22. 22.  Ajaran Budhisme dan Konfusianisme juga menyerap masuk dalam kehidupan masyarakat negara Jepun. Pengaruh China dilakukan melalui perdagangan, penaklukan, dan perluasan kuasa serta migrasi penduduk Cina. Kewujudan China Town di beberapa bandaraya utama dunia, kewujudan restoran-restoran Cina dan kemunculan herba dan ubatan Cina memperlihatkan pengaruh luas China ke atas negara-negara lain di dunia.
 23. 23. KESIMPULAN Kesemua agama dan konsep-konsep penting dalam Tamadun Cina mengajar sistem moral dan ianya adalah penting dalam kehidupan. Manakala "ajaran-ajaran tuhan " adalah satu cara untuk memberi hukuman. Itulah asas utama konsep agama yang ada pada masyarakat Cina. Oleh itu, jelaslah pandangan semesta orang-orang Cina adalah mengutamakan kehidupan duniawi daripada kehidupan selepas mati.
 24. 24. Terimakasih…

×