Азбука в картинки

8,385 views

Published on

Направена от Маринка Чанева
Чудесно помагало за първолаци и подготвителна група! За всяка буква има стихче и красиви картинки за илюстрации. Насладете се

2 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
8,385
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
78
Actions
Shares
0
Downloads
616
Comments
2
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Азбука в картинки

 1. 1. Агънцето букви не познава, в стадото щастливо преживява, към овцата майка бързо тича да й каже колко я обича.
 2. 2. С Б започва думата България, с Б започва и Балкана стария, с Б започва моят роден град Бургас. Колко много ги обичам аз!
 3. 3. С В започва думата врабче. То е пъргаво като момче, скача върху клони и балкони, с нас дружи през всичките сезони.
 4. 4. С четина черна е покрит глигана, живее той в горите на Балкана, от него, щом се разяри, се плашат мечките дори.
 5. 5. С Д започва думата дете. То само не може да расте. Нужна му е грижата голяма заедно от татко и от мама.
 6. 6. Е е буквата на Ежко Бежко. Той се движи бавно, тежко-тежко, а пред враговете свит застава и с бодлите остри се спасява.
 7. 7. С буква Ж жирафът се гордее. Той в гореща Африка живее. Има шия толкова голяма, по-висок в света от него няма.
 8. 8. З е буквата на всяко зайче. От дете човекът знай, че зайчето с ушите дълги чува и от всяко нещо се страхува.
 9. 9. С буква И иглата се познава: малка, остра, лъскава – веднага на шивач при шиене помага, но с иглата всеки да внимава!
 10. 10. Течност кафява в шишенце прибрана. Ако по кожата стане ти рана, с йода внимателно тя се намазва и от инфекция йодът предпазва.
 11. 11. С К започва думата кокиче. То на Баба Марта е момиче, със камбанка бяла поздравява и ни казва:,,Пролет приближава.”
 12. 12. Във градината лалета през април красиво разцъфтяват. Пъстрите си чашки полюляват под разцъфнали дървета.
 13. 13. С М започва думичката мама. Мама значи обич най-голяма, затова най-много заслужава обич и от нас да получава.
 14. 14. Леко скача, бързо тича – невестулка се нарича. Вий от нея зиме, лете кокошарника пазете.
 15. 15. О е първа буква на орела – птица силна, птица много смела. Тя лети далеч във висините, все нагоре гледа към звездите.
 16. 16. С буква П петелът се гордее, има много пъстра перушина, горд е сред кокошата дружина и от радост ,,Кукуригу!” пее.
 17. 17. С буква Р се розата познава. Разни рози по земята има. Розата ни с аромат дарява, казват й Царица на цветята.
 18. 18. Бързо над гори, полета прелетява самолета, изпреварва без умора всички птици във простора.
 19. 19. С Т започва думичката татко, казваме му тате по-накратко. В къщи той е сила и опора и защитник наш пред лоши хора.
 20. 20. Ухото има буква У в началото, ухото тъй създадено е цялото да може всеки шум и звук да чува, така човекът със света общува.
 21. 21. С буква Ф гордее се фонтана. Вдига той водата си нагоре и бълбука, плиска и говори, и се къпе в чиста бяла пяна.
 22. 22. Буква Х е буквата на хляба, хляба, който всеки ден ни трябва. Щастие е в пролет, лято, зима на трапезата ни хляб да има.
 23. 23. С лебедова шия като булка опва струни стройната цигулка, а засвири ли с лъка, тогава всичко живо и се възхищава.
 24. 24. С Ч започва думата черешка. Във градина тя цъфти и зрее и облечена с червена дрешка посред много дружки хубавее.
 25. 25. С буква Ш се пише шал – помнете! Щом задухат силно ветровете и ледът върху реки полази, шалът топъл от студа ни пази.
 26. 26. А за буква Щ се всеки сеща: щъркелът такава буква има. Щом през март си тръгне баба Зима всеки с радост щъркела посреща.
 27. 27. С Ъ започва думичката ъгъл. Я кажи: нали не съм излъгал? Може някой първи път да чува: село с име Ъглен съществува.
 28. 28. Ь е буквичка мъничка, мълчалива тя стои самичка, но пред О гласът й се открива и тогава става буква жива.
 29. 29. С буква Ю ютията познават. С нея дрехите ни глади мама, радостта на всички е голяма – дрехите ни по-красиви стават.
 30. 30. Ябълките с буква Я започват. На пазара с радост ги посочват. Хапвайте ги – жълти и червени – да сте здрави, бодри и засмени.
 31. 31. По стихове на Борис Бухчев адаптира Маринка Ч. Иванова

×