La retorica

3,932 views

Published on

Published in: Sports, Automotive
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,932
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,413
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La retorica

 1. 1. Retòrica visual
 2. 2. La retòrica és l’art de l’eloqüència, l’art de parlar o escriure per persuadir, influir o agradar. En el llenguatge visual és l’art de persuadir per mitjà de les imatges. La retòrica fa referència al conjunt de recursos que utilitza un llenguatge per fer arribar el missatge al receptor d’una manera més efectiva. Quan en el llenguatge quotidià diem “estar mort de son”, “treure’ns un pes de sobre” o “tenir bon ull” estem utilitzant figures retòriques. No volen dir al peu de la lletra el que diuen, sinó que relacionen el sentit literal amb el sentit figurat per que sigui més entenedor, de manera que aquesta relació faci més eficient la comunicació. Aquests recursos s’anomenen figures retòriques. N’hi ha moltes, aquí només s’hi expliquen les més usuals: la metàfora, la metonímia, la sinècdoque,la prosopopeia i la hipèrbole.
 3. 3. La metàfora En la metàfora substituïm la forma habitual d’algun element de la imatge per un altre amb el qual té algun tipus de semblança i per tant l’evoca, encara que els seus significats siguin molt diferents. Associa dos elements que no tenen res veure, però que ens hi poden fer pensar per algun motiu. Ex: panet = pit de la mare
 4. 4. Les galetes estan substituïdes per bales de blat perquè estan fetes amb tant blat com el que hi ha en les bales. galeta LU = bala de blat El preservatiu adopta forma de salvavides, perque et protegeix i et salva d’un embaraç, d’un contagi... Preservatiu = salvavides(seguretat) L’ampolla de Absolute substitueix l’arbre de Nadal, present en totes les cases per aquestes dates. Absolute = arbre de Nadal
 5. 5. La metonímia La metonímia consisteix en la substitució d’un element per un altre en funció d’un criteri de proximitat. Aquesta substitució pot ser per causa - efecte Ex: fa molt sol sol= llum del sol de continent – contingut Ex: prendre una copa copa= beguda menjar-se un plat plat= menjar del plat de gènere - espècie Ex: te un BMW BMW= cotxe lloc - producte Ex: un rioja rioja = vi abstracte – concret Ex: perdre el cap cap = seny Associa dos elements que ja estan relacionats i només en mostra un.
 6. 6. Anuncia una escola de karate Només veiem la imatge de l’efecte: les taules trencades pels bons alumnes de karate El pas del temps (causa) és representat i substituït pel canvi de moda (efecte) de la roba interior. Cada vegada fa més calor. Metonímia per causa - efecte
 7. 7. Metonímia per autor - obra
 8. 8. La sinècdoque És una forma particular de metonímia en què la part substitueix el tot per representar-ho.
 9. 9. La prosopopeia o personificació La personificació o prosopopeia consisteix en personificar objectes inanimats o animals i atorgar-los valors animats o humans.
 10. 10. El cranc adquireix qualitats humanes: va amb una cresta blava com una persona punk L’ampolla de vodka ABSOLUTE adquireix qualitats humanes: se li aixequen les faldilles com a la Marilyn Les sabates GEOX adquiriexen qualitats humanes: respiren com les persones.
 11. 11. La hipèrbole o exageració La hipèrbole consisteix en la exageració desmesurada i poc creïble.
 12. 12. Digues de quina figura retòrica es tracta. Argumenta-ho. Metàfora: què és substituït per a què. Metonímia: què és representa la causa o l’efecte de què. Sinècdoque: quina part representa de quin tot. Hipèrbole: què s’exagera Personificació: què es personifica. Explica quin missatge ens dóna.
 13. 13. 1
 14. 14. 2
 15. 15. 3
 16. 16. 4
 17. 17. 5
 18. 18. 6
 19. 19. 7
 20. 20. 8
 21. 21. 9
 22. 22. 10
 23. 23. 11
 24. 24. 12
 25. 25. 13
 26. 26. 14

×