EL DOCENT I L’ACCIÓ
MEDIADORA
EL PROFESSOR COM A INNOVADOR
REQUISITS D’APRENENTATGE



Maduració de l’alumne
Hem de valorar la maduresa de cada discent.
“La maduració entesa com un...
 Què genera ganes d’aprendre?

Motivació i actitud
Sense motivació i una actitud que predisposi no hi ha aprenentatge
sig...


Activitat discent
Les activitats promouen les experiències d’aprenentatge. Poden ser:
numèriques, verbals, plàstiques, ...


Integració de l’aprenentatge,
transferència i creativitat

 L’alumne ha de poder aplicar el que ha après a situacions ...
EL PAPER DEL DOCENT



El professor = MEDIADOR
entre el currículum i els seus
destinataris (alumnes).



Incideix en el ...
El rol del docent ha canviat de ser un transmissor de
coneixements a ser un facilitador de continguts i processos.
El doce...
La funció docent es troba en estreta relació amb el context
d’intervenció.

“La funció docent com un conjunt d’accions-act...
1. Context sòcio-cultural
El professor transmet uns valors,
coneixements i formes d’actuar que
es
consideren fonamentals p...
Ensenyar és quelcom més que donar classe

Gimeno i Pérez (1986) ens parlen de les diferents
funcions del professor:

 Act...
Ryans (1970) identifica alguns models de comportament eficaç
dels professors a l’aula.
















Viu,...
CAP A UN PERFIL DEL PROFESSOR
INVESTIGAGOR-INNOVADOR
1. Coneixedor de l’entorn.
2. Capacitat de reflexionar sobre la pràct...
Model de formació docent IFI
(Innovar-Formar- Investigar)
Un profesional capaç de:

INNOVAR
-Equips de
treball, actitud ca...
El docent té un paper
clau en la qualitat de
l’ensenyament !!
I vosaltres, què en
penseu???
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

El docent i l'acció mediadora.Anna Esquerrà.

226 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
226
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El docent i l'acció mediadora.Anna Esquerrà.

 1. 1. EL DOCENT I L’ACCIÓ MEDIADORA EL PROFESSOR COM A INNOVADOR
 2. 2. REQUISITS D’APRENENTATGE  Maduració de l’alumne Hem de valorar la maduresa de cada discent. “La maduració entesa com un nivell de desenvolupament físic, psicològic i social de l’individu que li permet encarar els processos d’aprenentatge de manera eficaç”. Activitats d’acord amb el desenvolupament potencial dels alumnes.
 3. 3.  Què genera ganes d’aprendre? Motivació i actitud Sense motivació i una actitud que predisposi no hi ha aprenentatge significatiu...L’eficàcia de l’ensenyament està en relació directa amb la participació activa de l’alumne en l’aprenentatge.  Motivació intrínseca  Motivació extrínseca  Autoconcepte  Autoestima
 4. 4.  Activitat discent Les activitats promouen les experiències d’aprenentatge. Poden ser: numèriques, verbals, plàstiques, dinàmiques o experiències directes.  Dualitat treball-cansament 1) Continguts generals en el moment de màxim rendiment. 2) Primer moment de connexió d’un contingut nou amb l’anterior. 3) Últim moment per a les aplicacions. Diversitat de ritmes d’aprenentatge
 5. 5.  Integració de l’aprenentatge, transferència i creativitat  L’alumne ha de poder aplicar el que ha après a situacions noves i diferents contextos.  Com s’aconsegueix aquesta transferència d’aprenentatges? Els alumnes han d’haver integrat prèviament aquests aprenentatges.  El paper de la creativitat Torrance defineix la creativitat com “el procés de percebre problemes o llacunes en la informació, formular idees o hipòtesis, verificar aquestes hipòtesis, modificar-les i comunicar-ne els resultats” Guilford considera el pensament creatiu com el factor que contribueix a la solució de problemes, que no es troba aïllat d’altres factors (motivacionals, actitudinals, etc.), de manera que aquests últims factors el condicionen.
 6. 6. EL PAPER DEL DOCENT  El professor = MEDIADOR entre el currículum i els seus destinataris (alumnes).  Incideix en el procés pre-interactiu (planificació de l’ensenyament), interactiu (desenvolupament pràctic de la seva acció) i post-interactiu (avaluació de l’ensenyament).
 7. 7. El rol del docent ha canviat de ser un transmissor de coneixements a ser un facilitador de continguts i processos. El docent és un guia, el gestor de la pràctica a l’aula. EL ROL DOCENT HA CANVIAT DE A Protagonista LÍDER i GUIA Transmissor MEDIADOR Controlador MOTIVADOR
 8. 8. La funció docent es troba en estreta relació amb el context d’intervenció. “La funció docent com un conjunt d’accions-activitats-tasques en les que participa el professor en un context d’intervenció institucional (ja sigui a l’interior de les aules, o en la interacció amb altres col·legues o directius), així com en la interacció amb els pares i la comunitat en general” (Tejada, 1997).
 9. 9. 1. Context sòcio-cultural El professor transmet uns valors, coneixements i formes d’actuar que es consideren fonamentals per a la conservació de la cultura. 2. Context institucional La institució escolar disposa d’una estructura organitzativa que influeix directament en l’actuació del professor. La funció del professor dependrà de les característiques de la institució on es troba. 3. Context instructiu El professor és el responsable directe de crear un clima social on la interacció és fonamental en el procés d’ensenyamentaprenentatge. El professor com a instructor i el professor com a organitzador.
 10. 10. Ensenyar és quelcom més que donar classe Gimeno i Pérez (1986) ens parlen de les diferents funcions del professor:  Activitats d’ensenyament.  Activitats de supervisió i vigilància.  Atenció personal i tutorial a l’alumne.  Activitats de coordinació i gestió en el centre.  Tasques mecàniques.  Activitats d’actualització.  Activitats culturals personals.
 11. 11. Ryans (1970) identifica alguns models de comportament eficaç dels professors a l’aula.                Viu, entusiasta, alegre, optimista S’interessa pels alumnes i les activitats de la classe. Posseeix domini de si mateix, no es pertorba. Li agrada divertir-se, té sentit de l’humor. Reconeix i admet els errors. És honest, imparcial i objectiu quant al tracte dels alumnes És pacient. Mostra comprensió i simpatia en el seu treball amb els alumnes. Amigable i cortès en les relacions amb els alumnes Ajuda els alumnes, tant en els seus problemes personals com en els escolars. Impulsa l’esforç i recompensa el treball ben fet. Estimula els alumnes. Treball de la classe ben organitzat i metòdic. Mètode flexible dins un pla organitzat. Assegura la disciplina, calmadament, dignament i positivament. (...)
 12. 12. CAP A UN PERFIL DEL PROFESSOR INVESTIGAGOR-INNOVADOR 1. Coneixedor de l’entorn. 2. Capacitat de reflexionar sobre la pràctica 3. Amb actitud autocrítica i avaluació professional 4. Capacitat d’adaptar-se als canvis 5. Tolerant a la incertesa, risc i inseguretat. 6. Iniciativa i capacitat per a prendre decisions. 7. Amb poder-autonomia per intervenir. 8. Treball en equip 9. Voluntat d’autoperfeccionament 10. Compromís ètic-professional (Tejada, 1998)
 13. 13. Model de formació docent IFI (Innovar-Formar- Investigar) Un profesional capaç de: INNOVAR -Equips de treball, actitud cap el canvi, cultura col·laborativa, conèixer teories del canvi, conèixer processos d’innovació usar estratègies d’innovació, preveure i superar resistències, crear climes constructius, afrontar conflictes. FORMAR SER, SENTIR:actituds, valors, climes, col·laboració, obertura, sensibilitat, flexibilitat. SABER, CONÈIXER: coneixements de disciplina, psicopedagògics, didàctics i curriculars. FER, ACTUAR: prendre decisions, dissenyar projectes innovadors, estratègies didàctiques innovadores, avaluació aprenentatges. VOLER: superar dificultats, hàbits de treball, recerca qualitat, desenvolupament personal INVESTIGAR OBSERVAR: subjectes, situacions, relacions, rols, climes. ACOTAR PROBLEMA: Identificar, delimitar, definir problemes, formular conjectures, hipòtesis, teories. RECOLLIR INFORMACIÓ: Recollir fets, dades, opinions, relacionar, sistematitzar informació. INTERPRETAR I CONCLOURE. MILLORAR LA PRÀCTICA
 14. 14. El docent té un paper clau en la qualitat de l’ensenyament !!
 15. 15. I vosaltres, què en penseu???

×