50 usos de les wikis per una
classe més col.laborativa i
més interactiva  Rosamaria Felip Falcó 2010
50 usos de les wikis per una classe més
col.laborativa i més interactiva
Text Original:

50 Ways to Use Wikis for a More C...
Creació de Recursos

Amb aquestes idees l’alumnat pot crear de forma
col.laborativa recursos valuosos per la classe.
1.  E...
6.  Wiki de resolució de problemes: penja enigmes o problemes
  matemàtiques per tal que l’alumnat els resolgui de forma...
Participació de l’alumnat:

Per motivar l’alumnat i animar-los a participar.


10. Repassar pels examens: l’alumnat pot co...
14.   Edició entre companys: l’alumnat edita la feina dels
 companys (ortografia, gramàtica, fets, estil...) seguint le...
Projectes de Grup:


Idees per facilitar el treball en grup mitjançant wikis


18. Autoria de grup: Demanant als grups que...
21. Clubs de fans: començar clubs de fans de les figures històriques
 preferides de l’alumnat i que aquests contribueixin...
Interacció de l’alumnat:

L’alumnat treballa conjuntament en projectes com
aquests:

24. Recollir dades: utilitza document...
28. Escollir la pròpia història d’aventures: una variació de l’activitat
 anterior podria ser que cada alumne agafés un c...
Per la Classe:

Utilitza la wiki per crear espais que siguin especials
per a la classe.
31. FAQ sobre la classe (preguntes...
Comunitat:

Recursos per sortir de l’escola i connectar amb la
comunitat.

37. Tour de l’escola: la classe pot fer fotos d...
40. Història local: documentar llocs o edificis històrics, esdeveniments i
 altres aspectes de la nostra comunitat. L’alu...
Altres:

Aqui teniu altres formes divertides i útils per a
millorar la vostra classe amb una wiki.

44. Deixem els llibres...
47. Organització: guardar enllaços, documents o cites relacionades
 amb les unitats d’estudi o amb la classe en general.
...
50 usos de les wikis per una
classe més col.laborativa i
més interactiva  Rosamaria Felip Falcó 2010
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

50 usos de les wikis per una classe més col.laborativa i més interactiva

15,402 views

Published on

Published in: Education, Technology, Travel
0 Comments
9 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,402
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12,675
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
9
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

50 usos de les wikis per una classe més col.laborativa i més interactiva

 1. 1. 50 usos de les wikis per una classe més col.laborativa i més interactiva Rosamaria Felip Falcó 2010
 2. 2. 50 usos de les wikis per una classe més col.laborativa i més interactiva Text Original: 50 Ways to Use Wikis for a More Collaborative and Interactive Classroom, post del blog http://www.smartteaching.org/blog/, ©Copyright 2010     SmartTeaching.org   Traducció al català de Rosamaria Felip Falcó. Gener 2010
 3. 3. Creació de Recursos Amb aquestes idees l’alumnat pot crear de forma col.laborativa recursos valuosos per la classe. 1.  Excursions virtuals: l’alumnat pot investigar sobre llocs llunyans on els agradaria anar d’excursió i compartir-ne imatges i informació. 2.  Crear Presentacions: posar les presentacions a la wiki 3.  Escriure un wikillibre: com a projecte de classe, escriure col.laborativament un llibre de coneixements que els altres puguin consultar. 4.  Guies d’estudi: l’alumnat pot crear guies d’estudi sobre una unitat o una part d’una unitat que estiguin estudiant o treballant a l’aula. 5.  Guies de lectura: per a compartir les seves lectures preferides
 4. 4. 6.  Wiki de resolució de problemes: penja enigmes o problemes matemàtiques per tal que l’alumnat els resolgui de forma col.laborativa. 7.  Glossari: l’alumnat pot crear un glossari dels termes que usen i aprenen en una unitat, afegint-hi definicions i imatges. 8.  Enciclopèdia de classe: la classe pot crear una “enciclopèdia” sobre un tema, afegint informació útil sobre la qual se’n pot anar afegint més amb el temps. 9.  Creació de projectes per matèries : l’alumnat pot recollir i compartir informació a la wiki per aprendre conjuntament sobre una determinada matèria.
 5. 5. Participació de l’alumnat: Per motivar l’alumnat i animar-los a participar. 10. Repassar pels examens: l’alumnat pot compartir anotacions, apunts, resums, etc a la wiki. 11. Revisió entre companys: els alumnes poden penjar els seus esborranys a la wiki i demanar als companys que hi facin comentaris. 12. Portafolis de l’alumnat: assignar una pàgina a cada alumne com a portafoli perquè hi posin els seus treballs i els puguin comentar. 13. Concurs de correcció d’errors: posar a la wiki un document plè d’errors i l’alumnat competeix per veure qui pot corregir el major nombre d’errors en menys temps.
 6. 6. 14. Edició entre companys: l’alumnat edita la feina dels companys (ortografia, gramàtica, fets, estil...) seguint les normes definides pel professorat. 15. Llistes de vocabulari: l’alumnat anota a la wiki les paraules amb les que es van trobant que els presenten alguna dificultat juntament amb la seva definició extreta del diccionari. 16. Proporcionar feedback: l’alumnat deixa comentaris en les pàgines de la wiki. 17. Compartir notes: l’alumnat comparteix informació col.lectiva per tal que tothom millori la seva comprensió de la matèria.
 7. 7. Projectes de Grup: Idees per facilitar el treball en grup mitjançant wikis 18. Autoria de grup: Demanant als grups que utilitzin els documents centrals en una wiki, assegurem que la documentació de tothom serà uniforme. 19. Línia del temps de l’àvia: l’alumnat crea una línia del temps utilitzant les àvies com a unitats de temps. 20. Organització d’idees: els membres d’un grup posen les seves idees en la wiki i així es poden eliminar les duplicades, permetent alhora que parteixin i creïn a partir de les seves pròpies idees.
 8. 8. 21. Clubs de fans: començar clubs de fans de les figures històriques preferides de l’alumnat i que aquests contribueixin amb les seves cites, fotos i altres informacions preferides. 22. Seguiment de projectes: amb les wikis és fàcil per a l’alumnat veure quines tasques ja estan completes i quines estan encara per fer, en un projecte, per exemple. 23. Seguiment de participació: assigna una pàgina de wiki pel projecte de cada grup i després pàgines individuals per a cada alumne/a per veure la participació de cada ú.
 9. 9. Interacció de l’alumnat: L’alumnat treballa conjuntament en projectes com aquests: 24. Recollir dades: utilitza documents centrals per assegurar que la recollida de dades és uniforme i fàcil de gestionar. 25. Debats ficticis: enfrontar dos candidats de la classe i que realitzin un debat a la wiki. 26. Trobar parelles de treball: permet que l’alumnat utilitzi la wiki per trobar una company amb qui treballar. 27. Històries amb múltiples autors: comença una unitat d’escriptura creativa de forma que l’alumnat escrigui una història curta conjuntament, cada ú escrivint-ne una petita part.
 10. 10. 28. Escollir la pròpia història d’aventures: una variació de l’activitat anterior podria ser que cada alumne agafés un camí diferent a partir de cert moment de l’història creada col.lectivament, tenint així històries amb diferents finals. 29. Compartir crítiques: posar a la wiki crítiques, opinions i articles de pel.lícules, llibres i programes de televisió, animant l’alumnat a compartir el que en pensen. 30. Cercles literaris: comença un club de lectura a la wiki; els alumnes llegeixen tots el mateix llibre i després el comenten a la wiki.
 11. 11. Per la Classe: Utilitza la wiki per crear espais que siguin especials per a la classe. 31. FAQ sobre la classe (preguntes més freqüents): projecte sobre FAQ sobre la classe que sigui útil pels alumnes nous i els que s’hi vagin incorporant al llarg del temps. 32. Àlbum de classe: compartir notícies, fotos i acompliments especials en la pàgina de la classe a la wiki. 33. Calendari: crea un calendari a la wiki i l’alumnat hi afegeixen les dates que són importants per a ells a nivell personal. 34. Diari de la classe: penjar les notícies de la classe a la wiki. 35. Hall of Fame: ressaltar els acompliments especials dels alumnes a la wiki. 36. Normes de la classe: l’alumnat elabora conjuntament l’esborrany de les normes a seguir per la classe.
 12. 12. Comunitat: Recursos per sortir de l’escola i connectar amb la comunitat. 37. Tour de l’escola: la classe pot fer fotos de l’escola i escriure sobre els seus llocs preferits en la wiki. Posteriorment es pot compartir amb la resta de l’escola i la comunitat local. 38. Llibre de receptes: l’alumnat pot aportar les seves receptes preferides i compartir-les amb les altres famílies i la comunitat. 39. Col.laboració internacional: col.laborar amb una classe d’un altre país i compartir informació sobre la pròpia cultura, la vida diària d’un alumne...etc
 13. 13. 40. Història local: documentar llocs o edificis històrics, esdeveniments i altres aspectes de la nostra comunitat. L’alumnat pot realitzar entrevistes i animar a les famílies i altres adults de la comunitat a contribuir amb els seus coneixements a la wiki. 41. FAQ de la comunitat: l’alumnat pot crear una FAQ sobre la seva comunitat i després passar-lo al següent grup d’alumnes. 42. Guia natural de la comunitat: l’alumnat pot recollir el més destacat a nivell natural i animal en la seva comunitat o àrea local. 43. Compartir els assoliments : els pares poden entrar a la wiki per veure el que els seus fills i filles han fet i assolit.
 14. 14. Altres: Aqui teniu altres formes divertides i útils per a millorar la vostra classe amb una wiki. 44. Deixem els llibres a l’escola: amb una wiki de classe potent hi hauria d’haver prou informació valuosa disponible de forma que l’alumnat pugui deixar els llibres a classe i tenir accés a la informació online. 45. Usar la wiki com un “hub”: cada cop que un/a alumne/a crea algun contingut online, el pot enllaçar o pujar a la wiki de forma que tothom hi tingui accés. 46. Facilitar la creació d’espais web a l’alumnat: utilitzant una plataforma wiki l’alumnat no ha de patir pel disseny de la web i així es poden concentrar en el contingut.
 15. 15. 47. Organització: guardar enllaços, documents o cites relacionades amb les unitats d’estudi o amb la classe en general. 48. Controlar el progrés dels treballs: si l’alumnat va actualitzant la recerca realitzada pels seus treballs es pot anar controlant el seu progrés assegurant-se que van pel camí correcte. 49. Cooperació entre el professorat: treballar conjuntament amb altres docents per crear unitats didàctiques o per fer el seguiment de l’alumnat. 50. Crear i aprovar una llei: permetre a l’alumnat experimentar com funciona la legislació creant les seva pròpies i intentant aprovar-les.
 16. 16. 50 usos de les wikis per una classe més col.laborativa i més interactiva Rosamaria Felip Falcó 2010

×