Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lauseenjäsennys

15,549 views

Published on

Lauseenjäsennyksen vaihe vaiheelta -esitys

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Lauseenjäsennys

  1. 1. LAUSEENJÄSENNYS VAIHE VAIHEELTA
  2. 2. 1. PREDIKAATTI (pred.)● Predikaatti on lauseen persoonamuotoinen verbi tai verbiketju.● Lauseessa on aina predikaatti.● Lauseessa voi olla vain predikaatti.● Mennään!● Matti juoksee kotiin.● Matti ei halunnut mennä kotiin.● Jokerit ei edes halunnut yrittää voittaa HIFK:ta.
  3. 3. 2. SUBJEKTI● Usein lauseessa on myös subjekti, joka on lauseen tekijä, kokija tai olija.● Subjektin mahdolliset sijamuodot ovat: – Nominatiivi (Matti juoksee kotiin.) – Partitiivi (Puussa on omenoita.) – Genetiivi (Matin täytyy juosta kotiin.)● Subjekti voi olla myös lauseke: – Väsynyt Jokerit hävisi HIFK:lle. – Väsynyt mutta onnellinen Peltonen iloitsi voitosta.
  4. 4. 3a. PREDIKATIIVI● Jos predikaatti on olla-verbi, lauseessa voi olla predikatiivi.● Predikatiivi kertoo olla-verbin avulla, – mitä (Talo on puuta.) – minkä (Auto ei ole naapurin Matin.) – mikä (Naapurin Pekka on aina ollut hyvin iloinen.) subjekti on.
  5. 5. 3b. OBJEKTI● Jos lauseen predikaatti ei ole olla-verbi, voi lauseessa olla objekti.● Objekti ilmaisee predikaatin tekemisen kohteen.● Mahdolliset sijamuodot ovat: – Nominatiivi (Syö tuo kakku nyt!) – Partitiivi (Miksi et syö kakkua?) – Genetiivi (Minä söin jo maittavan kakun.) – Akkusatiivi (Huomasikohan hän meidät?)
  6. 6. 4. ADVERBIAALI● Melkein kaikki loput sanat ovat adverbiaaleja.● Ne ilmaisevat mm. tekemisen paikkaa, aikaa, tapaa ja määrää.● Huom! Konjunktioita ei yleensä tarvitse huomioida.● Iloinen Matti meni eilen kotiinsa väsyneenä.● Aion opiskella illalla paljon.● Huomenna osaan jo kaikki lauseenjäsenet.
  7. 7. Tehtäviä● Jäsennä seuraavat lauseet. Innokas Pekka osaa jo lauseenjäsenet. Matti ei halua oppia niitä. Matti on laiska ja tyhmä. Huomenna Matti tulee järkiinsä ja alkaa opiskella ahkerasti. Ensi viikolla kaikki osannevat.

×