Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ac nielsen 28.09.10

866 views

Published on

Presentasjon fra seminar

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ac nielsen 28.09.10

 1. 1. Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Cecilie Kløvstad Leder avdeling for forbrukerundersøkelser 1 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 2. 2. Hvordan appellere til folk flest? • Ethos – vekke tillit hos mottakeren - en tilslutning til saken forårsaket av autoriteten og/eller oppriktigheten/ærligheten til avsender, med andre ord handler det om å nå frem til mottaker gjennom den personlige karakteren som avsenderen er innehaver av. • Logos – saklig og logisk argumentasjon - "Overbevisning skapes gjennom selve det som sies når vi ut fra overbevisende momenter i hvert enkelt tilfelle, demonstrerer sannheten, eller det som ser sant ut.” • Pathos – skape engasjement hos mottakeren - det letteste (eller vanskeligste) er å appellere til folks følelsesregister. Vekke oppmerksomhet gjennom å spille på emosjoner og gjenkjennelse, med andre ord; påvirke mottakeren følelsesmessig. Ethos, logos og pathos er grunnleggende begrep innenfor retorikken som kan fungere 2 hver for seg, men best av alt i kombinasjon med hverandre. Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 3. 3. Hva passer med kjøpsutløst donasjon? Målrettede ”Synes det hadde vært flott med en tannkrem som støtter tanntiltak for barn i Sudan” ”Det er upassende med Upassende vann, det er jo virkelig ikke Passende bra å kjøpe alt det vannet” Generelle ”Det er upassende med godteri og 3 cola også, det er noe med at de er så store og tjener så mye penger.” Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 4. 4. Hva er engasjement? Hva er donasjoner? Politikk Bidrag Bevissthet Samfunnsspørsmål Merverdi Solidaritet Frivillighet Følelser Identitet Nærhet Gi en kroppsdel Aktivt Fotball Fair trade lokalt Ikea - kosedyr Unicef-vann Handling Dugnad Pampers Rød nese Grasrota/Norsk Tipping Klima Skrapelodd Gratis arbeid Bry seg Kort/julekort 4 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 5. 5. Hvilke huskeregler finnes for produkter med kjøpsutløsende donasjon? Drivere Barrierer Oppmerksomhet – avgjørende at Beløp – Hvis summen blir merkbart produkt og tiltak/donasjonen appellerer større, velges produktet bort. Det går og er noe som folk er opptatt av. en grense på <10 kr, alt sett i forhold Bevissthet – avgjørende at til den opprinnelige prisen på donasjonen går til noe som er fremme i produktet. folks generelle bevissthet (ubevisst og bevisst). Ukjent – Hvis organisasjonen eller tiltaket er ukjent og for smalt vekkes Målrettethet – noe som gir direkte til ikke oppmerksomhet. et tiltak eller en spesifikk ordning. Upresist og generelt – selv om store Sammenheng mellom sak og organisasjoner står bak en produkt – de sakene som direkte/indirekte kan assosieres med donasjonsordningen kan det hele produktet og som bidrar til å hjelpe til ”koke” bort. Det generelle fravelges “Jeg har lagt merke til en helt konkret sak virker best. og appellerer ikke til Pampers, det er ikke følelsesregisteret. sikkert det er de beste bleiene, men det er ganske konkret å gi til stivkrampesprøyter, så det støtter jeg.” 5 – Kjøpsutløste donasjoner 5 en potensiell gullgruve? Page Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 6. 6. Hvem appellerer kjøpsutløsende donasjoner til? Ulike forbrukertyper Høy Stabil og regelbunden Trendsetter Har mange regler for hvordan ulike Følger med og er først ute med hensyn til produkter skal være, skifter sjelden nye produkter og/eller generelle vaner, lar seg ikke lett rive med eller bevegelser. henføre. Må overbevises gjennom god Har fått med seg donasjonsordninger og argumentasjon og overbevisning. liker det, men er opptatt av at det hele bør Har noe motstand mot veldedighet bli adskillig mer målrettet. Var den første generelt – mener dette er et offentlig til å legge merke til “å gi en gjeit”. anliggende. Nysgjerrig Likegyldig og nøytral Følger med på alt nytt. Har lyst til å Uinteressert i utgangspunktet, vet ikke prøve og bidra. at det finnes produkter med Synes generelt at donasjonsordninger tilknyttet. donasjonsordninger er en fin ting – Handler fordi han må, søker gjerne de har ikke tenkt så mye på hvordan billigste produktene. det bør være. Må ”vekkes” og kommuniseres til via Appelleres til via følelsesregisteret. følelsesregisteret. Lav Høy 6 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 7. 7. Hvilke kundetyper har vi? INVOLVERING 7 EKSPERIMENTERING Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 8. 8. Vi er tom for Hva utløser mitt ønske frokostblanding om eller behov for å handle? Ikke kjøp den vi hadde sist…jeg vil ha en med mindre sukker. Hvor velger jeg å handle? Hver beslutning dannes på sin egen måte. Det er enkelt å parkere der og det pleier å gå rask å handle der. Men hvilken butikk? 8 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? 8 Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 9. 9. Etter at jeg har valgt butikk... Hvordan reagerer jeg da på butikkmiljøet? Skiltingen er god. Jeg kan i det minste finne hyllen for frokostblanding raskt og komme fort ut igjen! 9 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? 9 Confidential & Proprietary Page 9 Jarlsberg Rotary Copyright © 2009 The Nielsen Company Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 10. 10. Endelig.... Jeg er ved hyllen. Hvordan gjør jeg mine valg? Fullkorn? Redusert sukkerinnhold? Vi har ikke prøvd denne før… det er bra med en liten pakning. Jeg tar den. Jeg har 5 minutter til jeg må hente barna. Kjøp meg! Kjøp Kjøp meg! meg! Kjøp meg! Kjøp Kjøp meg! meg! 10 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? 10 Confidential & Proprietary Jarlsberg rotary Copyright © 2009 The Nielsen Company Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 11. 11. En kunde i dagligvare bruker i snitt…? Under 1 sekund pr. produkt! 18 min i butikken.. 12 sek. i varegruppen.. 11 Page 11 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.
 12. 12. Takk for oppmerksomheten! 12 Kjøpsutløste donasjoner – en potensiell gullgruve? Copyright © 2010 The Nielsen Company. Confidential and proprietary.

×