Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Praznichen Kalendar na etnosite

Ad

Живеем заедно – празнуваме различията Празничен календар на етносите в България Автор: Росица Милева

Ad

<ul><li>В нашата родина живеят хора от различни етноси – българи, турци, арменци, евреи, роми. Всеки етнос има свои стари ...

Ad

Християнски празници и обичаи <ul><li>Коледа и Великден са най-големите християнски празници не само в България, а по ц...

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Check these out next

1 of 19 Ad
1 of 19 Ad

More Related Content

Praznichen Kalendar na etnosite

 1. 1. Живеем заедно – празнуваме различията Празничен календар на етносите в България Автор: Росица Милева
 2. 2. <ul><li>В нашата родина живеят хора от различни етноси – българи, турци, арменци, евреи, роми. Всеки етнос има свои стари празници и традиции с някои общи черти при празнуването им. </li></ul>
 3. 3. Християнски празници и обичаи <ul><li>Коледа и Великден са най-големите християнски празници не само в България, а по целия свят. </li></ul><ul><li>На Коледа християните отбелязват раждането на Иисус Христос, а на Великден - неговото възкръсване. </li></ul>
 4. 4. Народната традиция на Коледа Бъдни вечер /24.ХІІ./, наричана още Малка Коледа , се чества навсякъде в семеен кръг. Вечерята не може да започне, докато всички членове на семейството не се съберат около празничната трапеза. В огнището гори бъдник, подготвен още от Игнажден /20.ХІІ./. С него се поддържа огъня през цялата нощ. Въпрос: Какви ястия се слагат на трапезата?
 5. 5. Коледарите Коледарите са млади мъже – ергени и току-що женени. Те тръгват на дружини из селото, облечени празнично, влизат във всеки дом и пеят. Въпрос: Припомнете си учени коледарски песни. За какво се пее в тях? Коледарите се очакват с нетърпение от всички в дома. Домакините даряват “добрите гости” с кравай. След това станеникът произнася молитва.
 6. 6. Голяма Коледа – 25.ХІІ. <ul><li>Те се причестяват и играят хоро на мегдана или в черковния двор. След това отново се събират на трапеза, но тя вече не е постна. </li></ul>На 25 декември всички вярващи християни отиват в божия храм на тържествената света литургия.
 7. 7. Великден Въпрос: Защо Иисус бил осъден и разпънат на кръст? /прочетете текста в учебника – с.52/ Според обичая на този празник се шарят яйца и се пекат козунаци. Хората се поздравяват с думите “Христос воскресе” и “Во истина воскресе”. Въпрос: В какъв цвят се боядисва първото яйце и защо?
 8. 8. За мюсюлманите най-важен празник е байрамът <ul><li>Рамазан байрам и Шекер байрам се чества в края на годината, но всеки път датата е различна. Празникът е свързан с 30 дневни пости, чиято цел е да пречистят душата на вярващия. В деня на Рамазан байрама още сутринта мъжете отиват в джамията. През това време жените приготвят празничната трапеза. </li></ul>На този ден е прието да се иска прошка от близки, приятели и съседи. Черпи се с баклава. Въпрос: На кой празник християните искат прошка от близките си?
 9. 9. Курбан байрам <ul><li>Това е другият голям мюсюлмански празник. Тогава богатите даряват бедните с дрехи и месо. Тези, които имат възможност, извършват поклонение в свещения град Мека. Вярващите почитат на този ден важността на човека във Вселената. За тях той е символ на взаимопомощта между хората. </li></ul>На този празник се колят жертвени животни /курбан/. Въпрос /към деца, изповядващи ислям/: Как празнувате този празник във вашето семейство?
 10. 10. Арменците празнуват <ul><li>Чества се в неделя между 11 и 17 .ІХ. Съвпада с българския Кръстовден. Поговорката гласи: «Кръста гони, взимай юргана и бягай вътре».На този ден се приготвя ястие от жито и печено яре. </li></ul>Сурпхач Въпрос: Знаете ли какво честват българите на Кръстовден?
 11. 11. Вартавар <ul><li>Чества се през лятото. Свързан е с легендите за Ной и неговият ковчег, стигнал до планината Арарат. Арменците си подаряват цветя, правят вечерни забави. През деня прескачат вода и пускат гълъби. В църквата се носят житни класове. Някъде правят от житни класове специално дърво със 7 клона – Хапчур.Правят се големи събори с песни, танци и конни надбягвания. </li></ul>
 12. 12. Евреите пък посрещат Нова година през есента <ul><li>Рош а Шана – еврейската Нова година. </li></ul>Празник на сътворението на света, създаден по Божия воля. В този ден в синагогите се четат молитви, а на трапезата се слагат ябълки и халва с мед, за да бъде „сладка” новата година. Нещо интересно: Светът според евреите е сътворен през 3761 г. преди Христа за 6 дни, а на седмия Бог спрял да си почине /шабат/.
 13. 13. Ханука – празникът на светлината Ханука е зимният празник на светлината, чудото и храбростта. Той е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Легендата разказва, че когато евреите освобождават храма си в Йерусалим, почти нямало масло, за да го осветят. Но като по чудо светлината горяла осем дена. Традицията повелява на този празник всеки ден да се пали по една свещ и те да горят 8 дни. Обичаят е и да се хвърлят зарове за късмет. Типична за празника е играта “Драйдел” – играе се от цялото семейство със специален пумпал и жетони.
 14. 14. Пасха /Песах/ Интересно: Пасха е еврейският празник, най-тясно свързан с християнството. Именно тогава Иисус е заловен и разпънат на кръста. Празникът Пасха бил установен в Стария Завет в памет на избавлението на еврейския народ от египетско робство. По време на Пасхата са забранени житните храни, варивата и всички храни, които «вкисват». Яде се «маца» - безквасен хляб, който е символ на тежките дни в пустинята. На трапезата се слагат най различни билки и треви.Докато цялото семейство е на трапезата се четат молитви, за да се отправи благодарност към Бога за закрилата му.
 15. 15. Ромите празнуват Василица <ul><li>Отбелязва се на 14 януари, тогава за ромите започва новата година. Приготвя се богата трапеза с погача, печена гъска, сарми. Сутрин децата обикалят домовете и сурвакат. По-младите искат прошка от по-възрастните. </li></ul>Въпрос: На кой празник сурвакат българските деца? Кога искат прошка другите етноси? / Децата от ромски произход разказват как отбелязват Банго Васил в домовете си./ Припомнете си разказа на Й. Нунев. От какво Куцият Васил спасил ромите?
 16. 16. В СОУ “Трайко Симеонов” има деца от различни етноси. Те учат и празнуват заедно, изучават фолклора на всички етноси. Въпрос: Кой празник е общ за българи, турци и роми? Гергьовден Хъдърляз Едерлези
 17. 17. Вековното съжителство на различните етноси в България ги е сближило. Това най-ярко личи в обичаите и традициите им по време на празниците. Задача: Прочетете пословиците и поговорките /български, турски и ромски/, които записахте от вашите баби и дядовци. Има ли близки по значение? Какво означава това?
 18. 18. Турски пословици: Суха дума стомах не храни. На всяка лъжица късметът не е еднакъв. Всяка овца от своя крак се беси. Ромски пословици: Една глава две не стават. Лале, зюмбюл – все лилаво цвете. От двора скача, гащите си пука. Български пословици: Гладни очи не заспиват. Кой каквото прави, на себе си го прави. Пременил се Илия, обърнал се – пак в тия.
 19. 19. <ul><li>Автор: Росица Милева </li></ul><ul><li>СОУ “Трайко Симеонов” </li></ul><ul><li>град Шумен </li></ul>Ние живеем заедно, празнуваме различни празници, но те не ни разделят, а ни сближават. Така се учим да уважаваме другия, различния от нас!

×