(Sadn1013 h) kump 2

1,001 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,001
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

(Sadn1013 h) kump 2

 1. 1. Konsep Tamadun Islam Cheah Phei Wen 216376 Ong Chin Loi 212139Siti Sabariah Bt Mahmood 214846 Siti Zulaiha Bt Dolah 214848
 2. 2.  Pada keseluruhannya, Tamadun Islam tertumpu kepada pembangunan peradaban manusia mengikut arus yang dibawa oleh islam. Tamadun islam dari segi bahasa ertinya kemajuan. Tamdun islam dari segi istilah ertinya kemajuan yang telah dicapai oleh umat Islam dalam aspek kerohanian dan kebendaan dengan berpandukan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah Rasulullah s.a.w.
 3. 3.  Tamadun Islam telah diadun dalam bentuk antara bangsa. Sifatnya terbukti di dalam pelbagai bidang kemajuan khususnya dalam bidang kesenian dan senibina. Adunan ini berpadukan Al-Quran dan Al- Hadis.
 4. 4.  Manusia tidak boleh membatalkan perjanjian dengan Allah S.W.T yang diikat melalui akidah, syariah dan akhlak. Matlamat untuk mencapai keredhaan Allah S.W.T merupakan matlamat akhir manusia membina tamadun. Jalan yang menghubungkan manusia dengan Allah S.W.T ialah melalui ibadat yang dilakukan dengan ikhlas dan mengikut prosedur. Hubungan ini merupakan hubungan yang paling tinggi dan mulia.
 5. 5.  Manusia dijadikan Allah S.W.T dengan latar belakang yang berbeza. Manusia merupakan dari satu keturunan iaitu Adam a.s. Pembentukan masyarakat islam berdasarkan konsep kesatuan ummah. Bagi masyarakat islam hanya ketakwaan kepadanya yang mendapat tempat disisi Allah S.W.T. Manusia amat memerlukan bantuan dan kerjasama manusia lain untuk memenuhi keperluan hidup. Perhubungan antara manusia mestilah mengikut aturan yang telah ditentukan oleh Allah S.W.T.
 6. 6.  Kedudukan manusia lebih istimewa daripada alam lain. Manusia merupakan khalifah Allah S.W.T di muka bumi dan dipertanggungjawabkan memelihara alam ini. Penciptaan alam untuk mendorong manusia mencari dan berfikir mengenai kekuasaan Allah S.W.T. Nilai dan pengertian konsep tamadun islam tidak wajar dibatasi oleh unsur-unsur yang bersifat zahir semata-mata.
 7. 7.  Ibnu Khaldun berpendapat bahawa ciri tamadun ialah kehidupan bandar yang merangkumi :1. Agama yang lebih tinggi2. Sistem perundangan yang teratur3. Sistem negara yang teratur4. Sistem tulisan yang mantap5. Bentuk seni yang jelas
 8. 8.  Prinsip asas tamadun islam ditonjolkan dalam masyarakat supaya mengetahui nilai sebenar ajaran islam. Penghayatan yang mendalam terhadap konsep serta asas islam bagi bina sebuah masyarakat yang tinggi nilai agamanya, seimbang tatacara kehidupan serta memiliki nilai inteligensi yang mantap dalam mengharungi arus kemodenan yang serba mencabar.
 9. 9.  www.oocities.org/tamadunislam/konsep- tamadun-islam-htm. titashaba.blogspot.com/2008/11/definisi- tamadun.html Nota SADN 1013

×