Rph 1

1,867 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,867
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph 1

  1. 1. NOMBOR DAN OPERASI: TAHUN 1Bidang: Nombor dan OperasiTajuk: Nombor bulat hingga 100Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menyatakan kuantiti secara intuitif.Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menyatakan kuantiti melalui perbandingan banyak atau sedikit,sama banyak atau tidak sama banyak dan lebih atau kurang secara: (a) Kumpulan yang mempunyai banyak dan sedikit objek, (b) Membanding dua kumpulan secara padanan, (c) Pola yang berlainan dengan menggunakan dua kumpulan objek.Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi1. Persediaan a. Murid membuat pemerhatian i. Lihat kumpulan rambutan terhadap dua kumpulan buah mana yang banyak? Pemerhatian rambutan yang diletakkan di atas dan Analisis meja. ii. Kumpulan rambutan mana yang sedikit?
  2. 2. b. Perkukuhkan aktiviti dengan meminta murid membuat pemerhatian terhadap sejumlah guli yang diberikan(guli mempunyai dua warna iaitu merah dan biru). c. Minta murid mengasing dan menyusun guli mengikut warna seperti yang ditunjukkan. i. Kumpulan mana yang Merah Biru banyak? ii. Kenapa?2. Imaginasi a. Bawa murid keluar dari bilik i. Bulatan mana yang darjah dan murid diminta mempunyai bilangan murid Penjanaan membentuk dua bulatan, satu yang banyak? Idea bulatan kecil dan satu bulatan besar. ii. Kenapa? b. Minta murid mengutip daun kering i. Kumpulan mana yang Sintesis Idea dalam masa 30 saat. mendapat daun yang paling Murid diminta mengumpul hasil banyak? kutipan mengikut kumpulan ii. Kumpulan mana yang masing-masing. mendapat daun sedikit? iii. Mana kamu tahu kumpulan daunnya banyak, dan mana daunnya sedikit?
  3. 3. Terapkan sikap berkerjasama Perbetulkan kesilapan serta dan bantu membantu bagi merta yang dilakukan oleh murid memastikan tugasan yang sewaktu perbincangan. diberi dapat disempurnakan3. Perkembangan i. Minta murid membentuk: a. Jelaskan bagaimana kamu a. Kumpulan banyak dan menghasilkan kumpulan lebihPenambahbaikan kumpulan sedikit, dan kumpulan kurang. b. kumpulan sama banyak dan tidak sama banyak, dan c. kumpulan lebih dan kumpulan kurang, berdasarkan objek yang ada di sekeliling murid. ii. Minta murid menjelaskan bagaimana pembentukan kumpulan i hingga iii dilakukan. i. Bentuk mana yang palingMenilai iii. Paparkan kepada murid kad banyak? gambar seperti contoh di bawah: ii. Bentuk mana yang paling sedikit? iii. Bentuk mana yang sama banyak?
  4. 4. 4. Tindakan i. Edarkan kertas majong dan pen i. Selesaikan tugasan yangPelaksanaan marker kepada setiap kumpulan diberi. murid. Minta murid melukiskan a. Nyatakan sebab kamu gambar bagi menunjukkan menyatakan „banyak‟ bagiAmalan kumpulan: setiap kumpulan objek secaraBerterusan a. banyak atau sedikit. lisan. b. Sama banyak atau tidak sama banyak. c. Lebih atau kurang. ii. Edarkan lembaran kerja 1 a. Bincangkan dengan rakan: kepada setiap murid. Kenapa kamu katakan Objek itu lebih. Kenapa kamu katakan Objek tu sama banyak. iii. Edarkan Lembaran Kerja 2 kepada setiap murid. a. Lengkapkan gambarajah di bawah dengan melukis bilangan objek mengikut iv. Edarkan Lembaran Kerja 3 arahan. kepada setiap murid.Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 hingga Lembaran Kerja 3.Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah.

×