Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

богове и герои в Древна Елада

13,653 views

Published on

Направено от Поля Костова

Published in: Education
 • Никаква речева култура,никакво чувство за изразяване,неточно , непълно и с грешки.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

богове и герои в Древна Елада

 1. 1. БОГОВЕ И ГЕРОИ В ДРЕВНА ЕЛАДА
 2. 2. КЪДЕ ЖИВЕЯТ БОГОВЕТЕ? НА ПЛАНИНАТА ОЛИМП В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ
 3. 3. С КАКВО СЕ ХРАНЯТ БОГОВЕТЕ? С БОЖЕСТВЕНИ ХРАНИ И ПИТИЕТААМБРОЗИЯ И НЕКТАР, БИЛИ ВЕЧНО МЛАДИ И КРАСИВИ, А НАЙ- ВАЖНОТО- БИЛИ БЕЗСМЪРТНИ.
 4. 4. КОИ СА ТЕ? - ВИНАГИ СА ДВАНАЙСЕТ - ИМАТ ЧОВЕШКИ ОБЛИК - РАЗЛИЧНИ ИМЕНА - ТЕ СА ПЕРФЕКТНИ - МЕСЯТ СЕ В ЗЕМНИТЕ ДЕЛА
 5. 5. ЗЕВС
 6. 6. ХЕРА Хера царува на високия Олим, тя заповядва, както и нейният мъж, на светкавиците и гръмотевиците; само от една нейна дума и тъмни дъждовни облаци покриват земята.
 7. 7. ДЕМЕТРА Могъща е великата богиня Деметра . Тя дава плодородие на земята и без нейната благотворна сила нищо не вирее нито в сенчестите гори, нито по ливадите, нито на тучните ниви. Първоначално е богиня на плодородието и земеделието, а след това на брака, правовия ред и законите
 8. 8. ПОСЕЙДОН ВЛАСТЕЛИНЪТ НА МОРЕТАТА
 9. 9. АТИНА Дъщеря на Зевс. Богиня на мъдростта, знанието, разума, науката и изкуствата, на справедливата война,покровителка на героите и тъкачките.
 10. 10. АРЕС Богът на войната и раздора. Яростният Арес, е син на гръмовержеца Зевс и на Хера. Зевс не го обича.
 11. 11. ХЕФЕСТ Бог на огъня и ковашкото изкуство. Син на Зевс и Хера, с когото никой не може да се мери по коваческо изкуство.
 12. 12. АФРОДИТА Богиня на любовта и красотата Не е работа за нежната, палава богиня Афродита да се намесва в кървавите битки. Тя само буди в сърцата на богове и смъртни любов. Благода рение на тая сила тя царува над целия свят.Никой не може да избегне нейната власт, дори и боговете. Само войнствената Атина, Хестия и Артемида не са подчинен на нейното могъщество.
 13. 13. АПОЛОН И АРТЕМИДАБЛИЗНАЦИ Аполон- син на Зевс и Латона. Бог на светлината и изкуствата, покровител на земеделието. Артемида- дъщеря на Зевс и Латона. Богиня на лова, животните и луната. Покровителка на родилките.
 14. 14. ДИОНИС Син на Зевс и Семела. Бог на веселието и на виното.
 15. 15. ХЕРМЕС Син на Зевс и нимфата Мая. Бог на търговията, пътниците, извъртането, измамата. Покровител на ветровете и дъжда. Вестител на Зевс.
 16. 16. ЕЛИНСКИТЕ ГЕРОИ - ОСВЕН БОГОВЕТЕ, ГЪРЦИТЕ ПОЧИТАЛИ И СВРЪХЕСТЕСТВЕНАТА СИЛА И МЪДРОСТТА НА НЯКОИ ХОРА. - ГЕРОИТЕ ОБИКНОВЕНО СА РОДЕНИ ОТ ВРЪЗКАТА НА БОГ И СМЪРТНА ЖЕНА. - ИЗВЕСТНИ ГЕРОИ СА:
 17. 17. ХЕРАКЪЛ (ХЕРКУЛЕС) Син на Зевс и хубавицата Алкмена. Разгневената Хера го преследва и подлага на различни изпитания. Стига чак го Гибралтар. Благодарение на богинята Атина извършва 12 подвига. Възхитени от силата и смелостта му, боговете го даряват с безсмъртие и го приемат на Олимп.
 18. 18. ЯЗОН И АРГОНАВТИТЕ
 19. 19. ПОЧИТ ДРЕВНИТЕ ЕЛИНИ ОТДАВАЛИ И НА ОРФЕЙ, ЧИЯТО ЛИРА МОЖЕЛА ДА ПОБЕДИ ТАМ, КЪДЕТО СВЪРШВА ВЛАСТТА НА ОРЪЖИЕТО
 20. 20. КОЙ ГРЪЦКИ БОГ ИСКАШ ДА ТЕ ОТВЛЕЧЕ?

×