Teori emosional emotif terapi

15,667 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,667
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
90
Actions
Shares
0
Downloads
1,114
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • .
 • .
 • .
 • .
 • Teori emosional emotif terapi

  1. 1. TEORI EMOSIONAL EMOTIF TERAPI DISEDIAKAN OLEH: ROSNIWATI MOHAMAD PISMP-IPG (PENGAJIAN MELAYU)
  2. 2. TEORI RASIONAL PENGASAS EMOTIF TERAPI Teori Rasional Emotif Terapi Model ABC MATLAMAT / OBJEKTIF PROSES KAUNSELING RASIONAL EMOTIF BEHAVIORAL KEBAIKAN / KELEMAHAN PANDANGAN TEORI TERHADAP MANUSIA
  3. 3. dilahirkan 27 /9/1913 terkenal dengan buku Pittsburgh, Amerika ‘Reason and Emotion In Syarikat. Psychotherapy’ berkelulusan M.A. dan Ph.D. (bidang psikologi klinikal dari Universiti Pengasasas: Columbia) Albert Ellis mempraktikkan terapi perkahwinan, keluarga dan seksual ditukar kepada Institut mengasaskan Institut Rasional Emotif Terapi Rasional Emotif Behavioral merangkumi di New York (1959) kognitif, emotif dan behavioral. (1993)
  4. 4. Kajian secara klasikal berasaskan psikoterapi (1947 1953): Ellis mendapati terapi psikoanalisis (Frued) tidak begitu menyeluruh dan tidak saintifik Pendekatan Freud kurang lengkap : ada individu yang bertambah teruk selepas menjalani pendekatan psikoanalisis Mewujudkan Teori Rasional Emotif Terapi
  5. 5. Teori Rasional Emotif Terapi • Mementingkan tiga aspek utama (kognitif, emosi dan aspek tingkah laku). • Memberi penekanan kepada pemikiran, penganalisaan, penilaian, perlakuan dan membuat keputusan. • Bersifat ‘pendidikan’ daripada perubatan yang direka (kaunselornya aktif terarah dengan tepat dan mengajar) • Pendekatan : deduktif atau mengajar, mengarah dan mengutamakan kepada pemikiran daripada kepercayaan yang tidak rasional.
  6. 6. Teori Rasional Emotif Terapi • Kepercayaan ini perlu dicabar dan diperbetulkan (mewujudkan sistem kepercayaan yang baik dan rasional) • Boleh digunakan kepada masalah semasa, masalah lain dalam kehidupan dan masalah yang mungkin akan dihadapi. • Berfokus kepada pemikiran dan tindakan, bukan hanya mengikut perasaan. • Dianggap sebagai satu proses pembelajaran karana fungsi kaunselor yang berbagai-bagai • Berasaskan andaian : individu-individu mempunyai keupayaan bertindak dalam bentuk rasional mahupun tidak rasional.
  7. 7. Model ABC • Berdasarkan konsep teori yang diperkenalkan, Albert Ellis membentuk model ABC untuk menghuraikan sekuan peristiwa yang membawa gangguan psikologikal manusia.
  8. 8. Model Peristiwa A Peristiwa diaktifkan (Activing) Gangguan emosi ditimbulkan B Percayaan peristiwa berlaku (Belief) Percayaan rasional / tidak rasional C Akibat (Consequences) Tingkah laku emotif / behavioral
  9. 9. Matlamat Teori Rasional Emotif Terapi •Membantu memperkembang pemikiran rasional dan logikal •Menggalakkan memikir dan memahami pemikiran tidak rasional yang diwarisi masa dahulu. •Bimbing klien melihat dan menganalisis peristiwa yang diaktifkan dan ganguan emosi yang dialami. •Berjaya : klien memahami punca gangguan emosi dan mengikisnya dengan gantian percayaan
  10. 10. Objektif Teori Rasional Emotif Terapi Memperbaiki dan Menghilangkan mengubah segala gangguan emosional perilaku yang tidak yang merosakkan rasional dan tidak logik menjadi rasional dan logik agar klien dapat mengembangkan dirinya.
  11. 11. Peringkat I Peringkat II Proses Kaunseling Rasional Emotif Behavioral Peringkat III Peringkat IV
  12. 12. Peringkat I Membina hubungan kaunselor-klien dengan teknik mendengar secara empatik dan membina iklim yang kondusif
  13. 13. Peringkat II Membimbing klien supaya mendedahkan tingkah laku emotif dan behavioral di bawah sistem Model ABC
  14. 14. Peringkat III Kaunselor membantu klien membezakan percayaan rasional dengan tidak rasional dan memahami bagaimana percayaan rasional membawa hasil positif manakala kepercayaan tidak rasional membawa hasil negatif.
  15. 15. Peringkat IV Menggunakan teknik pertikai dari masa ke semasa untuk melatih klien mencabar percayaan tidak rasionalnya. Latihan kerja rumah diberikan untuk menangani kepercayaan tidak rasional dan mengekalkan percayaan rasional yang baru dipelajari.
  16. 16. Pertikai sehebat-hebatnya Imageri emotif dan rasional Penerimaan tanpa syarat, penigkatan dan Teknik Emotif pernghargaan kendiri Penggunaan teknik humor dan kelucuan Main peranan rasional
  17. 17. Teknik Behavioral Tugasan untuk mencabar percayaan rasional yang degil Latihan menangani perasaan malu dan salah yang berkait rapat dengan kebimbangan ego. Latihan kemahiran bertingkah laku seperti latihan arsetif , latihan berpidato dan sebagainya Ganjaran dan hukuman untuk memotivasikan klien membuat kerja rumah dan melaksanakan program yang dirancang kan diri sendiri mengikut token ekonomi yang ditetapkan.
  18. 18. Pandangan Teori Terhadap Manusia George dan Suradi Salim Cristiani (1995) (1996) Hackey dan Ee Ah Meng Cormier (1995) (1991) Gerald Corey Ellis (1993) (1996)
  19. 19. Kebaikan Teori Rasional Emotif Terapi Ada klien yang boleh ditolong melalui analisa logik dan falsafah, tetapi ada pula yang tidak begitu geliga otaknya untuk dibantu dengan cara yang sedemikian yang berasaskan kepada logika.  Ada setengah klien yang begitu terpisah dari realiti sehingga usaha untuk membawanya ke alam nyata sukar sekali dicapai. Ada juga klien yang terlalu berprasangka terhadap logik, sehingga sukar untuk mereka menerima analisa logik.
  20. 20. Kelemahan Teori Rasional Emotif Terapi Ada klien yang boleh ditolong melalui analisa logik dan falsafah, tetapi ada pula yang tidak begitu geliga otaknya untuk dibantu dengan cara yang sedemikian yang berasaskan kepada logika.  Ada setengah klien yang begitu terpisah dari realiti sehingga usaha untuk membawanya ke alam nyata sukar sekali dicapai.  Ada juga klien yang terlalu berprasangka terhadap logik, sehingga sukar untuk mereka menerima analisa logik.
  21. 21. George dan Cristiani (1995) REBT juga memandang bahawa Manusia bertindak manusia dilahirkan dengan sebagai penilai, beberapa kecenderungan ke perunding dan arah perkembangan dan pengawal diri. pengiktirafan diri Gangguan emosi dan tingkah Mereka akan laku akan bermula apabila mengkhianatinya manusia menganggap beberapa disebabkan oleh keutamaan seperti keinginan kecenderungan untuk untuk disayangi, diperakui berfikir tidak rasional dan kejayaan dan menganggap contoh-contoh keutamaan tersebut sebagai mengalah diri yang telah keperluan yang utama. mereka pelajari.
  22. 22. Gerald Corey (1996) Terapi RET berlandaskan kepada andaian : manusia dilahirkan dengan keupayaan untuk berfikiran secara rasional dan tidak rasional. Manusia berupaya memelihara dirinya, bergembira, berfikir, menterjemahkan diri, sayang menyayangi, berkomunikasi dengan orang lain, berkembang dan mengiktiraf diri sendiri Manusia berkecenderungan merosakkan dirinya, tidak mahu berfikir, suka menangguh untuk membuat sesuatu, mengulangi kesilapan, tidak sabar, mementingkan kesempurnaan semata- mata, selalu menyalahkan diri sendiri, cuba mengelakkan pengikhtirafan dan pertumbuhan potensi. Fenomena ini meyakinkan terapi ini dapat membantu manusia menerima kembali diri mereka sendiri setelah melakukan kesilapan dan belajar hidup lebih harmonis.
  23. 23. Suradi Salim (1996) Manusia berupaya untuk berfikiran rasional dan tidak rasional.  Dalam pemikiran seseorang : terdapat sistem kepercayaan yang berkecenderungan untuk berfikir ke arah tidak rasional. Manusia mempercayai tahyul : menyebabkan mereka membuat sesuatu keputusan yang tidak mengembirakan.  Kaunselor : mewujudkan sistem kepercayaan individu
  24. 24. Ellis (1993)  Terapis dan klien : bekerjasama untuk mencabar kepercayaan tidak rasional yang mengakibatkan gangguan emosional.  Mengubah perkara yang tidak realiti, tidak matang, terlalu menuntut dan tidak lojik kepada pemikiran yang logik, matang dan realistik.  Individu yang mengalami gangguan kerana sentiasa berterusan mengulangi ayat-ayat yang tidak logikal.  Gangguan emosi (wujudnya depresi dan anxieti dalam diri seseorang)
  25. 25. Ee Ah Meng (1991) Terapi RET  Baginya manusia berdasarkan kepada dilahirkan dalam kepercayaan bahawa dunia yang tidak manusia perlu rasional dan manusia mengubah cara menjadi semakin berfikir supaya boleh tidak rasional memperbetulkan apabila berada pemikiran yang tidak dalam sistem rasional. kepercayaan mereka.
  26. 26. Manusia mempunyai Hackey dan keupayaan untuk mengubah Cormier (1995) proses-proses kognitif, emotif dan tingkah lakunya  Hubungan antara emosi dan pemikiran terlalu rapat sehingga tidak boleh dipisahkan kedua-duanya  Manusia sendiri yang menyebabkan dirinya merasa terganggu dan gangguan itu bukanlah disebabkan oleh sumber-sumber luaran tetapi berpunca dari diri individu itu sendiri.

  ×